Valinnan vaikeus! Genelec/bose/soundbar/5.1?

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana vipuli, 27.05.2015.

  1. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Ilman esivahvistinta kelpaa Genelecin oma subbari, koska niissä on sisäinen toimiva stereojakosuodin. Tällöin äänet saadaan otettua vaikkapa sieltä kuulokereiästä suoraan, ja äänistä bassot suodatetaan asianmukaisesti subille ja muut äänet ohjataan pääkaiuttimille. F-sarjan subbareissa on lisäksi kaukosäädin, joka säätää koko systeemin volumea.

    Jos hankit muun merkkisen subin, niin silloin kannattaa melkeinpä hankkia myöskin se esivahvistin, jolla voit hoitaa jakosuodon pääkanavien ja subin välillä. Toki monissa kotiteatterisubeissakin on jonkinlainen jakari, mutta ei välttämättä niin laadukas tai tarpeeksi tarkasti toimiva (jakojyrkkyys liian loiva, vaihetta suhteessa pääkajareihin ei saa asetettua kohdalleen, printatut merkinnät säätönapeissa eivät vastaa sähköisten arvojen todellisuutta jne jne).
    DACit ovat yleensä kaksikanavaisia (ei tajua mitään esim. Dolby tai DTS äänistä), eikä niissä useimmiten ole jakosuodinta, kaukosäädintä tai mahdollisuutta liittää kovinkaan montaa eri äänilaitetta.

    AV-vahvarit ovat 5.1 - 7.1 (nykyään myös esim. 7.1.4 tai 9.1.2) -kanavaisia, niissä on HDMI-liitännät useille eri äänilaitteille ja häviöttömät DTS HD Master Audio / Dolby TrueHD dekooderit leffojen ääniraitojen purkamista varten, sekä jakosuodin ja säädöt subbarin asetuksia varten. Lisäksi nykyään löytyy yleensä huonekorjaus, joka mikittää kaiuttimet ja korjaa kuuntelutilasta johtuvia puutteita kuten bassojen kuminaa tai liiallista korostumista (lopputuloksen laatu riippuu huonekorjauksen merkistä ja mallista).
    Lisäksi nykyisissä AV-vahvareissa on kaikki lisähimmelit, kuten Spotify/nettiradiot/muita smart-appseja, vahvarin etähallinta ja asetusten teko android- tai i-laitteilla, musiikin soittaminen lähiverkon kautta, monihuoneominaisuuksia jne jne.. Kaikenkaikkiaan monikanavasettiin ei kannata edes harkita muuta kuin AV-vahvaria.
     
    Viimeksi muokattu: 29.05.2015
  2. vipuli

    vipuli Guest Guest

    Liittynyt:
    27.05.2015
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    katso liitettä received_10153131391157839.jpeg
    Tosiaan tommone 8"alkaa oleen liian iso pönttä tuoho tv-tasolle. 8040 gene alkaa oleen jo liian ison näkönen.. onlo se sitte sama ostaa halvemmat kajarit eteen jos genelecien akustiikka/hienous kuolee 3metrin etäisyydellä? Tulosta sais aikaan halvemmillaki sitte tuossa tilassa.. en tiiä perkele pitääkö vielä olla valkoset kajarit ku tasoki on Valkonen :D
     
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Genelecit pesee itselleen yli-pitkällä kuunteluetäisyydellä edelleen suurimman osan edullisemmista ns. kuusi-nolla. Genelecin pro-puolen suositukset on pro-puolelle ja fanaatikkojen huutelut on fanaatikkojen huutelua.

    Ei, se Genelec ei enää suuntaa optimaalisesti ylipitkällä matkalla - eikä muuten suuntaa se halpa muovipurkkikaan. Arvaa, kumpi kuulostaa edelleen paremmalta?
     
  4. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    just..:OI Mäki liimaan Supraan aina ferraaarin lätkät kun tulee tyttöjä kylään... Behrut on hintaisekseen hyvät.
     
