Talon pohjan suunnittelua & kokemuksia talon valmistumisen jälkeen

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Bummii, 09.02.2014.

  1. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kokenut rakennesuunnittelija pystyy kyllä suunnittelemaan talon, mutta mitään koulutuspohjaa hänellä ei pohjaratkaisuiden, toiminnallisuuden ym suunnittelemiseen ole. Rakennesuunnittelija on nimenomaan rakennesuunnittelija ei arkkitehti. (Olen itse rak.ins.)

    Siitä olen samaa mieltä että kuva tontista on ehdoton ja ilmansuunnat siihen.. Ettei vaan käy niin että terassi ja olkkari on pohjoiseen tms... Tossa pohjassa mielestäni niin moni juttu tökkii että oikeesti kannattaa uhrata se raha ja aika että käytte arkkitehdin pakeilla.. Valitkaa sellainen arkkitehti kenellä on referenssiä pientalopuolelta.
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2014
  2. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Ovisyvennys ei todellakaan ole ideaali, ei. Mutta on se silti parempi kuin kulkea KHH:een paskapöntön kautta. Itsekin laittaisin sen oven menemään olkkarista ensin KHH:een ja sieltä sitten kylppäriin. Se vie tilaa sohvalta, mutta tässä pohjassa se on vähän pakko. Muutenkaan en oikein pidä ideaalina sitä, että meluisat KHH ja PH ovat aivan sohvan vieressä. Suljettava väliovikaan ei tuossa kohtaa paljoa auta.

    Pienenä huomiona, että itse tehtiin taloon sellainen remppa, että siirrettiin koko saunaosasto olkkarin vierestä kauemmas. Napattiin tila vanhasta varastohuoneesta pesutilaksi ja leikattiin autotallista osa saunaksi. Jotta ei saunasta tulisi turhan isoa, tehtiin vielä saunan ylimääräisestä osasta KHH:een syvennys, johon mahtui lämminvesivaraaja ja pesutorni. Varaaja siirrettiin varastohuoneesta (nykyinen pesuhuone) nykyiseen paikkaansa. Vanhan saunaosaston paikalle saatiin yksi makkari lisää (MH2).
    Talomme pohja ei ole fiksuimmasta päästä, mutta tämän kanssa mennään. On se kuitenkin nykyään huomattavasti parempi kuin silloin kun suihkun lorina häiritsi ympäröiviä makkareita ja telkkarin katselua. Eikä tarvi kulkea munasillaan olohuoneen yleisön edestä. Pesukonekaan ei kuulu makkareihin tai olkkariin oikeastaan yhtään.

    Oheisesta kuvasta ei näy, mutta nykyisessä pesuhuoneessa on suihkun lisäksi pönttö ja lavuaari. Ja tuohon oikeaan ylänurkkaan mahtuu hylly kaikenlaiselle pakolliselle kylppäriroinalle. Saunassa on lasiovi (oikeanpuoleinen aukko) ja yksisuuntainen peili (vasemmanpuoleinen aukko) lavuaarin yllä. Saunasta näkee ulos, mutta kylppärin puolella se on peili. Puukiuas on suoraan saunan oven edessä. Lauteet ovat vasemmalla.

    katso liitettä pohja1.jpeg
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2014
  3. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Vielä pari huomiota/kysymystä..

    Ei vaatehuoneita, ei muutenkaan juuri säilytystilaa, ilmeisesti teillä ei ole vielä kovin paljoa tavaraa. Säiltystilan lähes totaalinen puuttuminen voi olla myynnin este, mikäli aiotte joskus muuttaa. Makuuhuoneet ovat kooltaan niin pieniä, ettei niihin kovin paljoa kaappitilaa mahdu.

    Ilmeisesti kotiteatteriharrastus / television katselu ei ole teille tärkeää, vaikka tällä foorumilla kirjoitellaankin. Olohuoneen kalustesijoittelu ei oikein mahdollista isomman television ja kaiuttimien käyttöä. Ns. kotiteatterihuoneen käyttö loppuu siihen paikkaan, kun mahdollinen ensimmäinen muksu syntyy (koska budjetturatkaisusta kyse, niin en usko että kotiatterihuonetta aiotaan äänieristää). Kuulokkeilla voi toki kuunnella, mutta ei sitä kyllä aina jaksa, eikä se ole ihan sama jos vaikka yhdessä katsotte leffoja. Mikäli toinen lapsi tulisi, niin joka tapauksessa talo tuollaisenaan kävisi varmaan ahtaaksi, mutta viimeistään silloin kotiteatterihuone menetetään. Eli, jos elokuvien/urheilun/muun viihteen katsominen kohtuullisilla äänillä on teille minkäänlainen kriteeri, niin olohuone pitäisi ehdottomasti suunnitella niin, että se on edes teoriassa mahdollista. Yksi vaihtoehto voisi olla rakentaa jonkinlainen kiinteä tai puolikiinteä seinäke olohuoneen ja ruokailutilan väliin..

    Mainitsit jossain viestissä, että saunan tulee olla riittävän iso, koska tulee usein saunojia. Ei niitä tule. Tai tulee aluksi, mutta ei taloa kannata suunnitella kuvitellen, että kaverit käy kylässä vielä viiden vuoden kuluttua.:) Joka tapauksessa silloin kuin porukkaa tulee ja saunotaan, niin itse saunatilaa huomattavasti tärkeämpi on se vilvoittelutila, jossa jutustellaan ja otetaan olutta. Kesällä tuo paikka voi hyvin olla terassi, mutta entäs talvella tai muuten kylmällä ja sateiselle säällä? Yhdistetty kodinhoito- ja pukuhuone ei ole kovin viihtyisä paikka, meillä ainakin kodinhoitohuone on yleensä sen näköinen, että ovi sinne pidetään visusti kiinni. Muutenkaan kun teillä ei erillistä teknistä tilaa näytä tulevan, niin tuohon huoneeseen tullaan sijoittamaan ilmesesti ainakin vesivaraaja, ilmastointilaite, vesijohtojen jakotukki, jos tulee lattialämmitys, niin niiden jakotukki/-tukit, sähkökaappi ym. Mikäli tuossa samassa tilassa pitäisi vielä pestä ja kuivata pyykkiä, niin ei siellä enää välttämättä mahdu juuri vilvoittelemaan saunomisen välissä.
     
  4. Bummii

    Bummii Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2014
    Viestejä:
    35
    Saadut tykkäykset:
    0
    Päämakuuhuoneessa ja eteisessä 200x66x236 vaatekaapit sekä pienemmässä makuuhuoneessa (tällä hetkellä toisessa) 150x66x236 ja rutkasti säilytystilaa varastoissa kausituotteille niin kyllä riittää, ollaan erittäin järjestelmällistä kansaa :p


    Olohuonejärjestelyssä tehtiin tuossa aiemmin muutos, ei näy tuossa kuvassa, että käännettiin sohvaa 180° joten television saa KHH seinälle sekä sohvan selkänoja ois ns. tilan jakaja. Sohvan ja saarekkeen väliin jäisi vielä riittävästi kuitenkin tilaa.

