Kaiuttimien vaihto?

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana petepeluri, 18.05.2014.

  1. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Korvilla vastaanotettu ääni riippuu siitä, missä tämä vastaanotto tapahtuu. Vaikuttavia tekijöitä on kaikki mahdollinen alkaen etäisyydestä kaiuttimiin. Jos et usko, niin laita musiikki soimaan ja mene naapurin vessaan kuuntelemaan. Eroa on.

    Kaikilla laitteilla, joita äänentoistoon käytetään, ääni muuttuu matkalla ilmanpaineenvaihelua tuottavasta kaiuttimesta kuuloelimiin. Tämä pitää paikkansa jopa kuulokkeilla.

    Kumpi kiinnostaa, kuulohavainto vai sähköisen signaalin laatu, ennenkuin se muutetaan ilmanpaineen vaihteluksi?

    Ja miksi vaadit toisaalla plazalla subwooferista puoliavaruudessa tehtyjä mittauksia ja samaan aikaan kaikissa äänentoistoa koskevissa ketjuissa molotat äänilähteestä. Mitä väliä sillä on, missä ja miten ne subbarit mitataan, kun huone ei kuitenkaan vaikuta mitään kunhan mittasignaali syötetään "laadukkaasta etusesta"?
     
  2. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Mistä kumpuaa tämä valtava epäluottamus av-vahvistimia kohtaan? Elokuvien nykyisten häviöttömien ääniraitojen dekoodaus on vaativaa puuhaa ja av-vahvistimien prossutehot on suunniteltu sen vaativimman käytön mukaisesti. Esimerkiksi DTS-HD häviötön pakkaus käyttää enimmillään 24.5Mbit/s bittivirtaa ja 5.1 ääniraidalla 192kHz/24bit tarkkuutta tai 7.1 ääniraidalla 96kHz/24bit tarkkuutta. Dolby TrueHD kellottaa samat bitit ja hertsit 18Mbit/s bittivirralla.

    Kun vahvistin kykenee taatusti ('logojen saaminen' vaatii tarkahkon lisensointiprosessin läpikäynnin) dekoodaamaan ja DA-muuntamaan tämän tason ääniraitoja, niin ei ole epäilystäkään etteikö joku tavallinen CD-tasoinen kaksikanavainen 44.1kHz/16bit ääniraita olisi aivan lastenleikkiä sen rinnalla. Ei varmasti lopu teho kesken prossusta musiikilla, eikä siitä paljon puhutusta virtalähteestäkään kovin helpolla lopu paukku aktiivikaiuttimien kanssa käytettäessä.
     
  3. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Taitaa hifistien epäluottamus kohdistua enemmän av-vahvistinten analogisiin komponentteihin, ne kun eivät ole tuotteiden massamarkkinoinnin kannalta niin oleellisia.
     
  4. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Näkeehän sen nyt suoraan hintalapusta, että paskaa.
     
  5. petepeluri

    petepeluri Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.08.2002
    Viestejä:
    2 560
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaste on mitattuna ok, elementit vain ovat ehkä liian pienet?

    3x 8030a ja 2x8020a, käyttö 90% musiikilla, keskikaiutin ei ole edes kiinni tällä hetkellä.

    Yksi ongelma on se että subwoofer on sohvan takana ja jakotaajuus täytyy olla alhaalla ettei bassojen suunta paljastu.
    Muualla ei oikein ole tilaa, tulee nälkä jos hellasärö kasvaa liian suureksi...

    Kyllä, vanhus on Sony str-db1080qs, äänenlaatu lienee ok av-vahvistimeksi.
     
  6. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Nyt vasta huomasin tämän ketjun. Sama ongelma itselläni ja kirjoitin näköjään jo 2007 seuraavaa...

    Oma setti on/oli 3x8030 ja 2 x 8020 ja subina Genen 7070. Päivitin vahvarin Rotel RSP-1066 --> Rotel RSP-1570 noin 4 vuotta sitten kun vanhemman mallin HDMI-liittimien puute teki sen käytön hankalaksi. Päivitys lisäsi käyttömukavuutta mutta mielestäni saundi oli vanhalla vahvarilla, miten sen nyt selittäisi, "voimakkaampi" :rolleyes: Ero ei suuren suuri ole, mutta kyllä minä sen huomasin. Siitä lähtien olen taas pohtinut kaiuttimien päivitystä.

    Oma käyttö on nykyisin ehkä jopa 95% musiikki + musa-dvd/bd ja tuntuma on että tehoa pitäisi olla enemmän. Se mikä elokuvilla riittää, ei riitä musiikilla. Akustointi varmaan syö tehoja ja kuuntelumatka on 8030:lle liian pitkä.

    Nyt sitten viimein satuin surffaamaan T-kaupan sivuille (Thomann) ja yllätyksekseni huomasin että 8050 hinta on tullut alas useamman satasen siitä kun sitä viimeksi olen katsonut. Vanha setti myyntiin ja meni jo kaupaksi. Etupäähän on uudet 8050 pömpelit tilattu vaan eivät vielä ole saapuneet. Subbari taitaa jäädä itselle kun ei tunnu kauppa käyvän. Nykysetti tulee siis ainakin alkuun olemaan 3.1 ja voin kertoa kokemuksia kun pääsen sitä toivon mukaan ensi viikonloppuna testailemaan.
     
