Kotelo luonnonkivestä

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Era, 12.01.2015.

  1. Era

    Era Guest Guest

    Liittynyt:
    18.05.2005
    Viestejä:
    245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Alustavasti ajattelin tulla kyselemään, onko tällaisessa projektissa äänellisesti mitään järkeä?

    Eli tarkoituksena olisi alkuun tehdä 2kpl jalustakaiuttimia kivestä. Materiaalina luultavimmin graniitti ja ideana siis tehdä koko kotelo yhdestä kivestä.
    Työtapana siis ottaa sopivan kokoinen kivi, porata edestäpäin elementeille oikeankokoiset reiät ja lopuksi pohjasta riittävän suuri sylinterinmallinen aukko jotta kaiuttimen tilavuus saadaan oikeanlaiseksi. Kaiutinterminaalit tulisivat takapuolelle ja näille porattaisiin vain niiden vaatimat noin 8mm reiät. Kotelon valmistuttua kaiutin kasattaisiin ja pohjaan liimattaisiin levy samasta materiaalista aukon peitoksi. Näillänäkymin vain pohja ja kaiuttimen etuseinä kiillotettaisiin ja muut sivut jäisivät lohkotuksi.

    Jos/kun tällaisen projektin toteuttaa, millaisia elementtejä/komponentteja kaiuttimeen kannattaisi suunnitella? Hinta ei oikeastaan ratkaise sillä kivien onnistuneen työstämisen jälkeen olisi toivottavaa että myös kaikki muut komponentit olisivat loistavia.
     
  2. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    Eikö olisi pikkaisen helpompaa rakentaa kivilevyistä? Yksi tapa olisi porata nallille reikä ja aniittia sisään, sitten vaan palasista kasailee haluamansa kotelon. Koska etulevyn koko vaikuttaa aika hyvin ääneen, niin aikavaikea on löytää rakennussarjan mittainen kivi. Voisi toki tehdä aktiivin, mutta mistä löydät kaksi identtistä kiveä? Jos kivestä haluaa alkaa työstämään, niin valmiin kokoiset palaset saattaa työtunteja säästää.
     
  3. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pyöreä porattu reikä on huono muoto kaiuttimen sisustalle. Vastakkaisten seinien etäisyys toisistaan on joka kohdassa sama. Tuolle taajuudelle syntyy resonanssi. Jos sisään tungettu vanu riittää vaimentamaan tuon taajuuden, niin ongelmia ei pitäisi olla.

    Kaiuttimen etulevyn koko vaikuttaa jonkin verran ääneen, mutta 10-20% heitolla ei suurtakaan vaikutusta ole. Tai näin hifitalosta ainakin minulle kerrottiin, kun omia kaiuttimiani heidän rakennussarjoista suunnittelin.
    Epäsäännöllisestä kivestä tasaiseksi hiottu etulevy on luultavasti normaalia laatikkoa parempi, tai sitten huonolla säkällä huonompi. Reunaheijastusten vaikutusta vasteeseen voi simuloida vaikka tolvanin edge-ohjelmalla. Oletuksena epäsäännöllinen on kuitenkin hyvä.

    Luonon kivestä kotelo on jokatapauksessa todella jäykkä ja siinä suhteessa ideaalinen kotelo. Kotelon joustosta seuraavia värittymiä ei ääneen ole odotettavissa. Käsiteltävyydeltää kaiuttimista tulee luultavasti julmetun painavat. Tee tai osta todella tukevat jalustat. Tolpan nokasta tuollainen tippuessaan tappaa jo pienen lapsen tai ainakin tuhoaa sen mihin osuu.

    Itse tuollaiseen koteloon laittaisin mahdollisimman laadukkaat laajakaistat.
     
  4. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 726
    Saadut tykkäykset:
    479
    Olihan aikoinaan ne Avalanchet, suomalaista vuolukiviosaamista....
    Joku kyseli keskiäänisten korvaajia käytettyhin niihin täällä...

    T: Vesku
     
  5. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Onhan noita kaupallisiakin. Tuolla kotelon materiaalilla on yllättävän iso vaikutus ääneen! Digiexpoilla tuota joskus jonkun osastolla demottiin...
     
  6. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Minusta ajatus luonnonkivilohkareesta työstetystä kaiutinkotelosta on ehdottoman cool. On tietysti hyvä tietää, mikä kaikki vaikuttaa kaiuttimen sointiin eikä vain ensin tehdä hienoa koteloa ja sitten miettiä, että saako siitä siedettävää kaiutinta aikaiseksi. Varmin tapa on käyttää jotain mahdollisimman hyvältä omaan korvaan kuulostavaa kaiutinta lähtökohtana ja pyrkiä vain vaihtamaan sen vaneri/lastulevy/mdf-kotelo kiviseksi (eli tee samanpaksuinen kotelo, jos pystyt kiveä hyvin työstämään). Se, että pinnat ovat vain lohkotut, ei ehkä ole kamalan suuri ongelma. Diskantin upotus on kyllä asia, jonka olisi hyvä olla mahdollisimman hyvin elementin laippaan osuva.
     
