Kotiteatteri omakotitalon kellariin

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Arttu78, 28.12.2013.

  1. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Suomessa Lycra on vastaavaa.. Mattavalkoista itse ostanut kahdessa eri painoluokassa 225gr / 160gr. Artulla taitaa olla spandexworldin milliskiniä(?). Tuohan toimisi kivasti myös jos vetäis taaimmaisen kerroksen hopealla.
     
    mcr483 tykkää tästä.
  2. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Yep. Tilasin kankaani Spandexworldistä.

    Milliskin Matte (white)

    Kahdeksan jaardin tilaus (148 cm rullasta) kotiovelle toimitettuna maksoi yhteensä 134€. Tästä tuote ja kuljetus maksoi 98€ ja vero- ja tullimaksut yhteensä 36€.



    Huomautan mahdollisia DIY-screenintekijöitä Milliskinin kohdalla siitä, että materiaali on todella altis kankaan purkautumisille, naarmuille ja sen sellaisille. Aiemmassa screenissä käyttämäni SMX:n vinyylikangas (ja SMX:n kanssa hyvin samankaltainen Seymour AV) oli tähän verrattuna pomminkestävää. Milliskinin kanssa tulee olla huomattavasti varovaisempi tai sitten tehdä henkinen varaus sille, että kangas täytyy jossain vaiheessa vaihtaa uuteen.
     
    Viimeksi muokattu: 02.08.2015
  3. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    [​IMG]
    Rakensin valkokankaalle ylisuuren kehikon, jonka voi tarvittaessa irrottaa etuseinästä (esim. kaiutinasennukset). Maalasin kehikon ensin mustaksi, jonka jälkeen niittasin Camira Fabrics Cara kankaan siihen kiinni.



    [​IMG]
    Valkokangas testissä suunnitelman mukaisella paikallaan. Pääkatselupaikalta kuva näyttää kyllä melkoisen suurelta. Pidän siitä. Todennäköisesti kaikki eivät, joten kai taakse tosiaan on pakko mahduttaa muutama istuinpaikka.
     
    xnikula tykkää tästä.
  4. TMM

    TMM Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.10.2015
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikä on projektin tilanne nykyään?
    PS. Hyvältä näyttää!
     
  5. Tudmas

    Tudmas Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.02.2010
    Viestejä:
    77
    Saadut tykkäykset:
    8
    Kuinka korkealle screeni tulee lattiasta? Oma on nyt 55cm alareunaan ja tuntuu vieläkin korkealta... Toki mulla on 16:9 kuvakin.
     
  6. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Projektin tilanne on sellainen, että pystyttelen hyvin hiljaiseen tahtiin sivuseiniä ja valmistelen softfitteja. Ihan vähään aikaan ei ole tästä mitään näytettävää.

    Screenin alaosa on tällä hetkellä noin 55 cm. Mulle tulee kuitenkin eturivikin pienen korokkeen päälle (passiivinen bassotäristin), minkä takia saatan kangasta nostaa himpun verran ylemmäs.
     
  7. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Alla tästä pari kuvaa


    [​IMG]
    Sivuseinän koolauksia kasaamassa.


    [​IMG]
    Sivuseinä nostettu paikalleen. Koolausten takana näkyvä harvalaudoitus kiinnitettiin seinään varmistamaan, että ulkoseinää vasten pysyy ilmarako vielä senkin jälkeen, kun 50mm mineraalivilla ja 40mm akustiikkalevy asennetaan koolausten väliin. Ilmaraon kanssa sivuseinillä on 14 cm paksuutta. Seinä jatkuu valkokankaalle päin vinosti, jonka seurauksena pääkaiuttimet saavat heti vierelleen paksumman kerroksen mineraalivillaa bassoja vaimentamaan. Sivusurroundkaiutinta varten rakennan kotelon koolausten väliin siinä kohdassa missä nyt näkyy tuo pidempi sininen letku.
     