  5. Geekmaster

    Geekmaster Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    26.05.2015
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pesutulos voi olla Genelle edullinen, jos kilpailija on akustisesti samankokoinen tai pienempi kuin kyseinen Gene. Ilman avainlippu-lisämaksuja asiallisesti tehdylle kookkaammalle säteilijälle Gene ei voi mitään, vaan häviää.
    Mitä Genen suosituksiin tulee, ne on yhtälailla soundistaan tarkoille kotikäyttäjille. Soundistaan tarkat kotikäyttäjät tunnetaan haukkumanimellä "hifisti".
    Genen suositustaulukosta näkee hyvin, mitä tarkoittaa käytännössä nearfieldista midfielfiin siirtyminen. Mitä taas JBL LSR308:aan tulee, se on hemmetin hyvä kaiutin. Avainlippu-kustannuksia ei ole hinnassa, ja niinpä JBL:n hinta ei näytä häröilevän hinnoittelukoneen kirjoitusvirheeltä. Gene kolmonen saa siltä selkäänsä jo nearfieldissä, midfieldissä kyyti "yllättäen" vain kovenee.


    2-3 metristä JBL LSR308 kuulostaa selvästi Gene kolmosta paremmalta. 8" vie ja 5" vikisee, ei mahda mitään.
     
  6. GlidiD

    GlidiD Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2013
    Viestejä:
    646
    Saadut tykkäykset:
    16
    No mut nythän tää meni helpoks, hommaa vaan suurimman mahollisen kaiuttimen mahollisimman halvalla ja avot, täydellistä ääninautintoa mahan täydeltä.

    aheikkinen, kerrotko nyt mikä siinä matematiikassa mulla ei täsmää?
     
  7. Geekmaster

    Geekmaster Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    26.05.2015
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0

    Kyllä, juuri niin. Kunhan sähköakustiset asiat on perustolaltaan kunnossa, tässä on justiinsa käytännön Voittajakonsepti.



    Tässä todellinen passiivijokeri olkkarin midfield -tilanteen todelliseen haltuunottoon. Muistuttaa enemmän kuin paljon suosittua Nitrosäiliö -rakennussarjakaiutinta, kaupallisessa ja hyvin tuotteistetussa valmispaketissa

    http://www.thomann.de/fi/behringer_eurolive_b215xl.htm


    Tuon suuntaavuus 2-3 metriin olisi jo todella hyvä.



    Asiaan liittyvää lukemista:

    http://www.avsforum.com/forum/89-speakers/1519940-behringer-eurolive-b215xl-15-2-way-l-r-mains.html
     
  8. GlidiD

    GlidiD Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2013
    Viestejä:
    646
    Saadut tykkäykset:
    16
    Pistin 5kpl tilaukseen, kotiteatteri uusiks.
     
  9. Geekmaster

    Geekmaster Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    26.05.2015
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuollaisella akustisella konseptilla se hyvä ääni käytännössä tehdään aivan sylikenttää pidemmille etäisyyksille. Ihmeellistä mutta totta.

    Tuo Behringeri pitäisi olla ihan asiallinen pönttö, ei mitään pahoja vajokkiuksia. Bassopää tarvitsee avukseen subbasen tai oikomahoitoa EQ:lla, tosin.
    2-3 metristä pistelee pikkukaiuttimia pataan niin että lätisee. Isoin ongelma taitaa olla kuuntelija, jonka pitäisi saada ennakkoluulonsa pois päältä ja antaa karulle PA-kaiuttimelle tilaisuus näyttää mihin se pystyy.
     
