Testikuva taas saatavilla (jonkin aikaa...)

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana V12, 07.11.2007.

  1. V12

    V12 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.06.2006
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    1
    YLE Extralla on tuo perinteinen testi-/virityskuva taas saatavilla öisin tuonne 12.11. asti.
     
  2. Fakiiri

    Fakiiri Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.08.2006
    Viestejä:
    1 463
    Saadut tykkäykset:
    9
    Eikös DVB-G jossain todistellut, ettei tämä Extran testikuva ole mikään "oikea" testikuva?
     
  3. warre

    warre Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    14.02.2000
    Viestejä:
    2 358
    Saadut tykkäykset:
    30
    Tuolla V12:n antamassa linkissähän puhutaan juuri YLE:N virallisesta testikuvasta, ei siitä loppuillasta näyttävästä zoomailtavasta testikuvaa taustana käyttävästä valokuvamosaiikki-sotkusta.
     
  4. angle

    angle Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.04.2007
    Viestejä:
    541
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisko liikaa pyydetty että tuo testikuvavideo löytyisi ylen sivuilta SD laatuisena ja miksei myös HD.
     
  5. Japsu1

    Japsu1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2006
    Viestejä:
    728
    Saadut tykkäykset:
    0
    Se "valokuvamosaiikki-sotku" on eri asia. Itse olen kyllä säätänyt oman Sonyn kuvaa allaolevalla testikuvalla joka on Extralla tullut joskus yöllä. Hankala vaan kun ei tiedä milloin se tulee. Eli Ylen kannattaisi ryhdistäytyä ja ilmoittaa tarkkaan milloin tuo lähetetään :grr: :
    [​IMG]
     
  6. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ylläoleva kuva on huono, aivan väärät väritkin.

    Oikeita värejä voi kurkkia tuolta:
    http://www.idk-tech.com/webvg/index.html



    Nyt täysdigitaalisena aikana täysin saturoituneet kirkkaat väripalkit ovat hyödyllisempiä testikapineita kuin muinaiset "himmeät" PAL/NTSC-palkit, jotka perustuivat kaapelissa liikkuvan analogisen jännitteen tasojen tarkkailuun.

    Nykyään bitit kulkevat hengissä kuvalähteestä näyttöön, ja mustin musta ilmaistaan arvolla 0,0,0 ja kirkkain valkoinen arvolla 255,255,255. Siispä testikuvissa pitää olla täyden skaalan harmaasävyt ja täyden skaalan värit. Jotta näytön voi säätää sellaiseen kuntoon, että se toistaa oikein jokaisen harmaasävyn ja kaikki 16,7 miljoonaa väriäkin.

    Ei saa sekoittaa pakkausalgoritmien puutteita tähän asiaan. Kuvalähde osaa ja näyttö osaa toistaa kaikki 16,7 miljoonaa eri sävyä, vaikka kaikkia sävyjä ei kompressoituihin tallenteisiin olekaan saatu mahtumaan. Jpeg-kuvissa ja Mpeg2-videoissa ei ole kaikkia alkuperäisiä sävyjä tallella, mutta siitä huolimatta näytön täytyy kyetä toistamaan kaikki sävyt. Esim. digikuvausta harrastava nauttii jo nyt miljardeista alkuperäisistä puhtaista sävyistä, jotka täytyy "kuristaa" mahtumaan 16,7 miljoonan sävyn maailmaan.

    En luennoi laajemmin Extra-kanavan paskatestikuvan epäeuklidisesta geometriasta, menisi saatana pelkäksi vitun kiroiluksi koko luento.
     
  7. kurg

    kurg Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.07.2002
    Viestejä:
    1 082
    Saadut tykkäykset:
    1
    Aijai minkä teit DVB-G. Nuo arvot ovat ns. PC-levels-arvoja, eikä niitä käytetä videotuotannossa. Niillä ei pitäisi kalibroida mitään, jolla katsellaan puhtaasti videomateriaalia. Eli oikeat arvot ovat 16,16,16-235,235,235 (Video-levels). Siirtotiellä kylläkin siirtyy kaikki 0,0,0-255,255,255 arvot.

