BK Monolith DF+ "tehoton"

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana hiksi, 19.07.2014.

  1. hiksi

    hiksi Guest Guest

    Liittynyt:
    15.09.2009
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moro,

    ostin puolisen vuotta sitten tuon täälläkin kehutun súbbarin, pääasiassa leffakäyttöön. Musiikin kanssa tuntuu riittävän kohtalaisesti, mutta leffoihin kaipaisi lisää potkua. Onko vika käyttäjässä, laitteissa vai tarvisko vielä toisen kaveriksi. Musiikin kanssa bassoa riittää melkein tarpeeksi, kovemmalla äänenvoimakkuudella vaan joutuu laittamaan subista pienemmälle, alkaa särkeä/päristä. Subista lowlevel gain on normaalisti klo 11 kohdilla, isommalle ei voi laittaa tai alkaa särkeä jo kohtuullisilla äänenvoimakkuuksilla. Higl level ja jakosuodin on säädetty suurinpiirtein samoille korville subbarista. Vahvistin on ns. markan laite eli procaster av-3447 ja äänilähteenä tietokone. Tietokoneessa koitettu äänikorttia ja emolevyn integroitua äänikorttia, ei vaikutusta. Vahvistin liitetty tietokoneeseen optisella kaapelilla. Etukaiuttimina Jamon S606:t, takana pykälää pienemmät Yamahat, kaiuttimista kyllä puhdasta ääntä lähtee niin paljon kuin korvat kestää. Kuuntelutilana noin 40m2 olohuone puutalossa. Subi kytketty vahvistimen subout liitäntään yhdellä rca:lla.

    Leffoissa puuttuu vallan "sohva hyppii" fiilis, leffat 99% DTS äänillä eli vahvistin purkaa eli ei voi käyttää tietokoneen ekvalisaattoria. Monia asetuksia on tullut koitettua, windowsikin tullut asennettua välissä uusiksi (muista syistä). Onko laite vaan liian tehoton, vahvistin huono, auttaisko rca haaroitin (tuskin)? Tarviiko hommata vielä toinen subbari?

    Kiitos vastauksista ja kysyä saa jos unohdin jotain oleellista lähtötietoa antaa!
     
  2. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    High level säädölle ei ole tarvetta jos liitäntä on vahvarin sub pre-outista rca:lla subin low leveliin (jako tapahtuu tuolloin jo procasterissa jos etukajarit on siellä small ja niiden jako 80Hz). Lisäksi Monolithin oma jakosuodin pitää laittaa täysin auki-> väännät oikealla niin paljon kuin menee.

    Minkälaiset sen vahvarin säädötkin ylipäätään on esim. onko kaiuttimien kokoasetus small, jako 80Hz(ainakin etukaiuttimille)? Miten olet tarkistanut vahvarin kanavatasokorjaukset(channel level, yleensä -10->+10 tai -12->+12dB säätövara) että esim. vahvarin testikohina(jos tuo löytyy) kuuluu joka kaiuttimesta ja subista yhtä kovaa pääkuuntelupaikkaan (eli löytyykö dB/äänenpaine-mittaria jolla tehdä tuo tarkistus)?

    Tuossa säätöohjeita tietokoneen ääniasetuksiin http://murobbs.plaza.fi/viihde-elek...yamaha-rx-v673-ja-dolby-3.html#post1711733286

    Jotain säätöohjeita siihen vahvariin jos on sama ongelma kyseessä https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php/81730-LFE-ei-ohjaudu-subiin
     
    Viimeksi muokattu: 19.07.2014
  3. hiksi

    hiksi Guest Guest

    Liittynyt:
    15.09.2009
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi,

    on kokeiltu kaiuttimia laittaa small ja large asetuksille, ei vaikutusta subin toimintaan, ainoastaan tietysti large asetuksella Jamoistakin saa pientä bassoa. Testikohinaa en ollutkaan tullut koittaneeksi, kuuluu selvästi hiljempaa subista (ei mitään mittaria käytettävissä korvien lisäksi), lisäsin subille vahvistimen asetuksista +6dB, tilanne ei sinänsä muuttunut mihinkään, subista joutuu vaan vääntämään pienemmälle gainia ettei ala särkeä. Procasterin jakosuodin ei taida toimia, sillä jos highlevelin vääntää täysille niin subi koitaa soittaa kaikki äänet. Meinasitko, että pelkkä low puolen säädin monolithistä täysille vai molemmat? Vissiinkin vahvistinkaupoille pitää ekana lähteä, mutta ei taida koko ongelmaa ratkaista sekään.
     