    Ja kyllähän kotiteatterihuoneelle olisi käyttöä lähemmäs 15 vuotta vaikka 2 napeloa pukkaisikin maailmaan. Tulevaisuudessa 6-9 vuoden päästä hankkia lapsia ja vaikka olisi 2 lasta niin hyvin voisi tehdä yhteisen makuuhuoneen ensimmäisiksi vuosiksi, ja sittenkun haluavat itse erilleen niin sitten luovutaan kotiteatterista ja mietitään mitenkäs olohuoneeseen laitettasko valkokangasta television tilalle.
    Vastustan kyllä ajatustasi etteikö tv/kotiteatteri olisi tärkeä meille, nykyisessä kämpässä 1H+K makuuhuone/olohuone/pelihuoneessa on saatu sijoitettua valkokangas/tv/sohva/sänky/genelecit niin että mahtuu vielä pyörimäänkin keskellä lattiaa jos näin haluaa, tiedän kyllä ettei tämä kotiteatterihuone tule olemaan järisyttävän suuri, tarkoituksena oman perheen sisäisesti pääsääntöisesti nautiskella leffoista tuolla, sohvalle mahtuu 4 henkee.

    Vanhempien talossa lähes samanlainen ratkaisu ollut käytössä kuin meidän piirustuksissa KHH+suihkun tilojen suhteen ja aivan mainiosti pärjätty, makuasia tämäkin :) Kuitenkin meidän taloudessa nuo pyykit tuppaa olemaan kaapeissa eikä kaiken kansan näkyvillä joten se ei ole ongelma.
    Myöskään emme halua olohuoneesta käyntiä terassille ettei hiekat, lika, kura yms. pääsisi olohuoneeseen/keittiöön, mieluummin nuita läpsyttimiä pitää vaikkas KHH:ssa pyykkinarujen alapuolella laattojen päällä. Enkä tuossa tilassa itse lämpene sille ajatukselle että KHH mentäisiin olkkarin kautta, vie kuitenkin pieneltä olohuoneelta olennaisia tiloja pois. Jos löytyisi keino ilman että olohuoneeseen kajotaan voisin ottaa ideoita mielellään vastaan!

    Ja saunan tiloista ei vieläkään lähdettäisi tinkimään vaikkakin tää kaveriporukka nyt jättäisi saunomiset pois tulevaisuudessa :)
     
  5. Hans Herbert

    Hans Herbert Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2014
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Siis kaikenlaisten suunnittelun kukkasten kanssa oppii aina elämään, ei siinä mitään. Mutta se ei tarkoita etteikö asioita voisi tehdä paremminkin.

    Tämä on kyllä tuon suunnitelman toinen iso virhe mielestäni. Oma piha ja terassihan on oman talon pointteja, ja mikäs sen mukavampaa kuin piha/terassi keittiön tai olohuoneen jatkona. On ihan suuremmoinen eeppinen fail jos tuonne pitää kulkea sekä kylppärin että khh:n kautta, tai kiertää koko talo pääoven kautta.

    Se toinen iso ongelma tuossa on tuo "takkahuone". Takkahuoneen pitäisi olla mukava rauhallinen tila, ei läpikulkukäytävä. Nyt tuo enemmänkin halli ja tuhlaa pienen talon neliöitä. Enemminkin takka pitäisi siirtää olohuoneeseen. Hankalaahan se tuolla pohjalla on, koska koko talo on piirretty tuon takkahuoneen ympärille.

    Edelleenkin piirtäisin koko talon uusiksi ammattiapua käyttäen.
     
  6. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Onhan tuossa pohjaratkaisussa paljon hyvääkin, ei siinä mitään. Iso sauna puukiukaalla, takka tavallaan hyvässä paikassa, paljon huoneita, tilavahko keittiö ja mikäli olohuoneen istumäjärjestys vielä muutettu niin hyvä juttu. Vaikkei televisio maailman tärkein juttu tule ollakaan, niin aina silloin tällöin on ihan jees, jos sitä voi katsella esim. ruokapöydästäkin. Ja mikäli olette jämptiä porukkaa, niin miksei niukallakin säilytystilalla tule toimeen. Mutta mikäli oikein tuosta pohjasta luin, niin pienet makuuhuoneet ovat 7m2 kokoisia, joten kahden lapsen mahduttaminen sen kokoiseen huoneeseen on kyllä melko 1950-lukulaista tilasuunnittelua:)

