Passiivi subbarin kytkeminen

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Gaiyan, 24.05.2005.

  1. Gaiyan

    Gaiyan Guest Guest

    Liittynyt:
    08.06.2004
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miten kytken halpis passiivi subbarin jossa on mono liitäntä Pioneer VSX 514:ään?

    Joshua.
     
  2. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Passiivisubbari jossa on monoliitäntä? Kerrohan vähän tarkemmin. Tuo lause on melko ristiriitainen.

    AV-vahvistimeen ei ole järkevää kytkeä passiivista subbaria. Kuten nimi passiivinen sanoo, sillä ei ole omaa vahvistinta, eli AV-vahvistin joutuisi vahvistamaan myös sen signaalin. AV-vahvistimissa ei ole subbaria varten erillistä vahvistinta. Pääkanavien rinnalle kytkeminen on mahdollista, mutta vaatii subbarille passiivisen jakosuotimen ja lisäksi tasojen sovitus on mahdotonta aloittelijalle.

    Aktiivinen subbari kytketään rca-kaapelilla vahvistimen takana olevasta sub-out liitännästä. Subbari tarvitsee tietysti lisäksi vielä sähköä seinästä. Kaikki muut kaiuttimet tulee asettaa tällöin pieniksi (small) ja jakotaajuus noin 80Hz kohdille. Tuossa Pioneerissa alin vaihtoehto on 100Hz.
     
  3. Gaiyan

    Gaiyan Guest Guest

    Liittynyt:
    08.06.2004
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksesta. Subbariin ei saa kuin yhden kanavan kiinni, eli liittimiä ei ole kuin kaksi kappaletta; + ja -. Onko tätä turha edes yrittää laittaa kiinni?

    Joshua.
     
  4. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    On. Tarvitset sille kaveriksi päätevahvistimen (ja kotelon, jos ei vielä ole).
     
  5. Mikko81

    Mikko81 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    257
    Saadut tykkäykset:
    2
    Hommaa vaikka Zachry DSW-70 vahvistin subbarillesi. Ei muuta kuin
    kotelon kylkeen oikean kokoinen reikä ja vahvistin kiinni ja näin
    subbarisi on aktiivinen jolloin voit kytkeä sen kotiteatterivahvistimeesi. :thumbsup:

    http://www.qnet.fi/casmi/merchant.ihtml?pid=4073&step=4
     
  6. kinetic

    kinetic Guest Guest

    Liittynyt:
    12.07.2005
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko av-vahvarista ulos tuleva signaali siis niin totaalisen heikko, ettei mikään, edes basson korostaminen, auta edes jonkinlaisen lisäbasson aikaansaamiseen? Vai onko +/- -piuhan yhdistäminen rca:han mahdoton tehtävä?

    Mulla on nimittäin ilmeisesti täsmälleen samanlainen tilanne kuin ketjun aloittajalla. Passiivisubbaria ei nykyisellään saa kiinni vahvariin, mutta kuudenkympin päätevahvistimen osto halvan subbarin kaveriksi ei oikein innosta myöskään...
     
  7. miksu

    miksu Amatööri - monella tapaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.04.2001
    Viestejä:
    1 702
    Saadut tykkäykset:
    16
    Ilmeisesti kysymys on esitetty tosissaan.

    RCA-lähdöstä (SUB OUT tai vastaava) tulee ns. linjatasoinen signaali, joka ohjataan vahvistimelle (erillinen tai sub-kaiuttimen koteloon rakennettu, esim. paljon keskusteltu Audio Pro Sub Focus). Signaalin taso (voimakkuus) on niin pieni, että se ei riitä pelkälle kaiuttimelle.
     
  8. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Bassoääniä ei tosiaan kuule jos linjaliitännällä ohjaa passiivibassoa, mutta diskanttiääniä kyllä jo kuuleekin, koska korva on niille herkempi.

    Asiaa voi huvikseen kokeilla, jotta ymmärtää miten pienistä äänitasoista on kyse. Jotta linja-anto ei rikkoutuisi, kannattaa asentaa 100 ohmin vastus sarjaan. Tai jokin kondensaattori. Pääkaiuttimella kuulee diskantit paremmin, sillä siis koe tehtäköön. Eli linja-antoa VOI käyttää musiikin "kuunteluun", jos mitättömän pieni äänentaso riittää. Jos vaikka etsii tiettyä biisiä muiden joukosta, tai haluaa kuunnella säätiedotuksen panematta virtaa päälle kunnon vahvistimeen (joka kesähelteellä kuumentaa kämppää ikävästi).

