Laitteitten jäähdytyksestä

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana muki01, 11.12.2007.

  1. muki01

    muki01 Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2007
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt olisi kaikki AV kamat siististi kaapissa. Edessä lasi jolloin kauko toimii. Takaseinä on kokonaan auki että ilma pääsee kiertämään. Ongelmana on kuitenkin että laitteet lämpenevät liikaa? Eilen meni digiboksi sekaisin, eikä auttanut muuta kuin virrat pois ja jäähdyttely. Tämään jälkeen kaikki toimi taas normaalisti. Tätä boksi ei ole tehnyt kertaakaan aikaisemmin.


    Onkyo 605, Handan 6000 eivät ole niitä viileimpiä laitteita. Onko jollakin tähän ongelmaan ratkaisua? Olen miettinyt pientä flektiä takaseinään jolloin tuonne saisi ilman vähän kiertämään Mutta mistä löytyisi hiljainen pieni 220V tuuletin? Yksi vaihtoehto olisi USB tuuletin ja tämä kiinni digiboksiin mutta vähän viritykseltä tuntuu? toisaalta olisi aika näppärää aina kun pistää digiboksin päälle lähtee tuuletin pyörimään? Mutta onko jotain ns oikeaa tapaa edetä vai onko ainoa vaihtoehto ruuvata lasiovi irti?
     
  2. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Pöytätuuletin, siis ihmistuuletin isoine lapoineen. Se siirtää riittävän PALJON ilmaa, noin 30...40 cm kokoisena ilmapatsaana ilmamassa etenee, se pakottaa koko kaapin ilmaston vaihtumaan kunnolla. Tuuletin siis pannan puhaltamaan viileää ilmaa takaapäin kohti kaapin alaosaa, jolloin kaapissa ilma kiertää ja poistuu kaapin yläosasta takaa, ilmavirtaus tekee U-lenkin kaapissa. Vieläpä niin, että virtaus osoitetaan vakkapa kaapin vasenta alanurkkaa kohti, tällöin kuuma ilma poistuu kaapin oikean ylä-takanurkan kautta.

    MINÄ panisin vaahtomuovisen akustolevyn peittämään kaapin takaosan "umpeen", leikkaisin akustolevyyn kaksi reikää: tuulettimen kokoinen reikä alas ja saman pinta-alan omaava railo ylälaitaan, tai pyöreä reikä tuulettimeen nähden vastakkaiseen ylänurkkaan. Monihyllyisessä tapauksessa jakaisin poistoilmareiät kullekin hyllytasolle erikseen, eli jos imureikä on 30 cm kokoinen pyörylä ja laitehyllytasoja on yhteensä 3 kpl, silloin kunkin hyllytason yläreunaan tehdään 10x30 cm kokoinen poistoilmareikä.

    Kunhan käyt koekuuntelemassa omin korvin kaupoissa, että minkä mallin saa pyörimään riittävän hitaasti eli äänettömästi. Myös laakerirahinaa kannattaa tarkkailla.



    Laitetuulettimet eli 13-230 mm kokoiset tavalliset koteloiden seiniin ruuvatut/kumiripustetut tuulettimet eivät sovellu kunnolla sinun kuvailemaasi käyttöön. Koska laitetuuletin vaatisi UMPINAISEN ilmatiiviin kaapin, jossa on tuulettimen kokoinen reikä viileälle ottoilmalle ja toinen vastaavankokoinen reikä kuumalle poistoilmalle. Että kaikki ilma tosiaan pakotetaan kulkemaan tuulettimen kautta. Tällöin puhutaan jopa 10 m/s virtausnopeudesta, mikäli aiot kilowatin tai pari tehoa pois liikuttaa, jolloin laitetuuletin ulvoo 50-70 dB voimakkuudella, eikä sitä kestä kuuro aasikaan. Verkkokäyttöisiä metallilapaisia laitetuuletinmalleja kyllä löytyy vaikka 30 m/s virtaukselle, mutta kuulosuojainten kanssa samassa huoneessa sitten kökötetään, eikä sekään riitä, ulina on sietämätön.

