Kytkentäongelma (PC, TV, vahvistin ja soitin)

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana IsoAmatoori, 11.01.2014.

  1. IsoAmatoori

    IsoAmatoori Guest Guest

    Liittynyt:
    11.01.2014
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei kaikille, amatööri tarvitsee apuanne vahvistimen, tietokoneen, blu-ray -soittimen ja television kytkemiseksi oikein. Tässä on kuvaus nykytilanteesta:

    Vahvistin Pioneer VSX-922 (HDMI-liitännät: OUT, 1, 2, 3, BD IN, 4, 5)
    Blu-Ray –soitin (HDMI OUT)
    PC HDMI
    Näyttö (HDMI 1, 2)
    TV (HDMI 1, 2)
    Kaiuttimet kiinnitettynä vahvistimeen ”tavallisilla” johdoilla

    Tarvitsisin apua kuinka kytkeä kaapelit oikein, mistä mihin. Erimittaisia HDMI-kaapeleita löytyy yli kymmenen, joiden kanssa olenkin tuhlannut jo tunteja tämän ongelman parissa. Kuinka tämä kokonaisuus olisi järkevää kytkeä siten, että kaikki toiminnot toimivat:

    - PC:n ääni kuuluu vahvistimen kautta kaiuttimista
    - Blu-Ray soittimeen laitettu levy näkyy televisiossa ja elokuvan äänet kuuluvat vahvistimen kaiuttimista, eivät television omista kaiuttimista
    - PC:n kuvan saa television näytölle (ja äänet kaiuttimiin) esimerkiksi kloonattuna PC:n oman näytön kanssa, jolloin voi esimerkiksi näyttää kavereille Youtubesta videoita toimien itse PC:llä ”DJ:nä”
    - Television äänet kuuluvat vahvistimen kautta kaiuttimista, kun PC ei ole päällä.

    Oma maalaisjärki-kokeiluni oli seuraavanlainen:
    Liitin Blu-Ray –soittimen (HDMI OUT) vahvistimeen (BD IN)
    Televisio (HDMI 1) liitettiin vahvistimeen (OUT)
    Tietokone (HDMI) liitettiin näyttöön (HDMI1)
    Näyttö (HDMI 2) liitettiin vahvistimeen (1)

    Tuloksena ei kuvaa, ei ääntä. Tähän mennessä ainoa asia jonka olen saanut toimimaan on se, että PC:n äänet tulevat vahvistimen kautta kaiuttimista ja tämäkin onnistui ainoastaan vanhalla RCA (?) –johdolla, HDMI:n avulla en ole saanut edes ääntä ulos. Tämänkin äänen ulossaaminen vaati vahvistimeen jotain asetusmuutoksia. Minulla on aikaisempaa kokemusta ainoastaan vanhanmallisesta vahvistimesta, jossa ei ollut edes mitään valikoita tai näyttöä, ainoastaan lähdevipu (tuner, cd, dvd jne.) ja äänenvoimakkuuden säädin. Nykyisen vahvistimen monipuoliset säädöt ovat ylivertaiset tietämykselleni, eikä yli satasivuisesta ohjekirjasta ole ollut apua.

    Tarvitaanko kenties jotain HDMI-haarottimia, koska laitteita on monta ja tietokoneen saa näyttöön kiinni ainoastaan koneen ainoalla HDMI-portilla, jolloin yhteys pitäisi ”jatkua” näytön läpi (näytössä 2 HDMI-liitäntää)… Kuinka ihmeessä vahvistimen asetuksetkin pitäisi laittaa… Jos edes tuon johdotuksen saisi kuntoon. Apua… Amatööri kiittää ja kumartaa kaikelle mahdolliselle avulle, kiitos!
     
