Kaiutinrakennusohje Yksisilmäiset veljekset - 8-, 10- ja 12-tuumaiset koaksiaalit

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana saurama, 18.07.2014.

  1. B12

    B12 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    139
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näyttää nyt siltä, että Eminencellä on mennyt evoluutio eteenpäin tiivisteissä: Vaahtomuovirengas (12mm) -> pahvirengas (10mm) -> silikonisoiro (8mm)
     
  2. Zuikkis

    Zuikkis Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.12.2006
    Viestejä:
    72
    Saadut tykkäykset:
    0
    No niin, nyt on kaksi veljestä jo valmiina niin pääsi stereona kuuntelemaan ja säätelemään. :) Hirmu hyvin nuo kyllä soi. Ääni on hyvin samantyylinen kuin aiemmissa kajareissani missä oli Gradient Preluden koaksiaalit, mutta ääni pysyy tarkan erottelevana isommillakin äänenvoimakkuuksilla. Ja bassopää on juuri sen verran tukevampi että toimii subbarin kaverina paremmin vaikka jakotaajuutta vie vähän alemmaskin.

    Kotelot on noin 60l suljetut. Tuli tilavuutta puolivahingossa noin paljon, kun tein nuo 20 astetta takakenot ja 67cm korkeat lattiamallit. Alkuun oli noin 50l tähtäimessä mutta se menisi yläreunasta jo niin ohueksi että aika tarkalla mahtuisko elementti edes syvyydestään koteloon. WinISD:llä noita laskeskelin ja kyllä se ihan järkevältä näyttää mikä tilavuus vain 50-90l välimaastossa suljettuna..

    Huono kuva koteloista: https://lh6.googleusercontent.com/-...AOlM/KVeztPS2ePY/w1486-h835-no/2015-02-24.jpg

    Nuo on 25mm lastulevyä. Ostin Iskun tehtaanmyymälästä Lahdesta tuommoisia 700*450*25 valmiiksi pinnoitettuja levyjä, meinasin että pääsee helpolla kun välttyy kittaukselta ja maalaamiselta kokonaan. :) Kyllähän noista saumoista vähän sahatun lastulevyn pääty pilkistää, mutta kelvatkoon nyt.. Ja värikin olisi voinut olla vähemmän 70-lukua mutta ei tässä ihan teinejä olla itsekään.

    4e/kpl tuommoinen 700*450*25 levy, ja niitä meni yhteen pönttöön 5kpl.

    Iskun tehtaanmyymälässä on myös polyesterivanua 2e/kg, eli halvempaa kuin Ikean tyynyt. :) Otin ihan ähkytäyteen sullotun jätesäkillisen vanua, niin antoi senkin kuitenkin kaupan päälle kun samalla ostin nuo levyt.

    Kolmas veljes odottaa vielä jakosuotimeen osia, olikin Uraltone epähuomiossa laittanut yhden väärän kokoisen konkan pakettiin..

    Edit: Huomatkaa hieno Behringer Inuke -asennus, ruuveilla kiinni Ikean Lack-hyllyssä.. :)
     
    Viimeksi muokattu: 24.02.2015
  3. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    ^ Kiitoksia tuota Ikean Lack -hyllyideasta.. oma behru löytää moisesta kodin myös todennäköisesti :)
     
  4. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Eihän vaan pääse kuumenemaan liikaa tuollaisessa kolossa?
     
  5. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Behringeri on tehtykin räkkiasennettavaksi. Sehän on puhallinjäähdytetty, eikä sivuilla tai päällä ole tuuletusaukkojakaan. Kunhan vain hyllyssä on poistettu takalevy, niin ei tuskin tulee olemaan mitään ongelmaa lämpöjen kanssa.

    Itse kaiuttimiin liittyen: Kahdeksantuumaista elementtiä ei ole saatavilla ainakaan kuukauteen. Voiko kymppituumaisesta edes harkita tekevänsä surround-kaiuttimet, kun kuunteluetäisyys sivulle päin on enintään pari metriä? Vai meneekö sitten liian suuntaavaksi? (Toki makuasioita. Vastaavalta etäisyydeltä oli aiemmin surroundina 8030A, eikä se ainakaan mielestäni mitenkään liikaa paikantunut.)
    Entä mikä olisi pienin mahdollinen kotelokoko 10" mallille? Koskiko tuo artikkelissa mainittu 15-25 litraa suljettuna juuri tätä kymppiä?
     
