Budjettitason suositteluja (vahvistin ja kaiuttimet)

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Luuvaunu, 10.01.2014.

  1. Luuvaunu

    Luuvaunu Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2014
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi!

    Olen jo vuosia kuunnellut musiikkini Sonyn kasaripakettiratkaisulla. Ostin tuossa Project Debut Carbonin ja nyt käynkin levyhyllyä uudelleen läpi, kun kaikki kuulostaa niin paljon paremmalta! Nyt pitäisi päivittää myös vahvistin ja kaiuttimet, Vahvistimeksi olen miettinyt tuota Denon PM 720 E http://www.amazon.de/Denon-Stereo-Vollverst%C3%A4rker-Frontblende-ECO-Standby-HC-Singele/dp/B007Y3OBIS/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1389372184&sr=8-1&keywords=denon+pma+720+ae, kaiuttimista en tiedä mitään. Käytettyjä klassikoita saa vinkata tai tarjota :) Käytettyjä tässä kuitenkin metsästän tällä budjetilla. Vahvistimesta sen verran, etten halua maksaa mistään ylimääräisestä, vaan phono-liitäntä, line-in ja volumesäätö riittäisi.

    Kuuntelen kaiken musiikkiini vinyylinä ja tyyli vaihtelee Jazzista Doom metalliin. Eli joku perushyvä, luotettava paketti haussa. Budjetiksi voisin arvioida n. 500-700€, eli jos tuon Denonin ostan, niin kaiuttimiin jää 300-500.

    En ole tosiaan mikään kultakorva, että budjetinkavatukset eivät nyt tule kyseeseen, keskityn enemmän levyjen ostamiseen :)

    Kiitokset jokaiselle joka jaksaa auttaa miestä mäessä, täällä näköjään kysellään aika paljon tämänsuuntaisia kysymyksiä!
     
    Viimeksi muokattu: 10.01.2014
  2. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228
    Keskittyminen itse äänitteiden hankintaan on aina erittäin hyvä idea, toisaalta jos olet edellisellä setillä selvinnyt nämä vuosi kymmenet tuntuisi järkevältä sijoittaa nyt hieman enemmän ja taas porskuttaa pitkään. Mutta kyllähän tuollakin budjetilla pärjää kun vaan miettii tarkkaan mistä hankkii ja varsinkin mitä haluaa. Kerroit musiikkimaustasi mutta et mitään kuunteluhuoneesta, onko kyseessä pienehkö kerrostalohuone vai avara olohuone puurakenteisessa ok-talossa? Kuunteletko rauhallisilla voimakkuuksilla vai kuten Motorheadin konserteissa mutta vaan paljon kovempaa?

    Denon vaikuttaa tapaukseesi ihan hyvältä ratkaisulta, ja hinta yllättävän alhaiselta jos sen tuolta Amazonista saa kotio. Kaiuttimiin jää silti sen verran vähän että tosiaan käytetyt kuulostavat hyvältä ratkaisulta, ja niitähän kannattaa metsästää paitsi ihan Googlen avustuksella myös täältä foorumin myyntipalstoilta ja ehkä sinun tapauksessa varsinkin http://www.hifiharrastajat.org/foorumi/forum.php jossa stereo- ja vinyyliharrastajia on muutenkin pilvin pimein.

    Sitten on tietysti "uusia yllättäjiä" ihan edullisessakin hintaluokassa jotka ovat saaneet suitsutusta mutta näistä ei meikäläisellä minkäänlaista kokemusta. Esim. http://www.hifitalo.fi/indiana_line_tesi_260_pari joka kirsikkana näyttää jo ihan tyylikkäältä. 500-600€ hintaluokassa on alan lehdistössä ollut testejä vuosien varrella useita ja aina ne samat siellä tuntuvat keikkuvan, mm. Chorus 662 ja Aurelia Aniara mutta nämähän eivät ole mitään bassotykkejä sitten jos sellaista halajaa, mihin tuo Doom metalli voisi vähän viitata. Jotkut käytetyt lattiakaiuttimet voivat olla helppo ratkaisu mutta tuossa hintaluokassa usein aika kuraa jopa ei-kultakorvalle ja vaativat usein enemmän siltä kuuntelutilalta...
     