  2. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Vahvari hdmi-out -> TV hdmi 1, tukeeko sinun tv ARC:ia eli äänenpaluukanavaa hdmi:ssä? Jos tukee niin sitten liität siihen tv:n hdmi:n josta arc-tuki löytyy(yleensä tv:n hdmi1 tai 2, arc-tekstin pitäisi löytyä liitännän vierestä), muussa tapauksessa optinen(tai koaksiaalikaapeli) tv:stä vahvariin.

    blu-ray hdmi -> vahvari esim. hdmi1:een
    pc hdmi -> vahvari esim. hdmi 2:een (laita pc:ltä ääniasetukset kuntoon eli äänilähdöksi hdmi, tuossa ohjetta http://murobbs.plaza.fi/viihde-elek...yamaha-rx-v673-ja-dolby-3.html#post1711733286)

    Mikä tuo näyttö on? Joku PC-näyttökö? Et voi liittää sitä vahvariin ellei siitä löydy toista hdmi-outtia. Hdmi-jakajalla(1in->2out) voi tuplata vahvarin hdmi-outin ja saat tv:n ja näytön kiinni.
    Hdmi-jakajan voi ehkä laittaa heti pc:n hdmi-lähdön jälkeenkin.

    Löytyykö näytönohjaimesta dvi:tä tai disply port:ia hdmi:n lisäksi. Näytön voi liittää niihinkin varmaan sopivalla kaapelilla(dvi->hdmi, dp->hdmi). Tuossa voi käydä niin että saa ääniä kuuluviin vahvarista jos käytät vain pc-näyttöä.

    Koita aluksi saada kuitenkin laitteiden(pc,blu-ray) kuvat näkymään tv:stä ja äänet toimimaan ennenkuin alat miettimään tuota pc-näytön liittämistä ja hdmi-jakajan hommaamista.
     
    Viimeksi muokattu: 11.01.2014
  3. IsoAmatoori

    IsoAmatoori Guest Guest

    Liittynyt:
    11.01.2014
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Päivitystä tilanteeseen:

    kytketty blu-ray soitin (OUT) vahvistimeen (BD IN)
    kytketty TV (HDMI 1) vahvistimeen (HDMI OUT)
    kytketty tietokone (HDMI) vahvistimeen (HDMI 1)

    Tietokoneen kuva näkyy televisiossa ja äänet kuuluvat vahvistimen kautta, samoin blu-ray -elokuvat näkyvät televisiossa ja äänet toimivat.

    Eli kyseessä on kannettava tietokone, jossa siis ainoastaan yksi HDMI ja ulkoinen isompi näyttö kannettavaan (jossa 2 HDMI-liitäntää). Luulisin tämän ongelman katoavan HDMI-jakajalla (tietokone - jakaja = tv ja näyttö).

    Vielä yksi ongelma on kuitenkin jäljellä. Television äänet vahvistimen kautta kaiuttimista (ilman tietokoneen päälläoloa). Tämä ei toimi edelleenkään, vaikka yritin rukata tv:stä lähdettä jne.

    Täytyykö johdotuksia aina muuttaa jos tämä halutaan toimimaan vai voiko kysymyksessä olla tv:n / vahvistimen asetusongelma? (nythän vahvistimen OUT menee TV HDMI 1). Jos valitsen tv:stä sourceksi HDMI 1 (kuten tietokonetta käyttäessä, ei kuva näy, koska tv:n kuva näkyy ainoastaan kun tv:stä valittuna on source "antenni").

    Erittäin suuri kiitos sinulle karik134, olet ollut suureksi avuksi! Yksi kriittinen virhe, jonka olin alunperin tehnyt oli se, että television HDMI 2 -liitäntä ei tue sanomaasi ääniominaisuutta, ainoastaan HDMI 1. Aikaisemmin olin siis aina käyttänyt väärää HDMI -liitäntää television puolelta, koska television HDMI-portit sijaitsevat eri puolilla televisiota ja toinen liitäntä oli lähempänä ja johdotukset on vedetty melko tarkasti (ei paljoa ylimääräistä johtoa, eli ei ylettänyt toiseen).
     
  4. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Eli ARC ei toimi vielä?

    TV:n ääniasetuksiin pitää laittaa ulkoinen äänilaite/ulkoiset kaiuttimet ja onko siellä joku ARC asetus erikseenkin valittavissa (Mikä tv, merkki&malli?)

    Vahvarin asetuksista joku HDMI Control tmv samantyylinen asetus myös päälle että ARC alkaa pelittämään. Ohjekirjoista pitäisi löytyä ohjetta tuohon.
     