    Viimeksi muokattu: 29.05.2015
  10. GlidiD

    GlidiD Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2013
    Viestejä:
    646
    Saadut tykkäykset:
    16
    Pakko olla audioalan suurin salaisuus, ihmiset tuhlaa tuhansia euroja ihan turhaan kaiken maailman Genelecceihin sun muihin, kun parilla sadalla olis homma paketissa. Onneks selvis nyt niin ei tuu enempää tuhlattua turhaan, kun ei tässä miljonäärejäkään olla:(
     
  11. Jani_p

    Jani_p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2005
    Viestejä:
    312
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ompa kyllä rumat! :)
     
  12. Geekmaster

    Geekmaster Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    26.05.2015
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei se mikään salaisuus ole. Onhan noita tehostetusti suuntavia isoja kaiuttimia olkkari-midfieldissä kuuntelevat ihmiset viime aikoina oivaltaneet ryhtyä käyttämään.
    Täsmälleen tuontyyppiseen konseptiin perustuu esim. täällä jonkinlaisen legendan mainetta naustiskeleva Genelec 1x38. Rakenne on vain kolmetie, ja 25 kertaiseen hintaan kokonaisuus on hoonatumpi. Tai tämä Nitrosäiliö -raksasarja. Sen Behringeri voi äänenlaadussa sitten jo pesaistakin. Ei sekään mikään kaiutinsuunnittelun oppikirjatyö ole.

    Koska vertaukset ovat kivoja, voisikin sanoa että akustisesti Behringer B215XL Eurolive on eräänalainen Genelec 1x38:n kaukainen pultsariserkku. Nitrosäiliön kanssa yhdenmulaisuus on vielä suurempi, B215XL voisi hyvin olla sen sliipattu komposiittikoteloinen velipuoli. Vähintään saman veneen alta kuitenkin.
    2-3 metrin kuunteluetäisyydellä B215XL tai Nitrosäiliö pääsee paljon lähemmäs 1x38:n ääntä kuin sen sylikenttäkokoiset aidot G-kääpiöveljet. Järkyttävää, vai mitä.
     
  13. GlidiD

    GlidiD Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2013
    Viestejä:
    646
    Saadut tykkäykset:
    16
    O, olen shokissa. Onneks tosiaan nyt oppisin tän, lähti äkkiä toi omakin tonnin kaiutinpari vaihtoon kun samalla rahalla saa paremmin soivan 5.0 setin tilalle ja jää vielä kaljaankin rahaa.
     
  14. vipuli

    vipuli Guest Guest

    Liittynyt:
    27.05.2015
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    näillä geben 8040(6.5") kyllä kuulee omaan korvaan iha hyvi tänne 3metrin päähänkin. tosihan se on että parhaiten kuuluu ku istuu sitte 1.5-2metrin päässä. mutta seki ongelma ratkeaa sillä että jos nyt haluaa täydellisen soundin niin perkele ottaa säkkituolin perfectspotille ja kuuntelee siitä etäisyydeltä sitte? :D jos nyt kuitenki palataan keskustelun alkujuurille mikä oli että bosen valmisjärjestelmä,soundbaari,genet joku muu, ois hyvä ratkaisu jos haluaa pienemmät kajarit hyvällä äänellä.. ja tässä nyt on karsittu pois jo ne boset ja soundbaarit. jos vielä unohdotetaan nyt ne genelcit, ja mietitään sitte reilusti halvempia settejä. jotain tuolta kattelin ja heittelen tähän. merkit ei sano itelle mitään. valkkailen nyt sitte lähinnä ulkonäön perusteella että hameväkikin on tyytyväinen :D

    http://www.thomann.de/fi/yamaha_hs_7.htm
    http://www.thomann.de/fi/m_audio_bx8_d2.htm
    http://www.thomann.de/fi/m_audio_m3_6.htm
    http://www.thomann.de/fi/ld_systems_dave_8_xs.htm#bewertung

    itseä alkoi kiinnostaa tuo yamaha. iha tyylikkään näkönen. ei överin kokonen. bassopäätäki varmaan löytyy tarpeeks 7" ainaki alkuun? hinta 400€ pari. jäis hyvin rahhaa vielä päivittelyyn, jos nyt subbaria,esivahvareita tai takakaijjuttimia kaipaa
     
