Talon pohjan suunnittelua & kokemuksia talon valmistumisen jälkeen

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Bummii, 09.02.2014.

  1. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Aamen.

    +pakolliset merkit.
     
  2. Bummii

    Bummii Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2014
    Viestejä:
    35
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tonttia itse katsonut kaksi vuotta harkiten sen varaamista jos tulee myyntiin ja nyt vuoden tutkinut enemmänkin (asuin tästä tontista 300m päässä 20 vuotta ja erittäin tutuksi tämä alue tullut. Mielestäni perehdytys tonttiin on ollut hyvä, pohjat pitäisi olla entuudestaan hyvät ellei rajanaapurin tontin kanssa sitten ole jotain älyttömän suuria eroavaisuuksia!
     
  3. Bummii

    Bummii Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2014
    Viestejä:
    35
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kenelläkään laittaa piirustuksia (tai tehdä esim. tästä pohjakuvasta tai omastasi) ilmanvaihtoon liittyen jos esimerkiksi Valloxin ilmanvaihtokoneen laittaisi KHH.
    Näiden toiminnasta voi omia kokemuksia jakaa yhtä lailla, itsellä ei ole kokemusta näistä vehkeistä, mitä nyt tutkinut valmistajien sivuja.
     
  4. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Venttiilit on siellä missä pitää ja järjestelmä on kyllä vimpan päälle tehty. Kämppä on vielä mikroilmaston suhteen aika hyvässä paikassa kylmän kannalta katsottuna eli sisään tuleva ilma on usein asteen pari enemmän mitä lukee säätiedoissa.

    En ole tarkkaa lämpötilaa jälkilämmölle katsonut, mutulta sanoisi että jossain -8 tuntumassa ollaan. Jälkilämpö maksoi muistaakseni 400e eli takaisinmaksuaika on todella pitkä. Sähkön kuitenkin maksan itse kun taas kaukolämpö jakaantuu koko yhtiön kesken.

    LTO hyöty tuli imo tosi hyvin esille kun lähtökohta oli painovoimainen ilmanvaihto: Aiemmin kesähelteellä vessa oli kostea tuntikausia, kovilla pakkasilla tukka oli lähteä päästä. Vanhat rakennusaikaiset poistokanavat olivat keittiössä, kahdessa märkätilassa ja yläkerran aulassa.

    Semivaihtoehto energiasäästön kannalta olisi ollut lisätä yhteinen poisto katolle, käyttää nykyisiä kanavia poistoon ja puhaltaa oleskelutiloihin ilmaa ulkoa esilämmitettynä. Käytännössä järjestelmä laitettaisiin säätön x ja se pysyisi sitten siinä.

    Heikoin vaihtoehto olisi ollut lisätä poisto ja hoitaa korvausilma jättämällä rakoja ikkunakarmien tiivisteisiin. Raitista ilmaa tulisi, mutta vedontunne lisääntyisi ja energiaa menisi hukkaan.

    Näissä semivaihtoehdoissa olisi jouduttu käyttämään vanhoja kanavia jolloin uusi kodinhoitohuone, sauna ja vaatehuone eivät olisi saaneet poistoilmaa. Tämä taas oli täysin poissuljettu vaihtoehto, joten tiedossa oli, että yläpohjaan pitää asentaa joka tapauksessa poistot uusille tiloille ja uusien tilojen poisto pitää yhdistää vanhaan jotta imu saadaan kaikkialle.

    Lopulta oli helppo tehdä päätös, että tehdään asiat kunnolla ja ”oikeaoppinen” suunnittelu + toteutus. Pikkusen vielä viilattiin niin, että teknisessä tilassa ja vaatehuoneessa, jotka hyvin suljettuja tiloja, laitettiin sekä poisto että tulo.

    Yhtiössä laajensi samaan aikaan myös toinen asunto. He myös laittoivat LTO:n ja kommentti asunnon valmistuksen jälkeen oli että kyllä kannatti. Siellä lähtökohta oli myös sama eli painovoimainen.
     