    Kannattaa rakentaa asiaa varten oma paukkulankaviritys, jossa kaiuttimena on ilmainen romu-pc-piippikaiutin, ja se käytännössä ilmainen 100 ohmin vastus, ja romukopasta löydetty rca-kaapeli. Tuon kun tökkäisee kiinni mihin tahansa linja-antoon, kuulee edes jotain piipitystä.

    Evoluutiomalli olisi käyttää impedanssimuuntajaa, joka laskee linjalähdön luontaisesti noin 100 ohmin antoimpedanssin vaikkapa kymmenenteen osaan, eli 10 ohmiin, tai sadasosaan, eli 1 ohmiin. Tällöin pärjätään ilman mitään sarjavastuksia, saadaan kaikki teho ohjattua kaiuttimeen. Linja-annosta voi ottaa energiaa ulos noin 1 voltti 100 ohmin kuormituksella, eli 10 mA eli 10 mW. Kuulokkeille sellainen riittäisi jo aivan mainiosti, mutta impedanssisovitusta siis kaivataan useimmiten. Mutta ei kannata; impedanssimuunnin on kallis, joten halvempi keino on käyttää yhden sirun vahvistinta ja paristoa, jolla se toimii. Siru maksaa pari euroa.
     
  9. juippi

    juippi Guest Guest

    Liittynyt:
    22.08.2005
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mullakin on sama ongelma. Olen juuri ostamassa uutta viritinvahvistinta. Olen harkinnut joko Sonyn strdb790:stä, tai Yamahan RX-V650:stä. Joudunko ostamaan lisäksi vielä toisen vahvistimen subbaria varten? Vai onko jotain muita mahdollisuuksia liittää subbari tulevaan viritinvahvistimeen? Tuntuisi hieman hassulta ostaa subbarille vielä erikseen vahvistin, joka on kalliimpi kuin itse subbari. Subbari on 4 ohminen, kuten myös muut 2 kaiutintani.
     
  10. aylaoutinen

    aylaoutinen Guest Guest

    Liittynyt:
    09.12.2004
    Viestejä:
    76
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kertaus näyttäisi olevan opintojen äiti...

    Subbarin liittämisessä kotiteatterivahvistimeen on tasan 2 vaihtoehtoa. Joko subbari on ns. "aktiivinen", eli varustettu omalla vahvistimella (esim. AP Sub Focus), jolloin subbari voidaan liittää suoraan kotit.vahvistimeen. Mikäli subbari on taasen "passiivinen" ts. pelkkä elementti (ja mahd. kotelo), tarvitaan vielä erillinen vahvistin subbarin ja kotiteatterivahvistimen väliin.

    Kaupoissa myytävät kotiteatterikäyttöön tarkoitetut subbarit ovat lähes poikkeuksetta aktiivisia.
     
  11. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Itseasiassa kyllähän passiivinen subbari on mahdolista kytkeä pääkanavien rinnalle. Voi sille tehdä jopa jakosuotimenkin, jos ei halua diskanttien kuuluvan subbasesta. Tasonsäätö onkin sitten vaikeampi homma. :)

    Ja älkää nyt vaan alkako tätä sitten suunnittelemaan, lopputulos on erittäin huono.
     
  12. miksu

    miksu Amatööri - monella tapaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.04.2001
    Viestejä:
    1 702
    Saadut tykkäykset:
    16
    Jonkin sortin poikkeus tässä lienee vuoden-parin takainen Pioneer VSX-D814 AV-vahvistin, jossa takasurround-kaiuttimien tilalle voi kytkeä passiivisubbarin. Valikoista roplataan subi käyttöön.

    Tiedä sitten, onko ominaisuutta kopioitu uudempiin vahvistimiin.
     
  13. shack

    shack Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    21.05.2002
    Viestejä:
    2 880
    Saadut tykkäykset:
    2
    OT

    Välillä olisi kyllä kiva kuulla selostuksesi omasta lääkityksestäsi :)

    End of OT
     
  14. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kofeiinipillereitä napostelen, kun en harrasta kansantautia eli kahvin kittaamista. Lisäksi vitamiineja pillerimuodossa. Ja 50 mg asetyylisalisyylihappoa, vai mitä se nyt onkaan se verenohennuslääke. Ajoittain myös 2 pulloa keskikeppanaa sapuskan kera.

    Nuo kaikki lääkinnällisin perustein. Plus kofeiini mielialan parantamiseksi. Höpinöistäni voi joku nero suoraan mitata vereni kofeiinitason, eli kun en ole kofeiinia syönyt, teksti on masentavaa ja vihamielistä, ja kofeiinin kanssa taas positiivisempaa.

    Luomu-minitomaattejakin napostelen, sellaisia tuuman kokoisia palleroita, joita ei tarvitse pestä, siitä vaan rasiasta suuhun.

