New Beetlen Hifien päivitys, apua kaivataan

Keskustelu osiossa 'Autohifi' , aloittajana Snipersam, 25.11.2014.

  1. Snipersam

    Snipersam Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Morjens vaan kaikille,

    Nyt alkoi oman -01 New Beetlen äänentoiston päivitys. Sen verran taustoista, että alkuperäisvehkeillä kuulosti siltä, että etukajareita ei ollut ollenkaan ja takakaiuttimet soivat erittäin välttävästi.

    Hankittua:
    - MDS FX6 erillissarja sekä eteen että taakse, eli 4 kpl
    - Magnat 4 x 90W vahvistin käytettynä
    - Infinity Basslink 2x10 aktiivisubi (tämä valittiin takaluukun koon takia)

    Tulossa:
    - joku soitin DSP:llä ja kolmella linjalähdöllä
    - 35mm2 virta- ja maakaapeli
    - sulakkeet, jakoblokit jne.
    - kaiutinkaapelit
    - vaimennusmattoa oviin, kylkiin ja ehkä takaboksiin.

    Purin ensimmäisenä takaluukun, jotta näkisin hieman maakaapelin kiinnityskohtaa. Sieltä löytyis sopiva kierteellinen reikä, johon saan maakaapelin kiinni. Seuraavaksi purin takakyljet, jotta näkisin saako noita 6,5" kajareita sinne kiinni. No saa ihan hyvin, mutta seuraava kysymys heräsi.

    Alkuperäiset kajarit on kiinni jonkinlaisella kehikolla, jonka päälle tulee "koroketiiviste". Se ilmeisesti osaa itse verhoilupahviin ja muodostanee jonkinlaisen "tunnelin" äänelle.

    katso liitettä alkuperäinenkorokerengas.jpg
    katso liitettä valmis.jpg

    Nyt kun laitan MDS:t paikalleen, niin sen on tavallaan upoksissa eikä kaiuttimet pinta ole verhoilun tasolla. Ulkuperäistä korokehässäkkää ei pysty hyödyntämään. Eli mitäs nyt?

    Vaihtoehto 1:
    Laitan kaiuttimen normaali paikalleen ilman korokerengasta, eli näin: katso liitettä mds paikallaan.jpg

    Vaihtoehto 2:
    Kiinnitän verhoilun taustalle esim. ohuen vanerin, johon uusi kaiutin kiinnitetään verhoilun ulkopuolelta. Nykyinen harmaa kaiutinrengas lähtisi siten roskikseen ja auton sisältäpäin näkyisi MDS:n oma suojaritilä. Näin kaiutin olisi tavallaan samassa tasossa verhoilun kanssa. Mitään varsinaista kotelorakennetta tuonne ei kyllä saa, koska verhoilu falskaa joka puolelta, mutta kaiutin olisi sentään samassa tasossa verhoilun kanssa.

    Kommentteja? Neuvoja? Ideoita?
     
  2. jokku

    jokku Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.01.2014
    Viestejä:
    382
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ainakin omaan astraan sain autokohtaset 6,5" korokerenkaat autostudiolta, kun kyseessä on vw, niin luulisi tarjonta olevan vielä parempi
    Edit: autostudiolta näytti löytyvän vain passattiin ja golffiin, mutta kannattaa mennä orkkiskaiuttimen kanssa alan liikkeeseen ja verrata että onko esim jossain golffissa samanlaiset
     
    Viimeksi muokattu: 25.11.2014
  3. Snipersam

    Snipersam Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikös korokerenkaita tarvita vain siinä tapauksessa että kaiutin ei mahdu syvyyssuunnassa. Beetlessä kaiutin kyllä mahtuu sinne. Tuossa korokerengas ei auta varsinaiseen ongelmaan, joka on se, että kaiutin on ikäänkuin kotelon sisällä. Alkuperäisessä asennuksessa korokerengas + tiiviste piti ilmeisesti huolen, että kaiutin ei ole avonaisessa tilassa kopan sisällä vaan se on ikäänkuin erotettu omaan tilaansa.
     
  4. jokku

    jokku Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.01.2014
    Viestejä:
    382
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tuo tiiviste auttaa siihen siihen että verhoilut ei pääse sotkemaan ääntä, ja/taikka pitää huolen siitä ettei elementin takapuolen vastakkaisvaiheinen ääni pääse elementin etupuolelle kumoamaan ääntä
     
  5. Snipersam

    Snipersam Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin tai näin, päätin jatkaa eteenpäin...olipa runollista ;)

    Alla kuvia tämän hetken tilanteesta. Hain Puukeskuksesta 4mm vaneria, jonka meinaan liimata verhoilun taakse ja kaiutin tulee siten verhoilun päälle ja kiinnitys verhoiluun/vaneriin. Näin päästään varmuudella eroon tuosta vastakkaisvaiheiden ongelmasta, joka olisi varmasti tullut eteen tuon tiivisteen kanssa leikkiessä.

    katso liitettä 2014-11-25 18.15.09.jpg
    katso liitettä 2014-11-25 18.21.49.jpg
    katso liitettä 2014-11-25 18.30.39.jpg

    Tuohon vaneriin saa kivasti kiinni myös jakosuotimen. Päätin lisäksi heittää vesilintua tuolla peltisellä kaiutintelineellä, jossa siis alkuperäinen kaiutin oli kiinni. Näin pääsee paremmin vaimentamaan ulkopeltiä. Se on näköjään poppareilla kiinni, joten sehän irtoaa joutuisasti.
     
  6. Snipersam

    Snipersam Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
  7. Käikäle

    Käikäle Guest Guest

    Liittynyt:
    14.03.2001
    Viestejä:
    992
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvältä näyttää
     
  8. Karjis

    Karjis Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.02.2013
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan näin lähtökohtaisesti jos laitat taaksekin kaiuttimet, unohda DSP-soitin koska et tule stereokuvaa saamaan kuntoon jos takakaiuttimet on kytkettynä käyttöön.

    Tuo ovipahvin rakenne on ihan ok jos vielä varmistat että tuo vaneri on kiinni oven rungossa niin että voit nostaa oven kaiuttimen asennusrenkaasta ilmaan, jos ei ole, niin liikutat vain ovipahvia bassolla. Varsinaista koteloahan et autokäyttöön tehdyille kaiuttimille yleensä edes halua, nuo on tehty toimimaan lähes infinite bafflessa juuri vuotavan oven takia, ei niinkään missään pienessä suljetussa kotelossa.

    New Beetlen asennuksiin löytynee jonkinverran vinkkejä, suomessa on pari varsin kovalaatuista asennusta tehty new beetleen.

    Audisonin suunnalta löytyi artikkelia toisesta ainakin: http://www.elettromedia.eu/press/title_files/Autohifistin...1529.pdf Tuosta voisi jotain pientä vinkkiä asennuspaikkoihin napsia new beetleen.