  4. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    High level säätöä käytetään jos subi on liitetty vahvarin L&R kaiutinliitäntöihin sillä toisella kaapelijutulla(Neutrik high level lead) joka tuli subin mukana. Oliko subissa joku vipukytkin jolla valitaan high levelin ja low levelin välillä?
    Löytyykö subin ohjeista miten säädöt menee jos käyttää Low Leveliä (se Neutrik-kaapeli ainakin pois jos se on edes liitettynä).

    - Subista Low Level gain/tehosäätö klo11-12 ja Frequency(Hz jakosuodin) täysille/täysin auki
    - Vahvarista ainakin etukajarit+surroundit small:ksi ja jaot eteen 80Hz, surroundit 80 tai 100Hz


    CDON:sta löytyy Yamaha Htr-4066 209€+3€postit (sama laite kuin Yamaha rx-v475) jos päädyt uuden vahvarin ostoon.
     
    Viimeksi muokattu: 19.07.2014
  5. hiksi

    hiksi Guest Guest

    Liittynyt:
    15.09.2009
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sori nyt sekoilin jo itsekin sanoissa, eli subissahan on neljä potikkaa, phase, frequency, high level gain ja low level gain. Eli jos tuon frequencyn kääntää täyisn oikealle niin subi koittaa soittaa myös ei sille kuuluvat äänet, pahoittelut edellisen viestin väärästä ilmaisusta. Muita säätöjä ei ole.
     
  6. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    High level gain säädöllä ei käsittääkseni pitäisi tapahtua mitään jos Neutrik-high level kaapelia ei ole liitetty. Subille menee elokuvilla max 120Hz(elokuvien LFE-subiraita menee tuonne asti) jos jako on tehty vahvarissa. Voit laittaa High Level gainin pienimmälle(käännät täysin vasemmalle) kun sitä ei tarvita Low Level liitännän kanssa.
    Vahvarin 80Hz jako rajoittaa taajuuksia jotka menee subille eli se ei toista tuolloin esim. 150Hz taajuuksia vaikka subin frequency olisi maksimissa.

    Subista:
    - Phase 0-astetta
    - Low Level gain klo 11-12 (laita vahvarista subin kanavatasosäätö alustavasti +-0dB-kohtaan, siitä on hyvä lähteä sitten korjailemaan tasoa ylös- tai alaspäin sopivaksi). Tarvitteassa lisäät/vähennät gainia subista jos vahvarin säätövara ei riitä.
    Subin tasonsäätö korvakuulolta täysin kohdilleen on hyvin vaikeaa ellei mahdotonta eli siihen olisi hyvä olla mittari. Ilman mittaria säätö kannattaa tehdä vaihdellen testimateriaalia elokuvien ja musan välillä
    - Frequency täysin oikealle

    Vahvarista:
    - kaikki kaiuttimet small, jaot eteen 80Hz, surround 80Hz tai 100Hz
    - laita kaikki kanavatasot alustavasti +-0dB kohtaan, säädä nämä tasot kohdilleen ennen subin tason säätöä (tasot kohdilleen = testikohina toistuu joka kanavasta yhtä kovaa pääkuuntelupaikkaan)
    - jos bassot ei tahdo siirtyä subiin niin tarkista kaikki vahvarin LFE:hen liittyvät säädöt
     
    Viimeksi muokattu: 19.07.2014
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Onhan se subwoofer liitetty vahvistimeen rca:lla ja vain rca:lla?
     
