Vinkkejä DIY subbarin tekoon

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana noeikujoo, 29.05.2013.

  1. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Oletko edelleenkään oikeasti kuunnellut kriittisesti pörrless-subia? Onko sinulla omaa mielipidettä, omistatko omia korvia??? Ja oletko edes katsonut, mitä tuon konkkaan menneen kioskin kopioidut tuotteet maksoi jälleenmyyjillä?

    Oletko verrannut sitä pörrlesspassoasi (DIY-tuotos jota myit vertaamalla tuon kaatuneen firman tuotokseen) johonkin muuhun, oikein tehtyyn ja kunnolliseen subiin? Osaat varmaan ulkoa kaavat, jotta osaat laskea päässäsi, mitä 10-tuumainen "hifimusikaalinen passo" kykenee suljetussa tuottamaan äänenpainetta 35 neliöisessä olohuoneessa? Sitten tiedät, että pikku elementillä ei pärjätä, varsinkin, kun ei haluta, että se subi alkaa rajoittamaan toistoa, jos halutaan kuunnella hieman lujempaa. Ja jos puhdasta toistoa halutaan, silloin ei pörrlessiä käytetä. Kuten eräs tunnettu mies on mitannut: http://www.linkwitzlab.com/thor-measmt.htm

    Paljon olet vissiin subeja rakentanut, mutta oletko kertaakaan suunnitellut??
     
  2. JantsaK

    JantsaK Guest Guest

    Liittynyt:
    31.03.2011
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lainailenpas tätä aihetta, eli olisin kiinnostunut rakentamaan subbarin itse. Subi tulisi aika lailla 50/50 leffa ja musiikki käyttöön.
    Sen verran oon asiaa tutkinu, että jos rakentaisin itse niin olisiko elementiksi Peerless SLS 10 ja Vahvistimeksi hypexin ds 1.2 hyvät vaihtoehdot? budjetti ainakin liikkuu noilla nurkilla ja tietty kotelo tarvikkeet siihen lisäksi.
    Kun en näistä asioista hirveästi vielä tiedä niin tarviiko muuta kun tuon elementin, vahvarin ja kotelon? Entäs umpikotelo vaiko reflexiputkella? Ja mikä olisi sopiva kotelon tilavuus? Näihin asioihin kaipaisin neuvoja :)
    Ja saako tässä tapauksessa itse rakentamalla enemmän rahoilleen vastinetta, kuin esimerkiksi ostamalla valmiin subbarin hintaluokassa n.400-500€ ?

    Kiitoksia jo etukäteen!
     
  3. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Esim. tuolla 500e panostuksella saat reilusti paremman kun pörrles 10" sls. Rakentamiseen tarvitset juurikin puumateriaalin, terminaalit, elementin, vahvarin, refleksiputken (kyllä, suosittelen refleksiä) sekä vanua + mahdolliset ruuvit ja liimat.
    Oma DIY -subutin kustansi tuon ~500e ja se piti sisällään 12" elementin (css) passiivisäteilijän (css apr 15") koteloon tarvittavat puuosat ja vaffarin.
     
  4. JantsaK

    JantsaK Guest Guest

    Liittynyt:
    31.03.2011
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ok, mitä elementtiä suosittelet? Tuo vahvari varmaan kuitenkin suht ok? Elementin koko varmaan pitäis olla joku 10-12" koska mitään jäätävän kokoista subikoteloa en kuitenkaan haluaisi. Ja tosiaan tuo kotelon tilavuus, refleksiputken koko ja pituus on vähän kysymysmerkki ja siihen kaipaisin ehdotuksia, tietenkin elementistä riippuen. Mutta millainen tuo peerlessi muuten on? Luulisin että sekin riittäis mun tarpeisiin? Kokemusta tällä hetkellä 150€ yamahan valmis subbarista niin eroa varmasti on :D
    Mutta jos samasta hintaluokasta peerlessin kanssa löytyy vielä parempia vaihtoehtoja niin kertokaa toki!
     
    Viimeksi muokattu: 22.01.2014
  5. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    SLS 10" sopii hyvin musiikille, mutta isoja leffajäristyksiä siitä ei saa. SLS sarjalaiset toimivat paremmin suljetussa kotelossa. Sinänsä tuo Hypexi kiinteine bassokorostuksineen toimii varmasti hyvin suljetun subin kanssa, kunhan vain tehot riittää.
    Kannattaa myös miettiä, haluatko subia nimenomaan musiikkikäyttöön vai riittääkö nykyiset kaiuttimet siihen. Musiikki- ja leffasubit ovat painotukseltaan erilaisia ja molemmissa hyvin toimivaa ei välttämättä halvalla saa. Jos kaiuttimet riittävät musiikkiin niin leffoihin saa enemmän matalia, kun suunnittelee subin niitä ajatellen. Tällöin refleksiin suunniteltu elementti passiivilla paritettuna tarjoaa pienimmät kotelokoot matalien toistoon. Refleksivirityksissä basso vaan jää löysemmäksi ja saattaa sotkea musiikkia, ellei yhteensovittaminen onnistu hyvin.

