Pienten sekalaisten kysymysten ketju.

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana juhaa, 06.06.2005.

  1. Fakiiri

    Fakiiri Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.08.2006
    Viestejä:
    1 463
    Saadut tykkäykset:
    9
    Onko Saksassa kauppaa, josta saisi tilattua isoja kodinkoneita kotiosoitteeseen asti Suomeen (eli ei niin, että kuorma-auton perästä nakataan vain koneet jalkakäytävälle)?
     
  2. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Kannattaa vaikkapa ihan testata idealo.de ja idealo.fr hakutuloksista muutamaa kauppaa. Ingognitossa (chrome: ctrl+shift+N, firefox: ctrl+shift+P) vaikkapa jonkun paikallisen kaupan osoitetta ja keksittyä nimeä käyttäen koettaa mennä kassalle, niin näkee toimituskulujen suuruuden omalle postinumeroalueelle saakka luovuttamatta omia tietojaan (tosin, harmillisen monet vaativat sähköpostin tai rekisteröinnin, joten kuluja ei sellaisista kaupoista näe muuten kuin rekisteröimällä spammiosoitteella accon).
    Mitään 300-400€ peruskoneita ei kannata alkaa tilaamaan, niissä ei mitään säästöä synny. Lippulaivamalleissa ja harvinaisemmissa merkeissä alkaa tilanne olemaan eri.

    Hintojen vertailua hankaloittavat valmistajat tahallaan, muuttamalla jokaiseen maahan tuotteen mallimerkinnästä yhden kirjaimen tai numeron. Taktiikka on tuttu mm. telkkareiden mallimerkinnöistä, jotka myös heittävät aina kirjaimella tai parilla. Tällä oletettavasti yritetään estää maiden välinen hintojen vertailu. Myöskään EU-alueen yleistä takuuhuoltoa ei silloin tarvitse tarjota Suomessa muualta ostettuun koneeseen, koska "tuota samaa laitetta" ei ole Suomen maahantuontiohjelmassa eikä myynnissä Suomessa (tähän pykälään tultaisiin todennäköisesti vetoamaan, enkä minä ainakaan haluaisi omakohtaisesti tapella asiasta ennakkotapausta, että onko takuhuollon evääminen laillista vai ei).

    Amazon.de ei näköjään ainakaan täysikokoista jääkaappia suostunut toimittamaan:
     
  3. Fakiiri

    Fakiiri Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.08.2006
    Viestejä:
    1 463
    Saadut tykkäykset:
    9
    Amazon ei tosiaan itse suuria kodinkoneita ulkomaille lähetä, mutta mm. Amazon.de:n Marketplacen kautta löytyy melko vaivattomasti Suomeen toimittavia kauppoja. Täällä harvinaisemmat eurooppalaiset merkit näyttävät olevan Saksassa jopa puolet meidän hinnoista.

    Vaan kun tähän mennessä selaamani putiikit ovat tarjonneet toimitusta parhaimmillaankin niin, että Kauko Kiito käy nakkaamassa lastin kadulle, mikä ei minulle kelpaa. Laite pitää saada kotiin asti. Siinä on jo tarpeeksi säätämistä, että hoitaa vastaanottajan paikalle, kun toimitus luonnollisti on arkena ja keskellä päivää ennalta epämääräiseen kellonaikaan. Jääkaapin raahaaminen 20 hissitöntä korkeusmetriä ei ainakaan minulta onnistu ilman apukäsiä, ja tästä tulee jo liikaa säätämistä. Mieluummin menen vaikka ex-Pertille tinkimään, kuin taistelen sekä alkuperäisen toimituksen että mahdollisten takuuhuoltojen kanssa.
     
  4. lepreconn

    lepreconn Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
    Lamppu oli tarkoitus kytkeä kattoon kiinni. Ihan perus tötterö, johto ja lampun kanta. Siinä ei mitään. sitten vain piti miettiä, että ottaako sokerimallisen vaiko töpselillisen. No tietenkin ajattelin töpselihän se kannattaa nykyaikana.

