Iso subbari vaatekomeroon (Si HT d2)

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana JakuS, 07.08.2015.

  1. JakuS

    JakuS Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.10.2012
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olohuoneessani on sopivasti seinän takana pienehkö komero jonne mahtuisi suht iso kotelo. Kävi mielessä että tekisi seinään reijän elementille ja refleksiaukolle. Kotelon saisi lattiasta kattoon eli sen voisi tehdä niin littanaksi kuin mahdollista. Laskin että sinne mahtuisi n. 350L kotelo niin että ei ole tiellä.
    Refleksiaukosta pitäisi tehdä kulmikas jotta litteä kotelon muoto on mahdollinen. Tuleeko ongelmia jos refleksikanavasta tekee esim. 55cm x 3cm kokoisen? Ilmeisesti käännös ainakin tarvitsee olla pyöristetty?
    Kannattaako kotelo kiinnittää seinärakenteisiin vai tukea pelkästään lattialle?

    Elementtinä toimisi Stereo integrity HT d2. Viritystaajuudeksi meinasin jotain 15Hz. Toimiiko tuo elementti hyvin noin isossa kotelossa?

    Sijoitus tulisi olemaan pidemmällä seinällä 2.7m toisesta päädystä ja 1.7m toisesta. Ihan optimaaliseen paikkaan eli keskelle sitä ei saa.
     
  2. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Paas vähä tarkempia mittoja refleksikanavalle, kanavan leveys, korkeus ja syvyys(?) jos ajattelit että leveys on 55cm korkeus 3 ja syvyyttä ei ole (tai etuseinämän verran) niin ei toimi

    Ja toimii isossa kotelossa. Omani oli 270lit, kaverin tuubi tais olla yli 400lit.
     
  3. JakuS

    JakuS Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.10.2012
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo tuli kirjoitettua vähän epäselvästi. Näköjään olin laittanut tuon refleksikanavan kahtena ohjelmaan ja sentakia näytti että 3cm korkea kanava riittäisi.
    Eli leveyttä tulisi se 55cm korkeutta 6cm ja pituutta 130cm. Tuolla kanavan maksimi virtaus jäisi ainakin ohjelman mukaan alle 20m/s mikä pitäisi riittää. Mutta onko tuo kanavan muoto ja 90asteen kulma ongelma?

    Oliko tuo iso kotelo myös musiikilla siedettävän kuuloinen?
     
  4. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Mitä littanampi kanava, niin sitä huonompi on suhde ilmavirtausta putkessa häiritsevän sisäisen pinta-alan ja putken poikkileikkauksen pinta-alan välillä. Pyöreässä putkessa tuo suhde on paras mahdollinen; suurin poikkipinta-ala ja pienin sisäseinämien pinta-ala eli pienin vastus ilman liikkeelle.

    Ilman virtauskin siis kohtaa kitkaa, joten litteä ja leveä kanava ei toimi läheskään samalla tavalla, kuin saman poikkipinta-alan kokoinen pyöreä putki. Tämä vaikuttaa refleksivirityksen toimintaan, joka voi poikkeuksellisen muotoisella refleksikanavalla poiketa simuloidusta jopa merkittävästi. Kapea kanava kannattaa ensisijaisesti joko vaihtaa pyöreään putkeen tai vaikkapa edes neliskanttiseen muotoon. Tai jos muodon muuttaminen ei ole mahdollista, niin refleksikanavan sisäpinta kannattaa vähintään lakata tai vahata, koska sekin vähentää kitkaa vrt. esim käsittelemättömään karheaan mdf:ään..

    Refleksiputken kitka on tietenkin normaalissa keskiverobuildissa täysin triviaali asia, mutta jos lähestytään tuollaista erikoistilannetta kuten 6cm korkuinen ja 130cm pitkä littana kanava, niin pohdinta ei välttämättä olekaan enää täysin teoreettista.
     
  5. JakuS

    JakuS Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.10.2012
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuohon kyllä varmaan mahtuisi 4kpl 110mm viemäriputket. Käyrät tulisi vaan aika lähelle seinää. Onkohan tuosta haittaa?
     
  6. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Ei se littana kanava kai erityisen huono ole, mutta tee nyt vähän korkeampi kuin 6cm

    Eikö tämä elementti juuri toimi noissa älyttömän kokoisissa matalalle viritettyissä koteloissa. Tsekkaile niitä LLT-buildeja intternetistä...
     
  7. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    paa putket.. ja jätä putkien halkaisijanverran tilaa kotelon sisäpuolelle (lähimpään seinämään), saavat vähä hengittää.. Kivasti voit muutella sitten viritaajuuttaa tulppaamalla putkia.