Snowpiercer (2013) Joon-Ho Bong/ Chris Evans, Tilda Swinton, Alison Pill

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana hanppu, 13.02.2014.

  1. Radikus

    Radikus Käyttäjä

    Liittynyt:
    14.02.2005
    Viestejä:
    939
    Saadut tykkäykset:
    28
    Itse aiheeseen, hieno leffa 4/5

    Pixar-vertaus ontuu aivan totaalisesti, Pixarin elokuvien hahmot syntyivät Pixarin elokuvissa, kun taas Marvelin hahmot olivat olemassa jo vuosikymmeniä ennen näitä "Marvel-elokuvia".

    Noin 30 vuotta Marvelin sarjiksia lukeneena aion jatkossakin keskustella Marvelin hahmoja sisältävistä elokuvista "Marvel-elokuvina", niiden ei tarvitse olla nimenomaan Marvel Studiosin tekemiä vaan hahmo(t) riittää.

    MCU:sta voi silti keskustella erikseen.
     
  2. Marauder

    Marauder Guest Guest

    Liittynyt:
    11.07.2012
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    1
    Pixar, Marvel, Dreamjobs, who cares? Mut siis onhan tää snowpiercer kaikessa epäloogisussaankin ok leffa. Jotenkin niin, en tiedä, b luokan 80 luvun leffa miksarttuna nykydigieffekteihin..
     
  3. Plisukainen

    Plisukainen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    26.01.2005
    Viestejä:
    1 971
    Saadut tykkäykset:
    169
    Colonyyn verrattuna aivan toista maata, paljon yhteiskuntaluokkaa "mainostava" pienen tilan toimintaleffa; lievällä scifi-mausteella; jossa sopivasti annostellut toimintajaksot sekä musta huumori pitivät kiinnostavuuden korkeana. Pienessä tilassa tai tiloissa tapahtuvissa elokuvissa on vain sitä jotain....Twisti oli kiva. 4/5
     
  4. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Ihan katsottava leffa. Aiheeltaan hieman omaperäinen. Alussa olin hieman huolestunut kun ensin meinasi olla vähän pitkäveteistä mättöä mutta pian kun maisemaltaan mielenkiintoiset vaunut alkoivat ilmestyä niin alkoi mielenkiinto lisääntyä.
    Joku oli verrannut junan viimeisiä eloonjääneitä aatamiin ja eevaan. Olivat varmaan junan viimeiset eloonjääneet mutta varmasti toisaalla oli muitakin eloonjääneitä esim maanalaisten yhteisöjen tai muiden ominaisuudessa
    :):):)
     
  5. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 381
    Saadut tykkäykset:
    225
    En ehtinyt nähdä Snowpierceriä teatterikierroksella, mutta USA:lainen blu-ray (Anchor Bay) oli jo alennusmyynnissä. Kyseessä on kahden levyn julkaisu, jossa on kohtuullisesti lisämateriaalia mutta vain 5.1-kanavainen ääni.

    Elokuva perustuu ranskalaiseen 1980-luvun sarjakuvaan Le Transperceneige. Ohjaaja Bong Joon-ho oli nähnyt kirjakaupassa korealaisen piraattijulkaisun ja lukenut sen siltä seisomalta. Kun hän ryhtyi tiedustelemaan elokuvaoikeuksia, tekijät yllättyivät, koska he eivät tienneet käännösoikeuksia myydyn Etelä-Koreaan. Kaupat kuitenkin syntyivät ja elokuva 설국열차 valmistui. Tuotanto on kansainvälinen, ja kuvaukset tehtiin Tšekissä.

    Snowpiercer on allegorinen dystopia, jossa ihmiskunnan viimeiset eloonjääjät elävät valtavan pikajunan kyydissä. Junassa vallitsee ankara luokkajako, ja huono-osaisimmat joutuvat sinnittelemään viimeisissä vaunuissa; yläluokka elää mukavasti junan etupäässä. Kuten sarjakuvan tekijät ovat todenneet, lähtökohdat ovat melkoisen vasemmistolaiset ja yläluokan kritiikki ankaraa.

    Suunta ja eteneminen hallitsevat elokuvaa hellittämättä, ja niiden ansiosta elokuva on eheä ja kiinteä kokonaisuus: kaiken aikaa tiedetään, mihin ollaan menossa. Lavastus, valaistus ja äänimaailma (myös Marco Beltramin musiikki) tukevat kerrontaa onnistuneesti, ja puvustus osoittaa henkilöiden sosiaalisen aseman. Kuvaus on upeaa (35 mm), joskin kamera tärisee toimintakohtauksissa välillä hiukan liikaa.