  8. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Muutoksia suunnitelmaan

    Sen sijaan, että tila toimisi vain katselua ja kuuntelua varten, päätimme vaimon kanssa hyödyntää kotiteatterin äänieristystä ja akustiikkaa myös musiikin tekemiseen. Kotiteatteritila saa täten toimia myös äänitysstudion kontrollihuoneena ja viereisestä huoneesta tehdään soitto/äänityshuone. Projektin laajentuminen ei tässä vaiheessa vaadi muita toimenpiteitä kuin mikrofoni- ja muiden kaapeleiden vetämisiä huoneiden välille.

    Alla olevassa kuvassa näkyy (hyvin) alustava suunnitelma projektin laajentumisesta.
    [​IMG]
    Tarkoituksena on luoda mahdollisuus äänittää demoja varten laulu, kitara, basso, rummut ja toisinaan myös piano. Jos jollain on heittää linkkejä suomen- tai englanninkielisiin soittohuoneen akustiikkaa koskeviin tutkimuksiin, saitteihin tai keskusteluihin, niin olisin kovin kiitollinen.

    Äänitysstudion laitteistoon en ole vielä kerennyt kovin syvästi uppoutumaan, mutta tällä hetkellä ajatuksissa on perustaa setti laitekaappiin menevien Focusrite Scarlett 18i20 audio interfacen ja tietokoneen ympärille. Operointi hiiren ja näppäimistön kautta, kuva projektorilta ja äänet pääkaiuttimilta.Sitä en vielä tiedä, miltä äänittäminen ja miksaaminen tuntuu pelkän hiiren ja softan kanssa. Täytyy tehdä pari testiä.
     
  9. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Gearslutz on ehkäpä kattavin saitti, missä focus tuotantopuolen tiloissa. Omista aliosioistaan löytyy tusinoittain huoneprojekteja alkaen kengännauhabudjetin vaatekomeroista täysin ammattimaisiin alusta loppuun rakennettuihin laitoksiin.
     
  10. hezor

    hezor Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.10.2015
    Viestejä:
    49
    Saadut tykkäykset:
    1
    Odotan kovasti sitä miltä tämä teatteri näyttää valmiina. Upealta vaikuttaa kyllä!
     
  11. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Eikö Artulla ala jo olla ns. polttoa saada setti pakettiin & valmiiksi ASAP prontona? Videot katseluun, pelit pelaukseen ja audiot kuunteluun??
    Nyt on kohta jo kaksi vuotta rakentaa paukuteltu, eikä loppu vieläkään häämötä. On joko itse HT-harrastukseen täysin kypsän miehen iltapuuhastelua raksalla tai sitten todellisen itsehillintä-laskelmointi-jäähermo-spartan -AV-samurain kestoprojekti.

    No kyllä tämä vielä Artun eläkejuhliin mennessä ehtii valmistua, olen siitä (melko) varma. :D
     
  12. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Heh. Kato Maverick hiljaa hjyvä tulee.
    En ole projektiin missään nimessä kyllästynyt. Välillä ei vain ole huvittanut raksata ja välillä taas on. Ihan viime aikoina on tosin alkanut tuntumaan vähän "polttoa saada setti pakettiin", joten eiköhän se vauhti tästä vähän kiihdy.
    Jos vain onnistuisi vapautumaan Gearslutz-riippuvuudesta... [​IMG]
     
