Kaiutinrakennusohje Yksisilmäiset veljekset - 8-, 10- ja 12-tuumaiset koaksiaalit

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana saurama, 18.07.2014.

  1. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    Ei se vättämätön ole, mutta "aavistuksen" jää ylätaajuuksia kuulumattomiin... Refleksivirityskin voi olla vähän konstikas, kun basson keskellä on reikä.
     
  2. khaimera

    khaimera Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.02.2006
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    ikävästi vaan sit pomppaa toi hinta likemmäs paria sataa per loota... taitaa omalla rahatilanteella jäädä siis haaveeksi...
     
  3. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    139,16€ Tuo 12"kombo näyttäisi olevan, että aikahyvin ollaan lähempänä satasta, kuin kahta. Muutama kuukausi takaperin varastotilanne näytti ~70kpl ja nyt 45kpl. Sen vinkin annan, että kannattaa tilata, ennenkuin tilaavat uuden erän, koska silloin hinta taas nousee. Toki voi olla, että jenkeissä tapahtuu jokin talusromahdus ja dollari romahtaa, mutta enemmän uskon tuohon euron romahdukseen.
     
  4. khaimera

    khaimera Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.02.2006
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    eli ku haen tuolta uralin sivuilta niin se default setti ilman kaapelia antaa mulla hinnaksi: Kokoonpanon hinta: 166,93 € mitä noista en tarvi???
     
  5. OnionJack

    OnionJack Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.05.2014
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    No kympin säästää, jos ei ota premium-osilla jakosuodinta, toisen kympin kun ei ota valmista piirilevyä. Terminaalin jos jättää pois, voi säästää sen 7,5€, mutta se on minusta kuitenkin ihan järkevä sijoitus. Eli 146,92€/kaiutin noilla.
     
  6. P.a.s.i

    P.a.s.i Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.08.2005
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tänään pistin tilaukseen 12" version. Ei oo kauheesti aikasemmin tullut ite väsättyä kaijuttimia mutta eiköhänm sitä tekemällä opi:)
    Mikähän olisi jyväskylän alueella edullinen paikka ostaa koteloihin tarpeet ?
     
  7. Himppe

    Himppe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.08.2004
    Viestejä:
    725
    Saadut tykkäykset:
    3
    Puukeskuksella sahautin monet palikat omiin projekteihini. Materiaalina MDF ja koivuvaneri. Hinta kohtuullinen, sahauksen jälki ja tarkkuus erinomaiset. Hiljattain tapahtuneen fuusion myötä Puukeskusta ei tosin enää ole. Nykyisen Starkin palveluista en osaa sanoa mitään, mutta sieltä kannattaa ainakin kysyä palvelua/hintaa.
     
  8. OnionJack

    OnionJack Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.05.2014
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sain omat pöntöt aamulla kuuntelukuntoon. Kokoa tuli n. 90l netto, eli metrin korkeat, 33cm leveät ja 36cm syvät. Materiaalina 15mm havuvaneri. Sointi on kyllä sen mitä oon kerenny kuunnella niin aika mainio, varsinkin stereokuvan piirtyminen. Refleksiputket (2x110 viemäri 16cm pitkinä/ kaiutin) piti tosin tulpata kun muuten omassa olkkarissa oli toivottoman raskas ääni. Pohdinnassa on vielä, muuttaisiko jakosuodinta vähän kirkkaampaan suuntaan. Toisaalta on kyllä mukavan leppoisa toistin tämmöisenään, eikä räikeätkään äänitteet kuulosta pahalta. Tosin jotkut valmiiksi tunkkaiset on ehkä himpun liian tummia jo sitten. Ans kattoo. Pitää kuitenkin vielä elementit ja terminaalit käyttää irti kun on aikaa pintakäsittelylle.

    Viikon päästä pääsee koeponnistamaan kotelotkin kunnolla kun on yhdet pippalot tiedossa, minne ajattelin nuo toistimeksi kantaa. Ekat kajarit muuten, joitten kanssa ei tee välttämättä mieli käyttää subia samalla. Ihan kunnolla en ole päässyt vielä sinuiksi näitten kanssa, kun muksujen kans yksin kotosalla ollut eikä ole ollut kunnolla aikaa kuunnella, mutta sen voin sanoa, että tyytyväinen olen. Täytyy tosin sanoa, että fyysinen koko vähän yllätti vaikka mittanauhan kanssa koitinkin niitä haaveilla ja hahmottaa etukäteen :D Vaimokin eilen illalla, kun pöntöt kannoin sisälle, sanoi ensin että no joo on vaan isot, mutta sitten myöhemmin totesi jo että onhan nuo kuitenkin aika makeet :)
     
