Tilan rajaus ja Genelec G3/G4

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana lihava, 19.01.2015.

  1. lihava

    lihava Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.04.2005
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tere!

    Talona on vanha hirsirunkoinen omakotitalo. Ennen olohuone (20m2) toimi leffahuoneena ja kaikki oli hienosti. Sitten tuli nainen. Alkoi remontit, huonejärjestykset muuttui, tykki meni myyntiin jne.. Nyt sitten pitäisi viedä loputkin kamppeet pois. Olen remontoimassa yläkertaa ensi kesänä, johon olen kaavaillut pientä tilaa leffoille/pelailuun (5.1). Olohuoneessa tulee hoilattua myös karaokea, mutta en tiedä, että onnistuuko se kunnolla noin pienessä tilassa (9m2). Laitteina tällä hetkellä:

    Vahvistin: Yamaha rx-v2067 http://www.hifikulma.fi/Yamaha-RX-V2067
    Kaiuttimet: Acoustic Energy Aelite 3, Aelite 1 ja center http://www.acoustic-energy.co.uk/#!aelite/c1mgo
    Subi: SVS PC13-Ultra http://www.svsound.com/subwoofers/cylinder/pc13-ultra

    Pohjapiirros (tila väritettynä vihreällä):
    katso liitettä 1421702100281.jpg
    Kuva ei ole aivan viimeisin ja raksitetut jäävät lopullisesta kuvasta pois.

    Kysymyksiä:
    1. Mikä olisi paras tapa rajata tila takaosastaan ilman pysyvää seinää? Taiteovi ja paksut verhot sisäpuolelle? Ideana siis vähän vaimentaa yleistä älämölöä ja saada tila pimeäksi.

    2. En ajatellut raahata noita lattiakaiuttimia kyseiseen tilaan. Tarkoitus olisi heijastaa n. 80” kuva ja kaiuttimille ei jää silloin paljoa tilaa. Kävin kahdessa paikallisessa hifiliikkeessä ja sieltä suositeltiin etupäähän kulmasijoituksen vuoksi Genelecejä, jolloin kaiuttimet olisivat säädettävissä ja mikkiin kirkaisu ei hajottaisi niitä. Toisesta liikkeestä 2 x G4 + 1 x G3 ja toisesta 3 x G3. En ole ennen omistanut aktiivikaiuttimia, mutta varmasti ihan passelit. Riittääkö G3:ssa äänentuotto karaokeen? Sitä tulee laulettua aika kovalla, lähes vahvari tapissa (jotta kaiuttimista tuleva ääni peittää ”oman” äänen). Nykyiset siihen hädillään pystyy ilman mainittavaa säröä. Takakaiuttimiksi jättäisin AE 1:t tai 2 x G2.

    3. Riittääkö G3 volumet, jos siirrän ne n. 22m2 tilaan, joka tulee joskus tulevaisuudessa. Sinne tuo yläkerran tila myös mahdollisesti joskus muuttaa, ainakin leffojen ja laulelun osalta.

    Pinnoiksi väliseinille tulee molemmin puolin tupla-Cyprocit, ulkoseinään 25 mm Runkoleijona, katto kuusipaneeli ja lattia mäntylankkua. Mahdollisesti vähän akustiikkalevyä seinille ja kattoon, mutta se selviää sitten tilan valmistuttua. Ei tuohon tilaan kannata liikoja panostaa, koska vuotaa takaosastaan kuitenkin.

    Saattaa olla, että hankin subbariksi laatikon, jotta se mahtuu kankaan alle. Sylinterin joutuu sijoittamaan sivuseinälle ja vie siinä turhan paljon tilaa.

    Kiitokset avuista.
     
  2. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Taiteovi ei varmaan juurii lainkaan ääntä eristä, joten kannattaisiko se jättää turhana pois? Vetäisi vain paksut mustat verhot. Jos käytössä ilmenee tarvetta ääneneristämiselle, niin sitten tekee kunnollisen ratkaisun kipsilevyillä, tuplakoolauksella ja huoneen omalla ilmanvaihdolla (lisääntyneestä painosta johtuen rakenteiden kestävyyden laskuun sitten rakennesuunnittelija jne jne...)

