Kuka korvaa huoneiston pinta vauriot katonvuotaessa

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana jodorowsky, 28.01.2014.

  1. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Moi plazalaiset nyt tarvitsisi hieman viisaamman neuvoa. Kenen vastuulla on maksaa asuntoni maalipinnan vauriot seinässä ja katossa jos talonyhtiön ulkokatto on vuotanut huoneistooni. Normaalistihan omistaja maksaa nämä vauriot mutta voiko tilanne muuttua niin että talonyhtiö maksaa jos talonyhtiön ulkokatto vuotaa ullakolle ja sieltä edelleen asuntooni. Vesihän kerran tulee asuntooni talonyhtiön tiloista. Kun isännöitsiä ainakin minulle väittää että minun pitää itse ne maalivauriot maksaa. Tilata remonttimies itse ja talonyhtiö maksaa sitten ne jos ilmenee rakenteissa vikaa.


    kun nyt vaan ei meinaa oikein olla vara alkaa tähän hommaan ja en tiedä onko järkevää esim odottaa vaikka 5 vuotta ja sitten alkaa niitä laittamaan ja hyvällä tuurilla selviäisi että koko seinä on mätä rakenteita myöten. Talonyhtiö ei myöskään ole laittanut ketään henkilöä omaan laskuunsa katsomaan asuntoani että kuinka pahalta vauriot mahdollisesti näyttävät että voiko tilanne olla vakava vai pelkkä pintavaurio. Onko mitään neuvoa plazalaisilta?
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Viime kädessä vastuu on sillä taholla, joka on vastuussa itse vahingon aiheuttaneesta syystä. Eli kun ulkokatto kuuluu mitä ilmeisimmin taloyhtiön vastuulle, myös sen puutteellisesta kunnosta aiheutuvat vahingot kuuluvat niin ikään taloyhtiölle.

    Tästä täysin irrallinen kysymys on sitten se, että kenen vakuutus mahdollisesti korvaa mitäkin ensikädessä ja minne vastuu sitten lopulta pyöritellään. Jos katossa on esimerkiksi materiaali- tai asennusvirhe, lopullinen vastuutaho voi olla myös rakennuttaja tai jos kattoa on remointoitu, remontista vastannut urakoitsija tai heille vialliset tuotteet toimittanut taho. Ja sitä rataa.

    Sinun kannaltasi tällä ei tietenkään ole merkitystä: ilmoita vahingosta taloyhtiölle (isännöitsijä tai hallituksen pj), jos yhtään pelkäät, ettei yhteistyö suju, niin kirjallisena. Tämä sinun ehdottomasti pitää tehdä välittömästi, ettei viivästyneestä ilmoituksesta ja siten viivästyneistä toimenpiteistä johtuva vahingon paheneminen napsahda sinun nilkkaasi. Siitä sitten eteenpäin yhteistuumin, eli vahinkojen rajoittaminen, vahinkojen arviointi ja korjaustoimenpiteet.
     
  3. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä. Ja vaikka huoneistossa olisi kosteusvaurio joka kuuluu sinun vastuullesi, niin mikäli sinulla ei ole taloudellisesti mahdollista korjata vikaa niin taloyhtiön tulee korjata se kuitenkin heti ettei vaurio pahene ja sitten vasta myöhemmin miettiä maksumiestä. Ei nyt suoraan liity tähän tapaukseen, mutta sulla tietysti on tuo ilmoitusvelvollisuus kuten yllä todetaan.
     
  4. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 291
    Saadut tykkäykset:
    29
    Tuo ohje on ehdottomasti väärin! Kun kyse on viasta, joka aiheutuu taloyhtiön vastuulle kuuluvasta asiasta niin tässä tapauksessa osakas ei missään tapauksessa saa itse lähteä tilailemaan remppamiehiä ja korjaajia (mikäli asiasta ei ole sovittu hallituksen kanssa että näin voi tehdä) vaan asian hoitaminen kuuluu aina taloyhtiölle. Jos isännöitsijä koittaa venkuloida asian hoitamisvastuusta niin tee sitten toinen ilmoitus kirjallisesti heti välittömästi asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajalle (asia kannattaa toki ilmoittaa myös suullisesti jotta asia saadaan oikeasti eteenpäin).

    Jatketaan vielä sen verran, että jos asunnon seinä/kattopinta (joka normaalisti kuuluu osakkaan vastuulle) on vioittunut katon vuotamisen takia niin taloyhtiö on vastuussa myös tämän seinä/kattopinnan korjauksesta (materiaalit/maalaus/tapetit....) siihen tasoon asti mikä on ollut alunperin. Eli tiivistettynä - jos katto vuotaa ja osakkaan kattoon tai seiniin tulee ongelmia niin oikea marssijärjestys on tämä -> ilmoitus isännöitsijälle tai hallituksen puheenjohtajalle - heidän vastuullaan on asian hoitaminen loppuun asti. Osakas ei ilmoituksen jälkeen ole vastuussa mistään - ei korjauksesta eikä myöskään mistään yksittäisistä maksuista, nuo kaikki kuuluu tässä tilanteessa taloyhtiölle (toki vastikkeessa sitten osakas maksaa oman osuutensa myös tuosta korjauksesta). Osakas ei siis tässä tilanteessa voi eikä saa tilata remppamiehiä - mikäli asiasta ei ole sovittu hallituksen kanssa toisin - tuohon on oikeus vain isännöitsijällä tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalla.
     
    Viimeksi muokattu: 29.01.2014
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Näin. Se seikka, että maalipinta sinänsä on "sinun omaisuuttasi" ei muuta yhtikäs mitään.
     
  6. poolspunter

    poolspunter Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.08.2006
    Viestejä:
    101
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juurikin noin niin kuin Mika vastailikin. Osakas vastaa pinnoitteista, mutta jos vaurio pinnoitteille aiheutuu taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakenteen pettämisestä, korvaa taloyhtiö vauriot myös pinnoitteiden osalta perustasoon saakka. Tässä tapauksessa isännöitsijä joko ei ole ammattitaitoinen, yrittää säästää taloyhtiön rahoja tai pyrkii välttämään kaiken tavoin itselle aiheutuvia lisätöitä.. veikkaan jälkmmäistä vaihtoehtoa :D Kaikille asunto-osakkeen omistajille suosittelen, että hankkivat Isännöintiliiton laatiman Kunnossapitovastuu, Ohjeita osakkaalle ja vuokralaiselle -oppaan, joka on erittäin selkeästi tehty ja määrittelee selkein kuvaesimerkein, mitkä asiat ovat taloyhtiön ja mitkä osakkaan kunnossapitovastuulla.
     
  7. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Laitetaapa tähän mikä tilanne on nyt. Eli maanantaina urakoitsija aloittaa keittiön remontin talonyhtiön laskuun. Kysyin silloin uudestaan sähköpostilla isännöitsijältä ja laitoin tällä kertaa kopiot viestistä myös hallitukselle. Että josko isännöitsijä vielä tarkistaisi säännöistä että eikö todellakaan se homma kuulu talonyhtiön ruveta tutkimaan ja laittamaan kuntoon pintamateriaalia myöten kun talonyhtiön katto vuotaa.


    No isännöitsijä ilmoitti heti hallituksen puheenjohtajalle että laitetaanko sinne kosteuskartoitusta sun muuta. Voi vain ihmetellä että miksi isännöitsijä aiemmin kun kysyin häneltä henkilökohtaisesti sitä vastasi silloin niin. Olisiko ollut tietämättömyyttä vai kun hän on vielä aika nuori. Muuten vaikuttaa ihan asialliselta isännöitsijältä.