  3. Mikkoeinari

    Mikkoeinari Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.08.2009
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sitten kun tulee taas käytettynä tarjolle niin Jamo Concert 8 / D830. On kova luu ja pienellä onnella & tinkimisellä menee budjettiin. Klassikko monessa mielessä, noiden kanssa voi käydä niin että ei tarvitse päivittää enää koskaan.
     
  4. slinger

    slinger Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.09.2011
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannattaa ehdottomasti tsekata tuo Indiana line. Itse harkitsen ostavani Tesi 540:set. Kävin tällä viikolla valkokangas.netillä kuuntelemassa Tesi 260, 242 sekä 542:set ja näissä todellakin on hinta/laatu suhde enemmän kuin kohdallaan.
     
  5. Luuvaunu

    Luuvaunu Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2014
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi!

    Kiitos avustasi! Kuuntelutila on kerrostalohuoneisto, kaiuttimet ovat n. 1,5 m lähimmästä nurkasta, verhot ja matot ovat melko paksua tavaraa. Tavoitteena on tasapainoinen paketti, jolla kuuntelee sujuvasti kaikenlaista musiikkia. En ole bassofriikki, pidän enemmän tasapainoisesta ja erottelevasta äänestä. Volumetaso pysyy yleensä maltillisena.

    Nuo Indianat vaikuttaisivat juuri siltä, mitä haen. Pitää lukea vähän arvosteluja ja käydä Tampereella jossain tutustumassa ja kyselemässä ammattilaisen mielipidettä :) Kirsikanvärisenä sopisivat muutenkin joukkoon :)

    Kiitos myös Mikkoeinarille ja slingerille vastauksista. Tutkin myös noita Jamo Concert 8, jos näkyisi käytettynä!

    edit. Sen verran vielä, että tuo budjetti kyllä joustaa muutaman satasen ylöspäin, jos niikseen tulee.
     
    Viimeksi muokattu: 12.01.2014
  6. JayeizH

    JayeizH Guest Guest

    Liittynyt:
    22.03.2010
    Viestejä:
    78
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse ostin tuossa vanhojen (Monitor Audio BX2) tilalle Q-Acoustics Concept 20 kaiuttimet joulukuussa. 499€/pari. En tiedä löytyykö käytettynä, kun on vajaan vuoden vanha. Mutta näissä on mielestäni varsin miellyttävä, selkeä, suht tasapainoinen ja erotteleva ääni. Ainakin minun korvaan. Joissain kappaleissa tosin huomaa, että laulajan ääni hiukan puskee soittimien yli, joten tämän voi ottaa pienenä miinuksena. Tämä ei tosin vaivaa joka biisiä. Vika voi olla vahvistimessakin, joka on Denon AVR-2113. Muistelisin että BX2:n kanssa oli vähän sama tilanne. Bassoa näistä tulee "tarpeeksi". Ei mikään "jytkekaiutin", mutta basso on mukavan napakka ja tarkka. Elokuvista jää se suurin jytinä kyllä, mutta musiikissa toimii.

    Lisäksi näitä kannattaa testata omassa kämpässä. Itse kuuntelin liikkeessä ja tuntui että ääntä ei tule tarpeeksi, että se hukkuu. Luotin kuitenkin ("sääntöjen" vastaisesti) arvosteluihin ja vein parin kotio (lisäksi kakkosvaihtoehto Epos Epic 2 tuntui aivan liian muhkealta). Ääni oli aivan toista luokkaa kotona kun huone oli pienempi ja kaiuttimet lähempänä kuuntelijaa. Eli jos huoneisto on iso, voi olla että ei sovi, mutta kannattaa testata.