    Paitsi yhteiskunnallisena allegoriana elokuva voidaan nähdä myös
    psykologisena allegoriana: ”peräpään” likaiset, aggressiiviset yllykkeet pyrkivät kohti siistiä ja sivistynyttä ”yläpäätä”, ja ne on torjuttava hintaan mihin hyvänsä. Koska tekijät eivät ole tavoitelleet tällaista allegoriaa, se näyttäytyy tarinassa rujona ja hämmentävänä, sillä katsoja houkutellaan samastumaan nimenomaan sellaiseen, minkä jokainen sivistynyt yksilö on luonteensa vuoksi torjunut.

    Juna voi siis edustaa paitsi ihmiskuntaa myös ihmisyksilöä, jonka sisällä erilaiset pyrkimykset kamppailevat.
    Elokuva on määrätietoinen ja toimiva ja onnistuneesti rytmitetty. Chris Evansin hahmo kuljettaa tarinaa eteenpäin, ja Tilda Swinton, Jamie Bell ja John Hurt erottuvat sivurooleissa. ”Be a shoe.” Viime kädessä voimakas yhteiskunnallinen allegorisuus kuitenkin tuntuu kääntyvän elokuvaa vastaan,
    koska lopulta lähes kaikki hahmot, joiden vaiheita katsoja on seurannut jännityksen ja myötätunnon vallassa, saavat surmansa ikään kuin liian aikaisin. Siksi elokuvan loppu on tietynasteinen antikliimaksi.
    Viime aikojen tieteiselokuvista Snowpiercer edustaa silti omintakeista parhaimmistoa. Varjoon jää esimerkiksi The Day After Tomorrow, toinen ilmastonmuutosta hyödyntävä selviytymistarina.

    3½/5

    Muutama kuvanäyte Anchor Bayn blu-raysta. (Molemmat levyt ovat A-alueeseen lukittuja.) Lisämateriaali on kiinnostavaa, varsinkin ranskalainen dokumentti alkuperäissarjakuvan tekijöistä.

    1.
    [​IMG]

    2.
    [​IMG]

    3.
    [​IMG]

    4.
    [​IMG]

    5.
    [​IMG]

    6.
    [​IMG]

    7.
    [​IMG]

    8.
    [​IMG]

    Traileri 311 MB (HD)
     
    Viimeksi muokattu: 28.12.2020
  6. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Pystyykö joku selittämään tuon junan logiikan? Ymmärsin ensin, että se kiertäisi maapalloa pysyäkseen aina päivän puolella, eli hieman lämpimämmässä, mutta sitten kartoista näkyikin, että se ajeli isoa ympyränmuotoista rataa... En siis nähnyt enää mitään syytä sille miksi sen junan piti liikkua ollenkaan...
     
    h3mb3 tykkää tästä.
  7. mustis

    mustis Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    1 511
    Saadut tykkäykset:
    18
    Koska leffa olisi pirun tylsä jos juna kököttäisi asemalla paikallaan :D
     
  8. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Myönnän, mutta ajattelin lähinnä elokuvamaailman sisäistä selitystä. Ulkoinen selitys on toki tuo, mutta se ei oikein riitä poistamaan sitä, että se tuntuu aika isolta juoniaukolta...
     
  9. NyNNyXX

    NyNNyXX Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.05.2009
    Viestejä:
    45
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikös pitänyt olla niin kylmä että ihmisetkin jäätyivät muutamissa minuuteissa, samoin junakin jäätyisi paikoilleen jos pysähtyisi kait.
    Juna kait oli ns. Ikiliikkuja jonka pitää pysyä myös liikkeessä jotta se kehittäisi energiaa.
     
  10. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Humm... humm... Ok, tuolla selityksellä pystyn jotenkuten nielemään tuon puolen leffasta. :)

    Loppu olisi voinut olla karmaisevampikin -
    odotin itseasiassa, että sen junan kapteenin pannulla tiristelemät lihapalat olisivat lähtöisin matkustajista, koska missään kohdassa junaa ei kyllä lihantuottajaeläimiä katsojille esitelty ja muutenkin päähenkilön aiempaa kokemusta lihansyöjänä oli tuotu aivan kuin tätä varten esiin. Siten hän olisi voinut mainiosti tajuta lihan alkuperän (kaikki ne lapset!) sitä maistaessaan...
    - mutta meni se tuollaisena kerran katsottavana tapauksena.
     
  11. Riker

    Riker Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.01.2017
    Viestejä:
    114
    Saadut tykkäykset:
    29
    Kommentti tulee myöhässä, mutta ainahan minä olen ajastani jäljessä. Monen vuoden jälkeen tuli katsottua tämä uudelleen ja oli parempi elokuva kuin muistin. Ehkä uudemmat elokuvat eivät enää osu makuuni yhtä hyvin tai jotain muuta. Suosittelen katsottavaksi aika laajalla maulla, toiminta, dystopia, ehkä jopa kauhu pieneltä osin. Oma arvio 9/10.