Subi pieneen n.10m2 kotiteatteriin <500e:lla?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Mazzi, 24.10.2014.

  1. Mazzi

    Mazzi Guest Guest

    Liittynyt:
    04.12.2013
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen miettimässä pikkuiseen kotiteatteriini subbarin vaihtoa. Huone pieni: leveys 3 x pituus 3,3 = n. 10 m2.
    Omakotitalo, puuseinät. Etu ja sivuseinillä Molton verhot.Takaseinällä "IKEA-nukkamaton palaset" :) Lattialla nukkamatto.
    Nykyinen subbari tehty aikoinaan halvalla kopioiden Hifitalon XS-8 subia.
    http://www.hifitalo.fi/xs-8_120w_rakennussarja, mutta vahvistimena LSW295A 120W, ilmeisesti Simex BA-150.
    Toiveissa olisi vähän paremmat mörinät elokuvissa ja peleissä. Musakäytössä nykyinen tuntunut riittävältä, kun musatyyli lähinnä metallia.
    Muut kaiuttimet: etu aw-25, keski aw-6, takana jotkut pienet DIY TangBand-mallit.
    Subbarinvaihtamiseen tuli myös into rakentelumielessä eikä pelkästään äänimielessä:)
    Millaista päivitystä suosittelette max 500e budjetilla? 500e budjettiin ei tarvi mahduttaa materiaalikuluja.
    Olisiko järkevää tehdä pari Hifitalon XS-12 , mutta ajaisi molempia Hypex 2.0:lla?
    Noi voisi sijoittaa screenin alle, ja tehdä näiden väliin paikka keskikaiuttimelle.
    Vahvistin jne. laitteet ovat tilan takana olevassa entisessä vaatehuoneessa. Takaseinällä siis 2 tuolia ja ovi tuonne laitetilaan.
    Eli Hypexinkin voisi mahdollisesti vaihtaa vaikka t.amp:ksi ja sijoittaa laitehyllyyn.
    Taka- ja oik. sivuseinälle subia ei saa laitettua.

    Voisi rakentaa myös yhden isomman subin keskelle huonetta nykyisen pöydän alle, tehdä subista pöytä tai vaikka vasemmalle seinustalle iso rahi tuosta subista.
    Jostain netin syövereistä luin ja sain vaihtoehdoksi myös 150-200l suljetunkotelon, johon 2x SLS-12.

    Otetaan siis vastaan muita ideoita / torppauksia noihin omiin ideointeihin.

    Tila on siis aikas pieni, joten pakko ei ole tuota 500e tuhlata ja rakentaa liian järeää subia, josta käytetään sitten 10% tehoista:)
     
  2. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Nojaa, kyllä suosisin jonkun 18" elementin ja inuken vaikka vahvariksi. Diy palstalta löytyy paljon juttua noista.
     
  3. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    No ei toki pakko, mutta ihan hyvä ja suositeltava ajatus on tehdä niin järeä kuin mahdollista, ja sitten soitella sitä jollakin 1...10% tehoilla.

    Mitä helpommalla laitteet pääsevät, niin sitä parempi. Kun subi tehdään ylijäreäksi, niin elementin liikepoikkeama pysyy aisoissa, särötaso pienenä ja kontrolli kokoajan tarkkana. Järeääkin subia voi täysin ongelmitta käyttää vaikka taustamusiikkihissuttelussa öisin. Ylimääräisessä tehoreservistä ei ole lainkaan haittapuolia.
    Nykyisissä elokuvissa on aivan valtavia dynamiikkaeroja, mikä tarkoittaa suuria hetkellisiä tehontarvepiikkejä. On erittäin tavoiteltavaa, että subi kykenisi vastaamaan vaativiinkin hetkellisiin piikkitilanteisiin kyykkäämättä ja tukkoon menemättä.