    Ei muuta kuin ruuvaamaan irti vanha lamppu, päätyen niin että pelkät johdot lepattavat ilmassa. Tietenkään siihen hätään ei löytynyt mistään vastakappaletta naarakselle. Hain kaupasta. Siinähän penteleessä oli pikaliittimet. Vähän aikaa pyörittelin käsissä ja ajattelin mistä vitusta nämä pitää 'pikaliittää'. Itse kanta ja siihen tuleva koppa, jossa siis pistoke oli niin sanotusti ilmatiivis. Eli seinään ruuvattava osa oli pyöreä ilman aukkoja, ja se koppa tuli millintarkasti siihen kiinni. Mistä ne johdot olisi pitänyt vetää?
     
  5. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Onko missään ps4-pelissä 21:9 -kuvasuhdetta?
     
  6. Recce

    Recce Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    29.03.2004
    Viestejä:
    2 968
    Saadut tykkäykset:
    244
    Tietääkös kukaan mitä kidnappaaja Juha Louhi nykyään puuhastelee? Googlaamalla ei lööppilehdistä löytynyt mitään.
     
  7. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Kysäistäänpäs muuten kolvaamisesta, että kun meikäläinen on aikanaan opetettu kolvaamaan siten, että tinaa ei saa sulattaa johdon päälle, vaan johto kuumennetaan ja tina sulatetaan siihen. Sitten käytännössä kaikissa noissa autorakenteluohjelmissa (wheele deelersit ja muut autojen kunnostukset/tuunaukset/jne amerikkalaiset/uk/jne), niin porukka kiirellä vetää sähköjohtoja paikoilleen ja kolvaavat johdot aina siten, että sulattavat tinan suoraan kolvilla johdon päälle. Eikös tuo ole ns. kylmäjuotos tai jotain, mikä ei luultavasti tulee pitämään hyvin? Eikös ammattilaisten luulisi tietävän vai olenko oppinut väärin?

    Ja toinen kysymys:
    Top Gearissa aina kauhistellaan brittien autovakuutusten hintoja. En oikein ole uskonut niitä, kun he puhuvat tuhansien puntien vuosimaksuista. Googletin kuitenkin niitä eilen ja ja kyllä vain, briteissä on alueita, joissa noin parikymppisen miehen autovakuutuksen _keskihinta_ vuodessa on 6000 puntaa. Eli enemmän kuin useimpien autot ovat maksaneet. Miksi ihmeessä nuo hinnat ovat noin kovat ja miten ihmeessä ihmiset saavat ne maksettua.

    Tuon vuoksi ymmärtää myös sen, kun police interceptors -ohjelmassa joka toinen pysäytettävä kuski on rikkonut lakia jättämällä vakuutuksen maksamatta, minkä vuoksi auto otetaan takavarikkoon. Ja yleensä noissa tapauksissa auto on vanha pommi, jota ei kannata edes takaisin hakea. Eli on halvempaa ostaa 500 punnan auto ja antaa se aina poliisille, jos jää kiinni. Sakotkin ovat paljon vähemmän kuin vakuutusmaksut. Ihmeellistä.
     
  8. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 765
    Saadut tykkäykset:
    488
    Ekaan, periaatteessa näin, mutta kaikki riippuu myös kolvin tehosta ja lämpotilasta sekä kolvaajan taidosta ja tottuneisuudesta...
    Iso ja tehokas kolvi ei välttämättä takaa hyvää lopputulosta.
    Samoin käytetyllä juotteella ja juoksutteella on asiaan oma antinsa.

    Toiseen, Briteissä vakuutuskäytäntö on erilainen kuin suomessa, siellä pakollinen liikennevakuutus seuraa kuljettajaa, Suomessa ne seuraa auton rekisterinumeroa....
    Vapaaehtoiset (lisä)vakuutukset asia erikseen, ovat enemmän henkilökohtaisia...

    T: Vesku
     
  9. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 093
    Saadut tykkäykset:
    436
    Saa kai ne maksettua jos on pakko... jostain muusta pitää sitten tinkiä, vaikkapa auton hinnasta. Mutta, kuten Suomessakin, vakuutuksen hinta riippuu vakuutuksen ottajasta ja autosta jota ollaan vakuuttamassa. Britanniassa on enemmän kuskeja ja liikennettä kuin Suomessa ja joillakin alueilla - varsinkin suurkaupungeissa - liikenne on jotain ihan muuta kuin mihin täällä meillä on totuttu. Kolhuja ja kolareita sattuu jatkuvasti. Vakuutusyhtiöillä riittää siis tekemistä korvauksien kanssa ja niinpä se näkyy hinnoissakin. Samahan se on Suomessakin mutta briteillä rankaisukertoimet riskialttiudesta ovat vielä suurempia. Oletus siellä on että kolari aivan varmasti tulee jos on nuori kuski (tai muuten riskialtis kuski kuten eläkeläinen) suuressa kaupungissa, ja se laskutetaan heti vakuutusta ottaessa.
     
  10. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Suomessa kuitenkin päästään vuosimaksuissa noin kymmenenosaan tuosta brittien maksusta. Joten kyllä tuo kuulostaa aika järjettömältä.
    Maksuun vaikuttaa myös esim. se asuuko tiellä, jonka varressa on pysäköintipaikat autoille. Eli tarkoittanee sitä, että sellaisessa paikassa pysäköiminen on riskialttiimpaa kuin autotallissa.

    vps358, kyllä ainakin Top Gearin mukaan myös autolla on merkitystä. Sporttisille ja tehokkaille autoille vakuutus on kalliimpi.
    Clarkson sanoi nuorena omistaneensa auton, jonka vuosivakuutusmaksu oli 22 000 puntaa. En tiedä onko miten totta, mutta vakavalla naamalla sen kyllä kertoi. Vaikka autot ovat briteissä halvempia kuin Suomessa, niin tuo vakuutusmaksu kyllä kääntää homman toisinpäin, kun ajatellaan pidempää aikaväliä.
     
  11. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 765
    Saadut tykkäykset:
    488
    No niinhän se on täälläkin, ainakin aikoinaan seurasi aika orjallisesti auton iskutilavuutta...
    Se ero Brittien ja Suomen välillä lienee juurikin se, että Briteissä se pakollinen liikennevakuutus on henkilökohtainen ja seuraa kuljettajaa, kun taas Suomessa se on enemmän auto- ja paikkakuntakohtainen, en minä enää tiedä, kun ei ole n. viiteen vuoteen autoa ja siten vakuutustakaan ollut, Briteissä taas ikinä...

    T: Vesku
     
  12. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Okei. Mutta se ei kuitenkaan selitä sitä, miksi maksut ovat noin kalliita. Ovatko ne noin kalliita myös muissa suuren väkitiheyden maissa?
    Ainakaan Hollannissa näin ei ole. Kaveri asuu siellä. Ja tietääkseni siellä on vielä pahempia ruuhkia kuin briteissä.
     
  13. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 093
    Saadut tykkäykset:
    436
    Tässä hyvä linkki: https://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_insurance#United_Kingdom

    Kyse ei ole niinkään ruuhkista vaan onnettomuuksista, vahingossa tapahtuneista ja tahallisista... ja briteissä ilkivalta ja autovarkaudetkin ovat yleisempiä kuin täällä. En voi väittää olevani varma mutta asiaa tutkittuani vaikuttaa siltä että perus-liikennevakuutus ei briteillekään maksa välttämättä ihan kamalasti, monet vakuutusyhtiöt mainostavat autovakuutuksia alkaen alle 200 puntaa. Monesti vaan se perusvakuutus ei riitä vaan halutaan huomioida se ilkivalta yms ja jos sitten on vielä kallis auto niiin hintaa tulee.Yritin kokeeksi parista vakuutusyhtiöstä saada vakuutustarjousta lakimääräisestä minimivakuutuksesta mutta voi sitä kysymysten tulvaa... silmät meni ristiin ja lopetin kysymyslomakkeen täyttämisen kesken kun olisi pitänyt kehittää jostain brittiläinen henkilöllisyys. (koeautona oli 2010 mallinen 1.6 litrainen Ford Focus Brightonissa)

    Itselläni on muuten pelkkä liikennevakuutus, ei mitään kaskoja tms. Eikä se kyllä ole ilmainen, ilman bonuksia maksaisi melkein 900e. Onneksi on bonukset, nyt menee vain reilu 300e vuodessa.
     
