Nightcrawler (2014) (Dan Gilroy / Jake Gyllehaal, Rene Russo, Bill Paxton)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 31.10.2014.

  1. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 291
    Saadut tykkäykset:
    29
    [​IMG]

    Jake Gyllenhaal on Lou Bloom, nuori mies, joka on tottunut hankkimaan niukan elantonsa kyseenalaisin keinoin. Rahan ja menestyksen makuun mies pääsee löytäessään kutsumuksensa rikostoimittajana ja onnettomuuspaikkojen kuvaajana. Bloomin avain menestykseen on yksinkertainen: hän ei kaihda mitään keinoja myyviä kuvia metsästäessään.

    Yksi Hollywoodin kiinnostavimmista nuorista miesnäyttelijöistä, Jake Gyllenhaal, on kerännyt ylistystä ja Oscar-povailuja rankasta roolistaan moraalinsa rippeet hukkaavana uutishaukkana. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Dan Gilroy ja Gyllenhaalin kanssa siinä näyttelevät Rene Russo ja Bill Paxton.

    [​IMG] Katso elokuvan trailer

    Ensi-ilta Suomessa 13.10.2014
     
  2. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Aika erikoista, että tämä elokuva ei tunnu kiinnostavan täällä ketään. Eikö kukaan ole käynyt katsomassa?
     
  3. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Olisi kiinnostanut, mutta ei tullut tämän paikkakunnan ohjelmistoon lainkaan. :confused:
     
  4. Alex70

    Alex70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.08.2012
    Viestejä:
    200
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiinnostaa kovasti mutta vielä ei ole ehditty näkemään. Kommentit kavereilta jotka ovat jo käyneet katsomassa, povaavat jo Oscar ehdokkuutta Jake Gyllenhaalille. Eli odotan kovasti ja odotukset korkealla.
     
  5. P21

    P21 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.12.2004
    Viestejä:
    220
    Saadut tykkäykset:
    4
    Tuntuu muutenkin valitettavan vähissä olevan täällä leffoihin kommentointi. Itseäni kun varsinkin kiinnostaa aina tietää, miksi jotkut ovat pitäneet jostain leffasta kun itse en tekelettä ole sietänyt tai toisin päin. Toisaalta itse kun ei aina järkevään sanalliseen muotoon kykene mietteitään näkemästään kirjoittamaan, jolloin myös oma kommentointi on valitettavan vähäistä.

    Nightcrawlerin näkemisestä on nyt viikko. Elokuva oli hyvä. Jake Gyllenhaalille povattu Oscar-ehdokkuus ei todellakaan olisi väärin. Gyllenhaalin esittämä antisankari, 2000-luvun vastine Taksikuskin Travis Bicklelle, on persoona, jota tuskin kukaan järkevä ihminen omaan kaveripiiriinsä tahtoisi. Selvä yhteiskunnan hylkiö siis, jonka ajatusmaailmasta vedetään mustaa huumoria loppujen lopuksi harmillisen vähän, ainakin itse olisin kaivannut sitä enemmän. Ei tosin siitä mitä nyt tarjottiin niin varsinaisesti mitään vikaa ollut. Sensaatiohakuista mediaa kritisoidaan oikein mukavasti ja kaikin puolin leffa toimii kuvauksellisesti ja kerronnallisesti. Harmi vain, ettei tämä imaise mukaansa siinä määrin kuin todelliset mestariteokset (tosin syynä voi olla päivänäytös, iltanäytös olisi saattanut olla tälle parempi ratkaisu), jolloin elokuvaa katsoo mielenkiinnolla, mutta samalla toivoen, että se pystyisi katsojansa jotenkin yllättämään. Valitettavasti itselleni elokuvan jälkimmäinen puolisko ei ollut aivan yhtä tehokas kuin hyvin rakenneltu ensimmäinen tunti, vaikka periaatteessa kaikki on ok. Se vain ei tunnu nykyään riittävän, jolloin tämä Dan Gilroyn esikoisohjaus jää vähän latteaksi. Lou Bloomin hahmosta olisi toisenlaisella jälkimmäisella puoliskolla saattanut tulla tehokas, takaraivoon kummittelemaan jäävä roolihahmo, kuten jo aikaisemmin mainitusta Travis Bicklestä. Tästä huolimatta selkeästi vuoden parhaimmistoa.

    4/5 tähteä.
     
  6. Caporegime

    Caporegime Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.04.2004
    Viestejä:
    1 587
    Saadut tykkäykset:
    3
    Hyvä, 4/5 :cool: Just ja just välillä menee uskottavuuden rajoilla, mutta mediakritiikki noista amerikkalaisten paikalliskanavien sensaatiojournalismista ja katsojien rikosfetissistä yleisesti osunee perille. Ihan satiiriksi en kuitenkaan kutsuisi, koska elokuva ei todellakaan ole hauska, vaan enemmän kyyninen ja pelottava. Jännitystä rakennetaan kohdissa hienosti ja audiovisuaalisesti hieno. Taksikuski tuli todella mieleen enemmän kuin kerran eikä vain autolla ajelemisesta ja öisistä kaduista.

    Gyllenhaal kuulemma pudotti painoa roolia varten ja veti unirytmin pariksi kuukaudeksi sekaisin, se näkyi.

    En tykännyt aivan viimeisestä kohtauksesta (se puhe uusille työntekijöille). Olisi minulle toiminut paremmin, että kyseinen kohtaus olisi vaan jätetty pois ja kenties jätetty samalla avoimeksi mitä antisankarimme tekee seuraavaksi. Nyt myös jäi tunne, että se poliisijuttu oli sitten siinä.

    Ammuskelut olivat karuja shokeeraavalla ja positiivisella tavalla. Sen sijaan lopun takaa-ajo meni ehkä hieman överiksi kolareineen.
    ps. Jostain syystä luulin ohjaajan olevan nuori, kun debyyttiohjaus kerran on. Dan Gilroy on 55 v.
     
    Viimeksi muokattu: 09.11.2014
  7. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    224
    Nightcrawler on paitsi synkkä mediasatiiri myös pelottava kuvaus siitä, kun vakavasti häiriintynyt ihminen alkaa tavoitella ”amerikkalaista unelmaa” täysin häikäilemättömästi ja käyttää muita ihmisiä pelkkinä välikappaleina. Mediasatiirina elokuva on samaa korkeaa luokkaa kuin vaikkapa Kasvot kuvaruudussa ja Tuhansien silmien edessä. Selväjärkisessä psykoottisuudessaan päähenkilö tuo mieleen vaikkapa American Psykon Patrick Batemanin (Christian Bale) ja Taksikuskin Travis Bicklen (Robert De Niro) — hän on yhtä aikaa kiehtova ja kammottava yksilö, joka toistelee populaarien menestysoppaiden tekstejä. Tavallaan hän on oman kapitalistisen yhteiskuntansa tuote.

    Jake Gyllenhaalin roolisuoritus on erinomaisen vaikuttava: hänen roolihahmonsa Louis Bloom koettaa luoda miellyttävää vaikutelmaa, sellaista, johon hän voisi itse uskoa ja joka tehokkaimmin saavuttaisi haluamansa, mutta tulos on aina jotenkin karmiva, ikään kuin liian sileä ja ohut. Gyllenhaalin hymynvirne vain korostaa epämukavaa vaikutelmaa. Silti kaikki eivät heti näe sosiopaatin ohuen kuoren läpi. Erityisesti se koituu assistentti Rickin kohtaloksi. Uutispäällikkö Nina Romina (Rene Russo) taiteilee tilanteessa parhaansa mukaan. Myös Bill Paxton tekee hienon roolin.

