Kaiuttimien vaihtoprojekti

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana teemup, 16.12.2014.

  1. P.Kosunen

    P.Kosunen Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    1 374
    Saadut tykkäykset:
    14
    Miten on vahvistinpuoli?

    Suosittelisin huonerjaavaa Anthemia vahvistamaan. Etupää ennallaan, järeämpi subi Relin tilalle ja unohda takakaiuttimet.
     
  2. teemup

    teemup Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.12.2014
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt alkaa olemaan vähän selkeämmät suunnitelmat. Yritän löytää vähän alemmas toistavat kaiuttimet Dynaudiolta. Vaihtoehtoina joko Focus 160 (tai jotain vanhempia focuksia) tai Excite x34. Kaiutinjalustat on jo omasta takaa joten niitä ei Focuksiin tarvitsisi ostaa. Luultavasti tulen ajelemaan noita ilman subbaria. Keskikaiutin on sitten vähän kysymysmerkki mutta tällä hetkellä on audience42 keskikaiutin olemassa. Mitä mieltä?
     
    Viimeksi muokattu: 01.01.2015
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Subwooferin, joka toistaa kuuloalueen alarajalla saakka saa 500 eurolla, eikä tarvitse edes itse tehdä. Lattikaiuttimen, joka toistaa noin alas, saa kertomalla budjetin sadalla. Tosin silloin saa jo ihan kaiutinparin.

    Keskikaiuttimeksi paras vaihtoehto on samanlainen kaiutin, kuin etukanavissa. Kun se harvemmin on mahdollista, niin seuraavaksi paras on mahdollisimman samanlainen kaiutin, esimerkiksi lattiakaiuttimen pariksi samoista elementeistä koottu jalustakaiutin. Paperilla se keskiääni-diskantti-keskiääni -vaakapötkylä on kaikkein huonoin vaihtoehto (poislukien tyystin eri mallisarjan taikka valmistajan kaiutin), käytännössä se on niin ja näin.

    Kauppiaat mielellään selittää, että se "center" -malli on parempi. Yleensä muuten kalliimpikin, kuin jalustakaiutin. Jos se on niin käsittämättömän paljon parempi idea, niin miksei niitä laiteta saman tien vasemmalle ja oikeallekin etukanaviin? ;)

    Keskikaiutin on aina - poislukien akustisesti läpinäkyvän valkokankaan kanssa - kompromissi kaiuttimen tyypin ja sen sijoittelun kanssa. Jos vasemmalla ja oikealla on lattiakaiuttimet, niin sanoohan sen järkikin, ettei sinne television taakse näkymättömiin kannata kaiutinta rontata, ja harvempi haluaa nostaa television 170cm korkeuteen... Jolloin sitten tehdään kompromissi sen keskikaiuttimen kanssa.
     
  4. Spoonie

    Spoonie Guest Guest

    Liittynyt:
    14.02.2012
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lainaan hieman topiccia jos teemup ei pistä pahaksi.

    Olen tässä jo jonkin aikaa pohtinut jos vaihtaisin nykyisen 5.1 kotiteatterijärjestelmän 2.1 järjestelmäksi. Erittäin harvoin tulee hyödynnettyä (jos koskaan) järjestelmän koko potentiaali, joten periaatteessa pärjätään mainiosti hieman miedommalla järjestelmällä. Kysymys oikeastaan teille paremman tiedon omaaville on, että kannattaako minun vaihtaa kaiuttimia toisen merkkisiin vai kannattaako nykyinen järjestelmä vain muuttaa 2.1 järjestelmäksi ja vaihtaa esim. vahvistin parempaan? Äänenlaatuun olen sinänsä ihan tyytyväinen, joskin matalalla äänenvoimakkuudella puhe saisi olla hieman selkeämpää TV:tä katsottaessa. Helposti puuroutuu ja vaikea saada selvää mitä TV:ssä puhutaan. Ehkä asetukset on vain väärät?

