Kaiuttimien yksilöerot (Boston Acoustics A250)

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana splinky, 24.01.2014.

  1. splinky

    splinky Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.01.2004
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    Otin eilen käyttöön uudet Boston Acoustics A250 -lattiakaiuttimet ja jokusen tunnin kuuntelun jälkeen on korvaan käynyt häiritsevästi ero kahden kaiuttimen välillä etenkin diskantin kirkkaudessa. Kaiuttimien paikkaa olen vaihtanut keskenään ja myös kaapeleita keskenään - ei vaikutusta. Toisessa pöntössä on selkeästi terävämpi diskantti ja tietyt äänet erottuvat huomattavasti selkeämmin.

    Kaiuttimet ovat siis käytännössä pakasta vedetyt, eli käyttötunteja ei vielä paljoa takana. Onko kokemuksia diskanttien osalta käytön myötä tulevasta äänen muutoksesta verrattuna äänen laatuun uutena? Eli toisin sanoen, onko toivoa että ääni "tasaantuu" käyttötuntien myötä vai kannattaako mennä suoraan vaihtamaan toinen kaiutin?

    Huomasin myös, että tuon "ei niin kirkkaan" diskantin kortec -kupu on jonkin verran löysempi sormella varovasti painaessa verrattuna kirkkaammin soivaan yksilöön.
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Hifimaailmassa kysyttiin eri valmistajilta kantaa sekä testattiin sisäänajon merkitystä. Osa artikkelista sekä itse kuunneltavat vertailukappaleet on saatavilla verkosta.

    Kyseessä voi olla viallinen kaiutin tai sitten vaan valmistajan luokaton laatukontrolli. Sinänsä on ihan hulvatonta, kun jotkut ns. high-end valmistajat toimittavat asiakkaalle lisämaksusta "factory matched pair" -kaiuttimet. Ai teidän toleranssit on sen verta leveät, että kaksi samalla tavalla soivaa kaiutinta saa vain lisämaksusta?

    Viimeksi tällaista näki suht' tuoreessa Hifissä, jos oikein muistan, niin kyseessä oli Harbethin kaiuttimet.

    Jos tuo on kuultavissa, sen voinee todeta myös mittalaitteilla vasteen poikkeamana, jolloin voitkin kiikuttaa kaiuttimet viallisina takaisin kauppaan. Ei, kaikki kuultavat erot eivät näy vasteesta, mutta jos niissä on läheltä elementtiä mitattuna selvä poikkeama vasteessa, sen myös kuulee ihan varmasti.

    Hifin artikkelista:
    Koska koe käsitti vain kaksi kaiutinmallia, ei siitä voi välttämättä tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätelmiä.
    --
    Odotettavissa olevat muutokset näkyivät selvimmin bassoelementin ominaisresonanssin siirtymisessä aavistuksen alapäin, mutta kotelossa tämäkin muutos oli joka tapauksessa pienempi kuin suoraan elementistä mitattuna. Tämä vaikuttaa korkeintaan bassoalueen toistoon, mutta ei välttämättä edes kuultavasti.
     
    Viimeksi muokattu: 24.01.2014
  3. splinky

    splinky Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.01.2004
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitokset vastauksesta.

    Minulla ei taida tosiaankaan olla "factory matched pair" ;) No joo, vaikka kyseessä onkin minun tapauksessa ns. halpamerkki, niin vähän enemmän tasalaatuisuutta olisin toivonut.

    Ostin ko. kaiuttimet verkkokauppa.com:sta, joten jotenkin luulisin, että aiheesta keskusteleminen myyjäliikkeen kanssa ei ehkä välttämättä tule olemaan yhtä hedelmällistä, kuin mitä se saattaisi olla "alan liikkeen" kanssa. Noh, laitoin kuitenkin verkkokauppa.com:n ohjeen mukaisen kirjallisen reklamaation aiheesta. Katsotaan mitä vastaavat.
     
  4. splinky

    splinky Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.01.2004
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tänään soittelin maahantuojalle ja sovimme, että käyn keskiviikkona kaiuttimien kanssa siellä. Mikäli heidän kuuntelullaan ero ilmenee, niin uusi tai uudet kaiuttimet tilalle.
     
  5. splinky

    splinky Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.01.2004
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viimeinen tilannetieto aiheesta.. Eli uusi kaiutin tuli tilalle. Viallinen yksilöhän se oli. Sen verran selkeä oli sointiero, ettei onneksi tarvinnut aiheesta sen enempää keskustella :)