  6. zanteri

    zanteri Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.12.2004
    Viestejä:
    562
    Saadut tykkäykset:
    15
    Ne jotka on rakentaneet tuon 12" version 50l suljettuun koteloon, niin haluaisin kuulla mielipiteitä sen soinnista.
    Toimiiko mallikkaasti tuossa kokoluokassa? Basson ulottuvuudella ei niin merkitystä, koska subi hoitaa sen puolen.
    Vai onko kellään tuon kokoisessa kotelossa suljettuna versiona?
    Ilmeisesti äänellisesti kannattaa rakentaa tuo 12" versio? Näin ainakin olen käsittänyt...
     
  7. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Jep, tee 12-tuumaiset. 100ltr refleksikotelo mahdollistaa bassovasteen säätämisen oman tilasi mukaan. Kaksi putkea auki -> reippaammin yläbassoa, yksi putki auki -> miedommin ja suljettu -> miedoin. Riippuen sijoituksesta ja huoneen ominaisuuksista joku näistä kolmesta on sopivin. Minulla tstolla purkit seinää vasten ja suljetuiksi oli ainoa todella hyvin toimiva, möksällä sitten taas yksi tai kaksi putkea auki oli se mielekäs. Suljetulla et voi säätää. Mutta jos av-vahvarisi osaa tehdä hyvän huonekorjauksen niin silloin 50ltr suljettu seinää vasten ja subbarilla/subbareilla loput on hyvä.
     
  8. smöög

    smöög Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.06.2009
    Viestejä:
    165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Millä keinoin te muuten tukitte noita refleksiputkia?
     
  9. zanteri

    zanteri Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.12.2004
    Viestejä:
    562
    Saadut tykkäykset:
    15
    Ok kiitos tiedosta. Luulen pysyväni tuossa suunnitelmassani eli 50l suljettu ja sijoitus seinää vasten. Ideana saada mahdollisimman sirot, mutta toimivat noista kaiuttimista. Tosiaan alapään hoitaisi tuo takuumurea subini, joka sekinon ollut kyllä hintansa väärtti.
     
  10. Tonppa1

    Tonppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.02.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mulla oli hetken 12" 30l suljetuissa. Huonekorjain oli nykäissyt niissäkin vasteen sen verran alas, että kerran meni hetki huomata musiikkia kuunnellessa, että vahvarista oli subbarit pois päältä :)

    Edit: littanat kotelot kiviseinää vasten.
     
  11. Zuikkis

    Zuikkis Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.12.2006
    Viestejä:
    72
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla on tosiaan nuo 65l suljetut, ja iso subbari lisänä. WinISD:ssähän käyrä näyttää kääntyvän jo 100Hz:ssä laskuun, 50Hz:ssä olisi noin -7dB jo miinuksella.. Mutta mullakin vahvistimen huonekorjaus valkkaa jakotaajuudeksi 40Hz, ja hyvältä kuulostaa kaikin puolin.

    Varsin tyytyväinen olen. :) Vielä kun saisi surround-kajareiksi askarreltua 8-tuumaiset..
     
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Joskus vielä keksin, mistä tuokin johtuu. Muutamassa kokeilemassani Audysseyssa on sama ominaisuus. Ja ainakin yksi YPAO halusi väkisin rontata "keskikokoiset" hyllykaiuttimet Largeksi, vaikka subwoofer olikin olemassa ja käytössä. Onneksi niitä asetuksia on mahdollista ruuvata itse. Kovin usein ei ole syitä käyttää noin matalaa jakoa saati päästää koko kaistaa suotamattomana.
     