    Eniwei, "sairauteni" johdosta en joudu pulaan teknisten laitteiden kanssa. Kaikenlaiset paukkulankaviritykset tehdään reaaliajassa, eikä mennä nettiin itkemään kolmeksi viikoksi, että joku asia ei suju millään. Rikkomalla kaikkia mahdollisia sääntöjä ja määräyksiä kaikki on mahdollista. Kun hätätila on ohi, puretaan hätäviritykset ja palataan laillisiin kytkentöihin. Esimerkiksi jos audiovahvistin hajoaa, se ei ole mikään este, linjaliitännöilläkin pystyy kuuntelemaan mitä äänessä tapahtuu. Esim. Kiss Satdem-T kadottaa kuvan aina kuvaformaatin muuttuessa, joten korvakuulolla on pääteltävä koska ohjelma loppuu, jotta tallennuksen saa lopettaa.
     
  15. juippi

    juippi Guest Guest

    Liittynyt:
    22.08.2005
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia vastauksista. Mulla itseasiassa taitaa olla jakosuodin tuossa subbarissa. Mikä olisi hyvä ja mielellään mahdollisimman halpa vahvistin subbarille? Mistä sellaisen voisi ostaa? Olisiko mahdollista käyttää passiivisubbaria kytkemällä se aktiivisubbariin?
     
  16. JJCool

    JJCool Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2003
    Viestejä:
    85
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onkos uusissa av-vahvistimissa tämä passiivi subbarin tuki parantunut vuodesta 2005? Nykyisin kun alkaa noita kanavia olemaan 7-9 lähes kaikissa vahvistimissa ja olisi kätevää jos niistä saisi 2-4 kanavaa kytkettyä passiivi subbarille. Onnistuuko passiivi subbarin kytkentä zone-toiminnolla ajamalla esim zone2:seen subwoofer out-signaalin?
     
  17. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 766
    Saadut tykkäykset:
    488
    Lyhyt vastaus: Ei ole.

    Vähän pitempi vastaus:
    Passiivisubbari vaatii aina erillisen vahvistimen, sellaisen löytää helpoimmin ja halvimmin käytetyistä integroiduista stereovahvistimista (~>2x100W), toinen kanava vaan jätetään kokonaan hyödyntämättä, lisäksi kytkeminen voi aiheuttaa päänvaivaa mikäli linjatulon kytkeminen ei ole hanskassa tai vaffista sopivaa sisääntuloa ei jostain syystä löydy
    (oma kädettömyys tms.).
    Eri juttu on sitten käyttää modulivaffeja (Hypex tms.)...
    Lisäksi tuo eri zonejen käyttö roikkuu kovasti sen av-virvan sisäisestä toteutuksesta, eli kuinka syötöt on toteutettu eri zonejen kesken.

    T: Vesku
     
    Viimeksi muokattu: 19.01.2014
  18. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Miksi olisi, kun ei tuollaiselle ole yhtikäs mitään tarvetta. Käytännössä kaikki kotiteatterisubit ovat aktiivisia. Ainoastaan 49,95€ all-in-one paskoissa saattaa olla jotain passiivikenkälaatikoita. Toinen ryhmä on diy-värkkääjät, joilla on yleensä järeämpiä subeja kuin mitä kaupasta edes saa. Ensimainitut eivät mitään erillisiä vahvareita ostaisi kuitenkaan (kun se maksaisikin enemmän kuin 49,95€) ja toisaalta diy-värkkääjät tahtovat yleensä kilowatin per kanava, tai mielellään enemmän, joten eivätpä hekään olisi kovin kiinnostuneita tuollaisesta ominaisuudesta av-virvassa.
    Siispä, miksi tehdä tuotetta ilman ostajia?
     
  19. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Luojan kiitos edes vuoden 2005 jälkeen AV-vahvistimiin ei ole alettu lisätä ominaisuuksia, joiden tekeminen kunnolla maksaisi holtittomasti ja joista kiinnostuneista kahdesta ihmisestä maailmassa toinen lopetti kotiteatteriharrastuksen viime vuonna. Me muut pärjätään jatkossakin aktiivisubwoofereilla.

    Eihän noista AV-virvoista irtoa kaikki kanavat kuormitettuna kuin parikytä wattia puhtaasti, vaikka markkinointiosasto muuta lupaileekin. Eipä sillä teholla kummoista lisäbassoa ajella. Samaan aikaan sen erillisen varmasti riittävän vahvistimen saa heleposti. Jos on ihan pakko olla "passiivisubbari", niin riivatunko takia sille ei vois sitten ostaa muutamalla sadalla eurolla vahvistinta, joka varmasti on kaikilla mahdollisilla tavoin parempi ratkaisu, kun rääkätä sen av-virvapoloisen pikkuisia päätteitä?
     
    Viimeksi muokattu: 20.01.2014