Neuvoja kaivataan projektiin: TV-tasoon sopivat kaiuttimet

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana ekoskim, 27.08.2014.

  1. ekoskim

    ekoskim Guest Guest

    Liittynyt:
    27.08.2014
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi!

    Rekisteröidyin sivuillenne siinä toivossa, että saisin jonkinlaisia apuja kaavailemaani projektiin. En ole aikaisemmin kaiutinta rakentanut, enkä tiedä aiheesta oikeastaan yhtään mitään. Muuten olen kyllä rakennellut yhtä sun toista, niin puu- kuin sähkötöitä.

    Eli tarkoitus olisi rakentaa TV-tasoon (https://www.asko.fi/tv-tasot/tv-tasot/5427/matinea-tv-taso) sopivat kaiuttimet. Ajatus oli tehdä kaksi tason alapuolisten aukkojen kokoista kaiutinta, jotka täyttäisivät tarkasti reunimmaiset aukot. Keskelle jää tila vahvistimille.

    Toimiiko tälläinen upotus käytännössä? Aukon koko on 480X200. Minkä tapaista kokonaisuutta suosittelette? Kahden kaiuttimen kaveriksi tulee varmaan jossain vaheessa subbari. Kaiuttimet tulevat aika vaatimattomaan peruskäyttöön (TV+musiikki)

    Ja sitten tietysti vielä se hinta. Kahden kaiuttimen hinta ei saisi ylittää 300€. Onko mitään mahiksia...
     
  2. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Tuo on hankala paikka kaiuttimelle. Noin alas sijoitetut elementit kärsivät tosi paljon lattiaheijastuksesta ja sounin saaminen edes sinnepäin puhtaaksi on aika mahdotonta. Ymmärrän kyllä hyvin ajatuksen kaiuttimien piilottamisesta...

    Hankaluuksia lisää se, että tuohon kaappiin upotus kasvattaa kaiuttimen etulevyä alkuperäisestä moninkertaiseksi ja se muuttaa äänensävyä paljon.

    Silti... Yksi hyvin toimiva ja budjettiin mahtuva ratkaisu tuli mieleen. Osta pari Behringer Truth B2030A (ja nimenomaan se) -kaiuttimia. Irrota niistä se vahvistinosa ja keksi sille uusi sopiva paikka. Sitten puuhaa kotelot, jouden tilavuus on 2030:n kanssa identtinen ja etulevy juuri tuohon aukkoon sopiva. Vahvistinosan säädöt auttavat saamaan äänensövyn kuntoon. Basso -2 tai -4 niin, ettei laulaja kuulosta liian paksusointiselta ja alabasso enempi siun maun mukkaan. Diskantille -2 voi auttaa rauhoittamaan soundia.
     
  3. ekoskim

    ekoskim Guest Guest

    Liittynyt:
    27.08.2014
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuulostaa ihan vaihtoehdolta... Ja mikä parasta, osuu budjettiin. Lähtökohtaisesti hieman arastelin aktiivikaiutinta lisääntyvien komponenttejen (vahvistimet, sähköpiuhat) takia, mutta miksikäs ei...

    Kaiutinhan on 14mm liian leveä. Jos rakennan uuden kotelon, niin riittääkö, että lisään kotelon korkeutta sen verran, että saan kotelon sisälle saman kuutiomäärän? (Saa nauraa ihan vapaasti :)) Ja etulevystä tosiaan aukon kokoinen.

    Jo edelleen muistutan, että vaikka suuresti arvostankin osaamistanne ja tarkkoja korvianne, niin itselläni on rima aika matalalla äänen laadun suhteen. Kunhan saisi vähän paremmat äänet kuin tv:n omista kaiuttimista...
     
  4. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Behringer B2030A on siinä suhteessa helppo, että se vahvistinpaketti on muutamalla ruuvilla kiinni kaiuttimen selässä. Ja sille ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin vetää pidemmät kaapelit kaiutinelementeille. Ja tietty varmistaa sijoituksella, ettei kukaan tökkää sormeaan tai nenäänsä jännitteellisiin osiin.