  5. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Walk-in vaatehuoneesta:

    Vaatehuone on tosiaan kivaa arkiluksusta, mutta kyllähän tuo ratkaisu tilaa vie vrt pelkkä liukuovikaapisto. Pikkusen yritettiin tilaan panostaa laittamalla seinän sisälle menevät liukuovet (synrco ja soft close) sekä led vaatetangot huoneen perälle. Liukuovet täältä: http://www.eclisse.co.uk/

    Jos vielä suunnittelee niin, että vaatekaapit menee lattiasta kattoon ja kiertää kaapit lattialistalla, se luo kivaa fiilistä "mittatilauskaapeista" vaikka tavara olisi ikeasta. Sama tehtiin myös eteisessä. Tässä mielessä kannatan tuota Hupen ajatusta eli kämppä kannattaa suunnitella niin, että seinät menee tasan ikean kaappien kanssa.

    Pölyä tuonne kertyy, mutta jos tilassa on sekä tulo että poistoilma, jotenkin sitä pölyä tuntuu kertyvän aika vähän.

    Tässä kuva omasta huoneesta, jonka koko on varsin pieni 1730 (s) x 2480 (l). Olisi haluttu niin, että kaapit kiertävät koko huoneen ja kaapissa sisällä LED valotangot, mutta ikea ei tarjonnut sopivan kokoisia kulmakaappeja ja seinän paikkojen ei voinut muuttaa

    https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t31/980629_10151609907967229_986107122_o.jpg
     
  6. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Karkeasti sanottuna:

    Tulo olohuoneessa, kaikissa makuuhuoneissa ja saunassa, poisto wc, eteinen, keittiö, pesuhuone, sauna, khh. Putkien koot 100 tai 125 tilan koon mukaan.

    Järjestelmä ainakin espoossa pitää olla ammattilaisen suunnittelma, työssä pitää olla mukana hyväksytty IV valvoja ja lopuksi pitää olla virallisesti mitattu / todettu toimivaksi.

    Hintaa tuli 122 rivariin n. 12000e eli aika paljon. Tässä oli rakennusteknisiä töitä aika tavalla, asennus oli todella työläs vanhaan osaan
     
  7. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Ja puulämmitteisessä saunassa tarvitaan käytännössä vain yksi poisto. Sellainen saunomisen ajaksi suljettava puunuppiventtiili kattoon. Lauteiden alle ei tarvita mitään poistoa. Ja tottakai vielä tuloilma kiukaan ylle. Saunomisen ajan ilmanpoistosta huolehtii kiuas. Kokemusta on ja toimii.
    Toki sinne SAA laittaa poistoventtiilin lauteiden alle (ja ehkä kannattaakin?). Mutta sitä voi pitää suljettuna niin kauan kuin saunassa on puukiuas. Sitten jos joskus laittaa sähkökiukaan, niin venttiilin voi avata.

    EDIT: Ja Bummiin kämpässä on layoutkin sellainen, että ilmanvaihdon pääsuunta on tuolta etuovelta KHH:n suuntaan. Eli ILP:n sisäyksikön paikka eteisen oven yläpuolella on ihan hyvä. Makkareita sillä ei saa lämpimäksi (ellei pidä ovia auki koko ajan), mutta OH kyllä lämpiää.

    Me pistettiin saunarempan yhteydessä ilmanvaihto sellaseksi, että ilma kiertää periaatteessa koko sokkeloisen kämpän läpi ennenkuin poistuu KHH:n ja saunaosaston kautta. OH:ssa sijaitsevan ILP:n lämmin ilma kulkeutuu siis käytännössä koko kämpän läpi. Näin nollakeleillä sähköpattereiden termarit eivät kytke päälle lainkaan (paitsi ehkä makkareissa jos ovet ovat kiinni), vaan kämpän lämpö tulee lähes yksinomaan ILP:stä.
    Kämpän pohja on muuten melko huono ILP:iä ajatellen (suljettu ja sokkeloinen), mutta fiksulla ilmanvaihdolla saa siitäkin kaiken hyödyn irti.
     
