äänen parantaminen

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana timotykki, 20.01.2014.

  1. timotykki

    timotykki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.03.2005
    Viestejä:
    113
    Saadut tykkäykset:
    9
    eli olisi tarkoitus lähtä parantamaan äänen laatua leffoja katsoessa. käyttö on vain leffojenkatselu.tällä hetkellä leffateatterin virkkaa toimittaa yläkerrassa suljettu parvihuone noin 13 neliöä.tulevaisuudessa kaikki laitteet siirtyy tupakeittiölliseen olohuoneesees jonka koko noin 40neliöö.

    laitteet on tämmöiset

    kaiuttimet 2000luvun alusta jamo consert 8, samaan sarjaan keskikaiutin ja takakaiuttimet.

    vahvari on yamaha dsp-z11

    soitin on oppo-103

    sonyn videotykki

    eli mistä olisi parasta aloittaa parantaan äänenlaatua??pientä akustointia ehkä vai päivittään laitteita??

    Parannusta haluaisin väin äänen laatuun, eli leffat täytyis saada kuulostamaan todenmukaisilta ja subbariahan ei seuraavaan viiteen vuoteen ainakaan voida käyttää (lapset nukkuu alakerrassa...)

    kiitos kommenteista jo alustavasti;)
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Akustointi parantaa minkä tahansa ääntä huomattavasti. Toisaalta sen hyvä puoli, eli se, että sitä ei tarvitse vaihtaa "koskaan" kääntyy sinulla vastaan, eli jos huone on vaihtumassa, niin mitään kovinkaan kiinteitä akustisia ratkaisuja ei kannata tehdä. Paksut verhot ja matot on sitten sellaista huttua, että niiden merkitys on minimaalinen. Toki nekin auttaa jonkin verran, mutta ei noita ilkeä akustoinniksi sanoa.

    Vahvistimen äänenlaadun merkitys on vähäinen verrattuna kaiuttimiin, joten jos tuo käsittääkseni aiempi lippulaivamalli edelleen toimii ja riittää liitännöiltään, niin en lähtisi sitä vaihtamaan. Noita Jamoja en ole itse kuullut, mutta ne taitavat olla toistoketjusi heikoin lenkki. Kaiuttimien vaihdossa on vaan niissäkin sama ongelma, eli tila on vaihtumassa huomattavan pienestä melkoisen isoon. Molemmissa parhaalla mahdollisella tavalla toimivia kaiuttimia on hieman nihkeästi; pienessä tilassa riittää vähempi ja ennenkaikkea kaiuttimien pitäisi sietää seinien läheisyyttä, isossa tilassa tätä ongelmaa ei ole, mutta vastaavasti tehon tarve kasvaa huomattavasti. Joku kaiutin voisi olla hyvä tuohon pikkutilaan ja toisaalta olla riittämätön isommassa; isompaan tilaan taan saisi menemään järeämmänkin tussarin, kun oletettavasti sijoitukselle on enemmän vaihtoehtoja.

    Melkoiseen tilanteeseen olet päivityskuumeen hankkinut...
     
  3. timotykki

    timotykki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.03.2005
    Viestejä:
    113
    Saadut tykkäykset:
    9
    tilanne on aika kinkkinen. kaiuttimien vaihtoa olen itseki miettiny kun olen jamoja kuunnellu noin 10v. kun vahvistin on kertaalleen vaihtunut ja pariviikkoa sitten tuli oppo ps3 tilalle .jalustakaiuttimia tai pieniä lattiakaiuttimia olen nykyiseen huoneeseen alustavasti ajatellu joita voisi tulevaisuudessa käyttää takakaiuttimina.jos ei toimi isommassa tilassa.
     
  4. Mikkoeinari

    Mikkoeinari Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.08.2009
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos ryhdyt päivittämään kaiuttimia niin kannattaa kammeta Concert 8:t matkaan kuuntelureissulle jotta pääset vertaamaan kaiuttimia samassa tilassa mahdollisen uuden tulokkaan kanssa (ja vielä parempi jos saat omaan kuuntelutilaan vertailuun kandidaatteja). Tämä taktiikka on säästänyt allekirjoittaneelta ison pinon euroja kun päivityskuume laskee kuultujen realiteettien edessä...

    Concert 8 on hyvä kaiutin ja jos vain on mekaanisesti kunnossa niin soi erittäin hyvin useampien mielestä. Mites olis 3. Concert 8 keskikaiuttimeksi? Muistelen että tuo Concert-sarjan keskikaiutin oli verrattain heppoinen verrattuna Concert 8 ja Concert 11-pääkaiuttimiin.
     
  5. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos tila on vaihtumassa lähiaikoina selvästi suurempaan, en ainakaan itse lähtisi laitteita isolla rahalla vaihtamaan. Itse hankkiutuisin eroon tärykaiusta (jos/kun sellaista esiintyy) ja mahdollisesti ensiheijastukset kuriin. Nämä saa kuitenkin tehtyä ilman mitään isoja remontointitoimenpiteitä.
     
