Takkahuoneeseen äänentoisto !

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana keigykedy, 09.01.2014.

  1. keigykedy

    keigykedy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2005
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tervehdys !

    Täällä olisi taas yksi kyselemässä neuvoja ammattilaisilta/tietäjiltä...

    Ollaan juuri muutettu ja takkahuoneeseen olisi tarkoitus nyt hankkia kaiuttimet & vahvistin. Huone on n 25 m2 ja lattiana kivilaatta, seinät ovat kiveä. Tämä huone on siis meillä about se ainoa jonka saan itse sisustaa ilamn että tarvitsee vaimokkeelta pyytää erikseen lupaa...

    Nyt olisi siis tarvetta saada äänentoisto kuntoon. Pääasiallinen käyttö on PS4, urheilun seurailu, leffojen katsominen ja musiikin kuuntelu (tässä järjestyksessä).
    Kaiuttimet saisivat mielellään olla mustia ja seinään kiinnitettäviä. Siinähän ne kriteerit sitten olivatkin. Budjetin olin ajatellut jonnekin noin 3000 € mutta siitä voi kyllä joustaa (molempiin suuntiin...)

    Eli olisiko ehdotuksia minkälainen setti kannattaa hommata ?
     
  2. keigykedy

    keigykedy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2005
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    ja lisäksi edellisestä kämpästä jäi vielä 2x Genelec 6010 jotka eivät ole missään käytössä. Pystyisikö näitä käyttämään mitenkään hyödyksi tuossa tulevassa setissä vai ovatko liian pienet ?
     
  3. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Löytyykö pohjapiirrosta? Luonnostele vaikkapa sketchupilla tai paintilla. Ikkunat, kulkuaukot, ovet, takan sijainti ja aiottu kuuntelupaikka?

    Pikkugenet kelvannevat juuri ja juuri surround kanaviin vielä tämän kokoisessakin tilassa. Etupäähän esim. F Two subbari ja 3kpl G Three pääkaiuttimiksi. Tässä setupissa tulisi sitten kokonaista 'kaksi pykälää' kokoeroa surroundien ja pääkanavien välille, mutta se on kuuntelijasta kiinni onko tämä ylitsepääsemätön ongelma. Leffasta riippuen kovimmilla tasoilla G One surroundit tulevat todennäköisesti käymään clippaustasoilla, samalla kun pääkajarit vielä jaksavat täysin ongelmitta. Mikäli pääosan ajasta ei kuitenkaan mennä aivan täysillä, niin tämäkin ongelma on lähinnä teoreettinen. Mitään harmiahan ei näille kajareille aiheudu tilapäisestä ylikuormituksen yrityksestä, eikä äänessäkään suojapiirien ansiosta kuulu mitään rumia röpeltämisiä tai vastaavia.

    Pelejä ja leffoja jos on tarkoitus harrastaa, niin en mielellään ottaisi G Three kokoa pienempiä kajareita pääkanaviin. Surroundeihin optimi olisi sama kuin edessä, mutta yleensä budjetilla tehtäessä se ei ole mahdollista. G Two olisi tietty aina parempi kuin One, mutta jos ne Onet ovat kerran jo valmiina, niin kannattaahan niillä alkuun kokeilla.

    Genelecillä löytyy kattava valikoima seinätelineitä ja asennustarvikkeita.

    F Twon hinnalla tosin alkaa saada jo SVS:n 12" uutuuksia taikka BK Monolith plussaa, molemmat vieläpä antimodella lisättynä. Kivirakenteisen huoneen kyseessä ollessa subin antimodetettaminen on vakavasti suositeltavaa, melkeinpä pakollista. Menetään F Twon sisältämät genlec-optimoidut jakosuotimet, mutta toisaalta saadaan samaan rahaan toimiva huonekorjaus ja suuremmat äänenpainereservit.
     
  4. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
  5. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    B3031A Behringerit ovat aika kookkaat seinään kiinnitettäviksi. Vieläkin edullisemmin pääsee, jos valitsee:

    5x Behringer B2030A Truth. Hintaa noille kertyy yhteensä 719€. Nuokin riittävät tuohon tilaan. Seinäkiinnitykset vaikkapa Vogels VLB200 telineillä. B3031A on toki parempi, mutta kalliimpi ja IMHO rumempi.

    Etuvahvistimeksi noille kajareille vaikkapa Denon DN-500. Hinta 979€.

