X-files uusintana kesästä 2005 alkaen SubTV:llä

Keskustelu osiossa 'TV-ohjelmat ja -sarjat' , aloittajana sah, 01.04.2005.

  1. vintsukka

    vintsukka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.03.2004
    Viestejä:
    1 565
    Saadut tykkäykset:
    181
    Asia selvä. Käsitin, että vaikka sarjaa oli kuvattu laajakuvana, tarkoitus oli aina leikata kuva 4:3-kuvasuhteeseen. Jos tosiaan alusta asti ohjaajien ja kuvaajien tarkoitus on ollut tehdä laajakuvaa ja 4:3 oli vain "pakollinen paha", siinä tapauksessa otan laajakuva-Kansiot ilolla vastaan.

    Lisää kuvaa ei jokaisessa tapauksessa ole pelkästään hyvä asia. Haluan nähdä sarjat/elokuvat siinä kuvasuhteessa, jossa ohjaaja on ne tarkoittanut nähtäväksi, vaikka kameraan olisi tarttunut enemmänkin tavaraa. Ilmeisesti olen siis vammainen?
     
    Viimeksi muokattu: 02.02.2014
  2. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Olisi varmaan valehtelua väittää, että sarja on kuvattu 100 % 16:9 formaattia varten kausilla 1-4, mutta olisi myös valehtelua väittää, ettei 16:9 kuvaa ole otettu huomioon. Sarja on kuvattu tarkoituksella niin, että tulevaisuudessa laajakuvatelevisioiden tullessa sitä voi esittää myös siinä muodossa. Eli voisi sanoa, että sekä 4:3 että 16:9 on huomioitu. Näinollen siellä sivustoilla 4:3 kuvan ulkopuolella ei pitäisi olla "ikäviä yllätyksiä" pilaamassa katselunautintoa. Filut on periaatteessa elokuvaa tv-sarjaksi naamioituna, joten laajempi kuva sopii sarjan luonteeseen erinomaisesti, kasvattaa immersiota verrattuna mustiin palkkeihin.

    Tässä tapauksessa ohjaajan tarkoitus ei ole yksikäsitteinen. Sekä 16:9 että 4:3 on huomioitu. Jälkimmäinen siitä syystä, että tv-yhtiöt eivät 16:9 kuvaa kelpuuttaneet ennen kautta 5. Silloin 16:9 kuvaksi tarkoitettu materiaali kannattaa kuvata siten, että se toimii hyvin myös 4:3 cropattuna. Mutta jos se on kuvattu myös 16:9 tarkoitukseen, niin miksi sitä kuvaa ei hyödyntäisi?

    Suhteellisuudentajukaan ei ole pahitteeksi. Vaikka X-Files onkin TV-sarjaksi taiteellisesti poikkeuksellisen korkeaa tasoa, niin ei se ole mikään Stanley Kubrick -tyylinen taiteellinen "statement", jossa kuvasuhteen pitää olla millilleen oikein. Osa kuvasta pitäisi hylätä silloin kun esim. on kuvattu laajakuvaa ei-anamorfiselle filmille (open matte). Tämä on kuitenkin aivan eri asia kuin mitä X-Filesin kohdalla on.
     
  3. satanthresher

    satanthresher Guest Guest

    Liittynyt:
    11.07.2006
    Viestejä:
    274
    Saadut tykkäykset:
    1
    Eiköhän tuossa pointtina ole yksinkertaisesti se, että jos sarja tai elokuva on tarkoitettu esitettäväksi 4:3-suhteella, niin MIKSI se pitää esittää 16:9 suhteella? X-Filesin kohdalla näin EI ollut, joten hyvä, mutta en tajua tuota Kubrick-argumenttiasi ollenkaan. Mitä lisäarvoa ylimääräinen kuva (jota ei missään vaiheessa ollut tarkoitettu esitettäväksi) tuo sarjaan tai elokuvaan? Ei yhtään mitään. Ei edes silloin kun kyseessä ei ollut "taiteellinen statement". Pitäisikö leikkuupöydälle tarkoituksella jätetyt materiaalitkin liimailla mukaan, koska siitäkin saadaan lisää materiaalia?
     
  4. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    No minä en ymmärrä sitä, että jos sarja on kuvattu 16:9 suhteella ja cropattu väkisin 4:3 muotoon 90-luvun teknisesti kivikautista TV-toimintaa varten, niin miksei sitä ilman muuta esitettäisi 16:9 kuvalla nyt kun olemme päässeet kivikaudesta vähän eteenpäin?

    Jos materiaali on alunperin tarkoitettu 4:3 muotoon niin tottakai siinä muodossa sitten. Mikähän nyt sitten olisi näin tarkoitettu vaikkapa TV-sarjoista, siis sellaisista jotka on kuvattu 16:9 muodossa? Buffy?

    Leveämmän kuvan "lisäarvo" on suurempi immersio. Yleensä sitä leveämpää kuvaa ei ole edes olemassa, jos sitä ei ole niin tarkoitettu. Miksi olisi? Leikkuupöydän tilkehän löytyy jo nyt DVD-levyiltä extramateriaalina.