    Viimeksi muokattu: 12.02.2014
  8. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joudut kyllä hommaamaan ihan vitun kalliin konjakkipullon rakennustarkastajalle jos meinaat saada hirsitalon sähkölämpällä suunnitelmiin leimat. :rolleyes:
     
  9. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kohta kaksi vuotta asumista täynnä pitkästä tehdyssä mökissä ja esisopimus kaupoista jo tehty...sähkönkulutus pysynyt hyvin kohtuullisissa lukemissa. Huoneistoala 160m2 (lämmintä 154m2) josta 45m2 375cm korkeaa loput 260cm.

    Suorasähkö+Onnline Eco XL IV-kone+takka josssa poltettu vain raksalta jäänyttä lautaa kylmimmillä (alle-15c) keleillä 2-3x viikkoon. Sisälämpö noin 22c. Läämmön säätöä hoitelee devilink.

    2013 kokonaissähkönkulutus 13945kwh. seuraavaan tulee myös vastaava eristys ja suorasähkö. Eristeenä siis lattia 250mm EPS, seinä 200mm villa + 50mm SPU, katto 50mm SPU + 500mm villa.
     
  10. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nykyään lämmitysjärkän valinta vaikuttaa oleellisesti siihen että meneekö vaatimuksista läpi ja suorasähkö on tietysti se kaikkein sorsituin vaihtoehto. Suorasähkön saa menemään läpi, mutta kaikki muut enenrgialuokkaan vaikuttavat ratkaisut täytyy olla sitten top notch, kuten sulla jo tuolloin jo ollut.
     
  11. Bummii

    Bummii Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2014
    Viestejä:
    35
    Saadut tykkäykset:
    0
    Siinäpä olisi alustavaa suunnitelmaa keittiön osalta. seinän ja lattian väriä ei ole vielä tiedossa, ja keittiön pöytä + tuolit jo löytyy (löytyi vaan ikeasta saman kokoinen pöytä + tuolit niin mallin vuoksi laitoin)
    sekä saarekkeeseen tuolien ylle tulee se pieni uloke n. 30-40cm.


    [​IMG]
     
  12. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Jotenkin ahtaan näköistä omaan silmään. Allaskaappia kun on joku aukaisemassa niin tuosta saarekkeen välistä ei pääse toinen henkilö kulkemaan. Lisäksi jos vasemman puolimmaisella baarijakkaralla sekä sen takana olevalla tuolilla istutaan on tuosta välistä vaikeaa mahtua kulkemaan.

    Mielestäni keittiön pitää toimia esteettömästi vaikka siellä olisi 5 kaveria juomassa kaljaa.

    Visuaalisesti tosin tykkään layoutista.
     
  13. Bummii

    Bummii Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2014
    Viestejä:
    35
    Saadut tykkäykset:
    0

    Tiedostettu se että jos oletetaan pöydässä istuvan 6 henkeä ja baarijakkaroilla 2 henkeä niin siitä välistä ei mahdu kulkemaan, mutta saarekkeen voi kiertää tuossa tapauksessa (saarekkeen oikealla puolen ei ole seinää).
    Ei mahdu kulkemaan ohi jos kaapit levällään ja yksi henkilö on niiden edessä, kuitenkin ovia ja laatikoita mahtuu aukaisemaan yks henkilö näppärästi (nykyisessä keittiössä samanlainen rako ja tämmönen 195cm raavas mies mahtuu näppärästi hommailemaan), minä olen meillä se joka ruoat laittaa eikä tuon kanssa ole ollut ongelmia eikä ole koskaan tullutkaan mieleen että välttämättä tarvitsis lisää tilaa!
     
  14. Henkka79

    Henkka79 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.01.2011
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pisti tuolla toisessa ketjussa silmään sun kommentti:
    50mm paksu SPU AL-levy seinissä ja katossa. seinissä eristevahvuus 25mm runkolevy+200mm kivivilla + 50mm SPU AL. Kattoon 50mm SPU AL + 500mm puhallusvilla. SPU eristeet maksoivat noin 4000€ mutta eipä tuo mahdottomaasti kokobudjetissa ole varsinkin kun olisi tarkoitus asua pidempäänkin niin maksaa itsensä kyllä takaisin.