    Karrikoidusti sanoen joku "tehollisesti optimoitu" pikkuinen röpötin, joka huohottaisi normaalikäytössäkin kaikkina aikoina siellä jossain 100% tehon tai pohjaamisen ja kompression rajamailla olisi kaikkein huonoin mahdollinen ratkaisu..
     
  4. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Huoneesi on pieni ja lähes neliön mallinen. Mieluummin useampi kohtuukokoinen subbari kuin yhtä suurta kalikkaa, siten saat tasoitettua seisovia aaltoja ja paremman bassotoiston kuuntelupaikasta riippumatta. Syötä tasan samaa signaalia sitten vain kaikille bassolaatikoille niin saat mahdollisimman laajalla alueella sen tasaisen basson. Kun et kerran voi hyödyntää kaikkien seinien puolivälejä niin käytä niitä kahta mitä voit. Mikäli mahdollista, sijoita toiset kaksi subbaria sinne, mihin mahtuvat.

    Tässä on yksi vaihtoehto edulliseen ja hyvin toimivaan bassoratkaisuun: http://audiovideo.fi/opas/tee-itse-skaalautuva-subwoofer

    Kun kerran voit sulloa vahistimen kokonaan eri huoneeseen niin nuo Behringerin puhaltimelliset iNuke DSP:t toimivat hyvin. DSP-versio mahdollistaa paljon eli ehdottomasti mieluummin se, saat vasteen sitten säädettyä juuri haluamaksesi. Riittävästi vain säteilevää pintaa niin sitä auktoriteettia alkaa löytyä. Jos 80ltr purkit mahtuisivat niin Peerless SLS-12 on hyvin mielekäs vaihtoehto. Jos et kerro kenellekään niin voit sulloa sen juuri ja juuri 60-litraiseenkin purkkiin. Neljä niitä ja yksi iNuke?

    Kuten aheikkinen sanoi, mieluummin riittävästi reserviä kuin se, että joskus törmäät siihen ilkeään tilanteeseen, että subbaristasi kuuluu leffan tehosteäänen lisäksi joku epämiellyttävä rusahdus.
     
  5. Mazzi

    Mazzi Guest Guest

    Liittynyt:
    04.12.2013
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos yhden 18" niin varmaankin tekisin sitten Ärjyn 18LW2400 suljettuna 150l ja tuolle inuke 3000. Vähän menee kyllä yli 500e.
    Mittailin ja laskeskelin hieman mahdollisia kotelokokoja, niin keskelle huonetta pöydänalle/uudeksi pöydäksi saisi noin 150l.
    Eteen screenin alle saisi jo kaksi isoa max 90x50x50 koteloa.
    Samoin vasemmalle seinälle keskikohdasta etuseinään päin, nykyisen sub kohdalle saisi jo aikas isonkin kotelon vaikka 120x80x45
    Vastakkaisille seinille ei helposti saa sijoitettua. Vas ja oikean seinän keskikohdalle korkeintaan tuon nykyisen subin kokonen noin 30l.
    (Toisaalta tuohonkin oik. seinällekin voisi saada mahdutettua 80l kotelon, mutta siirtää sitä mikäli toinenkin katselupaikka käytössä)

    Ja jos vahvari maksaa sen n.250e (inuke 3000), niin budjetilla saa vain sen 2 x SLS-12 (110e/kpl).
    Eli kaksi 80l SLS-12 purkkia mahtuisi helposti. Joko molemmat eteen screenin alle tai toinen vas.seinälle+toinen eteen.

    Nyt tosin aloin ideoimaan kahta 80l purkkia siten, että toinen olisi yksin pelatessa/leffaa katsottaessa oikealla seinustalla toisen tuolin edessä.
    Kaksin katseltaessa tuota voisi käyttää rahina tai siirtää, jos käyttää tuolin recliner-ominaisuutta.

    Eli mitäs mieltä ollaan: 2xSLS-12 80l vai yksi 18" ärjy? Vai jotain muuta?
    Kumpi järkevämpi, Hypex 2.0 vai inuke 3000 näille vaihtoehdoille?
     
