Monitoria projektistudioon, apua kaivataan.

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana RoopeB, 31.03.2015.

  1. RoopeB

    RoopeB Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.03.2006
    Viestejä:
    508
    Saadut tykkäykset:
    0
    Plaza ole ehkä paras paikka tämän kaltaisiin pohdintoihin, mutta kokeillaan jos jotakin keskustelua aiheen tiimoilta irtoasi. :)

    Haen vierashuoneeseen pystytettyyn projektistudioon kaiuttimia. Osaisiko joku auttaa viemään pohdintoja eteenpäin?

    Huone on kooltaan noin 3 x 4,5 x 2,6 metriä (LxPxK), huonetta ei ole varsinaisesti erikseen akustoitu. Jotain kevyttä akustointiin liittyvää tullaan toki tekemään. Laajamittaisempi akustointi ei ole mahdollista. Seinät tapetoitu, tapetin alla vanhalle talolle ominaista "pahvista" seinämateriaalia. Kuunteluseinällä puolipaneli, katossa paneli. Kuuntelupaikasta katsottuna oikeanpuoleisella seinällä on ikkuna, noin metrin päässä oikeanpuoleisen kaiuttimen paikasta. Ikkunan koko hieman vajaa 2/3 seinän koko pituudesta. Ikunnan vastakkaiselta seinältä löytyy suurinpiirtein samaa kokoluokkaa oleva akvaario.

    Korostumia löytyy bassopuolelta: reilu 12db 120Hz ja vajaa 8db 250Hz, hieman ylempää reilun 5db 1200Hz kohdalta. Kuoppia puolestaan yksi syvempi 60Hz kohdalta ja lievempi 550Hz nurkilta. Mittaukset suoritettu kotikonstein ja metodein, eivätkä välttämättä anna täysin oikeata kuvaa tilasta.

    Kaiuttimista ja tarpeista: Genelec on tuttu, muut oikeastaan ei. G 8040 on omassa käytössä hyväksi havaittu, tosin alle metrin kuunteluetäisyydellä oma korva tykkää enemmän 8030:n tuottamasta äänestä. Jostakin syystä erottelevuus ja stereokuva paranivat reilusti vaihtaessa työpöydällä 8040 --> 8030. Toisaalta 8030 kokoluokan kaiutin ei ehkä toista tarpeeksi matalalle, kun on tarpeissa tarkkailla bassotaajuuksia (bassorumpu, basso, matalat syntsaäänet). Saisiko DSP mallilla huonevasteen kontrolliin vai riittäisiko REWin tarjoama apu vietynä käsipelillä ekvalisaattoriin.

    (8030 stereona käytössä tällä hetkellä työpöydällä musiikin kuuntelussa, 8040 + 7060 5.1 setissä olohuonekotitearissa, nämä mallit tuttuja ja siksi lähden niistä liikkelle.)

    Olen miettinyt seuraavia kaiuttimia / yhdistelmiä.

    Jos se olisi Genelec:
    -8040 (matalammalle yltävä toisto olisi selvä hyöyty bassotaajuuksille)
    -8240 (DSP olisi mukava lisä, mutta tuo heti yli kolmanneksen lisää hintaa. Menee yli budjetin.)
    -8030 + 7050 (subjektiivisen kokemukseni mukaan 8030 toimii isoveljeään paremmin näillä kuunteluetäisyyksillä)
    -8330 (taitaa jo yksinään toistaa matalammalle kuin 8040)

    Myös näitä olen tuumaillut, Focal, Dynaudio, Event, Neumann, KRK..:
    -Event Opal (saako edes suomesta ja millä hintaa? Onko oikeasti niin hyvä kuin sanotaan)
    -Event 2030 (löytyy vähän heikosti kunnollista tietoa, onkohan liian lämminsoundinen tarkkailukaiuttimeksi. Erottelua ilmeisesti kuitenkin löytyy.)
    -Focal 6 solo
    -Dynaudio BM5 /6
    -Neumann KH 120 A
    -KRK VXT8 (tästä tuntuu olevan kaksi mielidettä, puolesta ja vastaan. Paperilla hyvät speksit, mutta miten pitkälle riittää käytännössä. Monet konemusaäijät tuntuu käyttävän, mutta voiko tällä myös miksata, helposti.)

    Kuunteluetäisyys aika lyhyt, vajaa 0,8 metriä. Budjetti kaiutinparille on noin 2000 euroa, mieluusti alle.

