Huoneen koon merkitys kaiutinvalintaan

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana sushukka, 14.01.2014.

  1. sushukka

    sushukka Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2012
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kotiteatterin rakenteluprojeki on nyt käynnistynyt kun hallituksen kanssa käydyn "pienen" dialogin jälkeen irtosi lupa ottaa yksi talon huoneista tähän käyttöön. :) Ongelmana on tietty huoneen pieni koko 12m2, minkä takia kovin valtavia äänieristys- ja akustointiratkaisuja ei pysty tekemään. Talo on puurakenteinen, minkä takia nuo bassot pysynevät hieman paremmin kurissa ja akustointilevyillä on tarkoitus sitten hoitaa loput.

    Nyt on sitten alustavasti haettu sellaista jonkunlaista näppiarviota minkä hintaisia pönttöjä tuonne kannattaisi lähteä hakemaan ja siten myös minkälaiseen konkurssiin olisi hyvä varautua. Verkkiksessä kävin nyt ensimmäiseksi kuuntelemassa noita purkkeja. Toivoin että tuosta Tannoyn Mercurystä olisi lähtenyt hieman parempi ääni, mutta selkeäksi kävi ainakin se, ettei niitä tarvitse miettiä enää. Monitor Audion BX2 oli toinen verrokki ja se soikin yllättävän tasapainoisesti eri musiikeilla. Liekö seinän läheisyys vai lähekkäin toisiaan sijoittelu, joka tuntui tuovan ylimääräistä pyöreyttä ääneen ja sweetspotin löytäminen oli vaikeaa. Jossakin musiikissa myös diskantit tuntuivat turhan kireiltä. Seuraavan kerran täytyy pyytää myyjiä siirtämään kaiuttimia parempiin paikkoihin. Helium3 ja Aniara olivat lieviä pettymyksiä. Jotenkin tuntui että äänessä oli jotain vikaa minun korvaani. Yllättäjänä oli KEFin Q100-jalustaskobet. Niiden ääni tuntui kestävän parhaiten vertailua tuplasti kalliimpiin kaiuttimiin. Ääni oli sopivasti elävä ja tasapainoinen lähes kaikentyyppisellä musiikilla. Hinta nousikin sitten tuonne 550€/pari.

    Muttamutta nyt tulikin sitten tenkkapoo, nimittäin tuo leffahuone on melko pieni ja hyvin suorakaiteinen -> kaiuttimet on pakko sijoittaa nurkkiin. Myyjäkin sanoi, että tuo KEFin skoben refleksiputki, vaikka osoittaakin eteen, olisi sitten hyvä varmaan tukkia. Ja tästä päästään vihdoin ja viimein kysymykseen, että onko tällaiseen pieneen suljettuun huoneeseen mitään järkeä ostaa kovin isoja kaiuttimia etenkin kun sijoittelu on tehtävä nurkkiin? Haastetta tuo varmaan myös tuo istumapaikan etäisyys kaiuttimista vs. kaiuttimien etäisyys toisistaan (4m vs 2,6m), toisaalta tarkoitus olisi laittaa jotain säkkituolia tms. myös huoneen keskelle, niin enemmän kultakorvat voisivat sitten istua niissä.
    katso liitettä Leffahuone.jpg

    Ajatuksena on tehdä tuollainen semihyvä akustointi huoneeseen eli noin puolet katosta ja koko etuseinä akustolevyillä sekä joku kolmasosa sivuseinistä.
     
    Viimeksi muokattu: 14.01.2014
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Pikana pari kommenttia:

    1. Kaiuttimen koosta ei sinänsä voi päätellä sitä, että miten se sietää seinän lähelle tai nurkkaan sijoittamista. Olet sinänsä oikeilla jäljillä, että usein pieniä kaiuttimia ymmärrettävästi suunnitellaan siten, että ne on jopa tarkoitus sijoittaa lähelle seinää ja toisaalta ihmisen kokoisia mörssäreitä sitten oletetaan sijoitettavan niin, että ne saa tilaa. Absoluuttinen sääntö tuo ei kuitenkaan ole.

