Dvb-t2 ja h.265 -synkronisointi Suomessa?

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana toke, 14.11.2014.

  1. toke

    toke Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2001
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onkohan nyt niin, että täällä meidän korporaatiolandiassa on nyt päätetty, että ekaks laitetaan kaikki haravaverkkoilijat ostamaan dvb-t2-lootat ja sitten samat uudelleen h.265-tuella?

    Eli sama selkokielellä ilman provoa: onko esitetty mitään arvioita tai tehty päätöksiä t2-muksien siirtymisestä h.265:een?

    Monissa maissahan t2 ja h.265 alotetaan samalla kertaa, niin ei tule epäselvyyttä rautavaatimuksista, eikä tarvitse päivittää laitteistoa XX kuukauden päästä...
     
  2. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 759
    Saadut tykkäykset:
    325
    h265 on ajankohtainen, kun 4K:ta alkaa näkyä tv:stä. Ja luulenpa, että sitä saadaan Suomessa odottaa 50 vuotta :D:D:D
     
  3. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Nojaa, kaippa se mahdollista olisi saada näkymään vaikka heti, mutta tuntuu että halua tähän ei ole.
    Muistan kun tuota digi-tv uudistusta markkinoitiin aikanaan "interaktiivisella nettiselaimella", joku interaktiivinen teksti-tv siihen piti tulla.
    Saisivat pistää monikanavaäänet päälle myös.
     
  4. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Kyllähän se varmasti tulossa on, mutta broadcast puolella häitiköintiin ei syytä ole. h.265 laitteita ei vielä paljoa ole ja osalta puuttuu vielä h.264 laitteetkin, joten menee vielä todella todella pitkään ennenkuin h265:een voidaan siirtyä. Lisäksi kahta ei samanaikaisesti varmasti voida lähettää (265+264). Eli lyhyesti sanottuna: palataan asiaan 10 vuoden päästä =)

    Sen sijaan IP puolella h265:a alkaa varmasti tulla nopeammin, koska lähettäjien on helppo tehdä samasta lähteestä h264 ja h265 profiili. Jos laite osaa käyttää 265:a, se säästää kaistaa, joka taas säästää siirtokustannuksia. Siten h265:a nähdään varmasti myös hd-laatuun yhdistettynä. Tällä puolella uskon, että h265 alkaa yleistyä jo ensi vuoden aikana
     
  5. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 759
    Saadut tykkäykset:
    325
    Ylen HD-kanavilla on osassa ohjelmista monikanavaäänet.
     
  6. Okaro

    Okaro Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2005
    Viestejä:
    705
    Saadut tykkäykset:
    0
    Damned f you do, damned if you don't. TV-lähetyksissä ei voi jatkuvasti hypätä standardista toiseen vaan on tehtävä valintoja ja pysyttävä niissä, vaikka uudempia ja parempia olisi tarjolla. Digi-TV-siirtymässä Suomea haukuttiin kiirehtimisestä, HDTV:ssä taas viivyttelystä. Teki mitä tahansa, uusia ja parempia standardeja tulee.
     
  7. toke

    toke Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2001
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ottaen huomioon, et pk-seudulla on tällä hetkellä 3 muxia kaikumassa tyhjyyttä, niin t2-siirtymä olis voitu ajoittaa uuteen kompressioon eli h.265:een. Henkilökohtainen kummastelu alkoi siitä, kun mäkille ei saa t2-tikkua. Jos sitten jonkun kalliin striimauspurkin ostais, ni niitä olis sitte jo tarjolla h.265:lla tai ilman. Ja koska Suomella ei tietenkään ole asiasta mitään julkista suunnitelmaa, tarvetta ei voi kuin arvailla.

    Ei noiden siirtymien ajankohdissa välttämättä ole vikaa, vaan sisällössä ja suunnittelemattomuudessa. Ehkä tietoliikenneinsinöörille julkisen alan duuni ei oo niin kovassa huudossa tai sitten teknologian sitominen muuhun yhteiskuntaan vaatis vähän humanoidimpeja opintoja. Analog-switch-off tehtiin mun mielestä ihan oikeaan aikaan. Ongelma oli MHP-hypetys ja muutamat kummalliset konsulttiraportit, jotka väittivät sellaisten vastaanottimien olevan ihan nurkan takana, joita ei sitten koskaan tullut. Ehkä julkinen puoli ei herännyt tarpeeks nopeasti elektroniikan valmistuksen globalisaatioon ja sitä myöten vastaanotinten tarpeeseen toimia missä vaan.

    HDTV-sekoilu on varmaan sitten vastareaktio edelliseen epäonnistumiseen. Kukaan ei oikeen uskalla päättää mitään, ainakaan julkisesti ja erityisesti tulevaisuudesta. Haravaverkon maksukortti/salausrumba on ollu surullista seurattavaa ja ainoa iso kotimainen YLE on halunnu toimia vapaamatkustajana. Kun sitten kotimaisia kanavia ja korttioperaattoreita putoilee pois, niin ilmeisesti kukaan ei uskalla investoida mihinkään, kun on myös pelko, että broadcast siirtyykin seuraavalla vuosikymmenellä 4G/5G-verkkoihin...
     
  8. hhelminen

    hhelminen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.07.2006
    Viestejä:
    887
    Saadut tykkäykset:
    14
    Suurin ongelma on että h265 pakkausta tukevia vastaanottimia ei pahemmin markkinoilla ole, niin kuin itsekin kirjoitit muksit on tyhjillään eli kapasiteetista ei ole pulaa joka pakoittaisi/nopeuttaisi h265 siirtymään.
    Toisekseen tuolloin h265 myötä jouduttaisiin betatestaajiksi todella pienellä laitekirjolla, haravlle sopisi että ensivuonna esim TV malleja olisi 2 markkinoilla ja nekin suhteettoman kalliita.

    Antenniverkon maksukanavein paritus (Ci+) sekoilu kyllä ajaa kuluttajia parempien palveluiden luokse, esim satelliitti ja netti tv käyttäjiksi.
    Sat kanavien puolella kun ei pahemmin noita parituksia ole ja netti tv:n katselu on ajasta riippumaton palvelu.
     
  9. iko

    iko Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.10.2012
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    3
    H265 pakkauksesta ei ole muuta hyötyä kuin pari kymmentä prosenttia pienempi kaistantarve verrattuna H264 pakkaukseen.

    Puolittain tyhjiä ne Suomen T2-muksit tällä hetkellä olevat. Eli mitään tarvetta sille lisäkaistalle ei ainakaan tällä vuosikymmenellä ole. Voisi kuvitella että jatkossa entistä vähemmän niille tarvetta kun maksullisia videopalveluita katsotaan entistä enemmän kaapelin, satelliitin ja iptv:n kautta.