    Sitten lopuilla rahoilla 1-2 kpl SVS:n 12" subbareita -> http://www.lsound.eu/speakers/subwoofere.html
     
    Viimeksi muokattu: 10.01.2014
  6. keigykedy

    keigykedy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2005
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yeah ! Kiitos kaunis jo etukäteen, arvasin että täältä löytyy apua !

    Latasin tuon Sketchupin ja tein jonkun hätäsen luonnoksen huoneesta. Nyt en vaan osaa liittää sitä sitten tähän... mihin formaattiin tuo tiedosto pitäisi kääntää ja miten ?
     
  7. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Ota vaikka print screen sopivasta kuvakulmasta, rajaa ja liitä .jpg:nä tänne. Näin minä ainakin teen silloin harvoin kun käytän sketchuppia NX8:n ja Inventorin sijaan..
     
  8. keigykedy

    keigykedy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2005
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Thänx.

    Kokeillaas

    katso liitettä takkahuone.jpg

    Tuolla takaseinällä on valmiiksi ikkunan yläpuolella edellisen asukkaan jättämät kaiutinjohdot (toinen pää on siinä telkkarin alapuolella). Tuo iso ikkuna on lähes poikkeuksetta pimennysverhojen takana joten tilasta saa kyllä melko hämärän. Lattialta puuttuu lisäksi 2 nojatuolia jotka olen hankkimassa
     
    Viimeksi muokattu: 10.01.2014
  9. keigykedy

    keigykedy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2005
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo BK Monolith + vaikuttaa hyvältä subbarilta.
    Sen verran amatööri olen että mitä eroa on etu- ja viritinvahvistimella ? Eli mistä jään paitsi jos ostan tuon noeikujoo:n ehdottaman Denon DN-500 etuvahvistimen enkä jotain viritinvahvistina ?

    Lisäksi ei ole oikein tietoa miten nuo kaiuttimet pitäisi sijoittaa, ei viitsisi porata reikiä kaiutintelineille turhaan vääriin paikkoihin. Lisäksi sitten tuo kaiuttimien ja vahvistimen säätäminen ja kalibroiminen tuntuu myös aika ylivoimaiselta tehtävältä. Pitäisikö konsultoida jotain Hifistudiota tai Mareksia tulemaan kotiin asentamaan ja säätämään ja mitä se mahtaa maksaa ?
     
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Etuvahvistin: sisältää vain linjatasoiset lähdöt eli vastaavat lähdöt, kuin vaikkapa cd-soittimen persuuksissa. Ei vahvistimia sinänsä, eikä voi kytkeä passiivikaiuttimia suoraan.

    Päätevahvistin: sisältää vain vahvisinosat (päätteet), ei juuri muuta. Ottaa signaalia yhdestä tai muutamasta liittimestä ja tuuttaa pihalle. Syöttää vahvistettua signaalia passiivikaiuttimille (kuten mikä tahansa tavallinen plaza-suositus, Tannoy, Dali, Monitor Audio, Dali...)

    Yleensä kahta ensin mainittua käytetään kimpassa, se on sitä Hifistelyä. Jos käytössä on aktiivikaiuttimet eli kaiuttimet, jotka itsessään sisältävät vahvistimen tai vahvistimet (puhtaimmillaan aktiivikaiuttimessa (Genelec, Behringer) pitäisi olla joka elementille oma vahvistin), ei päätevahvistinta tarvita, koska se puoli hoituu kaiuttimessa.

    Integroitu vahvistin: sisältää sekä esi- että päätevahvistimen samassa kotelossa. About se yleisin malli.

    Viritinvahvistin: sisältää radiovirittimen eli voi kuunnella myös radiota. Yleensä integroituja vahvistimia.

    Av-vahvistin: Ainakin jonkinlaiset ominaisuudet kuvalle ja äänelle, AudioVideo-Vahvistin.

    Näitä sitten yhdistellään, suurin osa halvemmista vahvistimista, joista plazalla jauhetaan, on integroituja av-viritinvahvistimia, eli samassa kuoressa on esi- ja päätevahvistin sekä kuva/ääni-piirit vielä päälle radioviritin.

    Joku voi korjata, jos kompastelin...

    Isoin ero tuon Denonin ja (integroitujen) AV-virvojen kanssa on se, että tuo Denkku ei sisällä päätevahvistimia lain, joten vaatii joko
    A: aktiivikaiuttimet, tai
    B: erillisen päätevahvistimen.
     