    Jotenkin tuosta suunnitelmasta paistaa juurikin sellainen tyypillinen oman suunnittelun ongelma, jossa yritetään saada mahdollisimman edullisesti kaikki ison ok-talon ominaisuudet, eikä se välttämättä käytännössä toimi. Itse en aiemmin huomannut sitä, ettei olohuoneesta tai keittiön yhteydestä ole uloskäyntiä, mutta se kyllä pitäisi ehdottomasti olla. Olettaisin, että haluatte välillä nauttia aamupalan, lounaan, päivällisen tai iltapalan ulkona terassilla ja onhan se aika hankalaa, jos terassille pitää mennä ruokatarvikkeiden kanssa kodinhoitotilan kautta. Tai jos teille tulee grilli terasille, niin ruoat pitää kiikuttaa sisälle kodinhoitohuoneen kautta. Ei hyvä.

    En tiedä kuinka rakennus on tarkoitus toteuttaa tuon vasemman puolen autokatos/varasto osalta, mutta mikäli koko kompleksi tullaan toteuttamaan yhtenäisen katon alle, niin itse kyllä miettisin vielä tarkkaan, että voisiko osan tuosta valtavasta kylmästä varastosta ottaa mukaan asuinneliöhin esim. niin, että varastoon olisikin sisäänkäynti autokatoksesta ja käyttäisi osan tuosta varastosta kodinhoito- ja pesutilojen tarpeisiin. Ja vaikkei kyseisiä tiloja kasvattaisikaan, niin siirtämällä pesuhuoneen ja kodinhoitohuoneen noin 1.5m vasemmalle, voitaisiin esim. saunan lauteet keikauttamalla saada takka posottamaan nätisti kohti olohuonetta ja täysin keskelle taloa, ja sen lisäksi olohuoneeseen tulisi lähes kymmenen neliötä lisätilaa ja mahdollisuus tehdä se lähes välttämätön uloskäynti terassille.

    Esteettömyysvaatimuksia en tarkkaan tunne, mutta mikäli paikallinen rakennusvalvonta edellyttää että niitä noudatetaan vessan tai kylpyhuoneen osalta, niin saattaa mennä kimurantiksi.
     
  7. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Ja paskapöntön editse. Ei hyvä.
     
  8. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täähän on kuin Hupelta :) Mä luulen ettei niitä kavereita enään tule, kun tuossa kylppärissä on kerran 5 hikistä miestä odotelleet vuoroaan yhden suihkutellessa....
    Kämpän myyminen tulee monesti mieleen / eteen joskus myöhemmin vaikka kuinka itselle tehtäisiin loppuelämän taloa, tämä saattaa vaatia melkoisen kiinteistökuningatarkaisan kun myynnin hetki tulee.
     
  9. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kulkuaukot tulee olla sellaiset että mahtuu pyörätuolilla kulkemaan eli vapaa kulkuaukko min. 80cm myös saunaan. Ei aina täyty edes 9-ovilla. Tohon pohjaan merkatut ovikoot ei täytä vaatimuksia missään nimessä. Pesuhuoneessa tulee olla tila johon mahtuu 1,5m halkaisijaltaan ympyrä, se näyttäis täyttyvän.

    Rakennusvalvonta saattaa tehdä poikkeuksen saunan oven kohdalla, mutta et kaikki ovet olis pieniä niin ei onnistu.
     
  10. Bummii

    Bummii Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2014
    Viestejä:
    35
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tätäpä 9-ovi sääntöä en tiennyt aiemmin, helppo kuitenkin vaihtaa, kiitos tiedosta.
     
  11. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo sen 9 oven pitää aueta yli 90 astetta että menee läpi. Eli noilla kätisyyksillä noista sisäovista ei kelpaa yksikään.

    Mut pistä nyt se asemapiirrustus tänne niin saadaan liikuteltua huoneiden paikat kohdilleen.
     