    Se 6,5-tuumainen basso mahtuu hyvin 200mm korkeuteen. Oleellista on pitää uuden kotelon sisätilavuus identtisenä vanhan kotelon kanssa. Tietty, se alkuperäinen kotelo on 214mm ja tilaa on 200mm. Voisihan sitä ajatella pyyhkivänsä vaikka käsijyrsimellä sen seitsemän milliä per kylki pois... Seinämävahvuus vähän heikkenee, mutta en usko sen olevan tässä tapauksessa kynnyskysymys. Sitten vain se, että 2030 on 317mm korkea ja koloa on 400mm. Parempi tehdä siihen pieni peitelevy, lokero jää muuten resonoimaan.
     
  5. sepi

    sepi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.11.2003
    Viestejä:
    420
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ajattelitko ihan kahta kaiutinta vai jossain vaiheessa jotain kotiteatteri tyyppistä ratkaisua, kun mainitsit myös subin. Oma rakentelu on nyt menossa eli vastaavaan tasoon keskikaiutin tuohon keskelle tason alla olevaan reikään. Erilliset kaiuttimet tason sivuille ? tiedän kyllä että siitä voi tulla "hellasäröä" kuten subistakin :) Omassa ratkaisussani on erilliset kaiuttimet tuossa tason vieressä, johdotukset menee tasossa, tarkemmin tason pöytälevyn alla "hyllykön" takana. Arvelisin että lattialla menevät johdot on se mitä vastaan kotona taistellaan. Koivu liimapuulevystä olen nyt askarrellut ja sen saa kotonakin petsattua "askon" väreihin, pienellä harjoittelulla. Tuolla ketjussa https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php/89226-Kuvia-omista-projekteista on jotain esimerkkiä
     
  6. ekoskim

    ekoskim Guest Guest

    Liittynyt:
    27.08.2014
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Alkuun kaksi kaiutinta. Antaa nälän kasvaa ja mietitään sitten myöhemmin josko tarvii jotain lisää. Tuskin kuitenkaan muuta kuin korkeintaan se subbari. (kuuluisia viimeisiä sanoja)

    No toi kuulostaa ehkä loogisemmalta, että ottaa kotelon kyljistä sen 7-8mm pois. Ei tarvis alkaa rakentelemaan muuta kuin "koriste etulevy", jonka meinasin vuorata kaiutinkankaalla. Mikäköhän tuossa kotelon kyljessä on materiaalivahvuus? Oliko näin, että molemmissa kaiuttimissa on oma vahvistin, vai vain toisessa?
     
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Oikeassa aktiivikaiuttimessa on oma vahvistin jokaiselle elementille. Eli tuossa Behrussa pitäisi sitten olla kaksi vahvistinta/kaiutin. Eri juttu, että ne saattavat hyvinkin olla samassa kotelossa/levyssä kiinni... :)
     
  8. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Nuo Behringerit ovat aktiivikaiuttimia eli niissä on molemmissa kaksi päätevahvistinta (diskantille oma ja bassokeskiääniselle oma). Ne siis ottavat sisäänsä linjatasoista signaalia, eivät tarvitse erillistä vahvistinta. Voit ajaa niitä puhelimesti kuulokeannosta, töllön kuulokeannosta tai mistä vain linjatasoisesta annosta, jonka _äänenvoimakkuus on säädettävissä_. Jos isket kiinni normaaliin CD-soittimeen niin soivat tosi lujaa, mutta eivät tippaakaan hiljempaa :) .

    Sisääntuloina noissa on XLR:t eli tarvitset 3,5mm-miniplugista kahteen XLR:n -johdon. Ellen ihan väärin sekoile, niin sen XLR:n pitää olla uros.
     
  9. ekoskim

    ekoskim Guest Guest

    Liittynyt:
    27.08.2014
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pistin sitten sen pitemmittä puheitta 2kpl Behringer B2030A tilaukseen.

    Oliko ideoita etulevystä. Itselläni oli ajatus tehdä (ehkä koivusta) TV-tason värinen kehikko, johon jyrsimellä yksi tai kaksi isoa aukkoa. Aukot peitetään takaa tummalla kaiutinkankaalla. Kaiutin kyljelleen tason koloon ja koristekehikko eteen suojaksi.