    Tuossa on juuri suunnittelemasi sovellus SLS 10". Muitakin hankitapaikkoja noille osille löytyy. Mutta tuosta näet vähän tietoja sopivasta kotelosta esimerkikkipiirustuksineen.

    Kannattaa ehkä harkita budjettiin huonekorjaimen sovittamista. Riippuu tietysti asunnosta onko tälle tarvetta. Yleensä kuitenkin on.
     
  6. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Mitkä olisi maksimimitat kotelolle ennenkuin se on jäätävänkokoinen ? 50lit,70lit,90lit ?
     
  7. JantsaK

    JantsaK Guest Guest

    Liittynyt:
    31.03.2011
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Maksimikoko vois olla 50-60litraa. Ja kyllä kaiuttimet riittää musiikinkuunteluun, että jos nyt sitten mietitään sitä subbaria ihan leffojen kannalta :)
    Mitäs ehdotuksia nyt sitten olisi elementiksi ja vahvariksi, kun myös niitä leffajyrinöitä kyllä haluaisin? Hintakatto elementille ja vahvarille olisi 300€.
    Vai voiskos toi lobotomyn linkittämä setti olla just hyvä leffaoihin, eli sls 10, ds 1.2 ja 60 lit suljettu kotelo? onkos kyseisestä elementistä ja vahvarista kokemuksia?
    Ja saako noista osista itse rakentamalla paljonkin paremman, kuin ostamalla samalla rahalla valmiin subbarin? Oletetaan että subbarin tekemiseen uppoaa se 400-450€.
     
    Viimeksi muokattu: 22.01.2014
  8. JantsaK

    JantsaK Guest Guest

    Liittynyt:
    31.03.2011
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikäs tollanen Peerlessin XLS Passiivielementti on? Kannattaako unohtaa heti kättelyssä? sallii vissiin pienemmän kotelon mut siihen ei oo tarvetta.
     
  9. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Ajaa vähänniinku saman asian ku refleksiputki mutta mahdollistaa pienemmän kotelon. Kannattaa unohtaa jos suunnittelet 60 litraista koteloo. Tee suosiolla suljettu kotelo ja istuta siihen esim tämä
     
  10. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Passiivielementillä korvataan kotelosta refleksiputki. Se vaatii aina kaverikseen sen 'tavallisen' elementin ja maksaa enemmän kuin putkenpätkä, eli tiukalla budjetilla tehdessä joudut sellaiset unohtamaan.

    SLS sarja ei sovellu maksimipaineita leffoille hakevalle käyttäjälle, ei etenkään pienimmässä koossaan. Eikä sovellu myöskään kenkälaatikon kokoinen suljettu kotelo eikä sadan watin vahvistin. Paljon painetta vaatii joko paljon kartiopinta-alaa, suuren ja herkäksi viritetyn kotelon tai paljon vahvistintehoa.
    Mielellään tietysti kaikki noista ominaisuuksista. Mutta tuo suunnitelmasi nyt kuulostaa olevan mahdollisimman kaukana leffajyrinöiden tuntuviin saamisesta. Voi olla että ei onnistu kolmen sadan budjetilla ollenkaan, ei ainakaan uutena kaupasta kaiken ostaen.
     
  11. JantsaK

    JantsaK Guest Guest

    Liittynyt:
    31.03.2011
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämän ymmärrän täysin :) Mutta tällä mennään, siksi kyselen koska haluan tietää vain mikä tällä budjetilla on kannattavaa.

    Mutta peittoaako tuo mainitsemani peerless ja hypex yhdistelmä esim tämän:http://www.verkkokauppa.com/fi/product/14720/ckqdh/Audio-Pro-B1-40-aktiivinen-subwoofer-vari-musta?
    Hirveästi en ole eri subbareita kuunnellut, mutta tuollaisen kaveri osti jonkin aikaa sitten ja kyllä sekin kohtuullista jytinää pitää. Itseä kiinnostaisi kyllä tällä rahalla tehdä se subbari itse, jos se kannattaa?
    Antakaas noiden kahden vertailuun jotain kommenttia :)
     
  12. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse lähtisin tuolla passiivilla liikkeelle. Hieman halvempi kuin Peerlessin vastaava, mutta ruma kuin mikä. Tuo vahvistin antaa vähän enemmän tehoja kuin Hypexi, mutta laadusta en tiedä. Muitakin vaihtoehtoja kilpailijoilta noille varmasti löytyy.