    En ole mikään asiantuntija (vasta 1,5 vuotta kuunneltu ja toinen kaiutinpari menossa), mutta olen erittäin tyytyväinen Concept 20:iin, varsinkin musiikin kuuntelussa. Kannattaa ehdottomasti testata jos haluaa yleispätevää ja tasapainoista kaiutinta musiikin kuunteluun.
     
  7. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Rotel ra10 on suht edukas vaihtoehto ja sisältää kohtuullisen phonoasteen.
     
  8. JayKay70

    JayKay70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.01.2008
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    Luuvaunu: Jos et ole vielä laitteita hankkinut (jos olet, niin laitahan tietoa mitä tuli hankittua), niin tässä vinkki, jonka olen antanut jo moneen kertaan:

    Classic Audio: http://www.classicaudio.fi/fi/
    Kallion Retro: http://www.kallionretro.kotisivukone.com/
    Hifiharrastajat ry:n forum: http://www.hifiharrastajat.org/foorumi/forumdisplay.php/22-Myydään

    Et mainitse sijaintiasi ja nuo liikkeet ovat Helsingissä, mutta voisin uskoa postittamisenkin onnistuvan pienellä neuvottelulla.

    Ja kuten aina, niin HH ry:n forumin myyntiosiossa on taaskin kaikkea kivaa tarjolla ja myös budjettiisi mahtuvia laitteita.

    Ihan vinkkinä, että Regan vahvistimissa on varsin mainiot phonostaget, mutta jopa ajattelemani Brio 3 (ei -R-versio) taitaa puhkaista budjetin...

    Toisena vinkkinä, vaikka erikseen mainitsit budjettikurin pitävän, niin suosittelisin kuitenkin tsekkaamaan jos saisit edes huntin-pari (tai jopa kolme ;)) lisättyä, niin saisit todennäköisesti sen verran paremmat kaiuttimet, että puukorvakin kuulee selvän eron.
     
    Viimeksi muokattu: 05.02.2014
  9. xpasix

    xpasix Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2005
    Viestejä:
    89
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaiuttimiksi Wharfedale Emerald 97. Todella tasapainoinen ja miellyttävä soundi.
    Ja myös Dooooom metalli kuulostaa niin mahtavalta ;)
    + käytettynä vielä halvalla.

    Ps. Katso huutonetistä...
     
  10. JuccaKo

    JuccaKo Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2012
    Viestejä:
    64
    Saadut tykkäykset:
    0
    Komppaan ehdottomasti xpasix ehdotusta emerald 97:sta. Olen omistanut kyseiset kaiuttimet 1,5 vuotta ja hetkeäkään en ole herätysostosta katunut.
     
  11. Luuvaunu

    Luuvaunu Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2014
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkoituksena oli saattaa tarina päätökseen, mutta pääsi unohtumaan. Ostin tätä kautta Cambridge A500 vahvistimen ja Dynaudio 42 kaiuttimet jalustoineen ja johtoineen todella sopivaan pakettihintaan. Myyjä oli erittäin asiallinen tapaus, pari tuntia kauppojen sopimisen jälkeen oli tavarat matkalla! :)

    Erittäin hyvän päätöksen tein, todella miellyttävän kuuloinen paketti. Sopii erityisen hyvin kaikkeen meteliin ja Sleep-Electric Wizard tyyliseen pörinään, mutta myös Jazzi ym. soi pehmeästi. Ainoa puuten jonka olen havainnut on joissain Soul-Jazz-Funk tyylisissä levyissä esiintyvä basson epäselvyys. Eli basso soittimena hukkuu hieman taustaan ja on epätarkka. Aion kokeilla vaikuttaako Cambridgen Azur 640 RIAA-korjain asiaan mitenkään.

    Ja kiitos kaikille vielä avusta vaikka asia olikin jo ratkennut!
     