  5. IsoAmatoor1

    IsoAmatoor1 Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2014
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei auta taas kun ottaa hattu käteen ja kysyä. Neljä tuntia olen tänään yrittänyt saada kokoonpanoa toimimaan. Eli tilanne on seuraava:

    Vahvistimessa VSX-922 Pioneer on HDMI OUT -liittimessä HDMI-johto, joka menee television SAMSUNG UE46F6515 HDMI-porttiin 2, jossa lukee ARC.

    Blu-Ray soitin on vahvistimessa kohdassa BD IN (HDMI).

    Blu-Ray -elokuva toimii normaalisti ja äänet kuuluvat vahvistimen kautta, televisiosta valitaan vaan source ja kaikki toimii.

    Mutta normaalissa tv:n katselussa en saa mitenkään ääniä toimimaan. TV:n asetuksissa on mielestäni kaiuttimeksi valittu receiver ja tv:n oma kaiutin on pois päältä.

    Mikä kummastuttaa on se, että esim Blu-Raytä katsoessa vahvistimesta valitaan lähde eli tässä tapauksessa BD (muita on esim. sat/cbl, dvd, cd jne.) Mikä ihme tässä pitäisi valita tv:n tapauksessa kun tv:stä tuleva johto menee vahvistimen liitäntään OUT? Vahvistimessa ei voi valita lähteeksi "OUT". Vahvistimen "yleisasetuksista" on päällä ARC.

    Anteeksi kiukkuinen ulosantini, verenpaine on hyvin korkealla. Taidan korkata viskin.
     
  6. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Onko vahvarin puolelta asetettu ARC toiminto päälle, voi olla hdmi control nimellä, ohjekirjasta pitäisi löytyä arc-asetusohjeet. edit: eli vahvarin arc-asetus on päällä
    Vahvarista ei välttämättä tarvitse valita mitään tuloa arc-äänille vaan vahvari menee arc-tilaan automaattisesti kun se huomaa että katsot tv:tä ja sieltä suunnalta tulee ääntä. Itsellä sonyn tv ja denon-vahvari toimii tuolla tavalla.
    Pioneerin vahvistin voi toimia eri tavalla kuin oma denon ja siinä voi olla joku juttu että pitää asettaa joku tulonimi vielä sille arc:lle, en tiedä. Oletko käynyt ohjekirjasta arc-kohdan tarkkaan läpi?

    Onko se johto high-speed hdmi kaapeli? Lukeeko sen tuotepaketissa tai itse kaapelissa high-speed? Yamaha ainakin suosittelee high-speed hdmi:tä arc:n toimivuuden takaamiseksi.
     
    Viimeksi muokattu: 31.01.2014
  7. tttkkk

    tttkkk Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2006
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi!

    Olisiko niin, että tämän vahvistimen HDMI-output ei tue ARC:tä? Ainakin kun netistä katsoin sen ohjekirjaa, niin sen sivulla 22 käskettiin liittämään TV ja vahvistin myös optisella kaapelilla, jotta TV:n ääniä voidaan kuunnella vahvistimen kautta. Ja tosiaan telkkarin ääniasetuksista pitää valita, että käytetään ulkoisia kaiuttimia, eikä TV:n omia. Pioneerin ohjekirja sinulla varmaan onkin, mutta mä katsoin sen täältä: http://www.pioneer.eu/fi/products/archive/VSX-922-K/media.html sieltä suomenkielisen ohjekirjan sivulta 22 se löytyi: siis vielä ostamman optinen kaapeli ja se telkkarin opt-outista vahvarin opt-in:iin, missä näyttää lukevankin TV.

    Oho. Samalla sivulla kyllä lukikin, että ei optista/koaksiaalia tarvitakkaan, jos ne on HDMI:llä kytketty. Joten komento takaisin. Sen sijaan tuon käyttöohjeen sivun 54 ohjeet HDMI-asetuksista kannattaa lukea tarkkaan ja ehkä tehdä alusta loppuun vielä kerran.

    Jossain sanottiin, että voisi kokeilla myös ottaa pistokkeen irti seinästä ja laittaa takaisin. Sitäkin voisi kokeilla?