    Kokonaisuutena Nightcrawler on toimivaa, kantaaottavaa viihdettä. Tarina etenee vähitellen yhä syvemmäksi painajaiseksi. Öisen Los Angelesin tunnelma välittyy hienosti. Takaa-ajojakso on lyhyt mutta tiivis ja upeasti kuvattu.

    4½/5
     
    Viimeksi muokattu: 08.04.2016
  8. Mastema

    Mastema Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.11.2006
    Viestejä:
    1 230
    Saadut tykkäykset:
    21
    Loistava elokuva. Lou Bloom hahmona nousi vuoden elokuvatarjonnan suosikkeihin heittämällä, erittäin hyvä suoritus Gyllenhaalilta. Ohjaus oli myös kohdillaan, mutta erityisesti tykkäsin elokuvan dialogista. Tai oikeammin Gyllenhaalin loistavasti tulkitsemista monologeista. Dialogista on siinä mielessä ehkä vähän hankala puhua, että ihan niinkuin voisi kuvitella oikeassakin elämässä olevan, on vastapuolella usein hyvinkin vaikea keksiä mitään vastattavaa Bloomin viiltäviin vuorosanoihin. Vastanäyttelijät jäävätkin ehkä vähän paitsioon elokuvan rakentuessa hyvin vahvasti Bloomin vinksahtaneen persoonan varaan, mutta täyttävät silti tärkeät roolinsa ikäänkuin kulloinkin tilanteen tasapainottajina.

    Tykkäsin erittäin paljon (jos vielä jäi epäselväksi), täältä myös 4½/5.
     
  9. Limet

    Limet Guest Guest

    Liittynyt:
    10.03.2010
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan hyvä leffa. Jake Gyllenhaal yllättää jälleen erilaisella roolilla. Elokuvan aikana päähenkilä muistutti Jim Carreyn Sähköputkimiehen hahmoa, sekä Robert De Niron Taksikuskia. Alusta asti käy selväksi, että päähenkilö on vähintäänkin erikoinen tapaus ja ei omaa sitä yleistä moraalia. Elokuvan myötä tämä fiilis vain entisestään voimistuu.
    Parasta antia leffassa on mielestäni kritiikki mediaa kohtaa. Toimiiko media aina uutisia, ja erityisesti totuutta, tarjoavana palveluna - vai hakeeko se suurinta skandaalia.
    Leffa jättää vähän sekavat fiilikset. Ei yltänyt sille tasolle kuin trailerin perusteella odotin, mutta kuitenkin loistava päähahmo pelastaa leffan. Louis Bloom on samaan aikaan karmeksuttuva sosiopaatti ja mielenkiintoinen hahmo.
    Tuntui, että leffa pääsi vasta vikan 45-60 min aikana vauhtiin ja se olikin elokuvan parasta antia.

    3,5/5
     
  10. dixi

    dixi Guest Guest

    Liittynyt:
    25.02.2003
    Viestejä:
    713
    Saadut tykkäykset:
    2
    Hyvä pätkä kyllä ja tuo ylläoleva vertaus Sähköputkimiehen ja Travis Bicklen risteytykseen on kyllä todella osuva :) Samoin mainittu Network on selkeästi osittaisena esikuvana.

    Ei mitään mullistavaa, mutta loistava suoritus Gyllenhaalilta ja erittäin viihdyttävä debyytti Gilroylta.

    Tapahtuiko muuten kenenkään muun mielestä
    suurin osa leffasta Bloomin fantasiamaailmassa, jossa kaikki onnistuu
    ?
     
  11. Caporegime

    Caporegime Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.04.2004
    Viestejä:
    1 587
    Saadut tykkäykset:
    3
    Mikä tuohon mielestäsi viittasi? Eli ei kyllä uniteoriat tällä kertaa tulleet mieleen.
     
  12. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Tämä leffa oli positiivinen yllätys...:thumbsup: minulta
     
  13. The F1nn

    The F1nn Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.07.2000
    Viestejä:
    443
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt, harvinaista kyllä, mulle tuli tästä elokuvasta täysin toisenlainen mielipide. Ehkä en vain pitänyt leffan kässäristä ja "uutisten verenhimosta."