    PC:llä video-materiaalia (esim. DVD tai DVB) katsottaessa, tehdään muunnos joko jollakin ohjelmalla/filltterillä tai sitten esim. directx:n "rendererillä". Toinen vaihtoehto on kalibroida näyttö video-käyttöön, mutta tällöin kaikki muut ohjelmat (kuvakäsittelyt jne.) näyttävät vääriltä (ellei niissä tehdä PC-levels->video-levels-muunnosta ohjelmakohtaisesti).

    Tässä vähän alkuun aiheesta (PC-käytön näkökulmasta):
    http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=523614

    Edit:
    Pistän liitteeksi aikoinaan tulleen "oikean" testikuvan mahdollisimman muokkaamattomana (otettu ProjectX:llä ja pakattu jpg:ksi). Tässä testikuvassa on arvot 16-235 (rajat eivät ole tarkat, tuostakin testikuvasta löytyy pakkauksen ym. syiden takia näiden rajojen ulkopuolella olevia arvoja). Lisäksi kuvassa on oikea kuvasuhde (joka nykyään ei ole kovin itsestäänselvää), eli vasemmasta ja oikeasta reunasta on kummastakin poistettava 9 pystypikseliriviä (testikuva on vaakaresoltaan 720 kun taas näkyvässä kuva-alassa on 702 pikseliä vaakasuunnassa), jotta saadaan näkyvän kuvan alaksi 16:9 ja ympyrä on tällöin täysin pyöreä (ei tietenkään normaalilla PC-näytöllä ilman skaalausta, koska normaali PC-näytön pikselit ovat eri muotoisia kuin PAL-standardin "pikselit").

    Sinänsä mielenkiintoinen juttu on se, että DVB-G:n jutussa taitaa olla tavallaan jotain perää. Nuo testikuvan väripalkit ovat maksimissaan luokkaa 180-190, ei 235. Eli palkit todellakin ovat "himmeitä". Tähänkin löytyy varmasti jokin selitys, mutta itselleni ei tule äkkiseltään mieleen mitään haittaa, jos palkit olisivatkin maksimiarvoilla 235. Harmaasävyt menevät 16-235.

    Edit2:
    Jaaha, noniin. Asiaa toisen kerran kun oikein pähkäilee, niin kyllä, harmaasävypalkkeja saisi olla 0:sta 255:een. Tällöin voi kokeilla, toimiiko omassa laitteistossa BTB (blacker than black) ja WTW (whiter than white) (ainakin www.hometheaterhifi.com:ssa tämä on yksi arvostelukriteeri laittestoja vertailtaessa). Lisäksi se helpottaa kalibrointia, kun näkee sen, minkä ei pitäisi näkyä (olipas selkeesti sanottu :) ). Näin on myös kaikissa THX DVD:n mukana olevissa testikuvissa sekä kalibrointi-dvd-levyissä.

    Tuota testikuvaa saisi kyllä todellakin lähettää säännöllisesti. Nykyään kun on tallentavia bokseja jne., esitysaika voisi olla ties milloin, mutta kunhan vain olisi joskus. Itse tykkään erityisesti testikuvan keskellä liikkuvasta pystyviivasta, jolla on todella helppo/nopea tarkistaa kaikki liikesulavuuteen vaikuttavat jutut (esim. varmistaa, että lomituksepoistoalgoritmi ei puolita frameratea). Lisäksi siitä on helppo havaita, jos laitteisto jostain syystä jättää yhdenkään framen välillä välistä tai jos on vaikkapa 50hz->60hz-muunnosongelmia.
     

    Liitetyt tiedostot:

  8. angle

    angle Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.04.2007
    Viestejä:
    541
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viime yönä ainakin tuli just tuomoista testikuvaa kuin tuo liite kuva.
     
