Ensimmäinen ghettoblaster/boombox

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Janxxi, 30.11.2014.

  1. Janxxi

    Janxxi Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2014
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Iski innostus tehdä oma blasteri ja kaipaisin hieman mielipiteitä osista näin alkuun. Budjetti ei ole mikään huikea opiskelijalla, n.150€

    Vaikea päätös kajareitten suhteen.. Oisko
    - Sinustec ST-165 (http://www.voelkner.de/products/169079/Sinustec-2-Wege-Einbaulautsprecher-Set-300-W-ST-165.html)
    vai
    - Gas Alpha 6x9 (http://www.hifitalo.fi/gas_alpha_6936)
    paremmat tämmöisessä blasterissa? Autokajareilla kuitenkin ajattelin mennä kun ulkonakin tulee kanssa käytettyä. 6x9 ois ainakin herkkyys isompi..

    Vahvarissas sama ongelma että olen kahden vaiheella.. 41hz amp6 ois tietysti paras mutta niitä ei tunnu enää saavan.
    - Maxamp20 (http://store.accusafe.nl/modules/versterkers/maxamp20-met-jst-ph-connector)
    - Suren 2x25W amppi (http://store.sure-electronics.com/audio/audio-amplifier-board/low-power-100w/aa-ab32167)
    Akku nyt luultavasti tulisi olemaan tämä http://store.accusafe.nl/voeding/accu-s/csb-loodgel-accu-12v-7-2ah ja laturi http://store.accusafe.nl/voeding/acculaders/loodgel-acculader-12v-accu mutta aina on mutta.. Oisko joku litiumioniakku parempi kuitenkin painon suhteen? Ja mitä suosittelisitte?

    Saako näillä toimivaa blasteria aikaan? Ja huom tiedän että tässä nyt ei ole kaikki mitä tarvitsee mutta nämä tällä hetkellä eniten askaruttaa
     
    Viimeksi muokattu: 30.11.2014
  2. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Autokajarit, etenkään kuusysit, eivät toimi kovinkaan hyvin ulkotiloissa, eivätkä myöskään kompaktin kokoiseen koteloon asennettuina. Ne on suunniteltu yleensä free-air asennustapaan sekä hyödyntämään auton pieni sisäilmatila, joka korostaa muuten heikkoa bassopäätä. Puistopiknikillä kuunnellessa ulkotila ei korosta bassopäätä 'kaiuttimen avuksi' (kuten siis auton sisäilmatila korostaisi), ja rajallisen kokoinen kotelotilavuus heikentää todellista herkkyyttä datalehdellä ilmoitettuun teoreettiseen arvoon verrattuna.

    Parempi vaihtoehto olisi katsella PA-elementtejä. Tuossa olisi ohje 110€ hintaisen 10" koaksiaalin rakenteluun, jota voisi ehkä harkita myös blasterin pohjaksi pienin muutoksin. Tuon 10" mallin kotelo on vielä juuri ja juuri sen kokoinen (50 litraa), että sitä voisi ehkä kuljetellakin jollain tavalla. Kotelon refleksiviritystä voisi ehkä muokata ulkokäyttöön sopivaksi, eli enemmän korostavaksi ja yläpassoilla 'piikittäväksi'.

    Jos haluaa päästä halvemmalla, niin tätä Visaton 8" 25€ laajakaistaa on käytetty blastereissa jonkin verran, plazallakin.

    Lyijyakut ovat kaukaista menneisyyttä. Ei kannata edes harkita. Lyijyharkon kanniskelu romuttaa idean kannettavuudesta täysin. Suoraan 12V yksipuolisesta jännitteellä saada tehtyä vahvistintehoa tarpeeksi, eli maksimit jäävät sinne 10-15W välille. Kaksipuolisen jännitteen tekevällä hakkurilla (sellainen löytyy sisältä kaikista "autovahvistimista") toki saadaan vahvariin tehoja vaikka kuinka paljon, mutta samalla energiatehokkuus romahtaa.

    Kannattaa ottaa joku 4-6S LiPo, ja sen maksimijännitteelle sopiva yksipuolista käyttöjännitettä suoraan hyödyntävä vahvistinpiiri. Näin maksimoidaan energiatehokkuus eli soittoaika, painon pysyessä samalla kurissa. Esimerkiksi tällainen 6S 22,2V 5000mAh akku maksaa 32 euroa.. Sille sopiva SureElectronics vahvistinpiiri kaveriksi, niin tehoja riittää mukavasti.
     
    Viimeksi muokattu: 30.11.2014
  3. Janxxi

    Janxxi Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2014
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei, kiitti paljon tuosta vastauksesta. Unohan ne 6x9 ainakin lopullisesti. Oon kyllä katellu ja lukenu täällä plazalla tuota blasteri topikkia ja visatoneista puhutaan paljon. Kattoo nyt miten budjetti antaa periks nii voiskin ottaa nuo visatonit.
     