    Aika harvoin olen yleistä mielipidettä vastaan, mutta tästä elokuvasta annan 2/5 tähteä. Ja tuokin on hyville näyttelijöille.
     
  14. Resurssi

    Resurssi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.07.2004
    Viestejä:
    665
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oli kyllä hyvä leffa, 4+ tähteä. Paljon ennemmin tämä olisi ansainnut parhaan elokuvan Oscar-ehdokkuuden, kuin paljon hehkutetut Birdman, Boyhood ja The Grand Budapest Hotel.

    Plussaa, että elokuvassa oli koko ajan intensiivinen ja sellainen uhkaava tunnelma. Takaa-ajokohtaus ja yleensäkin liikennekohtaukset oli tehty hyvin.

    Gyllenhaal ja Riz Ahmed tekevät loistoroolit, samaten Bill Paxton,
    Paxtonin rooli jää harmittavan pieneksi, sillä hahmo on erinomainen.
    Gyllenhaalin hahmo on kyllä oikein kunnon tunteeton niljake, ettei hetkeen ole tullut vastaavaa vastaan elokuvissa,
    minkä "kruunaa" temppu, jonka hän tekee lopussa työpariaan esittävälle Riz Ahmedin Rick-hahmolle, jolle käy kalpaten, kun nälkä alkaa kasvaa syödessä, niin ahneella on surullinen loppu.

    Pienellä säädöllä leffasta olisi kyllä saanut mestariteoksen, tai ainakin lähelle sitä, sillä

    - Elokuvan naispoliisin esittäjä ei ole roolissaan vakuuttava, on vähän huono näyttelijä.
    - Olisin halunnut, että Gyllenhaalin hahmolle olisi käynyt lopussa jollain tavalla huonosti, ettei hän olisi voinut enää jatkaa bisnestään.
    - Ihan loppu juuri ennen lopputekstejä on liian iloinen ja lopputeksteissä soi liian iloinen musiikki, joka ei sopinut elokuvan tunnelmaan mitenkään.
     
    Viimeksi muokattu: 27.02.2015
  15. BillyBob

    BillyBob Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.08.2006
    Viestejä:
    355
    Saadut tykkäykset:
    12
    Aika mielenkiintoinen elokuva tämä, ja yhtymäkohtia toki löytyy mm. taksikuskiin, driveen ja moniin muihin. Se ei tietty tee tästä vähemmän hyvää leffaa. Tämä onkin ehkä jonkinlainen vastaveto amerikkalaista pyrkyryyttä (tai sitten jonkinlaista go-getter) asennetta kohtaan. Kaikkien kun pitää päästä huipulle ja usein kyynärpäitä käyttäen. Tarinan onnistuneen niljakas ja moraaliton hahmo kyllä käyttääkin kyynärpäitään, vaikka miten paljon. Hän on juuri sellainen kaveri, joka kaiken kyseenalaisen ja moraalittoman toiminnan jälkeen vain hymyilleen toteaa, että ei hän ole rikkonut varsinaisesti mitään lakia ja tekee vaan työtään. Tällaiset kaverit ovat paljon pelottavampia kuin mitkään mielikuvitus möröt. Tässä mielessä Gyllenhaal saakin kyllä suitsutusta roolistaan. Hän kyllä osaa tehdä Bloomista pelottavan tyypin. Toki leffa on muutenkin hyvin tehty, tunnelmallinen ja tyylikäs kuvaus.

    4/5
     
  16. Liekinheitin

    Liekinheitin Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    4 524
    Saadut tykkäykset:
    87
    Pidin kyllä, ja alle 4/5 ei pysty millään antamaan. Palavien rakennusten ja autojen lisäksi liekeissä oli myös Gyllenhaal, joka onnistui täydellisesti hehkumaan henkistä tasapainottomuutta. Russo ja se apuria esittänyt hemmo vetivät myös erittäin hyvin, ja sama pätee kyllä kaikkiin rooleihin.