  15. vipuli

    vipuli Guest Guest

    Liittynyt:
    27.05.2015
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    ja joo sen verran itekki ymmärrän että mitä isommat mööpelit tuoho ostais niin joha niistä paremmin kuuluis.. festari-PA:t vaan telkkarin viereen ja täysille. mutta kysymys olikin että mikä olisi PIENISTÄ kaiuttimista paras ratkaisu.. iha hyvää arvosanaaha nuo halvemmatki on saanu. jossaki luki että jos ei raski genejä ostaa niin yamahat on hyvä vaihtoehto. monta muutakin arvostelua että paras hinta/laatusuhde on nuissa yamahoissa. pitänee yrittää ettiä testikuunteluun nuita jostain.
     
  16. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Noh, ei nyt aivan noinkaan. Geekmaster on erään tutun plaza-hahmon tuorein nimimerkki, ja suurin osa meistä vakiotyypeistä tunnistaa hänet jyrkistä mielipiteistään ja kärkevästä tyylistään. Mikä on sinänsä valitettavaa, että hänellä on ihan rautaista tietoakin, kunhan tuota ilmaisua vähän suodattaa.

    Isompi ei ole aina parempi, muutamastakin syystä. Eikä varsinkaan automaattisesti se PA-vehje. Lähtökohtaisesti suuri suuntavuus on ainakin yksi spotissa kuuntelevalle hyvä asia. Enemmän suoraa ääntä, vähemmän huoneesta heijastunutta ääntä. Ja mikään taikuri ei saa pientä linnunpönttöä suuntamaan määräänsä enempää. Toki erikoisuuksia on. Ainakin väitetysti Elacin JET-elementti pitäisi suunnata perinteistä elementtiä paremmin (diskanteilla) ja toisaalta onhan noita torvikaiuttimia. Toisessa ääripäässä sitten tarkoituksellisesti ympärisäteilevät, kuten vaikka Duevelin mallit. Hyvin karkeasti yleistäen isompi elementti suuntaa paremmin, kuin pieni. Tietenkin bassopäässä kaikki sitten säteilee ympäri, jota jollain erityisratkaisuilla (ME Gethain, Gradient Revolution) on pyritty hillitsemään. En nyt kuitenkaan lähtisi fudiskentällä eli vapaassa kentässä soimaan tarkoitettua PA:ta ronttaamaan sellaisenaan olohuoneeseen. Saattaisi bassopäässä löytyä hieman enemmän, kuin toivoo.

    Toisaalta, koon kanssa voi sitten tulla sen sijoitteluongelman lisäksi se käänteinen, eli onko etäisyyttä tarpeeksi. Ja sitten se, että soiko iso pyssy enää tarkoitetulla tavalla pienessä tilassa. Genelecin isommatkin mallit ovat siitä poikkeuksellisia, että ne soivat hyvin myös erittäin läheltä kuunneltuna. Ulkomuistista jopa 15" bassokeskarilla oleva 1238A-kolmetie toimii parissa metrissä. Tässä on kuitenkin syytä muistaa, että kyseessä on studiokäyttöön tarkoitettu työkalu. Ja studioissa etäisyydet usein ovat verrattain lyhyitä ja kuuntelijoita yksi (kerrallaan).

    Volumesta huutelut on sitten taas sitä perinteistä: musiikkia pitää pystyä kuuntelemaan +90db paineilla ja huone pitää olla viimeiselleen akustoitu. Koska tämä ei onnistu, ainoa ratkaisu on Kuuloke. Ihmettelen, ettei sitä korttia vedetty vielä esiin.