  12. Bummii

    Bummii Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2014
    Viestejä:
    35
    Saadut tykkäykset:
    0
    [​IMG]

    Tässäpä muokattu varastotila lämpimäksi tilaksi.
    Tuo olikin huomiossa että mitä tehdään kylmälle varastolle (alkujaan se oli puuvarasto), mutta se jäi vähän unholaan. Mitäs mieltä tästä piirustuksesta porukka?
    Hieman aiheutti mietintää takan laittaminen tuohon että saadaan vieläkin samalle piipulle :)
    Uutta:
    Olohuone isontui + käynti terassille (hyvä huomio se grilliltä ruoan tuominen huussin ohi!)
    Keittiöön tuli lisätilaa
    Kaikki makuuhuoneet sai n. 70cm lisäpituutta
    Sauna pieneni (lauteen malli L-muodosta suoraksi)
    Suihku isontui hieman (mahtuu lasten ammekkin) ympyrähalkaisija n. 2m
    KHH minne mennään olohuoneesta ja sieltä pääsee terassille sekä autokatokseen (autokin mahtuisi vielä sisään oven ollessa kokonaan auki vaikka olisi autotalli ja nosto-ovi, meidän auto ainakin 4,7m)
    Enemmän tilaa KHH pukeutua + viikata lakanoita
    Takka vaihtoi suuntaa ja on nyt olohuoneeseen päin
    Käytävä kapeni jolloin saatiin 2 pieneen makuuhuoneeseen 70cm lisää.

    Tuulikaappi mahdollisesti poistetaan ja iso pakastin siirretään eteiseen penkin paikalle.
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2014
  13. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paremmalta näyttää, pystyiskö käytävää kaventamaan yhtään huoneiden eduksi kun ei sitä tilaa siinä tarvi enään niin paljon? Tai vaihtoehtoisesti laittaa käytävälle kiinteitä kaappeja tjms säilytystilaa?
    Paskapytyn kyllä hukkaisin edelleen pois kylppäristä, varsinkin kun KHH kasvoi noin paljon niin sen saisi erilliseksi sille puolen?
     
  14. Bummii

    Bummii Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2014
    Viestejä:
    35
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sen voisi jättää tulevaisuuteen tuon käytävä varan jos haluaa kaappeja käyttää. Tämän hetkisessä kuvassa kaapin ja MH seinän väli n. 120cm joten se on aikas hyvä niin ei ole niin ahdas käytävä. Itse en enempää kaventaisi tuota.
    Vieläkin sitä mieltä että paskio suihkun vieressä, käytännön kokemukset vain ollut hyvää (ainakin meillä molemmilla), sekin niin makuasia kuin olla ja voi! KHH näyttäis olevan hyvää keskitilaa, vaimo sanoi että mahtuu hyvin lakanoita laittaa ym.
     
  15. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt näyttää huomattavasti paremmalta. Oh/khh/terassi yhdistelmä vaikuttaa toimivalta. Khh toimii nyt myös tarvittaessa kuraeteisenä.
    Mieti jo tässä vaiheessa mihin sijoitat talotekniikan niin ei tarvi sitten kalusteista tinkiä niiden takia.
    On tossa vielä monta kohtaa mitä mielestäni pitäsi viilata tehokkaammaksi, mutta huomattavan paljon järkevämpi kuin alkuperäinen.
    Mieti tarkkaan saatko ton tuulikaapin heivattua pois tosta, koska ne neliöt on talon kalleimmat.
     