  6. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228
    Kerrotko mikä tuossa nykyisessä setupissa oikein mättää? Parantaa äänenlaatua? Minkä osa-alueen? Muistaakseni concert 8:t oli kuitenkin jo ihan oikeat hifi-kaiuttimet joten luulisi niillä pärjäävän ainakin muuttoon asti vallan mainiosti. Itsellä ei tule mieleen kuin se että ne tärkeät matalat taajuudet sulta puuttuu ja siihenhän auttaa vaan se jonka nimeä nyt ei saa mainita. Tai jumalattomat pääkaiuttimet. :)

    Vaikka naisten kanssa aina vaihtamalla paranee, hifissä näin ei välttämättä käy...
     
  7. timotykki

    timotykki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.03.2005
    Viestejä:
    113
    Saadut tykkäykset:
    9
    keskikaiutin on kyllä aika heppoinen verrattuna concert 8.hankala saada joku myymään yhtä kappaletta .pari viikkoa takaperin kun päivitin ps3 oppoon vaimo sano että kuulostaa enemmän kuin olisi itse paikanpäällä elokuvassa.äänessä haluais enemmän todentuntoa ja uskottavuutta lisää sillain että vaimokin huomais muutoksen.dynamiikkaa ja äänenpainetta ei tarvitse lisää sitä on tälläkin kokoonpanolla varastossa.sama kokoonpano ps3 kanssa on ollut myös 16n olohuoneessa ja 35n tupakeittiössä eli tiedän mitä isompihuone tuo mukanaan.ainut asia on että akustoitua ja akustoimatonta huonetta en ole päässyt vertaileen mitä se äänelle tekee.

    tietenki kun lähtis kierteleen etelän hifiliikkeitä sais paremman käsityksen mitä kalliimmat kokoonpanot tuo parannusta ja
    millä rahamäärällä sen WOU OLIPA MAHTAVA fiiliksen saa.
     
    Viimeksi muokattu: 20.01.2014
  8. timotykki

    timotykki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.03.2005
    Viestejä:
    113
    Saadut tykkäykset:
    9
    no kommentoinpa omia testailua tänne jollekihan siitä voi myös olla apua. ensiheijastuskohtiin seinissä ja taka seinään on tehty vaimennuksia.mittasin ennen ja jälkeen ja kylläse vaan tasotti vastetta melkoisesti.musiikilla huomaa eron selvemmin verrattuna leffoihin.halpa ja helppo asia millä saa parannettua ääntä ja mitä paksummasti vaimennusta sitä isompi vaikutus.itse tein 15cm paksut itselle.
     
    Viimeksi muokattu: 08.02.2014
  9. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Musiikilla eron yleensä huomaa senkin takia helpommin, jos/kun käyttää samoja testibiisejä. Niistä muistaa helpommin miltä on aikaisemmin kuulostanut ;)

    Mistä teit vaimentimet?
     
  10. timotykki

    timotykki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.03.2005
    Viestejä:
    113
    Saadut tykkäykset:
    9
    ihan vaahtomuovista johon kankaat ympärille..toimii ainaki tässä tapauksessa hyvin ja oli helppo testata toimivuus kun otti alakerran sohvasta istuinpalasia kokeiluun.
     
  11. timotykki

    timotykki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.03.2005
    Viestejä:
    113
    Saadut tykkäykset:
    9
    olisko ehdotuksia ääntäläpäisevistä kankaista? kun tuntuu monen hintaista olevan tarjolla ajattelin että siinä vois olla seuraava leffa ääntä parantava toimenpide.
    Lähinnä maksaako kangas 500e tai 1500e eli saako tuossa rahalle vastinetta?
    Kuuleeko tai näkeekä tuommosen eron?
     
    Viimeksi muokattu: 10.01.2015
  12. JJtalo

    JJtalo Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    DIY mies tekee itse esim spandeksista(ei kokemusta), hinta tietääkseni luokkaa ~200e + kehysvärkit.
    kaupallisella puolella hinnat alkaa microperforoiduilla ~350e tienoilta, päättyen kudottuun 3000e kankaaseen. Ite tilasin kudottua kangasta( 900e ) ja tein itse kehykset, säästi aika ison summan noissa kehyksissä. Microperforoidussa pitää olla katseluetäisyyttä reilusti (yli 4m) ettei reiät näy, ja kudotunkin struktuurin erottaa (itellä katseluetäisyys ~2,7m, tietyllä kuvalla ja tietyssä valaistuksessa näkee kun asiaan keskittyy ) jos on hyvä näkö ja olosuhteet kohdallaan. Kudottu (eikä vissiin spandeks) ei vääristä ääntä kuten microperforoitu, ja perforoidulla pitäisi kaiuttimella ja kankaalla olla jonkin verran välimatkaa, kudotulla se voi olla heti kankaan takana.
     
  13. timotykki

    timotykki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.03.2005
    Viestejä:
    113
    Saadut tykkäykset:
    9
    no mikroperformoitua ei siis kannata ostaa jos reiät näkyy noin selvästi alle 4m etäisyydeltä.mistähän tuota kudottua sais ostettua ilman kehyksiä jos hinnassa on iso ero?? Miten muuten tuon irtokankaan saa pingotettua tarpeeksi tiukalle??