    Ja tosiaan, onko riittävän uudenaikainen HDMI-piuha?

    Ja jos mikään ei auta, niin plan-D voisi ehkä olla se erillinen optinen kaapeli äänille, mutta sekin voi tarvitaomat asetuksensa vanvistimesta...
     
    Viimeksi muokattu: 31.01.2014
  8. IsoAmatoor1

    IsoAmatoor1 Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2014
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli vahvistimen päävalikosta:

    Home menu - system setup - HDMI setup
    Control ON
    Mode ON
    ARC ON
    PQLS AUTO
    STANDBY LAST

    TV:stä:

    Menu - ääni - kaiutinasetukset - Valitse kaiutin
    Kokeiltu molemmat Ulkoinen kaiutin ja Vastaanotin , ei ääntä.
    TV:n valikossa Anynet+ (HDMI-CEC) Käytössä.

    Kun myös Blu-Ray soitin on päällä, television anynet+ (HDMI-CEC) -valikossa näkyy BD, jonka valittaessa esimerkiksi vahvistimen äänenvoimakkuspotikkaa säätäessä muutos näkyy tv:n ruudulla. Kun tv:n kaukosäätimestä muuttaa volyymiä muuttuu lukema myös vahvistimen näytöllä. Kun tv:n sammuttaa, sammuu myös vahvistin.

    Johdossa ainakin lukee "high speed HDMI cable with ethernet". Optista kaapelia en voi asentaa, se on tässä ehkä se perimmäinen ongelma - täytyisi repiä seinään poratut kaapit irti tai vetää johto kaulan korkeudelta huoneen läpi..
     
  9. IsoAmatoor1

    IsoAmatoor1 Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2014
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lisää huomioita:

    Kun tv:stä valitsee ääneksi jotkun muun kuin vastaanotin, vahvistin sammuu. Ja kun valitaan vastaanotin niin vahvistin käynnistyy. Jotain "keskustelua" laitteet ainakin käyvät.

    Ja jos vahvistimen sammuttaa, tv:n kaiutin käynnistyy. Kun vahvistimen laittaa päälle, tv:n kaiutin sammuu (mutta ei kuulu ääntä mistään).

    Lisäksi jos laitteet ovat pois päältä ja tv:n käynnistää, käynnistyy myös vahvistin. Kun tv:n sammuttaa, sammuu vahvistinkin.
     
    Viimeksi muokattu: 31.01.2014
  10. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    http://www.youtube.com/watch?v=9DH43L71dQ0
    Tuossa videolla asetetaan vxs-522:n arc päälle ja siinä ainakin äänet tulee.

    Onko vahvarissa viimeisin ohjelmisto sisällä?

    Testaa ihan kokeilumielessä sillä bluray soittimen kaapelilla sitä arc. Irroita laitteiden töpselit seinästä, liitä vahvari ja tv toisiinsa sillä lyhyemmällä hdmi-kaapelilla, töpselit seinään jne.
    Ja jos arc toimiikin lyhyellä piuhalla niin ongelma liittynee pitempään piuhaan, jos ei toimi lyhyelläkään kaapleilla niin vika on laitteiden asetuksissa tai sitten arc ei vain suostu toimimaan ollenkaan sampan tv:n ja pioneerin vahvarin välillä.
     
    Viimeksi muokattu: 31.01.2014
  11. IsoAmatoor1

    IsoAmatoor1 Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2014
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kävin pari tuntia tuossa eri menuja läpi laitteista:

    TV:
    Ääni - Lisäasetukset - Digit. äänilähtö - Äänimuoto:
    PCM tai Dolby Digital (kokeiltu molempia)

    Järjestelmä - Anynet+ (HDMI-CEC):
    Anynet+ (HDMI-CEC) Käytössä tai Ei käytössä (käytössä)
    Autom. Sammutus: Kyllä tai EI (Kyllä)

    Tässä menussa oli muutamissa youtube-videoissa ja ulkomaisilla foorumeilla kohta "Receiver", mutta omassa laitteessani ko. menua ei ole. (eräällä foorumilla samsungin asentaja kirjoittaa: "You can listen to sound from the TV through a receiver connected using an HDMI cable without connecting a separate optical cable. To listen to sound through a receiver using the ARC function, go to the Receiver screen (System > Anynet+ (HDMI-CEC) > Receiver). Then select Receiver and set to On. " - tosiaan tuota "Receiver" kohtaa ei menussani ole. TV on alle viikon vanha eli uusimmalla softalla.