    Laitetuuletin, etenkin Silent-mallinen, asennettuna vapaaseen ilmaan on 100% tehoton, se vain kierrättää ilmaa "itsensä ympäri", tuottaa edessään olevalle paikalliselle komponentille viilennyksen, mutta kaikki muut asiat 15 cm päässä tai kauempana jäävät yhtä kuumaksi kuin ennenkin. Kokeile puhaltaa suullasi ilmaa laitekaapin takaa yhteen kohtaan, sama teho(ttomuus) ilmenee, eli vain suuta lähinnä oleva laite saa lievän viilennyksen, kaikki muut vehkeet ovat edelleen ylikuumia.

    Laitetuuletin siis EI viilennä laitekaapin perusilmastoa, ellei laitekaappi ole umpinainen ja kaikki ilma liiku nimenomaisesti tuulettimen kautta.

    "Ihmistuuletin" on suunniteltu elämään vapaassa ilmassa, siitä huolimatta puhaltamaan eteensä (painepuolelle) yhtenäinen suora ilmapatsas, joka pakottaa ilman liikkeelle jopa metrin etäisyydellä.

    Alipainepuolella eli ottopuolella ihmistuuletinkin on lähes täysin tehoton, viilentää vain 10 cm päässä olevaa lähintä komponenttia, eli tätäkään tuuletintyyppiä ei saa käyttää "imemään" ilmaa, koska mitään kauaskantoista alipaine-efektiä ei synny. Ellei taas siirrytä tiiviisiin umpikoteloihin.

    Tiiviyden ja rakojen tilkitsemisen suhteen on sama juttu kuin refleksikaiuttimissa; ei saa olla muita rakoja kuin se suunnitelmallinen oikein laskettu rööri. Raot väärissä paikoissa sotkevat ilmavirtauksen, pudottavat hyötyshdetta ja lisäävät melutasoa. Ellei rakoja saa umpeen (kaupallisissa kuluttajatasoisissa lasiovikaapeissa on aina rakoja), kannattaa raot hyödyntää. Riippuen missä ne sijaitsevat, raot voidaan asettaa toimimaan joko kuuman ilman poistorakoina tai viileän ilman imurakoina. Tuulettimella sitten hoidetaan vastakkainen toiminta ja kaapin muut raot pyritään ummistamaan teipillä tai vaahtomuovilla tai huovalla.

    Esim. jos kaappi on alhaalta avonainen pyörillä liikkuva, ja hyllytasotkin ovat ei-tiiviitä alamittaisia, silloin annetaan lattian luota nousevan viileän ilman olla ottoilmana, ja hoidetaan kotelon yläosasta kuuma ilma pois tuulettimen avulla. Muut raot tiivistetään.

    Tai jos kaapin yläosassa on useita rakoja, annetaan niiden toimia kuuman ilman poistoreikinä, ja pannaan tuuletin kaapin alaosaan puhaltamaan viileä huonelma kaapin sisälle. Muut raot tiivistetään umpeen.
     
  3. Fagor

    Fagor Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    53
    Saadut tykkäykset:
    0
    Omien kokemuksieni mukaan pienikin ilmavirtaus jäähdyttää yllättävän paljon. Minulla on Ikean peltikaappiin kasattuna roippeet vahvistinta lukuunottamatta, ja digiboksin, satelliittivirittimen, cd- ja dvd-soittimien jäähdytyksestä huolehtii yksi kaapin oveen kiinnitetty 12cm läpimittainen Bilteman 12V kotelotuuletin, jota käytetään 4.5 voltilla äänen hiljentämiseksi. Muut paitsi digiboksi eivät jäähdytystä kyllä kaipaisi, mutta ne nyt sattuvat olemaan saman oven takana. Kaapista on poistettu takalevyt ilmankierron ja johtospagetin luikertelun parantamiseksi.

    Digiboksin päällä on lämpömittari suoralta ilmavirralta suojattuna näyttämässä kuinka kuumana laitteet käyvät. Boksin kovalevyn pyöriessä lämpötila nousee maksimissaan jonnekin 36-38 asteeseen, kun huoneilma on noin 24 asteista. Boksi on mallia Topfield 5100c Masterpiece, ja sen kansi kuumenee paljon vapaassakin tilassa.

    Kaukosäätimen signaalit siirtyvät kaapin sisälle Lidlin langattomalla kuvansiirtäjällä, josta käytetään hyväksi sen kykyä toistaa kaukosäätimen signaalit kaapin sisällä olevilla ir-ledeillä. Näin kaapin ovi voi olla koko ajan kiinni, eikä kovalevyn hurina tai laitteiden epäesteettinen pinoaminen pääse häiritsemään. Itse kaappi on huoneen takaseinällä. Huoneen etuseinällä on ainoastaan kuvansiirtäjän vastaanotin, joka kaukosäätimellä tähtäämällä välittää signaalit radioteitse kaapin ja vahvistimen päällä olevalle lähetinyksikölle.
     