    Jonkun toisen sarjan kohdalla voi olla niin että 4:3 Blu-ray on "oikein", mutta nyt puhutaan The X-Files-sarjasta.

    Analogiana voisi todeta, että olisi väärin värittää William Hartnellin ja Patrick Troughtonin Dr. Who:t, mutta Jon Pertween jaksojen väritys niiden jaksojen osalta joista väriversiot ovat kadonneet on oikein (kunhan tehdään hyvin).
     
    Viimeksi muokattu: 09.02.2014
  5. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Itsekin toivotan tervetulleeksi lämmöllä X filesin ekat kaudet laajakuvana eräänlaisena päivityksenä. HD tietenkin se isoin juhlan aihe.

    Mutta totta kai ekat kaudet on kuvattu 4:3 mielessä. Eli sommittelu on täysin 4:3-suhteen mukaista. (Havainnollistuu hyvin saksalaisten kuvakaappauksista).16:9 nyt vain tarjoaa sitten extraa sivuille. Sinänsä hienoa, että on huomioitu jo kuvausvaiheessa (kuten B5 aikoinaan), ettei mikkejä kuvissa.
     
  6. satanthresher

    satanthresher Guest Guest

    Liittynyt:
    11.07.2006
    Viestejä:
    274
    Saadut tykkäykset:
    1
    Turhaan intät vastaan jos kerran olet samaa mieltä. Mutta anna mennä vaan, jos piristää tylsää viikonloppua.
     
  7. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Ai minäkö intän vastaan? Miksi filut on kuvattu tulevaisuutta silmälläpitäen 16:9 muodossa, jos se on mukamas tarkoitettu 4:3 muotoon? Se on kuvattu molempia kuvaformaatteja varten.

    DVD-julkaisut ovat eri asia, koska ne käyttävät SD-mastereita. Blu-ray:t taas "joudutaan" ottamaan originaalinegoista joka tapauksessa, joten miksi ei hyödyntäisi sitä tulevaisuuden varalle
    kuvattua kuvaa?

    Viikonloppuna kyllä tekisin muuta kuin väittelisin tästä netissä, hoh hoijaa. :hitme: Aivan sama minulle. Jätä sitten se Blu-ray ostamatta "väärän" kuvasuhteen takia jos ei kelpaa! :rolleyes:
     
  8. satanthresher

    satanthresher Guest Guest

    Liittynyt:
    11.07.2006
    Viestejä:
    274
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tämäkinhän on sinulle jo ainakin kaksi kertaa selitetty, joten en ole varma etkö oikeasti lue näitä viestejä vai trollailetko vain huvikseen. Se, että samassa viestissä intät vastaan ja väität ettet intä vastaan viittaisi vahvasti trollaukseen, joten tämä viesti jääköön aiheesta viimeiseksi minun osaltani, vaikka oma viikonloppuni ei kovin tapahtumarikas olekaan.

    Väännetään nyt vielä kerran rautalangasta:

    X-Files ei (ilmeisesti) tosiaan ole sarja, joka on tarkoitettu vain 4:3 kuvasuhteelle.
    Mielestäni 4:3 kuvasuhteelle tarkoitettuun sarjaan ei saada mitään lisäarvoa tuomalla mukaan ylimääräistä kuvamateriaala, jota ohjaaja ei alunperin tuotokseen tarkoittanut.
    X-Files ei (ilmeisesti) tosiaan ole sarja, joka on tarkoitettu vain 4:3 kuvasuhteelle.
    Mielestäni Kubrick-argumentissasi ei ole järkeä, koska väität ettei kuvasuhteen tarvitse olla "millilleen oikein", koska X-Files ei ole Kubrickin tuotosten tasoa kun taas minun mielestäni kuvasuhteen pitää olla "millilleen oikein", koska ohjaajan teoksen ulkopuolelle jättämä materiaali pitäisi jättää teoksen ulkopuolelle. Varsinkin, koska mielestäni 4:3 kuvasuhteelle tarkoitettuun sarjaan ei saada mitään lisäarvoa tuomalla mukaan ylimääräistä kuvamateriaala, jota ohjaaja ei alunperin tuotokseen tarkoittanut.
    X-Files ei (ilmeisesti) tosiaan ole sarja, joka on tarkoitettu vain 4:3 kuvasuhteelle.

    Sanoit, että kuvatun kuvan käyttämättäjättäminen on käänteistä palkkivammaisuutta. Tähän kommentoitiin, ettei lisäkuva ole "jokaisessa tapauksessa" hyvä asia. Tämän jälkeen rupesitkin sekoilemaan Kubrickeista, samalla kun itsekin myönsit että jos sarja on tarkoitettu esitettäväksi 4:3 kuvasuhteella, se pitäisi esittää kuvasuhteella, eli ilmeisesti et ole itsekään kanssasi samaa mieltä.