  13. -Q-

    -Q- Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2002
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuollaiseen kotiäänittelyyn on erillinen tarkkaamo 99% turha ja vain hankaloittaa askartelua. Yleensä suurimman osan ajasta sitä äänittää itseään jolloin sitä haluaa nimenomaan istua sen ruudun ja näppäimistön ääressä samalla kun soittaa. Huomaa myös esim. kanavien gain-säätö, pad ja phantom joita täytyy räpeltää aika usein, on hankalaa jos se interface etuasteineen on eri huoneessa useamman oven takana. En tunne Focusriten interfaceja, voi olla että säätö on mahdollista myös softasta mutta kyllä ne oikeat vivut ja potikat vaan on aika näppäriä siinä kohtaa.. Lisäksi ajattelet asiaa ehkä väärinpäin sillä ei sen tarkkaamon siinä äänitystilanteessa tarvitse olla äänieristetty vaan mieluummin se soittohuone. Siis kun puhutaan äänen taltioimisesta mikrofonilla, et halua että raidalle tulee ylimääräistä ääntä muualta talosta tai kenties pihalta. Suurin osahan tulee änitettyä suoraan linjaan jolloin silläkään ei ole väliä mutta lähinnä laulu on tärkeä. Ja jos meinaat tosiaan akustisia rumpuja äänittää.

    En myöskään hetkeäkään ajattelisi miksaavani mitään käyttäen näyttönä videotykkiä ja valtavaa valkokangasta. Hommasta suuri osa on pikkutarkkaa nypeltämistä hiiren kanssa, veikkaan että tarkkuus ei edes riitä katselupaikalle ja kovin lähellä ei tietenkään voi istua. Reilun kokoinen näyttö isolla resolla on voittajan valinta. Työskentelytottumuksista riippuen myös kaksi näyttöä voi olla hyvä juttu jos softa sitä tukee järkevästi ja esim. mikserin saa toiselle. Muuten hiiri ja näppäimistö on ihan hyvät työkalut. Kannattaa panostaa pikakomentojen opetteluun, niillä korvaa yleensä paljon turhaa hiirenliikuttelua. Yleinen aloittelijan tai analogimaailmaan tottuneen harhaluulo on että ne oikeista miksereistä tutut faderit on tärkeitä mutta oikeasti niille ei "in-the-box" hommissa ei ole käyttöä melkein ollenkaan. Ennenvanhaan kun miksaus tehtiin lennossa master-nauhalle niin faderitkin oli merkittävässä roolissa mutta nyt homma tehdään automaatiolla hiirellä piirtäen.

    Soittohuoneen akustiikka on myös loputon suo johon ei ole oikeaa vastausta. Akustisia soittimia äänittäessä huoneella on toki iso merkitys mutta kotiin sopivan kaikuisan ja hyväkuuloisen huoneen rakentaminen vaikka niitä rumpuja varten on aika mahdoton tehtävä jos siellä haluaa jotain muutakin tehdä.
     
  14. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Kiitos -Q- kattavasta vastauksestasi. Toit esiin minulle uusia asioita ja joitain joita olen pähkäillyt asiaan jonkin verran tutustuttuani. Ajatus kotistudiosta on ollut mielessä jo jonkin aikaa, mutta sai tuulta purjeisiin vasta seurattuani vaimon bändin demoiluprojektin eräässä varsinaisessa studiossa. Jos lähtisin puhtaalta pöydältä, niin varmaan kääntäisin huoneet toisin päin ja panostaisin soittohuoneen äänieristykseen. Nyt tarkoituksena on lähinnä laajentaa alakerran käyttömahdollisuuksia, kun tilaa on. Tässä vaiheessa tuntuu siltä, että alkuun pääseminen ei vaadi muuta kuin kaapelivetoja. Muita asioita voi ottaa mukaan, jos harrastus vie mukanaan.

    Viereistä(soitto)huonetta ei kannata lähteä äänieristämään, kun käytännön tavoitteena minulla on tosiaan äänittää ja miksata lähinnä omia tuotoksia. Sen akustiikkaa voin harrastuksen mahdollisesti edetessä kuitenkin muuttaa aika vapaasti, joten talon ollessa tyhjillään voin hiljaisen kadun varressa saada jotain purkkiinkin. Rumpujen kohdalla voisi vaihtoehtona olla hyvät sähkörummut, mutta niiden hankinnassa ei minun taitotasolla ole vielä järkeä. Hinnat pitävät siitä huolen. Täytyy jossain vaiheessa raijata paikalle tuttu rumpali antamaan oma tuomionsa.