  4. prkl

    prkl Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.06.2006
    Viestejä:
    2 029
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuuppaa sinne kaappiin tuo yllämainittu Onkyo 605 niin tiedät mistä kuumuudesta puhutaan :thumbsup:
     
  5. muki01

    muki01 Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2007
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli taidan ruuvata kaapin oven irti. Tosiaan tuo Onkyo 605 näyttää tuottavan lämpöä melkoisesti. Tulee jopa mieleen että miten pitkäikäinen tuo laite voi olla noilla lämpötiloilla?

    Tuollainen Ikean peltikaappi voisi kyllä olla ihan hyvä? johtaahan pelti lämpöä melko tehokkaasti. Itsellä on lasi melamiini kaappi ja se ei johda lämpöä yhtään.


    Jotain tällaista voisi kyllä jossain vaiheessa kokeilla? vähän lelu tuo näyttää olevan?
    http://www.pulju.net/shop/product_details.php?p=1160

    Ilman hellasäröä voisi kokeilla
    http://www.yeoy.fi/index.php?main=64&productCat=1376&productID=3588

    LAITETUULETIN DC

    * Käyttöjannite: 12VDC
    * Tehonkulutus: 0,6W
    * Mitat (LxKxS): 80x80x25mm
    * Melutaso: 12dB(A)
    * Pyörimisnopeus: 1500rpm
    * Ilmavirtaus: 33m³/h
    * Liitin: kaapeli (ilman liitintä)
    * Runkomateriaali: muovi
    * Laakerointi: kuulalaakeri
    * Valmistaja: PAPST

    Pistäisi kiinni tuon digiboksin kovalevy virtapiuhaan ja flektin laatikon pohjaan imemään viileää ilmaa laatikkoon päin?
     
  6. N2O

    N2O Guest Guest

    Liittynyt:
    21.08.2007
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://www.jimmspc-store.fi/tuote/AK-F2230SM-CB?classid=3&groupid=111&subgroup=11103

    Tuosta 22cm halkaisialtaan oleva tietokone käyttöön tehty kotelotuuletin.

    Mitat: 220x30mm (170mm sovite)
    Nopeus: 600 RPM
    Ilmamäärä: 95.63 CFM
    Käyttöikä: 30.000/hrs
    Laakerointi: Liukulaakeri
    Liitin: 4-pin PSU Molex connector
    Jännite: 12V
    Melutaso: 23 dB(A)
    Hinta: 13.9€/kpl

    23dB ei kait ole vielä kauhean kova ääninen tai ainakaan korkea ääni jos kierrokset ovat 600 paikkeilla.
    Luulisi noiden tuulettimien vielä pyörivän 6-7voltin jännitteellä jos ääni päätä huimaa.

    Ainut vika mikä nyt tulee mieleen on nuo siniset ledit saiskohan noita modattua pimeäksi?

    No jos kuitenki tuommoiseen päätyy. Niin takalevyyn tekee kaksi saman kokoista reikää esim ylös oikealla ja alas vasemmalle. Ylä puolelle asennetaan yksi 22cm tuuletin imemään tai sitten alas sisälle puhaltamaan. Tai sitten laittaa N kappaletta ylä puolelle imemään ulos ja tekee alas N kappaletta reikiä.

    Liitin: 4-pin PSU Molex connector on minusta sama kuin tuo "http://www.yeoy.fi/index.php?main=64&productCat=1376&productID=3588"
    ei taida vaan olla tuollaisena väliin tökättävänä mallina olla.

    Virransyötönhän tuolle saa myös esimerkiksi jollain yleiskäyttöisellä muuntajalla
    http://www.spelektroniikka.fi/
    Reguloitu verkkolaite (12400R), 12VDC 400mA 10€/kpl
    (tehoahan tuosta saa vain 4,8W mutta vaikea uskoa että tuo niin paljon söisi)
     

    Liitetyt tiedostot:

  7. guuga

    guuga Guest Guest

    Liittynyt:
    28.03.2007
    Viestejä:
    103
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mm. yllä esitetty veikkauksia siitä minkälainen virtalähde tuollaiseen 12cm tai suurempaan kotelotuulettimeen sopisi, mutta olisiko jollakin oikeaa faktaa mistä saisi hommattua esim. 1-2 kotelotuulettimeen sopivan virtalähteen, jonka voisi törkätä suoraan seinään.