  7. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tänään ne tuli ja nopean kuuntelusession perusteella se oli just niin kuin arvelin. Nyt on huomattavasti vaivattomampi ääni ja suurin muutos on mielestäni keskialueella. Nämä pitää vielä säätää kunnolla ja lyhentää mahdollisesti kaiutinjalustoja. Muutenkin pitäis varmaan tehdä ensi vuonna 10-vuotisremppa ja siistiä tuo screenin alapuoli siivommaksi uuden tason myötä. Niin ja kun se subi ei mennyt ajallaan kaupaksi, niin tein päätöksen että jätän sen itselle :love:

    [​IMG]
     
  8. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Heh nyt kelpaa kuunnella :thumbsup:
     
  9. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    On ne viiskymppiset vaan hyvät! Myöskään subbarin jääminen käsiin ei varmaan tässä tapauksessa harmita! Hyvältä näyttää.
     
  10. petepeluri

    petepeluri Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.08.2002
    Viestejä:
    2 560
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onhan nuo viiskymppiset varmasti hyvät, mutta jos sellaiset hankkisi ei niitä kehtaisi nupit kaakossa soitella, tv pitäisi myös nostaa ylemmäs...
    Onko 8030>40 vaihdossa mitään mieltä?
     
  11. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Aika hienosta erosta puhutaan. Jos kuunteluetäisyys on 8030:lla vähän liian pitkä... Tietysti myös toiston alarajataajuus on nelikymppisellä matalammalla. Itse asiassa. Nelikymppiset toistavat huoneessa kyllä aika lähelle kaiken, mitä musiikilla on tarpeen. Kolmekymppiset jäävät pikkuisen kauemmaksi maalista.
     
  12. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
  13. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kun nyt ei muutakaan suomenkielistä tiedossani ole, niin linkitetään taas AudioVideota. Shoot me.

    G-sarjan testistä (ja G3/G4/G5 ovat suorituskyvyltään identtiset 8030/8040/8050 kanssa):
    "Huomasin, että kolme ensimmäistä ovat aivan mainioita omissa luokissaan. Sen sijaan G Four ei minulle tuonut oleellisesti lisää vaikka sen bassopään ulottuvuus ja kontrolli pesevätkin G Threen kuultavasti. Jos tuo alakerran kontrolli on kriittinen asia niin G Four puolustaa ehdottomasti paikkaansa. Itse hyppäisin mieluummin suoraan 8050-malliin.
    --

    G Four ei kuitenkaan tarjoa sitä samaa soljuvuutta kuin G Three. Tarkkuutta on enemmän, äänitteen penkoja saa pienempiä G-malleja enemmän informaatiota siitä, mitä on tehty ja miten on tehty. Musiikinkuuntelijana nautin kuitenkin selvästi enemmän rennommin soivasta G Three -mallista. Ennemmin se, tarvittaessa subwooferilla terästettynä tai sitten suorana Genelec 8050. Se tarjoaa kohtuullisella lisähinnalla ja -koolla oleellisesti enemmän äänenlaatua, kapasiteettia, musiikillista nautintoa ja omistamisen iloa. G Three:stä G Four:n on sarjan pienin hyppäys ylöspäin, ja kuuntelun nautinnollisuudessa Three jopa vetää selvän pidemmän korren. Äänenpainevarat toki kasvavat isommalla mallilla, --
    --
    G Four on pikkuveljiään tarkempi ja analyyttisempi, mutta myös vähemmän rento kuunneltava. Sen hyvyys on nelikosta eniten makuasia. Koko G-sarja on tuttua Geneleciä, jossa pieniä käyttömukavuuteen liittyviä asioita on hiottu kotikäyttäjää silmälläpitäen. Oma valintani näistä olisi G Three -pari ja sille F Two -subwoofer.


    Lähde.

    Aika jyrkästi sitä mieltä, että G3->G4 on liian pieni askel. Tämä on tietenkin vain arvostelijan mielipide, käy kuuntelemassa itse tai vielä parempaa pyydä kotiin?

    Vielä G5 uutisesta:
    "G-sarjan pienemmistä on jo vertaililutesti ja samoin G Five -mallin pohjana olevasta 8050:sta. G Five on selvä äänenlaadullinen harppaus pykälää pienemmästä G Fourista. Se soi paremmalla auktoriteetilla, nopeammin, stereokuvaltaan tarkemmin ja yleisesti kuitenkin helpommin ja rauhallisemmin. Ja koska bassotoisto on muutakin kuin numeroilla ilmoitettava alarajataajuus, G Five vetää pidemmän korren silloinkin kun sitä verrataan G Three -mallin ja F Two -subwooferin yhdistelmään."