  4. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä tullut viime aikoina kuunneltua taas kaverin salkkua http://thevisi.net/poppisalkku/

    Kyllä tuossa on käynyt tuuri autokajarien kanssa. Niistä tulee kuitenkin ihan sopiva basso ghettoblasteriksi ja herkkyys on ihan ok. Visatonin halpislaajakaistoista löytyy iteltä 8" ja 6,5":ista on tullut kuunneltua ja häviävät kyllä bassoissa ja diskantin puhtaudessa noille blaukkarin autokajareille. Käytännössä kaikki muut autokaiuttimiin perustuvat viritelmät joita olen kuullut, ovat bassoiltaan todella ohuita.

    Jos nämä http://www.tarvikkeet.fi/tuote/11347/blaupunkt-kaiuttimet/kaiutin-3-tie-8 ovat samat tai vastavat kuin vanha malli, niin suosittelen kyllä.

    Pitäisi joskus mittailla tuota salkkua, niin saisi mustaa valkoiselle bassotoistosta.

    Vahvistimista 12 V toimivat riittävät aika kovaan meteliin ja pieni teho näkyy pitkässä akunkestossa. Osta joku muutaman euron vahvari testiin, tyyliin joku tälläinen http://www.ebay.com/itm/AMP-Amplifi...ctronics_Audio_Amplifiers&hash=item51bc9eee99

    Harkitsee sitä tehokkaampaa vahvistinta ja suuremman jännitteen akkua vasta jos tuo ei riitä. Se ero ei kuitenkaan niin merkittävä ole, mitä wattimäärät antavat ymmärtää.
     
  5. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Tuo 10-tuumainen Yksisilmäinen saattaa olla liian painava (bassokeskiääninen + diskanttidriveri) kannettavaan. Jos sitä kuitenkin käytäisi, kotelokokoa kannattaisi toki muokata niin, että saadaan ulkokäyttöön sopiva soundi.

    Visatonin BG 20 on ei vain halpa vaan myös melko kevyt (1,3kg). Se voisi olla mielekäs kokeiltava. 20-25ltr suljettu kotelo yhdelle elementille tuottaisi kevyesti bassopäätä kohti nousevan taajuusvasteen, joka olisi mielekäs. Suljettu toimintaperiaate estää tehokkaimmin sadeveden ja ampiaisten päätymisen kotelon sisälle sekä estää hyvin matalilla taajuuksilla elementin liikepoikkeaman ylittymisen. Tai toisaalta, eipä se pienillä tehoilla ylity kyllä muutenkaan.

    Mieti koteloa siltä kannalta, että ohut seinämä painaa vähän (jaksata ottaa blasterin mukaan) ja kaareva seinä on jäykkä (eli lerputa ja pilaa siten bassotoistoa). Habitaren kanssa vinoilen taivutetusta vanerista, nyt sille olisi pointti. Samoin kaikki putkirakenteet kunniaan.
     
    Viimeksi muokattu: 01.12.2014
  6. Janxxi

    Janxxi Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2014
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo 20-25l kotelo alkaa olee jo turhan iso verrattuna minkä kokosena meinasin pitää boxin. Luultavasti tulee olemaan 10-13l luokkaa.
     
  7. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Riittää yhdelle Blaupunktille, toisesta sitten kaverille.
     
  8. Drakmin

    Drakmin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mä suosittelen yhtä bg-20 Visatonia suljetussa minimissään 15l kotelossa.

    Tuon kyseisen Visatonin basso tuntuu heräävän eloon vasta aika kovalla, ihan hiljaa kuunnellessa tarvii esim kännykästä eq:lla vähentää korkeampia ääniä jotta ei kuulosta ohuelta. Kovalla kuunnellessa yläbassossa on hyvä isku. Hinta - paino - helppous aspekteilla mitattuna aika lyömätön elementti mankkakäyttöön. Kotelon voi tehdä 6-9mm havuvanerista riippuen tuennan määrästä. Vaihtoehtoisesti sentin seinällä varustetusta pahviputkesta tulisi nopeasti kevyt ja melko mukavasti kannettava.
     
  9. Janxxi

    Janxxi Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2014
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo 15l vois vielä mennä. Sehän lisäis tilavuutta lisää jos laittas tyrotexia tai pumpulia? (vai toimiiko pumpuli edes). Antaako se tyrotex sitten miten paljon niitä litroja vai kannattaako sitä ruveta tämmöseen laittaa? Sitte noista vahvareista että kumpaa vahvaria te ihmiset suosittelisitte mieluummin? Ja voisko joku laittaa jonkun akun linkin mitä suosittelisitte.. (ei kovin kallista..) :p Mä en oo mikää expertti näissä sähkö jutuissa mutta kotelon kyllä tulen saamaan kasaan ongelmitta. Ainiin ja vielä sen verran häiritsen että tarviiko nuo visatonit minkäänlaisia suotimia sitten?
     
  10. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
  11. Drakmin

    Drakmin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    1
    Laita siis vain 1 kappale elementtejä tuohon 15-20 litran tilavuuteen. Ei tarvitse suotimia varsinkaan nykyään kun kännykästä voi eq:lla säätää sävyä mieluisaksi ainakin hiljempaa kuunnellessa.