    Tarkoitus on yrittää käydä näitä kuuntelemassa liikkeissä ja ehkä saada joku pari lainaan kotikuuntelua varten, mutta ennen sitä pitäisi vähän haarukoida vaihtoehtoja ja kuunnella muiden käyttäjien kommentteja sekä kokemuksia kuinka ovat toimineet käytännössä. Maalta käsin kaiutinkuuntelu-tournee on vaikea toteuttaa, joten pakko rajata vaihtoehtoja.

    https://dl.dropboxusercontent.com/u/3156989/makkaristudio.png
     
    Viimeksi muokattu: 31.03.2015
  2. zemex

    zemex Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.05.2007
    Viestejä:
    73
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://www.amphion.fi/en/create/products/two15/

    Oletko kuullut Amphion Two15 kaiuttimia tai muuta heidän ammattisarjaa?
    Itse en ole koskaan innostunut genelecistä, paitsi niistä isommista pääkaiuttimista olikohan ne jotku 1038B.
    Noista Two15 kaiuttimista pidin erittäin paljon ja JL-Audion Fathom F113 subwoofer toimi noiden kanssa melko täydellisesti.
    Nuo Two15 menee jo itsessään melko alas eli ei tuolle fathomille jäänyt kuin ihan alin rekisteri soitettavaksi..
     
  3. grenthum6

    grenthum6 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.12.2015
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kysymys on jo vanha ja laitteet luultavasti hankittu, mutta kommentoimpa kuitenkin muille aiheesta kiinnostuneille.

    Esittämäsi laitevaihtoehdot ovat about samoja, minkä välillä tuli itsekin punnittua. Harrastan elektonisen musiikin säveltämistä ja olen tosi herkkä ongelmille soundin laadussa. En ole ammattilainen, mutta korva kyllä kertoo, jos kaikki ei ole kunnossa:) Sijoitus hyvälaatuisiin kaiuttimiin on yksi parhaista, mitä audiotyössä voi tehdä. Hyvät aktiivikaiuttimet saa noin tonnilla riippuen projektin bassotarpeista riippuen. Käytössäni on Event Opalit studiohuoneessa ja satunnaiseen kuunteluun olohuoneessa 8030A/7060B-setti.

    Tässä tapauksessa käytettävissä oleva tila on pieni ja suuremmilla kaiuttimilla kuten Event Opaleilla joudut ongelmiin. Itse aloitin Genelec 8030 -parilla, jotka soveltuvat kutakuinkin juuri tuon kokoiseen tilaan. Akustoimalla toistosta saa siedettävän (bassoansat + paneelit ensiheijastuspisteisiin). Omassa käytössäni 8030 ei vain tuottanut riittävää bassotoistoa. Siirsin ne olohuoneeseen, kun sijoitin myöhemmin Event Opaleihin. Silloin kotistudiotila oli riittävän iso, mutta muuton jälkeen vastaava kuin tässä (2,5x2,5x6). Ja voin sanoa, että ongelmia on! Tila on kaiken lisäksi vielä akustoimaton bassojen osalta. Pahimmillaan ala-C-nuotit jäävät seisovaan aaltoliikkeeseen... argh. Yleensä matkustankin toiseen studiotilaan Opaleiden kanssa, kun siirryn miksausvaiheeseen. Kun tilaa on riittävästi, pääsevät Opalit oikeuksiinsa. Kuulostavat ne toki mahtaville pienemmässäkin tilassa satunnaisessa musankuuntelussa ja saavat suun messingille.

    Kun kerran sekä 8030 ja 8040 ovat käytössä, testaa niitä tuossa tilassa. Luultavasti 8030-pari voisi toimia paremmin. Genelecit ovat myös kestäviä, hyviä roudata ja säilyttävät arvonsa. Focal Twinit oon joskus koekuunnellut ja tykkäsin kyllä. Focal Solo ei niistä paljon jää. Vaativat tosin subbarin kaveriksi, jonka saa Focalilta budjettiin sopivasti (Solot + CMS sub).

    En tiedä, minkälaisia projekteja on tarkoitus tehdä, mutta 8030:n bassotoistosta jää ikävästi uupumaan iso osa ja ongelmat saattavat tulla esille vasta tuotannon myöhäisemmissä vaiheissa. 7050/7060-subbarilla löytää nuo ongelmat, vaikka itse sävellystyössä siitä subbarista ei olekaan paljon apua. Bassoja on todella vaikea tai mahdoton miksata pienessä tilassa, jos akustointi on puutteellinen tai äänentoisto ei mene tarpeeksi alas. Itse lähtisin kuitenkin 8030+7050-kombolla liikkeelle .