    En pitäisi tuollaisia matkoja tolkuttomana ongelmana edes pienempien Genelecien kanssa. Itsellä on 6010:t (G1) tietokoneen seurana. Etäisyyttä on varmaan 50cm tai jotain ja ääni on tarkka. Koska noita alumiinipääsiäismunia uskaltaa roudata ja kantolaukut löytyy, ne kulkevat aika usein mukana milloin missäkin. Kuunteluetäisyydet ja kulmat on sitten jotain ihan muuta, kuin pää tarkkailuspotissa istumista. Ääni on hyvä, iso ja täyttää isommankin tilan, kun ei tarvitse max SPL:ää repiä.

    Tottakai niille tulee hintaa. Jos muille ominaisuuksille ei ole tarvetta (kuljettavuus, dipit, suojapiirit, mahd. jakosuoto subbarissa, käyttöikää sellainen parikytä vuotta), niin ei niistä välttämättä kannata maksaa. Edullisempia ja toisenlaisia ratkaisuja kyllä löytyy.

    En kuitenkaan itse kuulematta niele väitettä, että mikään vastaavan kokoinen pikkuaktiivi pärjää yhtään sen paremmin pidemmällä kuunteluetäisyydellä, kuin Genelec. Että pelkästään sen takia, että G:n pro-puolen suositus on puolet lyhyempi, kuin valmistajan X markkinaosaston kotikäyttäjälle ilmoittama, en raakkaisi niitä pihalle.

    Ei ole omakohtaista kokemusta noista linkittämistäsi, niin en niiden hinta/laatuun osaa ottaa kantaa.
     
  17. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Aijai, voi veljet nyt putosin. Onko tuo suuntaavuus uusi hyvä, suoran taajuusvasteen jälkeen :D
     
  18. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kaikesta päätellen olet pudonnut jo yli 20 vuotta sitten. Hallittua suuntaavuutta on korostettu eri tasoisesti Suomalaisessa kaiutinsuunnittelussa jo 90-luvulta asti. Myös muiden, kuin Genelecin toimesta, jotka tosin ovat olleet kärkenä asian tiimoilta. Tämä lienee suurelta osin ihan siksi, että studioissa ja tarkkaamoissa niitä kuuntelupisteitä hyvin usein on se yhden ihmisen pään mentävä paikka.

    Samaa menoa näkyy myös kansainvälisillä markkinoilla nykyään. Esimerkiksi Elacin JET-elementin yksi etu on suuntaavuus, line arrayn pointti on suuntaavuus ja sitä rataa.

    Se, onko mahdollisimman suuri suuntaavuus absoluuttisesti hyvä asia on sitten toinen asia. Hifimaailmahan ilmoittaa suuntaavuusindeksin sekä tehovasteaproksimaation kaiutintesteissään, jotka karkeasti kertovat samoista ominaisuuksista eli suoran äänen määrästä. Kun kaikki kaiuttimet kuitenkin säteilevät ympäri aina jonkin taajuuden alapuolella. Hyvä esimerkki on Sauraman Yksisilmäiset; bassopää on reippaasti diskanttia alempana vapaakenttävastetta mitatessa, muttei tavallisessa sijoituksessa. Basso säteillee ympäri ja yläpää suuntaa.

    EDIT: kah, Maverickin viimeisin inkarnaatio kesti elossa vain muutaman päivän. Oppiskohan tuo joskus? Tästä ei ole kauaakaan, kun sai "uuden mahdollisuuden" naapurifoorumilla, ja sieltäkin banaanisaaret kutsuivat parissa viikossa.
     
    Viimeksi muokattu: 02.06.2015
  19. B12

    B12 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    139
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielelläni kuuntelisin noita avoimin mielin, jotta miltä ne kuulostaa. Onko ihan skeidaa ennakkoasenteisesti vai josko ihan kohtalaisen hyvin soivat? Kotona etupäässä Sauraman satasen yksisilmäiset ja nuo behrut ovat kalliimmat, joten myös täten paremmat:thumbsup: en nyt ainakaan kuulematta automaattisesti lyttäisi maanrakoon.