    2. Random-akustolevyn paukuttelu seinille ilman bassovaimennusta varsinkin merkittävään osaan huoneen pintoja on ongelmien tilaamista. Elä yliakustoi yläpäätä/diskanttia. Jos olet karvaakaan totisemmin liikkeellä, niin yhteys ammattilaiseen ja akustointisuunnitelmaa tilaamaan. Huone vaikuttaa äärettömän paljon sointiin. Olet valmis laittamaan ilmeisesti nelinumeroista summaa kiinni äänentoistoon ja kun akustiikkalevytkin maksaa 50e/m2 ylöspäin, niin rahaa palaa. Kannattaako sitten pihistellä siitä, että toteuttaa sen akustiikan niin hyvin, kun tila, budjetti ja sinun käyttötarkoituksesi sallii?
     
  3. aamupaisti

    aamupaisti Guest Guest

    Liittynyt:
    25.08.2010
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve. Oletkos ajatellut moista ratkaisua: http://audiovideo.fi/testi/gradient-50-ja-evidence-mk4-kaiuttimet-testissa

    käytettynä gradientin ämyreitä on liikkunut aika edullisestikkin. Kyseisen valmistajan ämyrithän on käsittääkseni suunniteltukin hyvin pitkälti "ongelmallisiin" paikkoihin joka ei tässä tapauksessa varmaan olisi lainkaan huono ajatus?

    Itsellä hyviä kokemuksia musankuuntelu/leffakäyttökaiuttimina amphionin argon mallista. Tosin tässäkin yläpään sointi on "kireähkö" joten ei välttämättä sinun makuusi.
     
  4. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Perisuomalainen sisustusmalli eli sohva kiinni takaseinässä ei äänentoiston kannalta ole todellakaan optimaalinen ratkaisu. Sen lisäksi, että huoneen nurkissa on pahimmat bassoalueen moodit, on yleisen stereokuvan kannalta yleensä suotavaa, että kuuntelijan pään takana olisi hieman ilmaa.

    Tästä taas päästään jouhevasti tuohon aprikoimaasi ongelmaan; tuo kuuntelupaikkaa hieman lähemmäksi huoneen etuseinää niin myös kuuntelupaikan ja pääkaiuttimien välille muodostuu tasaisempi kuuntelukolmio.
     
    Viimeksi muokattu: 14.01.2014
  5. sushukka

    sushukka Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2012
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksista! Ensinnäkin tarkoitus ei ole upottaa tähän järjettömiä summia esim. 8-sarjan Genelec-vaihtoehto on minulle ehdottomasti liian kallis. Samoin tuo aamupaistin linkkaaman arvostelun "kohtuuhintainen" Gradient 2500€/pari sai kakomaan parikin kertaa.

    Akustointisuunnittelu olisi varmaan hyvä olla olemassa, mutta sekin on nopsasti tonnin keikka, joka on taas pois jostain muualta. Ymmärrän tuon "akustoida päin persusta"-argumentin, mutta jos sen muotolisi näin, että aikomus olisi nyt akustoida ne ensimmäiset seinä- ja kattoheijastukset pois, jota varten on turha kallista akustiikkasuunnittelua vielä tilata. Nurkkiin voisin kuvitella tulevaisuudessa laittavani bassoansat, mutta täytyy nyt katsoa miten lujaa tuolla voi yleensäkään tuota musiikkia luukuttaa. Olen myös ymmärtänyt, nyt tolkuttomat määrät aikaa tähän aiheesen käyttäneenä, että koska tila on pieni, niin kovin ihmeellisiä vaihtoehtoja akustointiin ei ole olemassa. Tuplakipsilevyt nyt olen tuonne ruuvaamassa, väliseinät täyttänyt kivivillalla ja kattoruoteiden sivuttaisisiirtymät lähihuoneisiin olen katkonut, mutta sen enempää ei muutaman akustolevyn lisäksi pysty kai huonetta liikaa kaventamatta tekemään. Jotain resonaattoreita voi rakennella, mutta en ihan sille tasolle taida olla kuitenkaan menossa... Sisustuksella täytyy siis yrittää tehdä paljon. Ajattelin tehdä myös sivuilta alaslasketun katon, jossa keskiosa siis korkeampi ja päällystetty akustolevyillä. Tämä tuuhean lattiamaton kanssa todennäköisesti saa pystysuunnan ääniheijastukset siedettävästi kuriin. Sivuseinien akustointi on aikomus tehdä muutamalla akustiikkataululla.