    Kotiteatteri/kontrollihuoneessa voin toki soittopuuhia harrastaa suoralla linjalla, kun audiointerfaceen saan kaapelit vedettyä huoneen sisällä. Tunnistan nuo muut esiintuomasi ongelmakohdat. Niitä voisi lähteä ratkomaan siirrettävän miksauspöydän avulla, kun kiinteä pöytä olisi ikävästi teatterisohvan tiellä. Pahoin pelkään, että olet oikeassa projektorin ja valkokankaan huonosta toimimisesta näyttönä, mutta täytyy tuotakin kuitenkin kokeilla.
     
  15. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    (Koti)studiotyöskentelyyn liittyy mielestäni kaksi asiaa: 1)varsinainen äänittäminen eli instrumenttien soittaminen ja 2)materiaalin prosessointi eli miksaus. Soittamisen kannalta kaikkein tärkeintä on fiilis, joten vaikka tarkoituksesi olisi purkittaa lähinnä omaa tuotantoa ja tehdä itselle demoja, niin soittohuoneessa panostaisin akustiikan ja hifistelyn sijaan viihtyvyyteen ja tunnelmaan. Tila tulee olla sellainen, mikä ruokkii luovuutta ja missä viihtyy, eikä pelkästään akustiikan ehdoilla tehty hämärä kellariluola, josta haluaa mahd. nopeasti pois.

    Tämän sanottuani korostan kuitenkin, että jos satut viihtymään parhaiten raakabetonibunkkeri-tyyppisessä huoneeessa, niin sellainen tila ei varmasti sovellu musiikin äänittämiseen kovin hyvin, eli toki huoneen akustiikallakin on iso merkitys. Itse soittelen akustista kitaraa (ja olen myös kokeillut äänittää) paljon saunassa, koska siellä on puuseinien ansiosta hyvä akustiikka. Mutta yhtä olennaista on se, että soitan siellä samalla kun lämmitän saunaa ja puukiukaan äänet ja tulen loimu inspiroivat.

    Itse käyttäisin soittohuoneessa luultavasti paljon puuta ja asentaisin lattiaan parketin ja mahdollisesti paneloisin ainakin yhden seinän puulla. Äänitystilan ei myöskään mielestäni tarvitse olla täysin äänieristetty, kunhan mitään suurempaa melua tilaan ei ulkopuolelta kantaudu. Pienen taustakohinan saa tarvittaessa koneella pois niin hyvin, että et havaitse mitään eroa äänitteen laadussa. Olennaisinta äänityksessä on hyvät mikrofonit (ja niille hyvä etuaste).

    Nykyään tekniikka on niin halpaa, että lähes jokainen pystyy hankkimaan laitteiston, jolla saa parempaa äänitysjälkeä kuin Abbey Road -studiolla joskus 1960-luvulla, mutta musiikin äänittämisessä ei ole ensisijaisesti kyse tekniikasta, se kannattaa muistaa. Miksaus onkin sitten enemmän insinöörityötä, ja tila missä miksataan voi hyvinkin olla melko kliininen ja todennäköisesti kotiteatterihuone on hyvä miksaustila. Miksaamisessa kannattaa kuitenkin käyttää useampia kaiuttimia, koska hyvä miksaus kuulostaa hyvältä mahdollisimman monenlaisessa ympäristössä, ei pelkästään asialle pyhitetyssä hifihuoneessa.
     
  16. -Q-

    -Q- Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2002
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkennettakoon kun viestistäni taitaa saada käsityksen että soittotilan äänieristys ja akustointi olisi jotenkin välttämätöntä kotiäänittelyyn, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa. Pointtini oli tuoda esiin sen tarkaamon äänieristyksen tarpeettomuus ja että jos joku tila on hyödyllistä olla äänieristetty niin se soittohuone, mainituista syistä, mutta välttämätöntä se ei ole. Voihan se harmittaa jos ovikello soi juuri sen parhaan oton kohdalla kun laulaa ihan whitneynä mutta semmoista sattuu joskus :) Ymmärän toki että tässä on sulla toissijaiset käyttötarkoitukset näille tiloille etkä ole rakentamassa studiota.