    Onko tässä asioita, joita kannattaa ottaa huomioon?

    PS. nyt on lähdetty tekemään rohkeasti ihana sokeana "foorumiprojektia" täältä tulevien ideoiden pohjalta. Katsotaan mihin johtaa, luulen että ihan hyvä siitä tulee...
     
  10. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Diskanttielementin tai sen suuntaimen etupuolelle tai reunoille ei saa laittaa mitään kovaa tai kiinteää. Suunnittelemasi kaltainen kova, parikymmentä milliä syvä levy estää diskanttisuuntaimen sekä elementtien välisen yhteensovituksen toiminnan alunperin suunnitellulla tavalla.

    Parempi vaihtoehto olisi pelkkä kaiutinkangas etulevyn yli venytettynä ja kaiuttimen sivuille teipattuna/liimattuna. Ylimääräisen hajuraon voi tukkia simppelillä riman/laudan pätkällä. Toinen vaihtoehto olisi koko asennusaukon kokoinen kaiutinkangas, jonka kehys on mahdollisimman ohutta rimaa. Itse kaiutin on myöskin syytä tuoda tasan tarkkaan laitetason etureunan tasoon saakka, siis ei saa haudata kaiutinta 'hyllyn perälle' eikä mielellään jättää minkäänlaista porrasta.
     
    Viimeksi muokattu: 28.08.2014
  11. B12

    B12 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    139
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan kiva idea huomaamattomaksi äänisysteemiksi.

    Tuossa nyt ei minkään studionormin mukaan ole mikään muukaan, niin tuskin mikään kaiutinkangaskehikko suuria vaikuttaa suuntaan tai toiseen.
     
  12. ekoskim

    ekoskim Guest Guest

    Liittynyt:
    27.08.2014
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitää varmaan tuota upotuksen vaikutusta kokeilla ihan käytännössä. Suunnitelmissa oli nimittäin upottaa etulevyä muutaman sentin ja kääntää aavistuksen sisäänpäin viistoon (pari senttiä vinoon). NYT VIIMEISTÄÄN JOLLAIN HIFIHARRASTAJALLA PALAA KÄPY. :) Tässä ei tosiaan olla menty studionormejen mukaan, niinkuin B12 tuossa totesi. Mutta sen verran otan aheikkisen opeista vaarin, että teen etulevyyn yhden mahdollisimman ison aukon. Josko se ääni tulisi silloin sieltä vähän puhtaammin.

    Mutta koittakkee kestää. Jos rupee liikaa ahistamaan, niin moderaattorit voi siirtää kerjuni vaikka suomi24:n puolelle...:)
     
  13. B12

    B12 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    139
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos ei tämän ketjun vertaa kestä, niin vika ei välttämättä ole tässä ketjussa:D
     
  14. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aina nuo telkan omat kaiuttimet voittaa, vaikka olisivatkin epähifimäisesti upotettu telkkatasoon. Behringerin bassosäätö vaikuttaa melko laajalle alueelle, joten siitä on varmasti apua tässäkin tapauksessa.

    Viritystaajuus noista kyllä pitää mitata enenkuin teet uusia koteloita. Viritys pitäisi saada suunnilleen samaksi itse tehdyissä koteloissa.
     
  15. ekoskim

    ekoskim Guest Guest

    Liittynyt:
    27.08.2014
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Behringerit tulikin jo heti tilausta seuraavana päivänä! Hyviltä vaikuttavat. Lisäksi näyttää siltä että uusia koteloita ei tosiaan tarvitse tehdä, selvitään alkuperäisten fiksaamisella. Kylkiä on varaa kaventaa sen verran, että saan kotelot mahtumaan haluamaani TV-tason aukkoon.