  9. Japsu1

    Japsu1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2006
    Viestejä:
    728
    Saadut tykkäykset:
    0
    Enpä mene itsekään vannomaan minkälainen se testikuva tarkalleen oli jolla säädin oman telkkarin kuvaa. Oletin vaan että se oli tuo jonka kuvan nyt löysin Extran sivuilta. Siitä on jo monta kuukautta kun viimeksi tein säätöjä etten tarkkaan muista. Tuntuu nyt ettei siinä lukenut Ekstra...?
    Mutta joka tapauksessa telkkariin tuli hyvä kuva ja olen siihen tyytyväinen. Testikuvan oikeaoppisuudesta saatte vapaasti jatkaa keskustelua, itse en tämän tarkempia säätöjä tarvitse...:D
     
  10. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Täsmennän taas: kyseinen testikuvaliite on edelleen käyttökelvoton geometrisesti, sen avulla ei saa missään tapauksessa säätää mitään näytön geometriaan liittyviä asioita, koska sen jälkeen laite joudutaan toimittamaan huollettavaksi tai palkkaamaan joku silmät omistava ammattitaitoisempi säätäjä. Esim. jos menee sotkemaan 3-putkisen kuvaputkitykkinsä geometrian tuon oksettavan kuvan avulla, saa syyttää itseään ja maksaa tykin korjauslaskun ihan itse.
    Kuvan värejä en kommentoi, minua kiinnostaa enemmän HD-aikakauden "täyden skaalan" väripalkistot ja säädöt.



    Jo äsken linkkaamani sivusto/softa tulee avuksi myös mustan tason säätämisessä. Kotimaisella testikuvalla ei voi säätää mustan tasoa, tämän ulkomaisen testikuvan avulla voi edes jotenkuten yrittää haarukoida mustaa tasoa oikeaksi:
    http://www.idk-tech.com/webvg/smpte.html

    Oikeassa alanurkassa on kapeita korkeita harmaapalkkeja, joista vasemmanpuoleisin kapea edustaa nollaa, täysmustaa.

    Sen vieressä oikealla on tummanharmaa palkki, jonka mummot säätävät niin, että se menee tukkoon, ei siis erotu täysmustasta. Tämä palkki edustaa muistaakseni "videokameran mustaa".

    Kolmas vaaleamman harmaa palkki on jo niin kirkas, että mummot ehkä sen haluavat nähdä, mutta pahimmat sävyntappaja-yksilöt säätävät laitteensa tukkoon vielä tämänkin sävyn osalta, eli kaikki tummat sävyt ovat heillä pelkkää samaa mustaa.

    Numeeriset arvot kyseiselle testikuvalle näkee helposti tästä (kuva on pilalla mutta ne numeroarvot ovat oikeat):
    http://www.greatdv.com/video/smptebars3.htm

    Riippumatta siitä, katsotaanko kyseistä testikuvaa pc:llä vai tuleeko se videorompulta vai vhs-kasetilta, niiden kapeiden tummien palkkien idea on silti sama: vasen on "liian musta", keskimmäinen "sopivan musta" ja oikeanpuoleinen "liian vaalea ollakseen enää musta".

    Mutta kertaan vielä: nämä "perinteiset testikuvat" ovat analogisen kuvansiirron signaalin jännitearvoihin pohjautuvia, ja standardejakin on useita. Eli kukin testikuva on suunniteltu niin, että vektori- ja palkkiskooppeihin saadaan tietyn standardin määräämä kuvio näkyviin. Standardeja sinänsä tarvitaan, että tuotanto saadaan pysymään samanlaatuisena; värit ja mustat vakiona. HAH! Haaveissa on hyvä elää. Vaihtelua on nykyään käsittämättömästi, tuotannon laatu on laskenut kun nykyään joka hippi pääsee tuottamaan omia "tv-ohjelmiaan", kännykameralla pahimmillaan.



    Minä säädän aina kaikki mustan pään sävyt näkyviin ohjelmakohtaisesti, koska ohjelmien mustan taso vaihtelee.

    Sanotaan nyt sama vielä uudelleen, koska 6 miljoonaa himokatsojaa taitaa katsoa 99,9% ajastaan vääriä säätöjä:

    MUSTAN TASO VAIHTELEE OHJELMAKOHTAISESTI, jopa leikkaus leikkaukselta.