  9. laaksoster

    laaksoster Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.08.2005
    Viestejä:
    106
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kasailin keväällä kaverille 12" yksisilmäiset. Istutin ne omaan settiin pariksi päiväksi sisäänajoon. Sen verran hyvä soundi ja auktoriteetti, että hankin ko. koksun kesälomalla ja siihen BMS:n 4544 kompuran. Nyt ovat kiinni testibaffelissa odottamassa mittauksia. Todennäköisesti rakennan noille 100l refleksikotelot, olkoot nimeltään yksisilmäiset serkkupojat tai kadonnut kaksoisveli :)
     
  10. ESJ

    ESJ Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.12.2014
    Viestejä:
    13
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uteliaisuus vei voiton, piti itselläkin tilata nuo 12" kilkkeet. Josko ens viikon aikana olis sen verran aikaa että puuvalmiiksi kotelot sais ja koekuunteluun. Tilavuutta tulee sen about 100l, lattiamallit, pikkusen ohjeen kotelosta kavennettuna ja syvyyttä lisäätty. Päätteenä toimii Hypexin Ucd-moduulit. Jännä nähä miltä maistuu Triangle Antal Exien jälkeen..
     
  11. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    BMS:n drivereistä moni on impedanssiltaan sellainen, että ihan simppelillä passiivifiltterillä ei saada hyvää sovitusta bassokeskariin. Raakavaste on kaunis, mutta kun tökkäät driverin kanssa sarjaan konkan, impedanssipiikit muuttavat raakavasteen alapään kauniin pyöreän muodon enempi suorakulmalta näyttäväksi :) . Eli notch-filtterillä sitten sitä diskantin toistokaistan alapäätä vähän kuntoon. Katso pohjia vaikka HM95dB/W:n ohjeesta (on varmaan Hifimaailman sivuilla vielä). Siinä oli 4552ND-driveri, mutta 4544:llä tapahtuu todennäköisesti samankaltainen piikitys.

    Liitekuvassa eri torvi ja eri driveri, mutta niistä näkee karrikoituna, mitä impendassipiikki voi tehdä passiivisuotimen kanssa. Vihreällä raakavaste ja sinisellä 2,7uF konkka sarjassa.
    psd2002 raaka vs 2,7uF.png
     
  12. laaksoster

    laaksoster Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.08.2005
    Viestejä:
    106
    Saadut tykkäykset:
    2
    Juu, eilen illalla tein ensimmäisiä vedoksia baffelissa majailevalle kombolle. Alustavassa jakarissa, jonka eilen simuloin ja aamulla kasailin, on kompuralle vain 2.2uF konkka ja l-pad. Tuo l-pad tasaa samalla impedanssia vahvistimen suuntaan ja tasoittaa siis myös konkan aiheuttamaa piikitystä. 4544:n impedanssi on tosiaan aika patikkoinen ja täytyy katsoa vaatiiko se oman impedanssitasaimensa l-padin lisäksi. Bassohaaraan tein impedanssi-imurin, joka syö 40-50Ohm patin jakotaajuuden alueelta. Bassohaaran suoto meni kivasti 5mH kela + 10uF konkka, mutta tosiaan jakotaajuudella impedanssi pomppaa rajusti. Sarjakela on aika iso, koska se tekee myös kompensointia dipolibasson roll offiin. Tällä hetkellä työ haittaa harrastamista, mutta kytken protojakarin illalla kiinni ja vingutan parit QC-mittaukset varmistaakseni että simulaatiot ovat edes sinnepäin.

    Tämä OB on tällainen kesäprojekti, jatkossa tosiaan teen salliman rajoissa isot refleksit noille. Siksi en todennäköisesti lähde notcheja rakentelemaan näihin. Potentiaalia noissa elementeissä on ja siksi kiinnostaisi tehdä seinäruusut olkkariin. Ja voihan tuon kompuran vaihtaa toiseen, jos ei tahdo onnistua. Emiltä ja Seleniumilta todennäköisesti löytyy hyviä vaihtoehtoja. Pystyraidoitus kuulemma hoikentaa, pitää miettiä pintakäsittelyä, vaikken samaa efektiä ole omalla kohdalla huomannutkaan :)
     
    Viimeksi muokattu: 27.07.2015
  13. laaksoster

    laaksoster Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.08.2005
    Viestejä:
    106
    Saadut tykkäykset:
    2
    Sen verran piti vielä lisätä, että jos jollain on 100l refleksikotelo tai 50l suljettu 12" veljeksille, mallia proto tai viimeisteltykin, niin voin ottaa lainaan tai lunastaa itselle. Nyt ei oikein aika riitä protokotelon rakentamiseen, mutta pitäisi sovitella tuo koksu ja BMS:n kompura koteloon jossain vaiheessa.
     