    Akustisten soittimien (rummut) kohdalla se huone on tärkeä soundin luomisessa mutta ei se tarkoita etteikö rumpuja voi äänittää "missä vaan", olettaen tietysti että puhutaan tilasta jossa rummut ylipäänsä kuulostaa järkevältä.. Ne ei ehkä kuulosta niin hyvältä kuin parhaassa tilassa, mutta toisaalta paljon on myös kiinni itse rumpujen soundista ja soittajasta jotka molemmat voi jättää paljon parantamisen varaa ennenkuin se huone on merkittävä asia.

    Tämä on myös semmoinen harrastus jossa vasta sitten kun alkaa touhuamaan niin oikeasti alkaa ymmärtämään mitä haluaa ja tarvitsee. Äänitystilanteessa ei tarvita tallennukaluston suhteen oikeastaan muuta kuin se interface ja läppäri jotka täytyy olla sen äänittäjän käden ulottuvilla. Itse en tosiaan lähtisi viemään signaalia eri huoneeseen tallennettavaksi kun se oikeastaan vain hankaloittaa sitä touhuamista tai sitten edellyttää että yksi henkilö on aina siellä seinän takana operoimassa ilman näköyhteyttä soittajiin. Varsinaista hyötyä en oikein keksi. Miksaaminen on sitten erillinen työvaihe jossa sillä äänityksen teknisellä toteutuksella ei ole merkitystä.

    Jos nyt kuitenkin pysyt suunnitelmassasi niin mieti signaalikaapeloinnin suhteen myös monitoroinnin tarpeet soittotilassa ja talkback kanavat molempiin suuntiin. Tuleeko soittotilaan pelkkä luurikuuntelu vai myös kaiuttimet (aktiivi/passiivi)? USB / MIDI -kiippari vai pelkkä audio? Entäs sähköt soittolan ja teatterin välillä, ovatko samassa vaiheessa, tuleeko maalenkki -> hurinaa kun laitteet on kuitenkin kytketty toisiinsa signaalikaapeleilla?
     
  17. Fazed

    Fazed Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2014
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mitäs Artun projektille kuuluu? Omaani lähden kohtapuoliin aloittamaan ja syyhyttää lukea missä tämän suhteen mennään (varsinkin jos saisi itsekin jotain ideoita samalla :)
     
  18. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Joululoma oli meikäläisellä pidempi kuin monilla, joten olen viettänyt paljon laatuaikaa projektin parissa. En osaa sanoa kuinka paljon tai vähän huone on edennyt, mutta olen tyytyväinen aikaansaannosteni laatuun (rakenteilla olevat softfitit ovat jo näkymään jääviä pintoja). Rakentaminen on ollut kyllä todella nautinnollista, kun on tiennyt, että suurin osa hommista on jo tehty. Laitan viikonloppuna (varmaan sunnuntaina) päivitystä.

    Fazed
    Muistahan sinäkin päivitellä projektiasi! :)
     
  19. JJtalo

    JJtalo Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kansa janoaa kuvia !:)
     
  20. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    [​IMG]
    Sivuseinien koolaukset pystytetty. Valkokankaan kohdalle jätettiin enemmän tilaa mahdollisesti tarpeellisia bassovaimennuksia varten. Samaiseen tilaan sijoitan Atmos 9.1.2 kokoonpanon wide-kaiuttimet.


    [​IMG]
    Softfit asennettu paikalleen.


    [​IMG]
    Softfit verhoiltu Cara-kankaalla.


    [​IMG]
    Spotit voi upottaa kangasverhoiluun monella tavalla. Tässä on yksi toimiva tapa.


    [​IMG]
    Massive Opal spotti paikallaan softfitissa.