  16. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0
    On joo, syy miksi siitä "jankkaan", on toi tilan käyttö, isossa kylppärissä se olis ihan eri asia, tuossa kylppärissä voisi olla lavuaari ja vesipiste tjms. Ja tietysti toinen on viihtyisyys :D Tosin jos pytty on jossain KHH:n ja kylppärin välissä eriytettynä, niin tietysti siellä olisi silloin vesipiste.
    Meillä 5- ja 2-vuotiaat, eikä ole kuin yksi vessa, ei pyttyä kylppärissä, ja silti kylppäri on aika täys kun kaksi muoviammetta saunapäivänä. Tosin meillä ei ole KHH:ta eli pesukone on samassa tilassa. Mutta lavuaari käsi- ja hammaspesuja varten täytyisi ehdottomasti olla, ja sitä yritetään lisätä kun/jos tuota rempataan.
     
  17. Bummii

    Bummii Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2014
    Viestejä:
    35
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niinkuin totesin tuulikaappi lähtenee pois tuosta ja tulee avomalliseksi pikku kuistiksi.
    Sano vaan ihmeessä mitä mieleen muutoksia, kaikkia ehdotuksia vähintäänkin harkitaan :)
     
  18. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Meillä toimii paskio kylppärissä ihan hyvin. Vähemmän neliöitä se vie kuin erillinen WC. Silloin kun siellä ei kylvetä, niin se toimii tavallisena kakkos-WCnä. Ja se on helppo pitää puhtaana kun voi reilusti huuhdella käsisuihkulla koko hökötyksen.

    Tuosta uudesta pohjakuvasta sen verran, että nyt näyttää paremmalta. Edelleen kuitenkin peräänkuulutan sitä käsienpesuallasta kylppäriin. Jos siellä on pytty, niin siellä pitää kyllä olla lavuaarikin. Ja olisiko mitenkään mahdollista siirtää KHH:n ovea niin, että mahtuisi isompi töllö/valkokangas? Se vaatisi kuitenkin ehkä muutoksia kylppärin asetteluun.

    Mitä jos kylppäriin tultaisiin vasemmasta nurkasta? Silloin pytty voisi olla siinä kohtaa, mihin olet piirtänyt lastenammeen. Rintamasuunta saunan ovelle päin. Ja heti siitä vasemmalle pieni lavuaari (nykyisen piirtämäsi oven kohdalle). Suihkuseinä voisi olla seinää vasten kääntyvä, niin saa sen 150cm ympyränkin piirrettyä.
     
  19. Bummii

    Bummii Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2014
    Viestejä:
    35
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tätäpä meilläkin, kylppäriin vaan (tästä paskio asiasta taisi olla vastaan ja puolesta aika paljon myös "talon pohja.. ikuisuusprojektissa" pitkään vääntöä :D )

    Se lavuaari harkinnassa.
    Tuonne olkkariin mahtuu 77" valkokangas (170cm leveä) kun seinästä oven reunaan on 180cm tässä piirustuksessa

    Muuten hyvä idea mutta ajatuksena oli että ois hyvä vahtimis paikka saunasta tuohon ammeelle kun on itse saunassa (tummasävytteinen lasiovi tulossa), niin ei mielellään sitten tuota pyttyä laittais suoraan näköyhteyteen saunassa olijoille :)
     
  20. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toi sauna/psh/takka layout vaatii
    mielestäni viilausta. Takka, kiuas ja hormi vie nyt aika ison tilan. Päätä takkamalli, kiuas ja hormityyppi ajoissa niin niiden mitat on sitten heti tiedossa ja saat samalla turvaetäisyydet selville. Pesuhuoneeseen suosittelen kahta suihkua, varsinkin jos saunavieraita käy. Pytty saunan ovea vastapäätä sivuttain ja siihen väliin muurattu näkösuojaseinäke tms. (mahtuuko?) Noin saat nykyisen pytyn paikalle pesualtaan ja pienen allaskapin ja peilin. (paskapaperitkin pitää jossain säilyttää.) Lasten ammeen paikan mukaan ei kannata pesuhuonetta suunnitella, amme ei oo kuitenkaan käytössä järin kauaa.. Helposti irroitettavia kalusteita (esim. suihkuseinäke) saa olla sen 150cm kääntöympyrän sisällä.