  12. JayKay70

    JayKay70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.01.2008
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^ Varsin hyvät hankinnat teit IMO. Valitettavasti uskon vahvasti, ettet saa nykyisillä laitteillasi kovin suurta parannusta bassontoiston laatuun ja ainoana "helppona" ratkaisuna näkisin rasian vaihtamisen. Mutta tämäkin vaatisi sitten sen verran panostusta, että ainakin soittimen hinnan joutuisit tod.näk. siitä maksamaan...

    Et tosin mainitse, mikä rasia sulla on Projussa kiinni, mutta sattuneesta syystä itselläni on tällä hetkellä sama laite himassa Ortofonin 2M Red-askilla ja voin vahvistaa tuon saman basso-ongelman. Soitin on kiinni Rega Elicit-vahvistimen (sisäiseksi riaa:ksi varsin hyvässä) phono-tulossa ja tummaa amerikkalaista rytmimusiikkia soittaessani ongelmana on juuri tuo alarekisterin muhjuisuus. Yleensä tähän voi jonkin vaikuttaa varren korkeutta säätämällä (VTA-säätö), mutta kun tuossa Carbonissa ei tätä ominaisuutta ole. Toiseksi voit kokeilla neulapainon säätöä ja olen itse usein huomannut myös neulapainon kevennyksen parantavan bassojen seurattavuutta. Ja lisäksi vielä myös riaa:n sähköisillä arvoilla voi olla asiaan vaikutusta. Jotta ei ole ihan yksinkertaista tämä vinyyliharrastus :rolleyes:

    Tämä käytössäni oleva Carbon on liikkeeltä saama sijaislaite uuden Rega RP8:n toimituksen ajaksi. Itselläni tälläinen Rega oli jo n. 9 kk:n ajan ja sen verran viallinen yksilö osui kohdalle, että tästä ajasta oli huollossa lähes 7 kk. Nyt sitten peruttiin kauppa ja laitettiin uusi samanlainen kieputin myös edelleen Rega Apheta-rasialla tulemaan. Varsinainen phonostageni on Rega Ios (mk I) ja ikäväkseni on sanottava, että ei tällä Carbonilla ole äänenlaadullisesti oikein jakoa tuohon Rega-settiin verrattuna. Tosin hintaerokin on moninkertainen ja Ios mukaanlukien samalla rahalla saisikin jo yli kymmenen Carbonia... Olenkin itse tähän vinyylipuoleen panostanut vähitellen yhä enemmän, sillä siinä rahalla saa ihan selvää parannusta sijoitetuille euroille ja tässä kohtaa sen lisäeurojen tuoman parannuksen juuri huomaa.

    Tässä nimenomaisessa Carbonissa on kaksi perustavanlaatuista fibaa ja ensinnäkin moottorin kiinnitys on toteutettu niin, että kiinnikket ottavat kiinni runkoon ja näin varressa asti tuntuu lievää värinää sitä kosketettaessa. Kaikki ylimääräiset resonanssithan ovat levysoittimissa erittäin epäsuotavia ominaisuuksia ja jos soitin olisi oma, niin yrittäisin tviikata jonkinlaiset kumiprikat tms. moottorin kiinnikkeiden alle. Toiseksi kaiuttimista kuuluu varsin voimakas hurina levyjen hiljaisissa kohdissa ja raitojen välissä ja tähänkin etsisin kyllä kovasti ratkaisua, jos Carbonin kanssa joutuisin kauemmin elämään. Mutta älä ymmärrä väärin, sillä en halua Carbonia dissata ja muuten soitin on varsin mainio ja varsinkin tuo hiilikuituvarsi on hyvä. Siksipä tekisi mieli kokeilla soitinta jollain selvästi paremmalla (= kalliimmalla ;)) MC-rasialla. Potentiaalia selvästi parempaan äänenlaatuun siinä kun on. Noihin kahteen mainitsemaani ikävään ominaisuuten tässä käytössäni olevassa soittimessa vain hakisin korjausta. Mulla on ollut kaksikin Pro-Jectia, Debut III ja 6-Perspex ja olin näihin molempiin hyvin tyytyväinen (varsinkin jälkimmäiseen), mutta kun se ruokahalukin kasvaa syödessä...