    Itse en ole X-Files-jaksoja ohjannut, joten en tiedä millä kuvasuhteella esitettäväksi ne on tarkoitettu. Sinuun en tässä(kään) asiassa luottaisi, mutta joku muukin kertoi, että myös alkupään jaksot on tarkoitettu esitettäväksi 16:9 suhteella, joten näin voi toki ollakin.

    Itse en ole myöskään ohjannut muiden TV-sarjojen jaksoja, joten en tiedä mitkä 16:9-suhteella kuvatut jaksot on tarkoitettu esitettäväksi 4:3 kuvasuhteella. Muistelisin näin olleen mm. The Shieldin kanssa, mutta turhaan minulta tätä kyselet. En muuten itseasiassa edes omista listaa TV-sarjoista, jotka on kuvattu 16:9 kuvasuhteella, mutta esitetty 4:3.

    Enkä myöskään aikonut jättää Bluray-boksia ostamatta kuvasuhteen takia. En myöskään aikonut jättää Bluray-boksia ostamatta minkään muunkaan takia. En myöskään aikonut boksia ostaa ja enpä itseasiassa maininnut missään vaiheessa yhtään mitään boksin ostamisesta tai ostamattajättämisestä kun en ole asiaa itsekään vielä edes miettinyt. Eli et ilmeisesti pelkästään jätä viestejä lukematta, vaan lisäksi kuvittelet sinne tänne ylimääräisiä pätkiä?
     
  9. Juke85

    Juke85 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.01.2008
    Viestejä:
    292
    Saadut tykkäykset:
    4
    Onkohan tämän bluray julkaisusta kuulunut mitään uutta? Mietin vaan kun nyt olisi Anttilassa dvd complete box 70€

    Pitäiskö vielä malttaa odottaa?
     
  10. mdk 5.1

    mdk 5.1 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.06.2003
    Viestejä:
    1 014
    Saadut tykkäykset:
    98
    Eipä ole kuulunut mitään. Veikkaisin että menee helposti vuosi jos toinenkin ennenkuin koko sarja blurayllä nähdään. Veikkaisin myös ettei 70€ halvemmalla koko sarjaa levyllä tule myöskään ihan heti saamaan.
     
  11. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Lisäksi DVD-boksin hintataso romahtaa Blu-ray:n myötä; käytettynä sitä tulee saamaan pilkkahintaan, kun porukka vaihtaa parempaan.
     
  12. painman

    painman Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2001
    Viestejä:
    512
    Saadut tykkäykset:
    1
    Voisiko joku auttaa, mulla on toi complete-boksi, mutta ykköskauden vitoslevy on jotenkin rikki ja ei toimi, koitettu monella eri soittimella ja asemalla. .iso image olis kova juttu.
     
  13. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Kannattaa lähestyä myös suomen julkaisijaa asian tiimoilta. Yleensä levyn vaihto onnistuu.
     
  14. painman

    painman Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2001
    Viestejä:
    512
    Saadut tykkäykset:
    1
    En kyllä edes muista mistä mä tän oon ostanut. Ehkä Amazonilta vuosia sitten. Ei ole suomisubeja ainakaan näissä ekoissa kausissa, en ole myöhempiin perehtynyt. Mutta R2 kuitenkin ja 25fps.
    https://www.dropbox.com/sh/bgp91z5246zgayo/AAB9ECtaD5DsLASHQMw4395ba
     
  15. painman

    painman Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2001
    Viestejä:
    512
    Saadut tykkäykset:
    1
    Nyt on ilmeisesti teräväpiirtona tullut saksassa kolme kautta ainakin, koska tuli tuolta torrent-maailmasta vastaan!
     
  16. big j

    big j Tuotantoarvot kohdillaan Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.02.2002
    Viestejä:
    3 420
    Saadut tykkäykset:
    137
  17. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Hui kamala, tätä odotellessa. On kyllä ehdottomasti suosikkisarja filut. Koskahan tuota hd ja laajakuvaversiota pääsisi katsomaan? Piraattiversioitakaan en ole nähnyt, eikä niistä vissiin täälä sovi keskustellakaan.

    Varma ostos kuitenkin, kunhan hd:nä nuo julkaistaan. :naminami:
     
  18. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Itsekin hd:nä odottelen, mutta jotenkin on sellainen kutina, että sitä saa odottaa kauan. DVD:nä ostelin pari vuotta sitten koko sarjan, kun vitosella sai kausibokseja. Mainiohan se on vaan sarjan jälkimmäinen puolisko on jo aika keskitason menoa. Silloin tällöin on kiva katsoa joku alkupään klassikkojaksoista.
     
  19. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Joskos vertaa vaikka true bloodin loppupään kausiin, kyllä filut aika hyvin pitää pintansa myös viimeisillä kausilla...
     
  20. satanthresher

    satanthresher Guest Guest

    Liittynyt:
    11.07.2006
    Viestejä:
    274
    Saadut tykkäykset:
    1
    Toisaalta jos vertaa vaikkapa X-Filesin alkupään kausiin, niin ei kyllä pidä loppupää pintaansa millään mittarilla.