    Noilla lähtökohdilla valitsisin Geneleciltä G4:n tai M040:n.
    Isompi on tässä tapauksessa parempi, kun kaikki seinät ovat matalilla taajuuksilla läpinäkyviä. SVS:stä en luopuisi. Jos sille ei ole pystyssä sopivaa paikkaa, niin eikö sen voisi sijoittaa makaamaan etuseinälle?
     
  3. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Kaupalliseen käyttöön on olemassa erikseen tilanjakajaksi tarkoitettuja taiteovia jotka eristävät ääntä. Käytetään yleisesti mm. neukkareiden tai kokoustilojen jakamisessa osoioihin. Leffojen tai bilemusiikin bassoja nämäkään ovet eivät tietenkään eristä, mutta yleistä puhemeteliä kyllä melko huomattavasti. Valmistetaan yleensä tilauksesta ja hinta on yleensä kuin tilauksesta valmistetulla erikoistuotteella konsanaan. Esim 1 ja esim 2, ja muitakin firmoja löytyy vaikka miten paljon.

    Kotitalousmallin 10cm leveästä ja 7mm paskusta puu/mdf-säleestä tehty laskosovi ei eristä edes sitä puheensorinaakaan.

    Kaiuttimista:
    G Four maksaa Marekilla 1069€ vrt. 8040B 785€ St. Paul's. Siinä tulee surround-setin ostajan kannalta melko kova hintalisä valkoiselle (tai syvän mustalle) kotelon värille ja valkoiselle power-ledille. Äänellisesti nuo mallit ovat keskenään identtiset, ja sovitekaapelit on kohtuullisen helppo tehdä.

    Mikäli usein ja säännöllisesti tavoitellaan jopa PA-tason äänenpaineita, niin voisin harkita pääkanaviin peräti 8050B mallia. Liian isoja ei oikein voi ostaakaan..
     
  4. lihava

    lihava Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.04.2005
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taiteovi ei varmastikkaan ääntä juuri eristä. Sen pointti onkin, että aula näyttää nätimmältä, kun on valkoista ovea mustien verhojen edessä. Usko vaan, että ei ole minun idea:). Seinä ei mee läpi. Ehdotin kauniita lasisia parioviakin, mutta ei.


    Mjaa, en tullut ajatelleeksikaan, että SVS:n voisi laittaa makaamaan. Hyvinhän se kankaan alle mahtuisi, joten täytyy miettiä. Kai se samalla lailla puhisee maatenkin.
     
  5. lihava

    lihava Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.04.2005
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    En tiennytkään ääntä eristävistä taiteovista. Kiitti vinkistä. Täytyy selvitellä vähän hintoja. Kattelin kyllä paljeovia, mutta hylkäsin ne kovan hinnan takia. Saa nähdä, onko nuo ehdottamasi yhtään huokeemmat vai pyöriikö samassa "saakelin kallista"-hintaluokassa. Räätälöityhän on aina suurinpiirtein tuplat kalliimpaa kuin rivitavara.

    En kyllä ymmärrä, että miten vaimon mielestä tollanen taiteovi-hässäkkä on nätimpi kuin seinä, jossa vaikka 8-ruutuset pariovet?! Kai se on kaavaillu, että saadaan junnujen kaa pari vuotta siinä pelata ja sit se muuttuu isoksi akkojen pilates-tilaksi tai jotain. Joku tässä haisee:).

    G4:sen puoleen noista olen itsekkin alkanut kallistua. Hyvä tietää, että mallistosta löytyy huokeampikin vastaava malli. Tosin luotan, että kivijalasta saa 20% tingattua, jos könttinä ostaa. Ei tota laulua niin usein tule vedeltyä, että 8050B-mallia tuumisin. Rahahan se ostoksia rajoittaa ja koen, että toi hyppää jo meikäläisen tarpeitten yli, hintaan suhteuttaen.