  14. laaksoster

    laaksoster Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.08.2005
    Viestejä:
    106
    Saadut tykkäykset:
    2
    Eilen illalla nykersin ensimmäisen protojakarin kasaan ja kyllä tuo sen maltillisen notchin melkein kaipaa. Täytyy tänään käydä lähikaupassa hakemassa parit konkat, niin saa iltasella tehtyä toisen version protojakarista. Suurin osa tarvittavista komponenteista löytyikin jo miljoonalaatikosta ja tarvittavat konkat ovat ns. kulutetuimpia arvoja, eikä investointinakaan olleet kuin vähän toistakymppiä :) Samalla saa impedanssisyöppöön isomman konkan, jolloin toiminta-alue kattaa koko tarpeen.
     
  15. laaksoster

    laaksoster Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.08.2005
    Viestejä:
    106
    Saadut tykkäykset:
    2
    Jatketaan off-topicilla :) Pari iltaa on nyt kuunneltu ja säädetty Beta12CX + BMS 4544 komboa OB:ssa. Aivastuksen ohutta bassopäätä (pieni elementti kapeassa baffelissa) lukuunottamatta varsin maukas soundi. Ihan flätiksi ei tämänkään kompuran kanssa kannata yläpäätä lanata, 1-2dB tiltti 1-20kHz alueella toimii parhaiten, ainakin omaan makuun. Vaikka tuo kompura vaatii hieman enemmän työtä, niin ainakin itsestä tuntuu että se on sen väärti. Pitäisi vaan hankkia perinteinen kalibroitu mikki ja etunen, kun Artan kanssa mittaillessa USB-mikit eivät anna oikeaa vaihetietoa. Tämä on suht yleisesti tiedetty, mutta Artan ohjeisiin dokumentoimaton ongelma.
     
  16. Aristobaali

    Aristobaali Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.02.2015
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tuli rakennettua 12 tuumainen versio yksisilmäisistä. Soundi tuntuu, jotenkin tummalta. Aluksi ihmettelin, että onko diskantti edes toiminnassa. Putkivahvarilla ajelen noita. Tilasin jo hiukan osia sävynsäätöön. Toinen refleksiputki on myös tulpattuna. Mutta onko näissä tosiaan näin tumma ääni? Ikään kuin ääni tulisi jostain kauempaa ja diskantit jää johonkin. Tarkistin jakosuotimen kytkennät kahteen kertaan ja ei ollut mitään vikaa.
     
  17. laaksoster

    laaksoster Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.08.2005
    Viestejä:
    106
    Saadut tykkäykset:
    2
    Nappaa aluksi basson piuhat irti ja kokeile kuuluuko pillistä ääntä. Näin voit ylipäätään testata kuuluuko ylempi kaista ollenkaan. Toisekseen, noiden tasapainotus on aika maltillinen, mutta ei sen kyllä ihan tumppu pitäisi olla. Itselläkin (kaverille kasasin) parin ekan päivän aikana soundi oli etenkin maltillisilla voimakkuuksilla hieman etäinen, mutta kun nyt kävin kuukautta myöhemmin kuuntelemassa uudelleen, oli soundi avautunut mukavasti. Noissa koksuissahan on aika jäykät ripustukset ja ne jonkin verran vetristyvät käytössä. Ei tosin vaikuta ylemmälle kaistalle.
     
    poleepkwa tykkää tästä.
  18. poleepkwa

    poleepkwa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.08.2012
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    1
    Aristobaali, tarkistaa että basso- ja diskantti on oikea vaiheessa. Minulla oli diskantti missä + ja - oli väärin merkattu.
     
  19. Aristobaali

    Aristobaali Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.02.2015
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mulla oli diskanteissa punainen maalitäplä toisen liittimen päällä ja oletin sen plus navaksi. Oletinko oikein? Täytyy testata tuotakin.
     
  20. laaksoster

    laaksoster Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.08.2005
    Viestejä:
    106
    Saadut tykkäykset:
    2
    Olettaen, että kaiutin on vaihesovitettu, niin diskantin napaisuuden käännön pitäisi oikeastaan vain tehdä syvä ja kapea kuoppa jakotaajuudelle. Ei sen pitäisi ylimpien oktaavien tasoa laskea.