    Suosittelen muuten hankkimaan Hifiharrastajat ry:n julkaiseman Vinyylioppaan, josta josta juuri tullut toinen painos ja myyjiä löytää kyllä netistä helposti. Siitä saa ihan perustiedon lisäksi myös vähän perusteellisempaakin dataa hämmentämään harrastusta.
     
  13. Luuvaunu

    Luuvaunu Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2014
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitokset kattavasta tietopaketista! 2M red rasia on Projectissa, katselin tuolta ulkomaalaisilta foorumeilta, ettei Blue-malliin päivittämisessä olisi järkeä vaan kannattaisi siirtyä suoraan Bronzeen. Katselen nyt ainakin kuukauden näillä laitteilla, ennenkun alan mitään päivittämään. Tuo Cambridge Azur RIAA-korjain tulee levyvaihtokauppojen ohessa, niin pääsee tekemään vertailuja tuon vahvistimen oman kanssa.

    Tosiaan tuo basson epäselvyys esiintyy vain tietyillä levyillä, esimerkkeinä Curtis Mayfield Superfly, Charles Wright & The Watts 103rd Street Rhythm Band - Express Yourself ja Donald Byrd Ethiopian Knights. Kuitenkin toisissa samantyylisissä levyissä, kuten Pharoah Sanders - Elevation basso toistuu todella selkeästi. King Crimsonin Larks' Tongues In Aspicissa meinaa bassoa olla välillä jopa liikaa.. Basistina tulee tähän nimenomaiseen asiaan kiinnitettyä ehkä tavallista enemmän huomiota :)

    Teen nyt niin, että kokeilen tuon RIAA-korjaimen lisäystä ensiksi ja mietin kuukauden päästä mahdollista rasian vaihtoa(Ortofon Bronze). Voisin myös mielenkiinnosta kokeilla tuota ehdottamaasi neulapainon vähennystä, erityisesti kiinnostaa kuulla ero näiden räikeimpien tapausten kohdalla. Curtis Mayfieldin kanssa pääsee myös tekemään lisävertailuja, kun uusi 180g 2LP paketti saapuu :)

    En ole huomannut soittimessa mitään hurinaa hiljaisissa kohdissa, vaikka välillä volumea on ollut enemmänkin. Toki jotkut vanhemmat levyt pitävät vähän ääntä, mutta uutena ostetut ovat mielestäni hiljaisia. En keksi muutenkaan mitään pahaa sanottavaa Projectista, tuota basso-ongelmaa lukuunottamatta.

    Olisi mielenkiintoista lukea jonkun enemmän asiaan perehtyneen tekemiä äänirasiavertailuja joten jos sinulla on mahdollisuus saada eri rasioita testiin, niin ei muutakun topikki pystyyn hifiharrastajiin tms! :)

    Ja tuo Vinyyliopas on ollut ostolistalla jo hetken, ostanpa sen nyt heti kun vielä muistan!
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2014
  14. JayKay70

    JayKay70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.01.2008
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^ Olen varma, että tuo CA:n phonostage tuo parannusta, sillä nämä perusvahvareiden levysoitinesivahvistimet ovat usein mallia "kun tällainen nyt pitää olla" :rolleyes: Tämä ei tietenkään koske vinyylin kulta-ajalta periytyviä vintage-vehkeitä ja näissä onkin useimmiten riaa-asiat kunnossa.

    Olen myös samaa mieltä tuosta rasian päivittämisestä ja kannattaa tehdä kerralla kunnon harppaus ylöspäin, vaikka se vähän kirpaisisikin. Bronze on varmasti selvä edistysaskel ja jossain vaiheessa sitten 2M Black ;) Tuota ovat tuolla maailman turuilla myös kovasti kehuneet todella hyväksi MM-rasiaksi. Oma suositukseni on myös kokeilla Nagaokan rasioita ja itselläni niistä varsin hyviä kokemuksia MP-200 mallista ylöspäin. Ainakin MRHifiltä saa Nagaokaa pääkaupunkiseudulla.