    Kun Garlandiakin katsoo, niin ei voi kuin kannustaa kirjoittajia ohjaamaan. Tuli mieleen myös Cronenbergin Crash ja Videodrome, joihin vertaaminen on tietenkin iso kehu!

    Toivottavasti ei jää Gilroyn ainoaksi ohjaukseksi.
     
  17. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Oli hyvä, tiivis ja tasapainoinen paketti, mutta tarjosi oikeastaan vain juuri sen mitä odotinkin; ennakkokäsitys oli siis jo muodostettu ja odotukset varsin korkealla ja odotukset täyttyivät, vaan eivät ylittyneet. Jos en olisi tiennyt elokuvasta etukäteen juuri mitään, olisin varmasti pitänyt tätä loistavana elokuvana, nyt pidin vain erittäin hyvänä / hyvänä. Se mikä olisi voinut nostaa tämän omassa laarissani Drive-elokuvan tasolle olisi voinut olla musiikin parempi käyttö: yritystä oli nytkin ja Los Angelesin öiset kadut ja autoilukohtaukset loivat ajoittain hiukan vastaavaa hypnoottista tunnelmaa, mutta musiikki ei ollut yhtä keskeisessä osassa. American Psycho, Taksikuski ja jostain syystä jopa One Hour Photo tulivat ajoittain Driven lisäksi mieleen. Elokuvan loppu (kuten koko juoni) oli lopulta melko yllätyksetön ja ennalta-arvattava, ja vaikka myös seuraava loppuratkaisu olisi ollut lähes yhtä ilmeinen, niin itse olisin ehkä mieluiten nähnyt elokuvan loppuvan seuraavasti:
    Päähenkilö on poliisiasemalla ja kertoo tarinansa sosiopaatin täydellisellä itsevarmuudella ja kuulusteleva poliisi yrittää saada tätä tunnustamaan, että hän pimitti poliisilta tietoja, eli tiesi murhaajien henkilöllisyyden ja että hän aiheutti mm. oman työkaverinsa kuoleman ja vielä kuvasi sen. Ja kun päähenkilö sitä vähiten odottaa, niin kuulusteleva poliisi vetää ässän hihasta ja kertoo, että työkaveri ei kuollutkaan. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä kuinka päähenkilö olisi reagoinut tähän.
    4/5
     
  18. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 014
    Saadut tykkäykset:
    150
    4/5 täältäkin. Erinomainen suoritus Gyllenhaalilta, tarina oli mielenkiintoinen ja tosiaan tuo mediakritiikki aika selvää kauraa. Öinen LA näytti hienolta, mutta harvoinpa sitä kukaan on onnistunut sössimään. Joku tästä kuitenkin puuttui, jotta kyseessä olisi klassikko. Hyvä leffa, katsokaa kun kohdalle sattuu. Pakko tunnustaa, mutta olen tätä levyä pitänyt useammankin kerran kädessä, mutta aina on jäänyt sitten ottamatta. Ja syynä on ollut kansi, se oli vaan niin vastenmielinen ettei voinut. Joo, oon pinnallinen!
     
  19. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 579
    Saadut tykkäykset:
    215
    Olipas hillittömän härskiä touhua. Oikeastaan on vähän hankala sanoa tästä elokuvasta että "tykkäsin", kun oli välillä aika vastenmielistä katsottavaa ja nykyajan raadollisen mediamaailman karikatyyri.Oli ikäänkuin jalostettu "olitko paikalla, lähetä kuva"- ajatusmalli huippuunsa ja bisnekseksi ja toimintatavat eivät juurikaan eronneet varsinaisten rikollisten käyttämistä.

    Gyllenhaal oli pääosassaan todella kylmäävän ketku hahmo, erittäin onnistunut suoritus häneltä. Kuvallinen anti maisemien osalta oli myöskin varsin hienoa. Lopputulos mielestäni ****/***** arvoinen.