    Viimeksi muokattu: 26.02.2015
  13. zanteri

    zanteri Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.12.2004
    Viestejä:
    562
    Saadut tykkäykset:
    15
    Noi kaiuttimet vaikuttaa päivä päivältä mielenkiintoisemmalta. Kiehtova ajatus 12" koksuista.
    Täytyy varmaan kohta puolin laittaa osat tilaukseen ja laiskana tilata puuvalmiit kotelot kuviopuusta, kun ei nykyään ole enää paikkaa missä itse rakentaa.
     
  14. B12

    B12 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    139
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ota mieleisen väristä/kuvioista kangasta joku 35cm kanttiinsa pala, laita keskelle reilu tullo polyesterivanua, rutistele kulmat yhteen palloksi ja jollakin narulla tai nauhalla tai vaikka rautalangalla kiinni. Sitten pallo refleksiputkeen siisti puoli ulospäin.

    Nämä yksisilmäiset kyllä jaksavat hämmästyttää päivästä toiseen. Vaikea kuvitella parempia samalla hinnalla. Elementit + jakarin osat 120€/pönttö uraltonella ja kotelo kympistä ylöspäin materiaalista ym muuttujista riippuen. Oisko kaikkien aikojen value for money -kaiutin?
     
  15. Zuikkis

    Zuikkis Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.12.2006
    Viestejä:
    72
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse kuvittelisin syyksi nuo mun hankalat huoneresonanssit tossa 70Hz tienoilla.

    Alkuun tein Audysseyn kalibraation vain yhdessä kuuntelupisteessä, silloin subbarin jakotaajuudeksi tuli 100Hz. Nyt kun oli kuudessa pisteessä mitattu, jakotaajuus tipahti 40Hz:iin, ja kyllä lopputulos minusta on selvästi tasaisempi basso huoneen eri paikoissa..
     
  16. zanteri

    zanteri Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.12.2004
    Viestejä:
    562
    Saadut tykkäykset:
    15
    Nämä yksisilmäiset kyllä jaksavat hämmästyttää päivästä toiseen. Vaikea kuvitella parempia samalla hinnalla. Elementit + jakarin osat 120€/pönttö uraltonella ja kotelo kympistä ylöspäin materiaalista ym muuttujista riippuen. Oisko kaikkien aikojen value for money -kaiutin?[/QUOTE]

    Ainakin muiden kokemusten ja testien perusteella aika pirun kova luu hintaluokassaan(ja ylikin).
    Tykkään itse tuosta ulkonäöstäkin...yksi iso elementti��
     
  17. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Refleksiputken tulpista se, että mä olen ihan leikellyt vaahtomuovista pyöreähköjä (mun tekemät lihapullatkin kulkevat jauhelihamonitahokkaan nimellä...) tuppoja, jotka istuvat putkessa tiiviisti. Esim. Teollisuus-Etolasta ja vastaavista muista putiikeista kanssa varmaan saa ihan stanssattuja oikeasti pyöreitä plugeja putkiin. Teettää vain halkaisijaltaan noin sentin isomman niin istuu tiiviisti ja paras materiaali on joku tiheä umpisoluinen vaahtomuovi - tulppaa eniten.

    Mitäköhän mä sitten keksisin niille seuraajaksi :) . Olisi tuossa Fanen ja Eminencen halpoja osia... Koaksiaalissa on vain oma juttunsa ja vaikka kuinka tekisi taajuusvasteeltaan vähän hifimmän pömpelin bassokeskarilla ja erillistorvella niin sitä koksin, edes näin halvan sellaisen, koherenssia on vaikea saavuttaa. Sitten kun kuunteluetäisyys on 5-10m niin asialla on vähemmän merkitystä, vierekkäiset säteilijät summautuvat kyllä täydellisesti, mutta lyhyilla 2-3m kotietäisyyksillä koaksiaalissa on sitä jotain.
     
  18. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ooppa hiljaa, tai alkaa ihan tosissaan ahistaa.
     
  19. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    "Älä hätäile", Nitro on kuitenkin aika eri asia kuin nämä satasen jutut ;)
     
  20. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    On se kylla myonnettava, etta on naissa jotain. Vaimoke ei kuulemma huomaa mitaan eroa telkkarin omiin kaiuttimiin verrattuna, mutta TVOFia katsoessa nostaa volaa kummasti.