    Mikäli päätyisin vaihtamaan kaiuttimet, Genelec ja Amphion ovat tietenkin erittäin varteenotettavia vaihtoehtoja. Mielessä pyörinyt esim. Amphion Helium 410 kaiuttimet ja siihen joku näppärä vahvistin, johon saadaan kytkettyä TV + muut laitteet. Subwooferia periaatteessa ei tarvitse päivittää, koska toimii hyvin, muttei ole poissuljettu jos senkin päivitän siten, että kuuluu ns. samaan sarjaan.

    Alla siis nykyinen 5.1 järjestelmä, jonka pohjalta lähdetään pohtimaan tätä vaihdon tarvetta. Kommentit ja vinkit tervetulleita!

    2 x Tangent Evo E5 etukaiutinta
    1 x Tangent Evo E24 keskikaiutin
    2 x Tangent Evo E4 takakaiutinta
    1 x Audio Pro Basiq Sub
    1 x Sony STR-DG510 viritinvahvistin (tosi vanha, periaatteessa voisi päivittää)
     
    Viimeksi muokattu: 21.01.2015
  5. GlidiD

    GlidiD Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2013
    Viestejä:
    646
    Saadut tykkäykset:
    16
    Jos et ole äänenlaatuun tyytyväinen niin ei muuta kun vanhat roinat myyntiin ja liikkeeseen kuuntelemaan. Kyllä noista kaiuttimista muutaman satasen vois saada, subbarilla ja vahvarilla vois olla enemmän käyttöarvoa kuin myyntiarvoa, jossain mökillä esim. Onko toi subbari kenties autosubbari vai ihan kotikäyttöön suunniteltu, muistelisin et autopopittelussa noita pyörinyt enemmän kuin kotikäytössä?
    Järkevintähän tossa olis sitten ostaa 2.1 setti stereovahvarin kera kun ei kerran 5.1 systeemille ole tarvetta, toki jos budjettia ei liikaa ole niin meneehän tuo Sonykin noiden kanssa ja myöhemmin sitten vahvarin päivitykseen. Eli millainen budjetti?
    Subbarin noi Heliumit "tarvitsevat" kylkeen, mutta tuota SPL:ää en kelpuuttaisi niiden seuraan... ;) Mutta taatusti saisi puheesta selvää paremmin joka tapauksessa.
    Genelecit ovat aktiivikaiuttimia, niiden kanssa et erillistä vahvaria tarvitse.
     
  6. Spoonie

    Spoonie Guest Guest

    Liittynyt:
    14.02.2012
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niinhän se menee, vanhat vaihtoon ja uudet tilalle. Tiedän kyllä, että subbarilla ja vahvarilla ei rahallista arvoa hirveästi ole, mutta eroon niistä on päästävä kun lähdetään vaihtamaan järjestelmää. Muistin muuten väärin tuon subbarin, se on Audio Pron Basiq Sub, eikä siis SPL Pro. :hitme: Kuitenkin ihan perussubbari, jolla ei kuuhun mennä.

    Sen verran olen tehnyt tutkimustyötä ja tullut siihen tulokseen, että stereovahvistimeen siirrytään. Vaihtoehtoja tästäkin löytyy jonkin verran, joten suosituksia otetaan vastaan. Nopeasti googletin niin vastaan ensimmäisenä tuli Denon DRA-F109 ja NuForce Dia. Denon siitä parempi, koska siinä on radio ja sitä meidän perheessämme kuunnellaan. Muita varteenotettavia vaihtoehtoja?

    Budjetista en nyt tarkkaan osaa sanoa. Tarkoituksena ensin hankkia tuo vahvistin ja etukaiuttimet, subbari sitten hieman myöhemmin. Hintahaarukka varmaankin pyörii siellä noin 700 euron hujakoilla. Subbaria en tuohon vielä laske mukaan.
     
    Viimeksi muokattu: 21.01.2015
  7. Nemppa

    Nemppa Guest Guest

    Liittynyt:
    02.01.2007
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Siirrän oman pähkäilyni tuolta vahvistinpuolelta tänne.

    Tilanteeni on tällä hetkellä seuraavanlainen (yritän tiivistää olennaiseen:))

    Viime vuosina olen myynyt, nykyiseen asuntoon sopimattomat, kaiuttimet pois ja laitteistosta on jäljellä ainoastaan kymmenenvuotias Sonyn vahvistin STRDB790. Monenlaisia kokoonpanoja on käynyt mielessä ja nämä ovat viimeisimmät vaihtoehdot:
    - vahvistin Yamaha RX-A830 tai RX-V777, kaiuttimet 2kpl Elac BS72 (subi myöhemmin)
    - vanha vahvistin, kaiuttimet 2kpl Elac BS72 + Elac Sub2050
    - vanha vahvistin, kaiuttimet 2kpl Jamo D500 + SVS SB2000 + Anti-Mode 8033
    - Genelec 8320 + GLM -bundle (subi ehkä joskus myöhemmin)

    Vahvistimen ehdin jo tilaamaan (Yamaha RX-A830), mutta nyt olen alkanut miettimään sen tarpeellisuutta/vaihtoa RX-V777 -malliin. Paketti on vielä avaamatta, joten palautus onnistuu helposti.
    Ihannetilanteessa pistäisin kaikki osat kerralla uusiksi, mutta taloudellisesti se ei ole nyt mahdollista. Myöhemmin voin hankkia lisää palikoita, mutta jo nyt pitäisi saada toimiva paketti kasaan.

    Ja sitten kysymykset/pohdinnat:
    - pärjäänkö vanhalla vahvistimelle Elac paketin kanssa?
    - kannattaako RX-A830 pitää jos sen suurin lisähyöty on YPAO?
    - tuleeko äänimaailmasta kamala jos ajan kaiuttimia ilman kalibrointia tms., mutta subi olisi korjaimella?
    - jos valitsen Genelecin bundlen rahaa ei jää vahvistimelle -> miten saan yhdistettyä edullisesti useampia äänilähteitä Genen kaiuttimiin

    Sekavaa on, mutta kommentit ovat tervetulleita! Saa ehdottaa muitakin ratkaisuja.
     
  8. Nemppa

    Nemppa Guest Guest

    Liittynyt:
    02.01.2007
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0

    Vahvistin on nyt palautettu ja pohdinnat jatkuvat kaiuttimien osalta. Audiovideossa ilmestyi juuri sopivasti Elac SUB 2050:n testi ja vakuutti ainakin aloittelijan, tarjoaisi juuri kaivattua helppokäyttöisyyttä.
    http://audiovideo.fi/testi/elac-sub-2050-aktiivisubwoofer-testissa

    Ovatko Elac BS72:set hyvät tämän subin kaveriksi vai olisiko joku muu saman hintaluokan vaihtoehto parempi?
    Koekuuntelemalla asiaan varmasti saisi selvyyttä, mutta juuri nyt ei ole aikaa lähteä kierrokselle.
     
  9. GlidiD

    GlidiD Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2013
    Viestejä:
    646
    Saadut tykkäykset:
    16
    Aiotko jatkossa ottaa lisää kanavia käyttöön vai miksi av-vahvari 2.1 settiin? Kyllä sen subbarin saa sovitettua kaiuttimiin, murehdit vaan siitä et miellyttääkö se kaiuttimen ääni. Tossa hintaluokassa on vaihtoehtoja ihan älyttömästi... harvemmin Elac on paskaa tehnyt, jos et tykkää niin palauta...;)
    Subbari vaikuttaa kyllä mielenkiintoselta ja olis kiva päästä kuulemaan, nätin näkönen ja näppäräks tehty säätöpuoli. Väistämättä tulee kyllä mieleen et ajaisko esim Svs sb2000+antimode saman asian monta sataa halvemmalla? Sais kaiuttimiin panostettua mahdollisesti sitten enemmän? Voihan se kyllä olla että soinniltaan Elac on selvästi parempi, luulen kyllä että ne on noi bonukset mitkä tekee siitä yli 500€ kalliimman....mielenkiintonen joka tapauksesa!