    Et sitten kovin pitkään kuitenkaan asunutkaan.. ja uuden tekokin jo mielessä.
    Tosin taitaa myyntihetkellä maksaa toi 4k€ panostus hieman nopeammin itsensä takaisin =)

    Tsemppiä seuraavaan projektiin.. Itte en vielä jaksais.. asuttu 1v ja 4kk.
     
  15. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
    No joo...hieman alkoi kiinnoistamaan tuo myynti kun ostaja ilmaantui ilman myyntiin laittamistakin. Oma panos aika iso rakennuksessa joten tekopalkkaakin jäi aika mukavasti. Meillä poika nyt 8kk ja tavoite että ennen pojan kouluun menoa asutaan oikeasti OMASSA talossa eikä pankin. Seuraava rakennusprojekti alkaa syksyllä ja sitä ennen pitäisi tehdä pientä pintaremppaa nykyiseen vaihdossa tulevaan rivariin.

    Eristys/lämmitys varmaankin hyvin pitkälle samaa linjaa kuin nytkin, pinta-alaa noin 120-130m2.
     
  16. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
    Alustavaa suunnitelmaa uudesta pohjasta saatu luonnosteltua. Päämakkarin säilytysratkaisu vielä työn alla liukuovikaapin sijaan mietinnässä myös vaatehuone väliseinän takana. Lisäksi varmaan tulee kulku pesutiloihin wc:n kautta tai sitten kakkos wc pesuhuoneessa.

    125m2 + talli 31m2 alaa.
     
  17. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Et ole oppinut mitään vai eikö ole väliä, kannattaisiko noita nurkkia vähentää? Itse ajattelin pärjätä seuraavassa talossa neljällä nurkalla.
    Sulla on tossa 14 nurkkaa + terassinkulmat, eli 18 nurkkaa yhteensä. Ei tossa ole hei mitään järkeä. Sori vaan.

    Vain 1 makuuhuone? Lisäksi pari alimittaista kopperoa. Puuttuuko tuosta nyt jotain olennaista?
    Aikamoinen sokkelo muutenkin ja ihmeelliset tunnelit noi makkareiden sisäänkäynnit.

    Elä ota herneitä nokkaan :)
     
    Viimeksi muokattu: 25.02.2014
  18. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
    No 10,5m2 ja 11,2m2 on nuo makkarit ja nykyisessäkin olleet varsin riittävän kokoisia.

    Nurkkia on ja jonkin verran vievät aikaa mutta kuten nykyisessäkin haluan että talo on persoonallisen ja monimuotoisemman näköinen eikä mikään lato.

    Ymmärrän että teetettynä muilla pyritään minimoimaan kulmat kun ne vievät hieman enemmän aikaa mutta itse tehtynä materiaalit ei paljoa enempää kustanna.

    Toisen makkarin liukuovikaapisto tod.näk korvautuu makkarin perälle tulevalla vaatehuoneella jolloin mh 12m2 + vh 6m2. Tuo "tunneli" samalla lyhenee. Toinen "tunneli" on 170cm leveä ja siihen tulee pojan huoneeseen naulakko vessan seinää vasten.

    Pitää katsoa joko rakennusvaiheessa löytyy SPUlle kilpailija kun Finnfoam alkaa myös valmistamaan uretaanieristettä.
     
    Viimeksi muokattu: 25.02.2014
  19. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Pitäs itsekin alkaa raapustelemaan toista taloa. Edellistä piirrettiin tälläkin foorumilla varmaan sen vuoden päivät, seuraavasta tuskin tulisi helpompi tapaus :D
     
  20. Kaitzu

    Kaitzu Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.07.2001
    Viestejä:
    3 498
    Saadut tykkäykset:
    41
    Ahaa, tuosta kuvasta saa käsityksen että max. 120cm tuo "tunneli".

    Onko samojen "mittasuhteet vähän sinnepäin"-piirroksen kukkasia tuo olohuone, näyttää aika kapealta :confused: