18" DIY aktiivisubi kotiteatterikäyttöön <- 500€

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana ZaMi, 04.02.2014.

  1. Weitec

    Weitec Valvoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.11.2003
    Viestejä:
    2 363
    Saadut tykkäykset:
    3
    [​IMG]

    noh, semmoset löytyy myös :D

    joo ei ole kyllä extra reservi ole haitaksi. lisäksi kun tuplasubit eivät ole lähekkäin ei äänenlisäys ole mikään itsessään selvyys. nämä nurkkasijoituksella olevat värkit kun kumoavat vähä toistensa ääntä.

    sijoitus menee nyt näin minulla:

    [​IMG]
     
  2. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Isolla elementillä suljetussa purnukassa on pari kiistämätöntä etua vrt. järkikokoinen refleksi.

    1) Huonemoodit toki sotkevat bassoalueen akustoinnin jälkeenkin enemmän kuin koteloiden erot vaikuttavat, mutta hyvään suljettuun tottuneelle refleksi on aina yksinuottisempi. Se kuulostaa enemmän "tulee bassoa" - "ei tule bassoa" -kapineelta kuin tarkasti iskua ja sävyjä erottelevalta. Ero ei välttämättä ole älyttömän suuri, mutta aina olemassaoleva.

    2) Suljettu kotelo ja normaali huone tuottavat yhdessä sen huomattavan alas ylettyvän bassovasteen. Saa sellaisen tehtyä refleksikotelollakin - voihan purkin virittää 10Hz suunnalle - mutta silloin menetetään about kaikki pointit refleksin rakentamiselle ylipäätään. Kun on tottunut bassovasteeseen, joka tarvittaessa paineistaa huoneen kymmeneen hertsiin tai allekin, 20Hz stoppaava subbari kuulostaa pieneltä. Asia, jota on ehkä vaikea ymmärtää ennen kuin on riittävästi omakohtaista kokemusta. Sen jälkeen paluuta taas ei olekaan.
     
  3. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Tämä on kyllä ihan tota. Itsekin kuin siirryin 18" suljetusta subbarista kahteen SVS PB12-NSD subbariin, musiikilla basson erottelu ja tarkkuus huononivat hieman. Ulottuvuus kuitenkin omien havaintojen perusteella parani. Yhdellä 18" subbarilla leffojen matalimmat "vavahdukset" ja "humahdukset" eivät vaan tulleet samalla voimalla, kuin kahdella SVS:llä. Lopputulos kahdella SVS:n subbarilla on kuitenkin parempi, kun laitoin ne eripuolelle huonetta. Nyt bassotoisto on parempi kuin koskaan aiemmin. Kahdella suljetulla 18" subbarilla lopputulos olisi ollut varmaan vieläkin parempi.

    En tiedä miten alle 10Hz ulottuva toisto voi kuulostaa paremmalta, jos korva ei edes kuule alle 20Hz taajuuksia. Ehkä kyse on vaan siitä, alle 20Hz taajuuksilla mukaan alkaa tulla tuntoaistimuksia, niin silloin subbari "kuulostaa" isommalta? Olisi ihan kiva päästä kuuntelemaan kunnolla 10Hz ulottuvaa toistoa. Sellainen ei vaan taida onnistua kovin helposti nykyisessä olkkarissani , josta paine karkaa kahden oviaukon kautta keittiöön ja eteiskäytävään? Liitteenä pari vuotta sitten REW:llä tehty mittaus, jossa subbarina BK Monolith-DF anti-mode ja jakosuotimet ohitettuna.
     

    Liitetyt tiedostot:

  4. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kenties. Onhan se kuulokkeilla kuunteleminenkin eri asia, kuin millä tahansa kaiuttimilla. Kuulokkeilla ei tule kropan kautta minkäänlaisia aistimuksia, kaiuttimilla selvästi kuultavankin puolella oleva basso lätkii rinta-lastaan jos vaan kaiuttimista irtoaa.

    Satutko asumaan pääkaupunkiseudulla? ;)

    Eikös Monoliitissa ole subsonic 15hz alapuoliset leikkaamassa, ettei elementti pohjaa? Ottamatta kantaa siihen, onnistuisiko tuollaisessa huoneessa millään tolkullisella toistimella.
     
  5. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Enpä satu asumaan.

    Muistaakseni subsonic tuli Monolithin uudempiin malleihin muutama vuosi sen jälkeen, kun olin hankkinut omani.
     
  6. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Koettuun bassojen ulottuvuuteen vaikuttaa suuresti myös yläbassojen ja jopa alakeskialueen käytös huoneessa. Jos yläbassot ovat runsaat ja alakeskialue soi paksusti, niin hukkaa korva tietyllä materiaalilla näiden alle alimman bassoalueen. Jos uskaltaa subbareiden lisäksi ajaa myös kaiuttimet DSP:n läpi, niin pystyy näiden kahden asian välillä kikkailemaan kivasti. Liian ohueksi säädetyt yläbassot/alakeskialue saa soundin tuntumaan raskaalta (liikaa matalia), mutta liika yläbasso/alakeskialue hukkaa taasen matalimmat äänestä pois. Armottomalla säätämisellä saa tämän asian kyllä kuntoon. Aina ei kannata tuijottaa sitä mitattua vastetta, vaan myös kuunnella erilaista musiikkia ja säätää loppu "korvalta" omaksi haluamakseen.
     
  7. Goodguy

    Goodguy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2004
    Viestejä:
    728
    Saadut tykkäykset:
    1
    Pari täkyä lisää tähän keskusteluun :D:

    -Kuinkahan paljon < 20 Hz signaalista kuunnellaan harmonisia särökomponentteja? Jos katsoo kuuloaistin taajuusvastetta niin matalia kohti herkkyys laskee noin dekadin per oktaavi (jos tulkitsen tätä oikein: http://en.wikipedia.org/wiki/Equal-loudness_contour). Siinä alkaa olla jo pienilläkin särötasoilla merkitystä.

    -Onko jossain jäljitetty syitä miksi isokartioiset elementit olisi parempia kuin pienet? Aallonpituuksiin nähden subbarikartiot on kuitenkin pieniä ja suuntaavuus on vähäistä. Lämmön aiheuttama kompressio ei ole kartiopintaan sidottu asia. Voisiko kyse olla vaan siitä että tyypillisesti verrataan keskinkertaisia pikkuelementtejä hyviin isoihin?
     
    Viimeksi muokattu: 11.04.2014
  8. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ollaan oltu jo sivukaupalla kilometrejä aiheesta. No, mitä sitten?

    Eipä tuo 20hz ole mikään absoluuttinen raja ja leikkuri. "Ideaalioloissa" jopa 12hz on tunnistettavissa ja alle 10hz havaittavissa.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Infrasound#Human_reactions_to_infrasound

    Tämä nyt on tietty tarpeeton debatti. Jos omasta mielestä 19hz ylettyvä subwoofer riittää, niin sitten se riittää.
    :)
     
  9. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Juu , infraäänet tärisyttävät taloa, kalusteita, ikkunoita, kroppaa ja kuuntelutuolia tietenkin. Refleksisubeissa tuntuu myös kuuluvan se refleksille ominainen pörinä :) Varsinkin tuon bk monolithin kanssa 50% äänestä oli sivuääniä IMO. Vaihdoin suljettuihin subeihin ja alkuun jopa hämäsi kun tuota "pömpötystä " ja tuhinaa ei ollut havaittavissa.

    Kiinnostava olisi testata hyviä 12" elementtejä kyllä, saisi pienemmät lootat mutta ja ehkä osan ulottuvuudesta.
     
  10. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Tässä topicissahan on keskusteltu 18" DIY aktiivisubista. Itse näkisin sille parempana vaihtoehtona kaksi 12" refleksisubbaria, koska:

    - Yksi 18" elementti (suljetussa kotelossa) ei kuitenkaan riitä tuottamaan tyypillisessä avoimessa olkkarissa niin paljon painetta 10Hz:llä, että sillä saavutettaisiin tuntoaistimuksia
    - 12" refleksisubbarin saa toistamaan 20Hz:iin ilman huoneen tuomaa boostaustakin
    - kahdesta pitkäiskuisesta 12" refleksisubbarissa saa enemmän äänenpainetta 20Hz:llä kuin yhdestä 18" elementistä suljetussa kotelossa
    - sopivasti sijoittelulla kahdella erillisella subbarilla on mahdollista saada tasaisempi bassotoisto kuin yhdellä subbarilla
    - Kaksi elementtiä on usein edulliselle PA-vahvistimelle helpompi kuorma kuin yksi 4 ohminen elementti

    Tämä on tietenkin vain oma mielipide ja perustuu omiin kokemuksiin 18" Mallu 125l suljetussa vs. PB12-NSD tuplasubit. Pienemmässä suljetussa tilassa yksi 18" suljetussa voi olla parempi vaihtoehto.
     
    Viimeksi muokattu: 13.04.2014
  11. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    -Jos tila on avoin, se ei korosta alabassoja samalla tavalla kuin pieni suljettu. Se on selvää. Ja vastaavasti vaimentumatta alas toistava subbari on ilman laadukasta huonekorjausta bassoa korostavassa tilassa aivan perseestä, raskasoutuista jyminää eikä tippaakaan potkua tai nopeutta.
    -12-tuumaisen pinta-ala on muuten noin 500cm2 ja 18-tuumaisen 1200cm2. Eli kaksi 12-tuumaista ei tarjoa enempää pinta-alaa kuin yksi 18-tuumainen.
    -Oleellista on, tuottaako subwoofer laadukasta ääntä tarvittavalla äänenpaineella ja halutulla taajuudella. Sillä, vaatiiko se taajuusvasteen sähköistä muokkausta, ei ole merkitystä äänenlaadun kannalta. Jos elementti on riittävän järeä, sille voidaan tuupata enemmän tehoa ilman mitään sivuoireita. Minä en ymmärrä alkuunkaan tätä "pitää päästä 20Hz saakka ilman sähköistä korjausta" -mantraa.
    -Saatava äänenpaine riippuu myös elementin moottorista. Ilmoitettu tehonkesto ei kerrro, paljonko säröä tulee kun elementille syötetään joku määrä tehoa. Osa kestää paremmin, osa huonommin. Normaali pienipuhekelainen hifielementti kestää oleellisesti vähemmän kuin 4-tuumaiset kelat. Eli kyllä, äänenpainetta saattaa saada enemmän, mutta jos se on ilman kontrollia niin...
    -Et voi verrata subbarien laatua yhtään tilanteessa, jossa sinulla on ensin ollut yksi subbari ja sitten kaksi subbaria eri puolella huonetta. Akustinen lähtökohta subbarien toiminnalle on täysin erilainen.
    -Jos haluaa käyttää edullista pa-päätettä niin valitsee sille yhdeksi elementiksi kasiohmisen. Se ei ole mikään ongelma.

    Älä ota tätä niin, että väittäisin nykysysteemisi olevan huono. Minulla on omia kokemuksia PB-12NSD:stä ja se on hintaisekseen mieletön kapistus. Ja tottakai kaksin aina kaunihimpi, mittakippuroissakin. Pointti on vain se, että perusasiat eivät muutu vaikka nykysettisi toimiikin paremmin kuin edellinen.
     
  12. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Kappas vaan. Taisin sekoittaa 12" elementin ja 15" elementin pinta-alat keskenään, kun katsoin netistä yhtä taulukkoa. :hitme:
    Ei ollut tarkoituskaan verrata subbarien laatua keskenään. Yritin vaan tuoda esiin sen idean, että jos aikomuksena on rakentaa vain yksi 18" subbari suljettuun koteloon, niin kahdella 12" refleksisubbarilla on paremmat mahdollisuudet saavuttaa parempi lopputulos, koska eri puolelle sijoitetut subbarit kompensoivat toistensa herättämiä huoneresonansseja ja tuottavat tasaisemman taajuusvasteen kuin yksinäinen subbbari. Jos tila on bassojen kannalta ongelmallinen, sähköisellä huonekorjauksella (anti-mode) ei pääse yhtä hyvään lopputulokseen.
     
  13. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    kaksi 12" vastaa tuumissa yhtä ~16.5" elementtiä :) ja tämä "koko" tosiaan saavutetaan vain jos elementit ovat lähellä toisiaan (päällekkäin, vierekkäin). Eri puolille huonetta sijoitettuna (käytännön) yhteispinta-ala pienenee, herkkyyttä ja äänenpainetta menetetään.
     