    Elementille jää enään muutama kymppi, eli budjetti paukkuu. Satasella saattaisi löytää jonkin kotikäyttöön ja refleksiviritykseen sopivan 4ohmisen autosubielementin. En ole tosin lähiaikoina seurannut tarjontaa, niin en osaa suositella mitään.

    Tai sitten jätät passiivisäteilijän, mutta nostat kotelokoon sinne 100l pintaan, jolloin halvasta viemäriputkesta saat tehtyä refleksiputken ja saat virityksen tarpeeksi alas. Elementtiin jää sitten vähän enemmän rahaa.
    Tai sitten unohdat refleksit ja ostat kaksi halvempaa isoa elementtiä ja laitat ne huomattavasti isompaan suljettuun ja lisäät budjettiin huonekorjaimen, mikä nyt muutenkin on suositeltavaa.
    Tai sitten ehkä paras suositus. Tuolla budjetilla metsästät käytettyjä vehkeitä.

    Mitä tahansa ostatkin, niin älä laita verkkokaupassa koriin ja maksa. Mielummin soitat liikkeeseen ja kysyt koko paketista tarjousta. Muutama kymppi lähtee usein hinnasta pois.
     
  13. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Kannattaa katsella käytettyä vahvaria ja subbarielementtiä. Suosittelen tähän tilanteesen esim. 12" -elementtiä sekä sitä suljettua 50-65lit koteloa (riippuen elementistä ja sen arvoista) + vahvaria. Vahvari vois olla myös PA -vahvistin joita saa muusikoiden. net:stä halvalla (~100e). jos saat ok-elementin käsiisi niin varmasti peittoaa tuon audio poron.
     
  14. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Kannattaa katsella 8 ohmin elementtiä, sillä kaikki stereopäätteet eivät toimi kunnolla sillattuna 4 ohmin kuormalla. Jos valitset 4 ohmin elementin, vahvistimeksi kannattaa valita 4 ohmin kuormalle suunniteltu subwoofermoduuli (esim. Hypex) tai sitten käyttää stereovahvistimesta vain toista kanavaa. 4 ohmin elementillä minimi-impedanssi voi jollakin taajuudella mennä jopa alle 3 ohmin. Joku järeä pro luokan vahvistin saattaa toimia sillattuna 4 ohmin kuormallakin, mutta sellaisen hinta menee varmaan yli budjetin.
     
  15. Antimidas

    Antimidas Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2011
    Viestejä:
    254
    Saadut tykkäykset:
    0
  16. JantsaK

    JantsaK Guest Guest

    Liittynyt:
    31.03.2011
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
  17. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannattaa taas miettiä sitäkin, että Hypex 2.0:n 55w tehonlisäys on desibeleissä aika olematon verrattuna 1.2 malliin. Vasta 4.0 toisi todellisuudessa jokusen wattidesibelin lisää.
     
  18. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tehoa 120W vs. 175W eli lisäys 55W, olettaen, että mikään muu ei muutu, niin mitäs tuosta saisi lisää, melkein yhden desibelin?
     
  19. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Eipä taida matalia kauheasti tuottaa? Kotelon tilavuutta ja refleksiputken mittoja kun katsoo, viritaajuus on melkoisen korkea subiksi.
     
  20. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Miksiköhän legendaarista Peerless XLS-10 kotielementtiä ei ole enää myynnissä? Siitä sai edullisesti varsin hyvän kotisubbarin, kun sen laittoi 55-60 litran refleksikoteloon 22Hz virityksellä. Itsellänikin oli XLS-10 useamman vuoden käytössä kerrostalossa ja hintaan nähden se toimi mielestäni todella hyvin. Elementti maksoi silloin uutena vajaa 130€. Vahvistimeksi hankin käytetyn Rotelin päätevahvistimen 150€:lla, eli koteloineen subbari tuli maksamaan n. 300€. Yhdessä välissä subbareita oli kaksikin kappaletta NAD 218 päätevahvistimen perässä, mutta totesin sitten, että yhdelläkin pärjää kerrostalossa. Nykyään vastaavaa elementtiä ei enää taida olla tarjolla? Tai ainakaan yhtä edullisesti.