    Istumapaikan kanssa on ongelmallinen tuo pikkuvaatehuone, jonne kaikki tietotekniikkakrääsä tulee. Jos hinaan leveää sohvaa eteenpäin, niin pääsy vaatehuoneeseen estyy. Toinen vaihtoehto olisi tietty tunkea tilaan tuo kapeampi mekanismisohva, joka ehkä mahtuisi tuon vh:n eteen, mutta istumapaikkojakaan ei tahtoisi vähentää yhtään. Olen myös miettinyt, että josko tuon vh:n oven ottaisi kokonaan pois ja korvaisi jollain verholla, mutta en ole varma vaikuttaisiko tämä jotenkin negatiivisesti äänimaailman yhtenäisyyteen.

    Täytyypä sitten alkaa katselemaan noita pienempiä seinän läheisyydestä tykkäämään rakennettuja purnukoita. Varmaan tarttee käydä kuuntelemassa lisää noita eri vaihtoehtoja, mutta ongelmallisiksi nuo kuuntelupaikat tekee se, että ne ovat aika optimaalisia tiloiltaan ja on vaikea yrittää selvittää kuinka ne kotona kuulostaa. Toki kotiin voi lainata noita päniköitä, mutta siellä ei voi taas verrata ääntä muihin ehdokkaisiin. Olisi aika jees idea jos joku audioliike rakentaisi kuuntelutilan, jossa on liikutettavat seinät. Sitten voisi vain työnnellä niitä vastaamaan edes sinne päin omaa tilaa, niin saisi edes jonkunlaisen kuvan miltä kaiuttimet voisivat kotona kuulostaa.
     
  6. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Valtaosa esim. nyt tästä nurkkaan sijoittamisen ongelmista esiintyy kovarakenteisissa huoneissa (bassot). Olisi aika hankalaa ja typerää rakentaa liikkuvia seinärakenteita vaikkapa betonista. Jos taas seinät ovat jotain kevyttä levyä, olisi koko jutun pointti kadotettu jos kerran yritetään simuloida omaa tilaa.
     
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tossa on vaan se ongelma, että samantien pitäisi rakentaa liikkuva kattokin, ja lattia pitäisi saada samaten säädettäväksi, että voidaan simuloida tilannetta "alin kerros" vs. kerrostalon mikä tahansa kerros, jonka alapuolella on jotain. Lisäksi seinien paksuutta ja materiaalia pitäisi pystyä säätämään sen mukaan, että millaista huonetta simuloidaan ja pitäisi olla kaikenlaisia sisustusobjekteja, että voidaan todeta miten sohva vaikuttaa vs. nojatuoli sekä onko kirjahyllyä seinät täynnä vai paljasta betonia ja sitten niitä ikkunoita pitäisi kanssa saada sijoiteltua ja lasia eri paksuisina ja verhojakin vois ja...

    ...ja siltin tulos olisi vain "sinnepäin".

    Mulla on vielä parempi idea: asiakas ottaa ne kaiuttimet kotiin koekuunteluun, niin sitten tietää tasan, miltä ne kuulostaa kotona.
     
  8. Rascalking

    Rascalking Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.08.2004
    Viestejä:
    92
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näin on. Kotia vaan kamppeet, niin ei tule yllätyksiä kotona sitten.

    Tuosta huoneen koosta vielä sen verran, että itsehän tuuttasin vuosi sitten samankokoiseen huoneeseen pari Argon 3L:llää ja Ion+:ssat. Eihän nuo Argonit nyt järin suuret ole, mutta ei kyllä pienetkään. Hetkeäkään hankinnan jälkeen en ole katunut ostosta ja omaan korvaan setti soi tuossa huoneessa hyvin.

    Tosin verrokkina aiempi setti koostui Anthony Gallon A'Diva pikku palloista, joten olihan suuri tuo hyppy koko luokassakin.
     
  9. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Marssi lähimpään alan erikoisliikkeeseen, näistä saa vehkeitä kotikuunteluun. Jos ei saa, vaihda liikettä. Ei noita voi/kannata ostaa "kuurona".

    IMO nurkkasijoitus ei ole hyvä juttu äänellisesti. Kokeile miltä kuulostaa. En suosittele sulkemaan refleksiputkea, itsellä ei ole refleksipöntöt kuulostaneet hyvältä jos noin tekee.
     
  10. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Riippuu ja roikkuu monesta asiasta. Itselläni taas toisto on parempaa refleksiaukot tukittuna.
     
  11. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Sehän riippuu ensisijassa kaiuttimen osalta siitä, onko ne refleksit suunniteltu tulpattaviksi vai ei. Jos on, tulppaaminen nostaa viritystaajuutta ja laskee basson tasoa. Monissa kaiuttimissa tulee mukana sitä varten muotoillut superlon- tai vastaavat huokoiset tulpat. Tällöin tulppaaminen parannus ääneen or the lack of riippuu huoneen ominaisuuksista ja sijoituksesta. Ainakin monissa Tannoyn ja Monitor Audion edullisemmissa malleissa on tullut tulpat mukana. Just nyt nenän edessä olevissa Elaceissa ei.

    Eri juttu sitten, kun aletaan vaikka Geneleciä tulppaamaan, kun niin ei missään nimessä ole tarkoitettu tehtävän..
     
  12. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juuri näin. Näissä omissa Monitor Audio GX-sarjalaisissa oli tulppaamattomana vähän liikaa bassoa näin betonibunkkerissa kuunneltaessa ja tulppaaminen auttoi tähän ongelmaan.
     
  13. sushukka

    sushukka Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2012
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, rakennellaanpi huone siihen kuntoon, että voi alkaa kaiuttimia tuonne raahaamaan. Nyt vaatehuoneen ovi kutistui 9x21->7x21, sähköjohdot ja putket AV-johtoja varten on vedetty ja seinät melkein levytetty. Sitten edessä on se haastavin osuus eli huoneen ilmeen saaminen tyylikkääksi ja samalla tarkoitukseensa sopivaksi. Kovin on vaikeaa tehdä modernia ja tyylikästä huonetta pelkillä tumman sävyillä. No kattellaan...
    Varmistaisin vielä sen, että jos ja kun kyseessä ei ole betonibunkkeri, vaan ihan normikipsiseinäinen puutalon makuuhuone, jossa joka seinän takana on enemmän tai vähemmän villaa (66mm väliseinä x2 ja mitälie joku 25cm ulkoseinä x2), niin ymmärtääkseni bassojen kanssa ei pitäisi tulla kovin isoja ongelmia? Joku puhui myös yliakustoimisesta, johon liittyy toinen kysymys eli jos ulkonäöllisistä syistä haluan laittaa kattoon paljon akustiikkalevyä, mutta seiniin vähän, niin meneekö äänimaailma jotenkin sekaisin tällöin?
     
  14. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kevytrakenteisena tuo tila ei välttämättä mitenkään mahdoton ole bassojen osalta, vaikkakaan ilman akustointia vaste ei tule suoraa muistuttamaan.

    Akustoinnista: Avainsana on tasaisuus, eli vaimennusta olisi hyvä saada mahdollisimman tasaisesti koko äänialueelle. Jos vuoraa seinät ja katon jollain ohuella akustointilevyllä, tulee äänestä todennäköisestii ns. kuollut keskialueen ja diskantin osalta, kun taas käsittelemättömäksi jäänyt bassoalue mölisee hallitsemattomasti. Mittalaitteilla saisi selville huoneen ongelmat, jonka pohjalta olisi helpompi lähteä suunnittelemaan tuota akustointia.
    En suosittele tekemään akustointiratkaisuja ihan vain estetiikan takia, vaan äänen toimivuuden ehdoilla.
     
  15. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Onkos plazalla selkeitä ohjeita tuon tekemiseen jossain?
     
  16. sushukka

    sushukka Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2012
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ok, nyt kun luin taas yhden yön näitä aiheeseen liittyviä kirjoituksia, niin kyllä se on vain pakko taipua pikkuhiljaa siihen, että tumma siitä huoneesta tulee. Ei sitä kankaalta heijastuvaa hajavaloa muuten mitenkään saa kuriin. Hieman kuitenkin mietityttää tuo katto, että kuinka sen saa tummaksi kun kaikki kattopaneelit näyttäisivät olevan vaaleita, eikä koko kattoa haluaisi jollain ecophonillaakaan vuorata. No ehkä sitä tekee niin, että vetää kipsilevyt joka paikkaan ja maalaa koko huoneen pohjamaaliltaan tummanharmaaksi, minkä jälkeen aloittaa tuon akustoinnin pikkuhiljaa. Eikös se niin mene, että kaupasta tuo RadioShackin äänenpainemittari ja sitten aletaan säätämään? :) Muutenkin hyvä kompromissi pitäisi löytää sillä toki tilassa katsotaan leffoja, mutta soitellaan myös musiikkia eri instrumenteilla. Sitä mietin, että jos laittaisi tuonne kattoon kipsilevyt jollain muutaman sentin ilmavälillä resonaattoreiksi? Talo tuli aikanaan puolivalmiina eli mm. yläkerran joutui rakentamaan itse. Tämän ansiosta kuitenkin alakerran kattojen päällä on tuollaiset 25cm villaa. Joten voisikohan tehdä niin, että vetää nuo alakerran höyrynsulkumuovit katosta, joita ei siis enää yläkerran valmistuttua tarvitse, ja ripustaa sitten noi kipsilevyt kattoon. Eikös tuollainen noin niin kuin periaatteellisesti voisi olla aika hyvä bassoresonaattori ja siitä saisi myös pinta-alallisesti ison?
     
    Viimeksi muokattu: 17.01.2014
  17. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Akustointi ei ole ihan niin simppeliä hommaa, jos tehdään muuta, kuin tapetaan ensiheijastumia.

    Mittaukset sinänsä on simppelit, akustoimattomasta tilasta mittaukset kuuntelupisteestä ja siitä esimerkiksi 50cm kaikkiin suuntiin (ylös, alas, vasen, oikea, taakse, eteen sekä mahdollisesti vielä yhdistelmät eli ylös ja vasemmalle jne.).

    Se sitten, että mihin toimenpiteisiin näiden perusteella riippuu huoneesta ja huoneen mitoista sekä kaiuttimien sijoittelusta huoneessa. Eipä noita kannata random-nettiohjeilla alkaa tekemään, kun ammattilaiselta saa kunnollisen AV-vahvistimen hinnalla suunnitelman..
     
  18. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Itsellä on Ecophon Sombraa keskellä kattoa. Muu katto on vedetty kenties hieman oudolla ratkaisulla eli mustalla tapetilla. Löysin mustaa kohokuvioitua tapettia, joka oli lähes mattapintaista. Epätasainen pinta (kuvio) ja vähäinen heijastavuus (musta, lähes matta) ei heijastale kuin erittäin vähän ja pinta hajoittaa senkin. Bonuksena se tasoitteli katon kipsilevytyksen pienet virheet (ruuvien paikat jne.).
     
  19. sushukka

    sushukka Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2012
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielenkiintoista. Pystytkö laittamaan kuvan tuosta katosta vaikka privana jos ei muuten? Voi tuo akustiikkasuunnittelu olla ajankohtainen jossain vaiheessa, mutta nyt tämä on vielä liian kivaa näin itse tehtynä. Tässä tapauksessa kun se matka ja oppiminen on varmaan pian lähelle yhtä hauskaa kuin se päämäärä varsinkin kun olen ymmärtänyt, että nälkä kasvaaa syödessä ja päämäärä voi aina lipsua hieman eteenpäin. :)
    Laitoin tuosta katon akustoinnista oman kysymyksen oikeammalle keskustelualueelle:
    https://www.dvdplaza.fi/forums/show...teatterihuoneen-katon-akustointi-kipsilevyllä
     
  20. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Eipä ollut näemmä itsellään yhtään kuvaa, jossa se katto näkyisi, mutta audiovideo.fi:ltä saattaa lähiaikoina löytyä.

    Ei tuossa mitään eksoottista sinänsä ole, 180x180 alaslasku-moduuli ja sen ympärillä koko katto tätä. Jos olisin ollut aiemmin liikkeellä, olisin vetänyt myös laskun alle, mutta tuo tuli keksittyä myöhemmin. Alunperin katto oli maalattu mattamustaksi, mutta se osoittautui todella araksi naarmuuntumaan (maali siis) ja muutamassa kohdassa saumat olivat todella rumat. Päällimmäisenä ajatuksena itsellä siis oli siistiä tuo katto, mihin tarkoitukseen se tapetti toimi todella hyvin. Hajavalon hörppijänä se musta maalikin olisi toiminut.

    Tapetti on tätä.
     
    Viimeksi muokattu: 17.01.2014