Kaiuttimien sijoitus valkotaulun viereen

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana sushukka, 17.04.2014.

  1. sushukka

    sushukka Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2012
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oma leffateatterihuoneen rakennusprojekti alkaa lähestyä päätöstään. Vielä tarvitsee sivuseinien ensiheijastuskohtiin keksiä jotain pientä hyllyä ja akustiikkataulua, niin voi jo alkaa keskittyä nauttimaan projektin tuotoksista. Tällä hetkellä kuitenkin on rakenteilla oma valkotaulu. Mittailin tuossa tuon projektorini (HD25e) maksimikuvaa ja tuolla heittoetäisyydellä sen kooksi tulee joku 107" eli leveyttä 237cm ja korkeutta 134cm. Ongelma on nyt se, että tarkoitus olisi saada mahdollisimman iso kuva, mutta huoneen leveys on vain 275cm eli nyt sivukaiuttimille jäisi noin 19cm per puoli tilaa ja olisivat silloin ihan nurkissa kiinni. Mietinkin, että olisiko järkevää tiputtaa kaikki etukaiuttimet kankaan alapuolelle? Tulisiko äänen lähteestä silloin tämän kokoisen kankaan kanssa liian alapainotteinen? Toisaalta tietty houkuttelisi tehdä tuosta valkotaulusta koko seinän levyinen kun tuo MDF-levy riittäisi siihen. Kuvan koko on siis tärkeä, mutta ääntä ei nyt haluta uhrata kokonaan kuitenkaan. KEF Q100/Q300-hinta/laatutasolla olisi tarkoitus tuo äänipuolelta kalustaa.
     
  2. hakpas

    hakpas Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2009
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saman ongelman kanssa olen päätynyt ratkaisuun jossa kaiuttimet ovat hieman kankaan edessä jos reunapaikalla katselee, ja se ei häiritse alkuunkaan. Ihan keskeltä näkee koko kankaan.
    Omat syyt moiseen ratkaisuun on tehty pelkästään äänentoiston ehdoilla. Mielestäni kaiuttimien korkeus ja sijainti ylipäätään tulee säätää kuuntelijan, ei kuvan ehdoilla.
    Sun pitäis tuossa tilanteessa päättää kumpi on edellä , äänenlaatu vai kuvakoko.

    Et maininnut katseluetäisyyttä?
     
  3. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos laitat pääkaiuttimet aivan nurkkiin, saat todennäköisesti riesaksesi sekä bassokuminaa että heikon stereokuvan johtuen voimakkaista ensiheijastuksista. Jälkimmäisiä voi toki hallinnoida heijastuksen kohdille sijoitetuilla akustiikkalevyillä, mutta itse kuitenkin jättäisin mieluummiin kuvan aavistuksen pienemmäksi ja panostaisin kaiuttimien parempaan sijoitteluun. Vaikka ymmärrän, että iso kuva on kiva niin kyllä se huono äänikin alkaa aika nopeasti ärsyttämään.

    Itse en myöskään sijoittaisi valkokangasta etukaiuttimien yläpuolelle, ellei huone nyt ole aivan omituisen muotoinen että leveys alle kolme metriä ja pituus 8 metrin luokkaa mahdollistaen pitkän katseluetäisyyden. Niskathan siinä tulee kipeäksi kun katselee läheltä kuvaa jonka alalaitakin on jo reilusti yli metrin korkeudella IMO.
     
  4. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228
    No kyllä ja ei. Tuohan riippuu aivan setupista, toki jos katsot kuvaa parista metristä ja istut ryhdikkäästi kuin koulussa konsanaan niin kangas on hyvä saada mahdollisimman alas. Itsellä kolme LS50 2,6m leveän scopekankaan alla ja nyt kun alareuna alkaa jostain 95cm korkeudelta tuntuu se jotenkin olevan pirun alhaalla. Mutta itse katselen siis n.3,8m päästä ja leffoja katsoessani röhnötän sohvan jommassa kummassa nurkassa lähes vaaterissa ja musiikkia sitten kuunnellaan keskeltä spotista ryhdikkäämmin istuen. Jokainen tyylillään mutta kaiuttimen laittaminen ihan nurkkaan kuulostaa aina pahalta ainakin jos niillä yhtään meinataan musikkiakin kuunnella.

    Pienehköt jalustakaiuttimet on haluttaessa aika helppo pitää kankaan alla 58-60cm jalustoilla.
     
  5. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näin. Kuvailit kutakuinkin oman nykyisen settini :D
    Koska kysyjän huone on noinkin kapea, eikä pituutta kerrottu, tein pienen olettamuksen ettei pituuskaan todennäköisesti ole kovin suuri. Jos pystyy katsomaan noinkin pitkältä kuin sinä, ei kankaan sijoittaminen kaiuttimien päälle olekaan ongelma.
     
  6. JJtalo

    JJtalo Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    mitä kustantaa edullisimmat ääntäläpäisevät kankaat ? Saako jostain vaikka pelkkää kangasta ja itse tekee kehykset ? Sillä tuon nurkkaongelman saisi korjattua.
     
  7. sushukka

    sushukka Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2012
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nonni, nyt on tullut tehtyä kaiken maailman laskelmia ja valkotaulun (16:9) leveydeksi tuli 220cm ja reunalistat päälle. Alareuna tulee noin 75cm lattiasta. Kaiuttimille jää kankaan sivuille tilaa noin 28cm per puoli. Enempää ei oikein voi antaa, koska katseluetäisyyden takia kuvan koko pienenisi muuten liikaa.

    Unohtui tosiaan laittaa huoneen pituus, joka on leveyteen nähden hieman epäoptimaalinen 4,3m. Käytännössä kangasta katsellaan noin neljän metrin päästä, mutta tarkoitus olisi hankkia lähempää istumista varten pari säkkituolia tms.
     