  8. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ettei nyt vaan olisi ongelmana vääränlaiset odotukset;pienelläkin voluumilla lähdemateriaalista riippumatta PA-tyyppinen isku rintaan-juttu?

    Sanot, että jo kohtuullisilla voluumeilla alkaa särkeä. Onko tämä ääni subbarin elementistä tuleva selkeä säröääni vai liikkuuko subi basson tahdissa lattialla? Ihan vaan sillä, että itselläni oli Monolithin kanssa tälläinen ongelma ja se ratkesi muutamalla palalla sinitarraa subin jalkojen ja lattian väliin.
     
  9. Tonppa1

    Tonppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.02.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kuuluuko se basso jossain kohdassa huonetta? Joskus, kun sijoitus on huono (subi, tai kuuntelupaikka), niin bassot saattavat "kadota", jolloin tulee nostettua subin tasoa ja aiheutettua elementin lepatusta/ pörinää.

    Omassa ex BK XLS200 oli joku niistä vahvistimen pienistä kondensaattoreista viallinen. Silloin hiemankaan volumea lisättäessä soundi meni puuroksi ja päästi "ilmapommitusmaisen" äänen. Kaverin isä vaihtoi konkan ja em basso jatkaa elämäänsä ystäväni kanssa.
     
  10. GlidiD

    GlidiD Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2013
    Viestejä:
    646
    Saadut tykkäykset:
    16
    Imo toi särkeminen kuulostaa siltä että jotain on rikki, jos kerran jo normaalaille voimakkuuksilla esiintyy? Omaa vastaavanlaista subia saa kyllä kenkiä kyllä niin paljon että omat korvat särkee ennen kuin subi:thumbsup:
     
  11. hiksi

    hiksi Guest Guest

    Liittynyt:
    15.09.2009
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo eli särkeminen tosiaan tulee ihan elementistä, ääni on siis juurikin se mikä ns. amisautoissa tuppaa olemaan eli subbari vaan pörisee. Ja ei tosiaan tarvi mitään volat kaakkoon tyyliä että oireen saa esiin vaan suhteellisen maltillisilla voimakkuuksilla. Tarvis melkein löytää joku jolla olisi sama subi niin voisi koekuunnella onko vika vai ei, muutenhan sitä on aika mahdoton varmistaa, en kuitenkaan usko että se noin tehoton voi olla.
     
  12. Colt Walker

    Colt Walker Guest Guest

    Liittynyt:
    16.02.2014
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisiko vika elementin puhekelassa, kenties palanut...
     
  13. hiksi

    hiksi Guest Guest

    Liittynyt:
    15.09.2009
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ollut samanlainen uudesta lähtien, tietysti voihan uusikin viallinen olla.
     
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Sikäli kun tuosta Hifimaailmassa mitattiin yli 100db puhtaasti koko kaistalle, niin ainakaan huoneessa - missä saat helposti 3-10db enemmän - ei pitäisi tehot loppua kovin äkkiä.

    MarekSoundilla on demokappale (kävin tiistaina; kuulemma pysyy siellä, ei aio myydä edes poistona), joten ainakin siellä voisi testata.
     
  15. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse en ole ikinä omasta Monosta saanut tuollaista kuvauksen mukaista häiriöääntä, vaikka reilusti yli 100dB tasoilla on kuunneltu. Kyllä siis jossain on nyt vikaa; joko AV-vahvistin syöttää häiriötä, RCA-piuha on viallinen tai sitten tosiaan subisi on ollut jo uudesta lähtien maanantaikappale.

    Niin joo, jos kerran tietokone on äänilähteenä niin onhan tietokoneen puolelta äänen lähtötaso täysillä?
     
  16. hiksi

    hiksi Guest Guest

    Liittynyt:
    15.09.2009
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo koitan huomenna hakea toisen vahvistimen+rca-kaapelin testiin niin niin saa varmuuden siitä, ettei ne aiheuta häiriöitä. Tietokoneelta on juu lähdöt täysillä, topicin tehottomuus on vähän näin jälkeenpäin väärä ilmaisu, tuo särkeminenhän se varsinainen ongelma on kun ei voi kunnolla potkua laittaa..
     