    Yksi vaihtoehto tietysti olisi pultata pieni tietokoneen virtalähde TV-tason taakse, mutta kuulostaa hullulta, jos jostain saisi tilattua seinään tökättävää virtalähdettä, jonka saisi suoraan kiinni tuulettimeen.

    Yritin hieman asiaa kysellä suoraan parista yleiselektroniikkaputiikista, mutta ilmeisesti ostos sen verran pieni kustannukselta, että palvelualttius tai halu selvittää asiaa ei nyt ollut aivan katossa.
     
  8. shr-t

    shr-t Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.02.2006
    Viestejä:
    274
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuon kokoinen ropeli varmaan jo muutaman watin haukkaa, 12V DC powereita myydään suht edullisesti melkein missä vain, parilla kympillä irtoaa parin amppeerin malli (12V * 2A = 24W), joka riittää jo monelle tuularille.

    EDIT: esim. tässä
     
  9. N2O

    N2O Guest Guest

    Liittynyt:
    21.08.2007
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kumma kyllä kun eivät ilmoita kyseisessä tuotteessa teholukemia?
    sen perusteella olisi helppo valita oikea muuntaja. Menee vähän arvioinniksi.
    Liekkö nuo suostuisivat mittaamaan jimmyllä jos kysyisi, että paljon se syö virtaa?

    Juu kyllä tuon saa toimimaan ihan perus muuntajallakin. Varmaan joutuu vaan pätkäsee johdon poikki ja juottaa ne johdot yhteen, tai jos ei omista juotos välineitä käy se sokeripalakin.


    edit.
    Laitoin mailia akasalle jos ne ilmottas sen tehonkulutuksen :D
     
  10. N2O

    N2O Guest Guest

    Liittynyt:
    21.08.2007
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vastaus tuli akasalta. Jonku aikaa sitten kerkesin nyt vasta postaa tänne.

    Hi,

    Thank you for your mail and interest in akasa products.
    The 22cm fan draws 0.28A of current.

    Regards,
    Jerry

    0,28A*12V=3,36W.

    Eli tuon akasan pyörittämiseen riittäisi tuo jo esittelemäni 400mA 12VDC muuntaja.
    Reguloitu verkkolaite (12400R), 12VDC 400mA 10€/kpl

    sp-elektroniikalta saa etukäteen maksettuna tilaukset kirjeessä kotiovelle kokonaiskustannukset 3.5€(muistaakseni) joka on minusta kohtuullinen. Tosin ei taida tuo muuntaja mahtua kirjeeseen, ja hinta taitaa nousta hieman.

    No kuitenkiin tuo 22cm akasan tuuletin syö sen 3.36W tehoa sen mukaan voi sitten sen muuntajan ostaa mistä lystää, tai jos löytyy joku vanhan laitteen muuntaja jo kotoa. Kunhan jännite on sen 12V ja Virransyöttö kyky yli sen 0.28A.
     
  11. kulju

    kulju Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.01.2005
    Viestejä:
    862
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hieman off-topic, mutta itselläni oli suunnitelmana laittaa laitteet umpiovien taakse. Oletan että lähettimet ovat sulla ovien sisäpinnassa. Mikä on niiden etäisyys itse laitteisiin, eli miten "leveä" niiden lähetys on, jotta osuvat sekä ylimpiin että alimpiin laitteisiin? Vain onko niitä useampia? Jos useampia niin onko riskiä että yksi käsky tulee perille useammin kuin kerran? Onko näistä keskusteltu jo jossain muussa threadissa ja onko kokemusta muista kuin Lidl:n vermeistä?
     
  12. Skatti

    Skatti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.03.2000
    Viestejä:
    121
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onkyo 3007:n kanssa oli jäähdytysongelmia niin ostin sen päälle Zalmanin notebook coolerin
    [​IMG]
    katso liitettä 76146_800x600_1.jpg

    Saa virtansa USB:sta, joten hommaa ei varmastikaan olisi voinut helpommin toteuttaa.