  8. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Äänenlaadun kannalta kannattaa myös pitää mielessä, että korva käytännössä takaseinässä ei ole myöskään mikään optimaalinen ratkaisu. Jos persiin alle on tulossa sohva, kannattaa sitä mahdollisuuksien mukaan ottaa vähän takaseinästä irti. Tai sitten tosiaan noin, että varsinainen spotti on niiden säkkituolien kohdalla.
     
  9. sushukka

    sushukka Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2012
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, sohva on mekanismisohva ja siten käytännössä hieman irti takaseinästä. Kovin paljoa sitä ei voi ottaa irti ilman että näyttää ihan apinalta, koska taakse jää iso tyhjä tila jonne ei käytännössä pääse. Kompromissina siis tuota sohvaa pidän tavallaan takarivinä ja ns. "eturiviksi" tulee joku säkkituoliviritys tai sitten voi vain istuskella pehmeällä paksulla matolla missä huvittaa. :)
     
  10. JJtalo

    JJtalo Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itse itselleni vastaten jos jotakuta muuta kiinnostaa: Esim Phiferin mikroperforoitu irtokangas 2,9m x 2,5m 181e
     
  11. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Kannattaa ottaa huomioon, että rei'itettyjä (perforoituja) kankaita käytettäessä kaiuttimen ja kankaan väliin tulisi jättää vähintään 30cm tilaa. Kudotut ääntä läpäisevät kankaat ovat kotikäyttöön parempia, koska sellaista käytettäessä kaiuttimen voi asentaa suoraan valkokankaan taakse ilman merkittävää vaikutusta äänenlaatuun. Kudottuja akustisesti läpinäkyviä kankaita valmistaa ainakin Screen Excellence ja Screen Research.
     
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Jonka hinta on sitten about 10x verrattuna tuohon esimerkkiin. Näin siis Enlightor 4K -mallin osalta eikä kai kukaan vakavissaan mitään muuta harkitsisi?
     
  13. blobo

    blobo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.03.2005
    Viestejä:
    338
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikö tuo Phifer nimenomaan ole kudottu? Ainakin Cinemtr pitä tuota jonkinlaisena verrokkina SMX CineWeaveen, joka on kudottu.
     
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ainakin JJtalo sanoi sitä mikroperforoiduksi...
     
  15. JJtalo

    JJtalo Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    Sori, en tiedä mikroperforoidun ja kudotun eroa, eli saattaa olla kudottukkin. Kuulemma phiferin vaimennus on hyvin pieni, samoin kuin screen researchin kankailla.
    http://www.screenresearch.com/websi...t/fabrics/ClearPix2_White_1.0_Web_01_2013.pdf
    Näissä ääntäläpäisevissä kankaissa on sitten eroa miten selvästi "reiät" näkyvät, eli katseluetäisyyden ja omien silmien tarkkuuden mukaan kannattaa kangas valita. Toki Enlightor 4K on huippu kangas, mutta itse en pysty ainakaan tässä vaiheessa panostamaan niin paljoa kankaaseen, joten valisen jonkun budjettiluokan ratkaisun. Itse pidän tuota 1,5db vaimennusta korkeimmilla taajuuksilla hyväksyttävänä, koska ainoastaan keskikaiutin tulee kankaan taakse, ja tämänkin vaimentuman osaa vahvistimen huonekorjain korjata (?)
    Itse yllätyin suuresti kangasvalikoimasta kun asioin cinematr yrityksen kanssa, eikä hintaero tavallisen ja ääntäläpäisevän välillä ollut läheskään niin suuri mitä olin etukäteen luullut.
     
  16. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Mikropetforoitu on rei'itetty. Esimerkiksi Screen Excellence ei ole rei'itetty lainkaan, vaan se on punottu. Perforoidut pääsääntöisesti vaativat jonkin verran etäisyyttä itsensä ja kaiuttimen väliin, ainakaan SE:llä ei tarvitse olla yhtään enempää, kuin elementin liikeradat vaatii. Lisäksi rei'itetty saattaa aiheuttaa kuvaan kaikkea metkaa sivuoireita (punotunkin rakenteen havaitsee hetkittäin, jos matkaa on alle 2,5m, mutta rei'itetyn vielä selvemmin).

    Vahvistimien huonekorjaimen laatuun varsinkaan korkeilla taajuuksilla en luottaisi pätkääkään. Oikeasti laadukkaat korjaimet eivät koske yläpäähän lainkaan (Genelec GLM, Anthem ARC, DSPeaker AntiMode Dual Core, Lyngdorff Room Perfect...).
     
  17. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hiljattain muuttaneena akustisesti aivan erilaiseen asuntoon kuin edellinen, voin todellakin allekirjoittaa tämän. Edellisessä kämpässä Audyssey XT32 ei kajonnut yläpäähän käytännössä ollenkaan korjauskäyrienkään mukaan, mutta nyt uudessa kämpässä soundi muistuttaa lähinnä vessanpöntöstä ryömivää suohirviötä, kun Audyssey yrittää korjata väkisin koko taajuuskaistaa=täysin käyttökelvoton!

    Eli siis ei tosiaan kannata kauheasti laittaa toivoja huonekorjaukseen sen yläpään vaimenemisen suhteen.
     
  18. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Sinänsä hylly-tyyppiset yleistason korjaukset diskanteille voi hyvinkin olla tarpeen ja perusteltuja. Sen sijaan pistekorjauksia ei yksinkertaisesti kannata tehdä, kun jo muutamien senttien muutos mittauspisteessä/korvien sijainnissa muuttaa tilannetta.