    Mutta sitten tulisi taas se kysymys. Eli koska kaiuttimet tulevat hankalaan paikkaan, ajattelin siirtää kaiuttimen vahvistimet jonnekkin muualle. Ajatuksena oli ruuvata vahvistimet vierekkäin kiinni levyyn, joka sijoitetaan TV-tason vetolaatikkoon. Tällöin säädöt ja virtakytkimet ovat helposti saatavilla. Kuumeneeko vahvarit siellä liikaa? Entä mitä suosittelette vahvarin ja kaiuttimen väliin piuhaksi/liittimiksi. Tällä hetkellä piuhat on kuvan mukaiset.
    katso liitettä 2014-08-31 09.49.22.jpg
    Meinasin, että poraisin vahvarin takalevyyn uudet liittimet kiinni, josta veto kaiuttimelle, jossa liittimet.
     
  16. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Älä pakkaa vahvistimia suljettuun tilaan, ne tarvitsevat vapaan ilmankierron jäähdytykseen. Paras ratkaisu olisi tehdä jatkojohdot. Liittimiä voi kysellä ainakin näistä paikoista:
    Bebek
    Partco
    RadioDuo
    Yleiselektroniikka

    Brutaalimpi ratkaisu on piuhat poikki ja sokeripalalla jotain letkua jatkoksi väliin...
     
  17. sepi

    sepi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.11.2003
    Viestejä:
    420
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos äänitulossa on itsessään säädettävyyttä ei noihin berun säätöihin tarvi monesti koskea. Päälle/Pois optio on sitten eri juttu, en tunne niin paljoa tuota mutta osa vahvareista osaa mennä stand-by tilaan jos signaalia ei tule, herää sitten kun tulee. Tehoja luvataan 125W joten jäähdytystäkin tarvitaan, tason takaseinään ? tavallaan noiden kaiuttimien taakse. Hyvälaatuisella ja riittävän paksulla kaiutinjohdolla uudet johdotukset.
     
  18. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Nämä eivät taida osata auto-standby-puolta... Ja ne äänensävyjen säätimet on syytä pitää sellaisessa paikassa, että pystyy alussa helposti kokeilemaan, mikä kuulostaa omassa tilassa ja sijoituksessa parhaalta.
     
  19. ekoskim

    ekoskim Guest Guest

    Liittynyt:
    27.08.2014
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi!

    Nyt on projekti sitten valmis. Lopulta päädyin tuommoiseen semivalmiiseen pakettiin. Jotain pääsin kuitenkin itsekkin tekemään...

    Ensin irrotin vahvistimet. Ne oli muuten helppo irroittaa paitsi että liittimiin oli työnnetty kuumaliimaa... katso liitettä vahvistin.jpg
    Sen jälkeen suojasin piuhat sekä kaiutinelementit pölyltä. katso liitettä suojaus.jpg
    Koska en omista tasohöylää, eikä pöytäsirkkelin terä riitä, niin päädyin tuommoiseen "köyhänmiehen tasohöylään". Kaiutinkotelo on kyllä niin helppo työstää, että tuolla meni ihan hyvin. Molemmista kyljistä 7-8mm pois. Jäljelle jääneet suirut ryönsin pois taltalla. katso liitettä jyrsin.jpg
    Sovituksesta tuli sen verran nafti, että kaiutinkankaalle sahasin vielä pienen upotuksen. katso liitettä kolous.jpg
     
  20. ekoskim

    ekoskim Guest Guest

    Liittynyt:
    27.08.2014
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaiutinkankaat pingotin rahvaanomaisesti ilmastointiteipillä kiinni. Saa nähdä kuinka hyvin pysyy. Muutaman viikon ainakin kestänyt ihan hyvin. katso liitettä teippaus.jpg
    Sitten vain vahvistimet takaisin paikoilleen (toisen kaiuttimen ledin jätin kytkemättä), ja kaiuttimet paikoilleen. Kaiuttimien sivuun tein TV-tason värisestä ja paksuisesta koivusta pienet puupalat.

    Mielestäni sain ihan hyvät kaiuttimet. Hankin 3,5mm plugista kahteen XLR-liittimeen piuhan, joka on kiinni tv:n kuulokeliitännässä. En tarvi erillistä vahvistinta. Mikäli haluan kuunnella musiikkia, liitän puhelimen liittimeen ja hyvin toimii.

    Kiitoksia foorumilaisille varteenotettavista vinkeistä.
     

    Liitetyt tiedostot:

    Viimeksi muokattu: 15.09.2014