  6. jokku

    jokku Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.01.2014
    Viestejä:
    382
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itse suosisin ehdottomasti vähintään kahta subbaria tasasemman vasteen takia koko huoneessa, kannattaa katsoa myös käytettyjä elementtejä, niin saa enemmän vastetta rahoille, jos puhaltimien ääni ei ole ongelma niin ehdottomasti inuke dsp. Itse olen yhden subbarin kanssa pelleillyt ja vaikka kuinka säätää äänen yhteen paikkaan hyväks niin metrin päässä vaste taas piikittää. Mm. tuon takia itse olen siirtymässä kahden subin järjestelmään

    Saurama osaa varmaan kertoa äänenlaadusta ärjy vs sls. Omien kokemusten pohjalta lähtisin koittamaan joko stereo intergrityä taikka dayton ultimaxia jos 18" pitää olla (noissa kummassakin yli 100% enemmän iskutilavuutta ainakin paperilla kuin ärjystä). Isompi parempi monesti, mutta tuumakokoakaan ei niin kannata aina tuijottaa 15" voi olla selvästi säröttömämpi kuin 18" ja 15" voi antaa samalla enemmän painetta pienemmässä kotelossakin
     
    Viimeksi muokattu: 24.10.2014
  7. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Vaikka nykyään noita rahtipalveluita onkin olemassa, niin on se elementin jenkeistä tilaaminen silti aika iso kynnys. Kumpaakaan noista ei ole kovin paljon eurooppalaisissa, saatika suomalaisissa kaupoissa näkynyt (no, onhan intertechicillä dayton kylläkin listattuna, mutta toimitusaika "55 päivää").
    Välikäden käyttäminen toiselta mantereelta tulevassa toimituksessa saattaa pelottaa ja laivakontin viikkokausien odottelu pitkästyttää, siinä missä Eighteen Soundin 'ärjyn' saa suomalaisesta kaupasta seuraavaksi arkipäiväksi kotiovelle, tai tutusti ja turvallisesti Thomanilta kahdessa päivässä. Tuon kokoisessa kuuntelukopissa ei saada edes sitä ärjynkään iskutilavuutta ulosmitattua kokonaan, vaan reserviä tulee jäämään.
     
  8. jokku

    jokku Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.01.2014
    Viestejä:
    382
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ainakin itsellä ärjy meni matalilla taajuuksilla särölle suth "helposti", eikä tuo oma varsinainen kuuntelutila ole mikään kovin iso ole. Tuo tilaushomma on kyllä vähän kynnys, sen takia tyydyinkin 15" autopuolen elementteihin jota järeämpää ei ole järkeä hankkia, kun tuntuu helposti saatavissa plate-ampeissa tulla rajat vastaan, autoelementtejä on taas pilvinpimein suomessa tarjolla (väitteet "autoelementit eivät sovi kotikäyttöön" voi laittaa samaan arkkuun kuin mitä pa-elementeistä kiertää. Molemmissa on hyviä, todella huonoja ja kaikkea siltä väliltä)
     
    Viimeksi muokattu: 25.10.2014
  9. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Älä tee noin pieneen koppiin vain yhtä subbaria, kaivat verta nenästäsi. Soundin saaminen kohdalleen on hyvin hankalaa yhdellä. Kaksi tai neljä, elementistä riippumatta. iNuke3000DSP tosiaan haukkaa budjetista sen, mitä haukkaa. Lopulla sitten ne elementit. Koita sitten muuten saada kahdeksan ohmin kuorma iNukelle, ei tykkää neljästä (http://audiovideo.fi/testi/behringer-inuke-1000-3000-6000-ja-6000dsp-paatevahvistimet-testissa).