    Vahvistimesta olen käynyt läpi menuja ja huomannut seuraavaa:

    Joissakin lähteissä (Input setup, jossa valittavina mm. TV, BD, DVD jne.) on eri valikot. Esimerkiksi TV:n tapauksessa on valittavissa Rename ja Imp. Skip. Esim. CD-kohdassa on samat, mutta lisäksi Audio, josta valittavissa ANALOG-1, COAX-1 ja OPT-1. En tiedä vaikuttaako asiaan, mutta joillakin foorumeilla puhuivat HDMI:n käyttävän SPDIF (tms.) äänen siirtoon - jos oikein ymmärsin.

    Ja tuo ARC siis "toimii" nyt eli esim. ääntä säädettäessä tv:n alaosassa näkyy "Anynet+ Receiver" ja ääni säätyy niin tv:ssä kuin vahvistimenkin ruudulla eli yhteys näyttäisi olevan. Sammutukset ja käynnistykset ovat samanaikaisia. Ääni vaan puuttuu.

    Tosiaan itseaiheutettu ongelmahan on se, että olen rakentanut nämä "huonekalurakenteet" tämän varaan, ts. uusien johtojen (esim. optinen) lisääminen ei ole mahdollista, jos johtoja ei vedä keskeltä huonetta tms. Laitteet on hankittu juuri näiden ominaisuuksien (ARC) takia, tavoitteena saada yhdellä säätimellä toimiva kokonaisuus (ja esim. se että kun tv avataan niin vahvistin avautuu ja sammuvat yhtäaikaa - niin kuin ne nyt tekevätkin). Kaapelit on asennettu kiinteisiin kouruihin seinään kiinniporattujen huonekalujen/hyllyjen (painavat niin paljon, että pakko kiinnittää poraamalla) taakse pois näkyvistä. Yhdenkin johdon lisääminen tietäisi päivien savottaa ja poraamista ja remppaa - aikaisemmissa viesteissä mainitsin että hdmi-johtoja on kymmeniä ja näin onkin, juuri sen takia että jos tarvitsee lisätä laitteita tms. ja johdot on valittu standardin 1.4 mukaan jatkoa ajatellen.

    Suurin osa lukemistani kymmenistä sivustoista ratkaisi asian unohtamalla koko asian ja hankkimalla optisen kaapelin.
     
  12. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Onko mahdollista että saisit joltain kaverilta lainaan toisen merkkisen vahvarin esim. yamahaa, denonia arc-tuella ja kokeilla sellaisella jos toisella hdmi-kaapelilla(tai lyhyemmällä kaapelilla) testailu ei oikein onnistu?


    edit: Jos lainatulla yamahallakaan et saa toimimaan nykyisen kaapelin kautta niin voitko viedä pioneerin vahvarin(tai lainatun yamahan) lähemmäs tv:tä ja liittää sen toisella(ja ehkä lyhyemmälläkin) hdmi-kaapelilla tv:n arc:iin ja edes yksi kaiutin siihen vahvariin kiinni. Tuolla tavalla saisi ehkä selvillä onko hdmi-piuhasta johtuva vika.
     
    Viimeksi muokattu: 31.01.2014
  13. IsoAmatoor1

    IsoAmatoor1 Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2014
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ilmeisesti Yamahaa voisin ainakin lainata ja kokeilla sillä. Harmi, ettei tuossa vahvistimessa ole ainakaan palautusoikeutta enää olemassa..

    JOS kuitenkin joudun hankkimaan sen optisen kaapelin ja tekemään asennuksia, niin toimiiko tuo ARC-systeemi nykyisellä tavalla eli äänensäätö ja käynnistykset / sammutukset toimivat, vaikka ääni tulisikin optista kaapelia pitkin? Hintahan siinä on pieni, mutta se työ.. :grr: