DSP vahvistimessa ja kaiuttimissa

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana matti lammikko, 01.02.2015.

  1. matti lammikko

    matti lammikko Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    397
    Saadut tykkäykset:
    3
    Olen kasaamassa kotiteatteria ja suunnitellut kaiuttimiksi Genelecin DSP-malleja. Vahvistimissa on kuitenkin omat DSP-systeeminsä.

    Kysymys: kumpaa DSP-systeemiä kannattaa ensisijaisesti käyttää? Säädetäänkö pääasiassa Genelecin ohjelmistolla, tällöin vahvistimeksi kelpaisi kai vähän vaatimattomampikin? Vai ensin vahvistimella ja kaiuttimista hienosäätöä.

    Anteeksi, jos kyselen moneen kertaan vastattua. Hakusanat ovat hukassa.
     
  2. Janska

    Janska Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2013
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos käytät molempia, niin aina ensiksi kaiuttimien DSP ja sitten vasta vahvistimen huonekorjaus.
     
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Jep. Useampaa päällekkäin käyttäessä aina korvista signaaliketjua taaksepäin. :)

    Tietääksesi, mitä käyttää, pitäisi testata mittarilla ja korvilla eri vaihtoehdot.

    Yksi riski useamman korjaimen käytössä on: jos molemmat korjaimet yrittävät lisätä tehoa poistaakseen vaimentuman, tuloksena saattaa olla rikkinäinen kaiutin (tai G:n kohdalla lauennut suojapiiri). Esimerkiksi Anthemin ARC nostaa vastetta max 6db jos se on tarpeen.

    Lähtisin liikkeelle sillä GLM:lla. Jos vahvistimessa on kunnollinen korjain - Anthem ARC, Audyssey xt32, Lyngdorff Room Perfect, paremmat YPAOt - kokeilisin sitäkin. Heikommat Audysseyt, YPAOt, Onkyon uuden "korjaimen" ja muut unohtaisin heti.
     
  4. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Genelec Smart Active Monitoring (8100, 8200 sekä 8300-sarjat) kaiuttimien kanssa ei tarvitse, eikä ole mitään aihetta käyttää päällekäin av-vahvistimen huonekorjausta. GLM tekee yksilökohtaisesti kalibroidulla laadukkaalla mikrofonilla sekä tehokkaammilla ja 'viisaammilla' algoritmeilla (algoritmi tuntee tarkasti kaiuttimien ominaisuudet ja käytöksen, koska koko järjestelmä on kehitetty nimenomaan näille kaiuttimille) paljon tarkemmat korjaukset, kuin av-vahvareiden mukana tulevilla muovirimpulamikeillä sekä rajoitetun laskentatehon integroiduilla piireillä on mahdollista saavuttaa (Lyngdorf ja Anthem ehkä pois lukien, ainakin jälkimmäisellä on myös yksittäin kalibroidut mikrofonit käytössä).

    Myöskin volumesäätö tehdään SAM-kaiuttimien kanssa mieluiten GLM2.0 -ohjausverkon kautta. Tällöin esivahvistin on täysillä, eli yleensä -0.0dB lukemassa (mikäli GLM varoittaa signaalin leikkaantumisesta, niin silloin esivahvistimen tasoa tulee kuitenkin laskea).
     
    Viimeksi muokattu: 01.02.2015