    Ei ole olemassa "oikeaa virallista mustaa". Minulla on jossain tallessa useita materiaaleja, joissa on normaalin mustan lisäksi superpimeää mustaa. Yleensä "kameran mustan" lisäksi nähdään samassa kuvassa tietokonegrafiikkaa, jossa on täysmustaa tai muita supermustia sävyjä.

    Ja tätä mustien eroa ei siis huomaa, ellei säädä asioita niin, että 16,7 miljoona sävyä kyetään erottamaan. Jos on säätänyt mustan tason leikkautumaan esim. arvoon 16,16,16, silloin jää näkemättä ne sitä tummemmat sävyt, joita DVB-lähetyksissä on.

    Sama juttu värikylläisyyden kanssa, se vaihtelee ohjelmakohtaisesti ja sitäkin pitää kotipäässä hieman säädellä, onneksi ei niin paljon kuin mustan tasoa, joka vaatii keskeytyksetöntä säätämistä.

    Jokainen säätäköön vehkeensä miten haluaa, minä säädän reaaliajassa, eli ylläpidän mustan tasoa sopivana vaikka hiiren rullalla 0,x sekunnin välein, jotta näen kaikki tummat sävyt mitä kulloisellakin sekunnilla video tarjoaa. Olen siis sopeutunut siihen, että maailmasta on kadonnut standardi kuvanlaatu.
     
  11. kurg

    kurg Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.07.2002
    Viestejä:
    1 082
    Saadut tykkäykset:
    1
    Voi hitsi. Meinasin kirjoittaa että arvaan, miten tämä keskustelu päättyy. Päättyi juuri niinkuin arvasinkin. Tähän on paha sanoa enää mitään. Historia toistaa itseään <-viittaus kuvasuhteesta keskusteluun :D
     
  12. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kivasti tänään livahti epähuomiossa testipalkit lähetykseen asti, liitekuvassa todiste. Täkäläisittäin säädettynä on kuva, eli palkit ovat väreiltään tutun "tummat", mutta mustan taso on liian mustaksi säädetty, taisimme siis menettää osan tummimmista sävyistä. Itse ohjelmaa en ole vielä katsonut, tämä testikuva on paljon kiinnostavampi, ensi kertaa sen saan talteen DVB-lähetteestä.
     

    Liitetyt tiedostot:

  13. kurg

    kurg Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.07.2002
    Viestejä:
    1 082
    Saadut tykkäykset:
    1
    No on kyllä melkonen sekasikiö. 0-mustien lisäks nuo 255-valkoset on aika karut. Silti kanavalogo on ihan oikein n.235-valkonen. Noitten väripalkkienkin arvot tuntuu vähän arvotuilta. Oikeassa alakulmassa olevassa isommassa 0-mustassa laatikossa on veikeä 2,2,2 musta pystypalkki keskellä. Myös vasemmassa alanurkassa olevan 255-valkosen vasemmalla ja oikealla puolella olevat laatikot ovat melko mystiset (0,12,50 ja 29,0,74). Kyllä tällä testikuvalla kelpaa säädellä ohjelmalähetteen tasot kohdalleen :thumbsup:.
     
  14. warre

    warre Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    14.02.2000
    Viestejä:
    2 358
    Saadut tykkäykset:
    30
    tällähetkellä näkyy testikuva kaikilla Ylen kanavilla.
     
  15. tmtm

    tmtm Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2008
    Viestejä:
    340
    Saadut tykkäykset:
    45
    Näkyykö testikuvaa nykyään miltään kanavalta?
     
  16. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 765
    Saadut tykkäykset:
    488
    HD Test voi antenniverkossa näyttää jotain joskus, jonka joku voi ymmärtää testikuvaksi....

    T: Vesku
     
  17. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    Ruotsin SVT2-kanavalta on tullut ainakin jossain vaiheessa, tallensin sieltä joskus aikoinaan pätkän sitä digiboksin kovalevylle. Se oli vielä 16:9-muodossa ja 5.1 DD-ääniraidalla varustettu. DNA:n kaapelissa tuota itse katselin tuolloin, enää ei kanava kuulu itselläni tilaukseen.
     
  18. tos

    tos Guest Guest

    Liittynyt:
    27.06.2007
    Viestejä:
    92
    Saadut tykkäykset:
    0