    Ja 8050/8250 arvostelusta:
    "Minun kuuntelumaulleni 8050 vetää silti kokonaisuutena selvästi pidemmän korren, bassopäätä myöten. Iso asia on tietysti se, että tarkemmalla stereokuvan piirrolla 8050 pystyy upottamaan kuuntelijan äänitteeseen paljon syvemmälle. Se on myös vielä levollisempi ja helpompi kuunnella kuin G Three, vaikka G Threeveti kaulan sillä alueella jopa G Four -isoveljeensä verrattuna."
     
  14. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Harmi ettei Suomessa ole enempää netissä julkaisevia hifitoimittajia, kun siitä ainoasta merkittävästä julkaisijasta käytännössä muodostuu sitten taho, johon viitataan kuin raamattuun. Kaikki kunnia Sauramalle, audiovideo.fi on erittäin kiinnostava ja tasokas sivusto. Pidän vain epäterveenä tilannetta, että kilpailua ei ole. Olisi aika kivaa, jos tilaajat esim. pääsisivät lukemaan Hifimaailma-lehden artikkeleja netissä.
     
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kaikki tilaajat saavat lukea Hifimaailman nettiversion ilmaiseksi. Se, onko se nyt sitten kivaa, en tiedä. Paskahuussissa paperiversio on omasta mielestä miellyttävämpi, kuin iPad.

    Toinen juttu sitten, että Hifimaailmalla on selkeä painotus ísoissa vertailutesteissä sekä High-Endissä, jolle on nykyään perustettu jopa oma reservaatti lehteen (se oranssi alue). Vertailutestejä ei taida AudioVideolla olla lainkaan (tarkoitan sellaisia, joissa tuotteita on eri valmistajilta samaan tarkoitukseen 5-8 kappaletta ja ne pyritään asettamaan ainakin väitettyyn paremmuusjärjestykseen). Ja aika hiljaista on kymppitonnin levareiden ja eksoottisten putkivahvareidenkin kanssa.

    Suomen hifijournalismi-markkinat on pienet. Eihän tänne ole kymmeniin vuosiin mahtunut enempää, kuin kaksi lehteä kerralla (entinen HIFI-lehti kaiketi otti ja kuoli MikroBitin kainalossa jo?). Toista se on meno jossain Saksassa, missä kuuleman mukaan löytyy jopa lehti, joka keskittyy vain kaapeleihin. Isompi markkina vai enemmän mielenterveysongelmaisia, en tiedä, mutta joka tapauksessa.

    Lääkkeeksi AudioVideon yksinvaltiuden aiheuttamiin ongelmiin ehdotan tervettä lähdekritiikkiä. Kuten kaikessa muussakin. :)
     
  16. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Missä? En löytänyt Hifimaailman sivuilta. Tosin sivujen ulkoasu on aika vastenmielinen, ja mainostulva sai minut asentamaan adblockin tähän koneeseen. Ihan hyvä saavutus, kun ei mikään muu saitti ole tuota aiheuttanut.

    Kah, nyt löytyi. Olisi näköjään näköislehteä tarjolla. Näköislehdet ovat mielestäni heikko väliaikaisratkaisu. Itse luen melkeinpä mieluummin nettiin suunniteltuja juttuja kännykän 5 tuuman ruudulta kuin paperilehteä, ja näköislehteä vain jos vaihtoehtoa ei ole.
     
  17. 100mo

    100mo Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    25.06.2001
    Viestejä:
    948
    Saadut tykkäykset:
    26
    Minä vaihdoin vuosi sitten 8030-8040. Ja olihan äänessä eroa, mutta ei tarpeeksi.
    Nyt on 8040:t myyty ja mietin vieläkö jaksaisi ostaa 8050:t vai kokeilla jotain muuta merkkiä kuin Genelec?
    Eihän G:ssä toki mitään vikaa ole, mutta olisi välillä mukava kokeilla jotain uutta ja hieman räväkämpää kaiutinta, varsinkin musiikille.
     
  18. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tuosta http://www.verkkokauppa.com/fi/product/49719/ctgnb/Cerwin-Vega-XLS-215-lattiakaiutinpari :rolleyes:

    (minä oikeasti hetken mietin noita mutta kun olis mennyt vahvarikin uusiksi niin jäi. Lisäksi vaimo sanoi että etkä osta vaan Genelecit muuten kadut kuitenkin)
     
  19. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
  20. petepeluri

    petepeluri Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.08.2002
    Viestejä:
    2 560
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sitä hieman pelkään ettei 40 päivitys olisi riittävä.
    Kuunteluetäisyys on vajaa 2.5m, äänenvoimakkuus 90-100db lujaa kuunnellessa, tuo riittää minulle hyvin fiilistelyyn, pihallakin kuuluu jo melkoinen jytinä.
    Ei nuo 40 riitä millään ilman subia musiikille, hyvä jos edes nuo 50:t.
    Itse olen äänenlaatuun tyytyväinen, mutta ei parannuksesta haittaakaan ole.
    Itse asiassa toisto parani antimoden lisäyksellä ja ne ylemmät bassotkin soivat paremmin kun subi soi hiljempaa suhteessa kaiuttimiin.