  17. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Jos pistät vaikkapa jollain 3.5mm - RCA kaapelilla suoraan puhelimesta tai mp3-soittimesta subin inputtiin sopivaa musiikkia, niin kuuluuko häiriösärkemistä/rätinää silti?

    Helppo ja nopea kokeilla, ja noita kaapeleita varmaankin löytyy valmiiksi melkein joka taloudesta. Jos tuolla tavalla testaten toimii normaalisti, eli hyllyiltä tippuu tavarat alas, niin vika on silloin jossain muualla.
     
  18. hllbll

    hllbll Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.10.2010
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    2
    Itsellä särki vanhempi versio Monolithista. Erittäin maltillisilla voimakkuuksilla, hiljaisilla jopa, kun sopivan matala basso jyrähti. Transformers 2:n alkuintrossa muistaakseni oli sopiva basso :) En alkuun kiinnittänyt siihen sen suurempaa huomiota, mutta sen verran vaivaamaan jäi, että perehdyin asiaan. Kun kädellä heilutti kartiota, kuului hiljainen kahina, eli puhekela hankasi ilmeisesti magneettiin. Normaalistihan ei pitäisi kuulua mitään sivuääniä kun kartiota heiluttaa kevyesti.

    Ostin subbarin käytettynä kaverilta, joka oli valmis osallistumaan uuden elementin kustannuksiin. Muistaakseni sain Mareksin kanssa sovittua niin, että sain uuden elementin ensin itselle ja palautin vanhan samassa laatikossa takaisin. Mareksilta elementti käsittääkseni meni valmistajalle jatkotutkimuksiin. Jäin odottamaan laskua ja odottelen sitä edelleen. Eli meni valmistajan takuuseen ilmeisesti. Peruslaiskana kaverina en ole mahdollisen laskun perään kysellyt. Tapauksesta on nyt varmaan 3 - 4 vuotta, ehkä enemmänkin. Sitä en tiedä, missä vaiheessa puhekela on vaurioitunut. Kaveri jolta ostin, on alan harrastaja ja uskon kun hän sanoo, ettei ole luukutettu. Yksi vaihtoehto on, että kuljetuksessa on ottanut itseensä. Vaikka henkilöauton takapenkillä se kuljetettiin hurjat 3 - 4 kilometriä.

    Eihän tuo meikäläisen Monolith maltillisilla leffavoimakkuuksilla lahkeita heiluttele, mutta jos kääntää volat sille tasolle, että Onkyossa on "nollat taulussa", niin varmasti jyrähtää.
     
  19. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei mikään subi maltillisilla voluumeilla lahkeita heiluttele, jollei ole (todella) reilusti säädetty lämpimäksi :)
     
  20. hllbll

    hllbll Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.10.2010
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    2
    Joo, meinasin lisätä tuon maininnan itsekin loppukaneetiksi, mutta en sit jaksanut. Mutta hyvä pointti joka tapauksessa. Mulla low level gain taitaa osoittaa jotakuinkin klo 10 ja jos katsoo trim leveliä oheisesta kuvasta, niin jos kääntäis klo 11 niin voisi olla ehkä trim level samaa luokka muiden kaiuttimien kanssa. Mutta en noin pienen säädön takia jaksa askarrella. Low level gain potikalla olen kuitenkin kalibroidessa subbarin tason säätänyt haluttuun 75 db:iin.

    [​IMG]

    Eli yritin nyt kirjoittaa sitä, ettei mulla ainakaan kovin kuumalle ole subbaria säädetty, ihan ollaan Audysseyn jäljiltä. Leffoille vois ehkä aavistuksen säätää kuumemmaksi, mutta kuten kirjoitin, niin volaa lisäämällä bassonkin taso lisääntyy. Musiikille basso on vähintäänkin riittävä näillä asetuksilla, vaikka harvemmin tulee subbaria stereomusalla käytettyä. Monikanava toki asia erikseen.
     
    Viimeksi muokattu: 29.07.2014