    Jos tuo basson epäselvyys on levykohtaista ja kun suurin osa noista mainitsemistasi levyistä löytyy myös omasta hyllystäni, niin kyseessä taitaa olla näiden albumeiden uusintajulkaisut. Ja jos/kun näin, niin näistä ei hyvää ääntää saa ulos sitten millään. Olen esim. tuon Ethiopian Knightsin pessyt 2-3 kertaan, mutta silti soundi on todella tunkkainen. Etenkin näillä Blue Noten vähän epämääräisillä uusintapainoksilla on varsin huono maine harrastajien keskuudessa ja aika usein julkaisujen laatu onkin aika syvältä. Itselläni on tosin näiden huonojen prässien lisäksi tullut vastaan varsin mainioita julkaisuja, joten ihan kaikkia BN:n re-printtejä ei voi systemaattisesti vetää lokaan. Myöskään oma Charles Wrightin Express Yourself ei paljon soundeillaan voi kehua... Varsinkin Kakkapyllyssä (Levykauppa X siis) on näitä uusintapainoksia paljon tarjolla ja soundien osalta näiden ostaminen on enemmän tai vähemmän arpapeliä. Tämän vuoksi omat ostokseni Kakkiksesta ovat viime aikoina jääneet varsin vähiin ja olen keskittänyt ostokseni hyviksi kokemiini kivijalka- ja nettilevykauppiaille. Myöskään en noihin 180-grammaisiin "audifiilipainoksiin" kajoa enää kuin pakon edessä. Näissä kun on tullut vastaan niin paljon kelvottomia ja kieroja prässejä ja rupusoundisia levyjä, että ostan mielummin vanhan painoksen jos vain jostain löydän. Kiikutin mm. nämä AC/DC:n re-printit levydivariin heti kun olin löytänyt niistä vanhat painokset tilalle. 80-luvulla ostamani versiot ovat joko hävinneet tai kuluneet kuuntelukelvottomiksi ja ostin uusintapainokset tilalle, mutta en näistä pitänyt.

    Tässä kohtaa ilmainen mainos ja Espoon Tapiolan Heikintorilla sijaitseva Blue Vinyl Records on varsin mainio liike ja olenkin sinne kantanut jo varsin ison pinon vitosia :) Liikkeessä voi myös koekuunnella levyt ennen ostamista ja tämä jos jokin on asiakaspalvelua. Haittana on, että olen löytänyt niin monta uutta artistia, että ostokseni ovat tod.näk. 50% suuremmat kuin ilman koekuuntelua (koska tällöin ostaisin varovaisemmin)...

    Tuo Carbonista kuuluva verkkohurina taitaa olla sitten yksilökohtaista ja hyvä jos omassasi ei tätä ole. Levyistä kuuluviin ripsuihin ja rapsuihin auttaa useimmiten märkäpesu ja itse käytän manuaalista Knosti Antistat-pesuria, sillä en ole vielä löytänyt kohtuuhintaista hiljaista konepesuria. Pesuliuoksena käytän ihan akkuvesi/isopropanoli-seosta ja hyvin on toiminut. Hifiharrastajien forumin vinyyliosiossa löytyy jo yli sadan sivun mittainen ketju lakupizzojen puhdistamisesta ja suosittelen lukemaan :thumbsup:

    Mulle tulee RP8:n mukana tehdasasennettu Rega Apheta, jonka olen jo hyväksi havainnut ja jos rasiavertailuja vielä teen (ja jos jokin liike suostuu näitä testiin antamaan), niin tällöin on kysessä 1-1,5 kiloeuron hintaluokan MC-rasiat ja uskoisin tässä kohtaa menevän itselläni sen rajan, jolloin muu kalusto ja huone asettavat rajan kalliimpien rasioiden tuomille hyödyille.