  14. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Toki, mutta lopputulos pitäisi kuitenkin olla akustisesti parempi, jos subbarit ovat eri puolella huonetta.
     
    Viimeksi muokattu: 11.04.2014
  15. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Tyypillisesti näin on. Harvalla on bassojen osalta akustisesti niin erinomainen tila, että olisi mieltä laittaa ennemmin kaksi subbaria vierekkäin kuin eri puolelle huonetta.
     
  16. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kenties se johtuu siitä, että:
    - subwooferit on tavallisesti mitattu puoliavaruudessa (mikä on vertailtavuuden vuoksi oikein),
    - äärettömän harva on mitannut todellisia huonevasteita taikka jos onkin, mahdolliset korostumat on nähty virheiksi myös alataajuuksilla, ei huoneen ominaisuuksiksi,
    - puoliavaruusvasteen ajatellaan olevan se "oikea" ja siitä poikkeavat vasteet pyritään oikomaan sitä vastaaviksi AntiModella, koska kaikki huoneen aiheuttamat muutokset ovat virheitä.

    Eli subin pitää toistaa suorana 19-120hz puoliavaruudessa ja sitten huoneessa se oikaistaan poistamalla korostumat. Huoneboostin tarkoituksellinen hyödyntäminen ei jostain syystä ole kosher...

    Kenties hauskinta tässä on se, että kukaan tuskin edes miettii, onko sen 20hz suorana menevän kaupallisen ratkaisun vaste ihan puhtaasti elementti + kotelo + teho, vai olisiko näihin "DSP controlled Amppeihin" lurahtanut kaikenlaisia kiinteitä korjauksia.
    :cool:
     
  17. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    -- kahdella subwooferilla hyvin sijoitettuna saadaan tasaisempi vaste lähes aina, kuin yhdellä.

    Muuten argumenttisi sitten eivät ihan kantaneet.
     
  18. Brian

    Brian Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.02.2004
    Viestejä:
    288
    Saadut tykkäykset:
    2
    Itsehän valitsin niin, että tein kaksi 18" suljettua ja ihan samasta syystä kuin itse perustelet kahden reflexin etuja. Näiden 18" suljettujen kotelokootkin ovat samaa luokkaa kuin tyypillisen 12" reflexin joten minulta on jäänyt ilmeisesti tässä joku pointti ymmärtämättä mitä etua pienemmillä reflexeillä saataisiin kun ne eivät ole edes helpommin sijoiteltavissa jos kerran kotelokoot ovat samat.
    Päinvastoin. Menetetään ison elementin Vaivattomuus ja herkkyys. Nämä on tietenkin jokaisen omia mieltymyksiä. Itselläni on molemmat vaihtoehdot, se 12" löytyy olkkarista ja tupla suljetut 18" teatterissa. Kai se on joskus tuo olkkarin subikin päivitettävä isommaksi. Sen tiedän, että itselleni ei ole enää paluuta pienempiin elementteihin kun näihin on tottunut.
     
  19. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Usein on :) .
     
  20. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eihän kiinteissä korjauksissa sinänsä mitään vikaa ole, mutta mielestäni pitäisi olla aina mahdollisuus dissata ne korjaukset. Ihanne on jos korjausta pystyy pykälittäin tiputtamaan. BK:n Monolithista luovuin aikanaan, kun en sen paperilla suoraa vastetta saanut oikein mitenkään aisoihin kerrostalossa. Myöhemmin sain DSP:llä matalat aisoihin, mutta mun korvaan Monolithin ylemmät bassot olivat huopatossubassoa. Kahdella suljetulla olen täällä toistaiseksi saanut parhaan tuloksen. Nämä myös toimii hyvin hiukan pienemmillä vasteen korjauksilla vs. refleksit. PA-elementteihin pohjautuvat (sub)wooferit mulla tosin toimii oikein hyvinkin telkkalaitteistossa, vaikka refleksit ovatkin. Yläpäinä toimii vielä PA-kaiuttimet :) (DB:n 10"+1"cromo+:ssat) Tuommoiset muovipurnukatkin saa ihan kohtalaisesti toimimaan kun bassot jakaa korkealta (120hz) woofereille ja Equttaa ne hirmuiset diskanttikorostukset noista pois.