  7. Era

    Era Guest Guest

    Liittynyt:
    18.05.2005
    Viestejä:
    245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miksei samantien tee mdf:stä tai vaikka uretaanilevystä jos helppoa haetaan? Niin, tai osta valmiina kaupasta?

    Tuo pyöreä keskireikä oli hyvä huomio, parempaan lopputulokseen siis pääsee jos poraisi pohjasta useamman esimerkiksi 50mm reiän vierekkäin? Näin "kotelon" sisäpinta saataisiin lähes täydellisen epäsymmetriseksi. Neliön kolon tekeminen kiveen kun on lähes mahdotonta :)

    Kaiuttimista tulee painavat kyllä, vaativat tosiaan hyvät jalustat/tason allensa :)
    Testit täytyy aloitella ihan graniittipilareista jotta hyvä tekotapa ja järjestys porauksille löytyy. Ensimmäisten onnistuneiden kappaleiden jälkeen kiveksi voikin sitten ottaa minkä muotoisen palikan vaan.

    Ja kyllä, koska aikaa tuohon tekemiseen menee, tarkoitus olisi että ne myös soisivat sitten hyvin. Katselin hifitalolta noita aw7 ja aw10x rakennussarjoja näin alustavasti... tosin olisihan niitä kiva jossain livenä käydä kuuntelemassa. Muuten käytössä helium3 ja jotkut kef:in jalustakaiuttimen, molempiin tyytyväinen. Kivikaiuttimet saisivat olla lähempänä kef:iä eivätkä niin kirkkaat kun nuo heliumit.
     
  8. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Kannattaa laittaa terminaalit tai naparuuvit kaiuttimen pohjaan, ja tarvittaessa tehdä alapintaan pieni ura, mistä kaapelin saa vietyä kaiuttimen taakse.. Jos ämyrit tulee jalustalle, niin reiän voi tehdä suoraan alas päin ja toisen reiän jalustaankin, jonka jälkeen voi viedä johdot kokonaan jalustan putken sisällä piilossa. Ei sinne takaseinään kannata mitään ylimääräisiä reikiä alkaa turhaan porailemaan.

    Pohjaan riittänee järkäleen alapään oikaisu niukalla sahauksella, sen verran että kaiutin pysyy tukevasti pystyssä. Sisustan tyhjäksi poraamisen (useammilla pienillä porauksilla, kuten jo aiemminkin suositeltiin) jälkeen "tulpataan" kotelo tiiviiksi sinne reiän sisäpuolelle asennettavalla tiiviillä levyllä. Naparuuvit tai terminaali asennetaan siihen "tulppaan".
    Mielestäni ei kannata tehdä mitään ylimääräistä isompaa (etenkään kiillotettua) levyä pohjaan. Lopputulos näyttää paljon luonnollisemmalta ilman.

    Kuvassa luonnosehdotus kaiuttimen pohjaratkaisusta:
    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 14.01.2015
  9. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Käy kuuntelemassa suunnittelemasi kaiuttimet. Ja ota vaikka ne KEF:t mukaan niin voit helposti verrata. Jotkut AW-sarjoista ovat kirkassointisia, jotkut eivät niin kirkkaita. Mutta juurikin AW-sarjojen kanssa kannattaa huomioida, että ne käyttävät kaikki transflex-koteloa, jonka tekeminen kiviboksiin "voi olla vähän työlästä". Kotelon muutto noin vain normaaliksi bassorefleksiksi joko toimii tai sitten ei. En ole kokeillut, mutta tekisin kyllä enemmin ensin raakaprotot vaikka lastulevystä ja vertaisin transflex-malliin ennen kuin päättäisin tehdä kivimallit, jotka eivät ole transflexit.

    Onko Nitrosäiliö liian iso kivimallina...? ;)
     
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Paras. Idea. Koskaan.
     
  11. "Q"

    "Q" Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.01.2009
    Viestejä:
    151
    Saadut tykkäykset:
    8
    Meinasin jo ehdottaa nitroa aiemmin, mutta oli jotain ihme höpinää jalustakaiuttimista :p Paras tosiaan minunkin mielestä käydä kuuntelemassa ja etsimässä itselleen mieluisat kaiuttimet, ja suolistaa näistä tekniikka uusiin kuoriin.
     
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    [QUOTE="Q";1600579]Meinasin jo ehdottaa nitroa aiemmin, mutta oli jotain ihme höpinää jalustakaiuttimista :p Paras tosiaan minunkin mielestä.[/QUOTE]Korjasin ton sun typon. ;)
     
  13. "Q"

    "Q" Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.01.2009
    Viestejä:
    151
    Saadut tykkäykset:
    8
    :D (10 merkkiä)
     
  14. Himppe

    Himppe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.08.2004
    Viestejä:
    725
    Saadut tykkäykset:
    3
    Eikös toinen ehdolla olleista rakennussarjoista, AW-7, ole rakenteeltaan suljettu joten siinä ei ole monimutkaisia Transflex-rakenteita sisällä?
     
    Viimeksi muokattu: 14.01.2015