  14. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Okei. Jos tuo kallis vastaa meidän kaskoa, niin sitten tuo on osittain ymmärrettävää. Toivottavasti perusvakuutukset ovat heillä kuitenkin halvempia. Suomen bonussysteemi on kyllä ihan hyvä.
     
  15. Recce

    Recce Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    29.03.2004
    Viestejä:
    2 968
    Saadut tykkäykset:
    244
    Osaisiko joku sanoa mitä 2700€ bruttona tienaava työntekijä kustantaa kokonaisuudessaan työnantajalle? Joskus kuullut että se olis noin tuplaten kk-palkka yhteensä mutta se kuulostaa kyllä aika hurjalta.
     
  16. Kalza

    Kalza Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.11.2002
    Viestejä:
    2 844
    Saadut tykkäykset:
    3
    Varmaan riippuu työpaikasta ja alastakin, mutta omalla työpaikalla ensi vuoden luvuilla 7068,6 euroa, eli ~2.6x
     
  17. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Vähän riippuu, että katsotaanko yhtä kuukautta vaiko koko vuoden kuluja. Noihin löytyy kyllä netistä palkkalaskureita, kun ihan vain googlettaa "palkkalaskuri". Jos lasketaan pelkkänä yhden kuukauden palkkana, niin menisiköhän kokonaiskustannukset noin 3500 euron tasolle. Mutta vuoden ajalla tulee paljon kaikkea muita kuluja ja etuja, mikä nostaa tuota sitten. Ja päälle vielä lomarahat. Eli ei siis voida verrata yhden kuukauden tai päivän kustannuksia vuoden kustannuksiin. Sen lisäksi eri aloilla tulee vielä muita kustannuksia, kuten tietokoneet yms. Karkeasti arvioiden voidaan ehkä sanoa, että kun otetaan lomat ja kaikki mahdolliset kulut huomioon, niin työntekijä voi maksaa sen tuplat.
     
  18. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Mitäs kaikkea teillä tulee, kun noin kalliiksi menee? Itse olen palkannut omaan firmaan välillä kavereita ja en kyllä noin kovia kuluja saa millään menemään.
     
  19. Kalza

    Kalza Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.11.2002
    Viestejä:
    2 844
    Saadut tykkäykset:
    3
    Itse asiassa tämä on yliopistoprojektille tuleva kustannusmäärä työntekijästä, eli projekti tarvitsee tuollaisen määrän rahaa saadakseen maksettua henkilölle tuota palkkaa. Henkilösivukuluja ja yleiskustannuksia tulee tiettyjen kertoimien mukaan. Eli siinä maksetaan työnantajalle tulevia kustannuksia ym. hömppää noiden kertoimien mukaan että saadaan yliopiston jouheva ja kompakti hallinto-organisaatio pyörimään. Nuo eivät siis sisällä laitteistoja tai tiloja, mutta tulee sitä rahaa sisäänpäinkin erinäisistä lähteistä. Noh, yliopiston rahamaailma ei kyllä taida olla millään tavalla verrattavissa normaaliin työelämään nyt kun asiaa tarkemmin miettii. :D
     
    nepa tykkää tästä.
  20. Maky

    Maky Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.04.2000
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    14
    Perusbusineksen perusukko tyyliin rautakaupan myyjä. 1.6x - 1.8x. Sairaspoissaolot on todella suuri juttu pienyrityksille, koska kaikki lyhyet menee omasta pussista, joten pahempiakin lukuja voi viljellä, jos tulee työntekijä joka joutuu pitämään paljon pieniä sairaslomia.

    Lähde: Näin muistelen jutelleeni ja lukeneeni interwebistä.