    Eminencellä on aika halpa 18-tuumainen Delta Pro 18A. Ihan pieneen kippoon sitä en vain laittaisi, mieluummin 150-200 suljettu kuin 100ltr (mutta ei se 100ltr ole sille mahdoton). Mutta vaikuttaa ihan asialliselta pumpulta ja parin hinta saattaisi olla ehkä vielä perusteltavissa juuri ja juuri. Pienen venytyksen kyllä vaatii budjettiisi.
     
  10. miccomacho

    miccomacho Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.03.2005
    Viestejä:
    51
    Saadut tykkäykset:
    0
    Varastan vähän aihetta, mutta suositteletko Saurama musiikille myös neljää seinän puoliväleihin asennettua subbaria? Itselläni on sellainen systeemi ollut mielessä ja jopa melkein mahdollinen...
    Tulisi kyllä katonrajaan ja yksi lootista jäisi verhojen vuoksi n. 15-20cm irti seinästä, mutta muuten puoliväli olisi mahdollinen. Pieniä elementtejä ja pieniä lootia suunnitteilla.
    Toimiiko moinen musiikilla paremmin, kuin yksi möhkö subi nurkassa? Huone on lähes neliön mallinen ja alle 20 neliötä. Sopiva iNuke hoitaisi vahvistinpuolen.
     
  11. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tai sitten käyttäisi yläbassopuhujien (18LW2400, sls) sijaan paremmin subikäyttöön soveltuvaa elementtiä? Esim Eminencen LAB 15, niitä 1 tai 2 kappaletta. Katselee päätettä sitten vaikka käytettynä, varmaankaan välttämättä sitä kilowattia per kanava. Ylimitoittaisin tuon elementiosaston, tinkii mieluummin päätetehosta.
     
  12. jokku

    jokku Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.01.2014
    Viestejä:
    382
    Saadut tykkäykset:
    1
    En ole saurama, mutta samalla tavallahan myös musiikilla neljänsubbaria tasoittaa vastetta yhteen verrattuna.


    Kyllä tuo 18LW2400 toimii subikäytössä, mutta löytyy niitä elementtejä jotka kykenee amtamaan enemmän matalilla pienemmällä säröllä. Faktahan on että ~60hz ylöspäinhän tuo ärjy älkaa antamaan kyllä aika järjettöästi painetta mutta se on siellä missä iskutilavuutta ei niin paljoa vaadita
     
  13. Mazzi

    Mazzi Guest Guest

    Liittynyt:
    04.12.2013
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tällä hetkellä tuntuu sopivan omaan mielikuvaan 2 x SLS-12 80l koteloissa ja niille tuo iNuke 300DSP. SLS-12 8ohm eli iNukesta molemmille subeille oma kanava, niin eikös silloin ok?
    DSP ominaisuutta en silti varmaan osaa kyllä millään tavalla edes hyödyntää. Luottanut ja ollut vain tyytyväinen Yamaha-vahvistimen tekemiin säätöihin kalibrointimikillä ja paljoakaan nykyisen subvahvarin säätöihin koskenut. Tällä paketilla kokonaishinta pysyy edes jollain tavalla budjetissa. Tulee vähän johto-ostoja lisäksi. Paketilla saadaan se suositeltu 2 subia eikä yhtä. Tälläkin uskoisin saavan sitä kaivattua "vähän paremmat mörinät elokuvissa ja peleissä".
    Jos joskus tarvitsee vielä lisää bassoa, niin näitä pari lisää, jos johonkin mahtuu tai vaihtaa järeämpiin ja ajaa samalla iNukella. Tosin jos kaappeja lisäilee, niin alkaa olemaan jo olo niinkuin istuisi itse sisällä subissa:)
     
  14. jokku

    jokku Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.01.2014
    Viestejä:
    382
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kannattaa ilman muuta opetella tuo dsp:n ja esim room eq wizardin käyttö, noilla sain itse ainakin todella huomattavan parannuksen toistoon.
     
    Viimeksi muokattu: 25.10.2014