  11. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Monolith on hintaluokassaan parhaimpia subbareita, mutta hieman halvemmalla saat L-Soudista SVS PB12-NSD DSP:n, joka on samaa tasoa Monolithin kanssa, ellei jopa hieman parempikin. Hintaa tällä hetkellä kotiovelle toimitettuna 769€.

    Tuossa Denonissa ei ole viritintä. Lisäksi siitä puuttuu päätevahvistimet, joten joudut hankkimaan sitä varten aktiivikaiuttimet tai erilliset pääteasteet joka kanavalle. Denonin ostessa saat pro-tason av-etusen, jossa on XLR-lähdöt aktiivikaiuttimille tai päätevahvistimelle. Jos et ole kovin vaativa äänenlaadun suhteen, niin kyllä tavallisella av-viritinvahvistimellakin pärjää. Mutta jos päädyt aktiivikajareihin tai haluat hyödyntää nuo Genelecit takakaiuttimina, niin silloin on hyvä varmistaa, että viritinvahvistimesta löytyy vähintään 5.1-kanavainen linja-anto.

    Laitteiston säätäminen ei nyt kovin vaikeaa ole, jos hommaa dB-mittarin. Subbarille kannattaa hommata Anti-mode subbarin ja huoneen yhteisvasteen korjaamseksi. Dolbyn sivuilta ainakin löytyy jotain neuvoja kaiuttimien sijoitteluun. -> http://www.dolby.com/us/en/consumer/setup/connection-guide/home-theater-speaker-guide/index.html?utm_campaign=dlb&utm_medium=social&utm_source=techmamas&utm_content=blog-rs-techmamas
     
    Viimeksi muokattu: 10.01.2014
  12. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Dolbyllä on hyvät ohjeet sijoitteluun. Etukaiuttimet kuuntelijan korvan korkeudelle (telkkarin tai tavallisen projektioscreenin kanssa keskarin joutuu yleensä sijoittamaan tästä linjasta hieman alemmas tai ylemmäs), surround/takakanavat voi asentaa hieman ylemmäs ja suunnata sitten alas päin, niin ääni kuuluu paremmin usealle kuulijalle.
    Kalibrointi ei ole mitenkään mahdoton tehdä itsekään. Automaattiasetuksista saa kaiuttimien etäisyydet yleensä oikein, manuaalisesti tarvitsee korjailla yleensä lähinnä subbarin jakotaajuus ja vaihe/etäisyys, joka automaateilla menee huonolla prosentilla oikein.

    Huoneen kalustuksesta sen verran, että kannattaisi harkita kuuntelupaikan siirtämistä keskemmäksi huonetta. Perisuomalainen tapa sisustaa seinän vieriä myöten ja jättää keskilattialle turhaa tyhjää lääniä on vähän hassu. Kuuntelupaikan tuominen irti seinistä parantaa kuultua äänenlaatua merkittävästi. Lähemmäs näyttöruutua siirtymällä myös koettu kuvakoko kasvaa samalla. Esim. täällä on 77" kuva hieman alle 250cm etäisyydeltä katsottuna, ja tuntuu että saisi olla paljon isompikin, etenkin kun katsottava materiaali on nykyään suunnilleen yksinomaan FullHD tarkkuutta levyiltä.
     
  13. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Huomautetaan nyt selvyyden vuoksi, että AntiModella ei ole mitään tekemistä minkään säätämisen kanssa, vaikka toisin valitettavasti usein tunnutaan kuvittelevan. AntiMode on huonekorjain, mutta vaihesäätöä tai voimakkuudensäätöä se ei tee.
     
  14. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Totta, jos säätämistä mietiään sanantarkasti. Itse miellän 'säätämisen' siten, että se on tarkemmin äänentoiston kanssa määrittelemätöntä puuhastelua. Sopii kuvaamaan melkein mitä tahansa tekemistä tai toimintaa, joka vaikuttaa loppulliseen äänenlaatuun.
     
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kyllä, mutta ongelma on se, että täällä on mm. huudeltu, että "en mä tartte tota SPL-mittaria, kun antimode hoitaa noi säädöt", kun ei muuten hoida.

    Pidin kommenttiasi ongelmallisena siksi, että mainitsit SPL-mittarin ja AntiModen samassa virkkeessä ja puhuit säätämisestä. Ensin mainittua voidaan käyttää vähintäänkin kanavakohtaisen SPL:n (volumen) tasaamiseen ja pääkanava/subwoofer vaiheen sovittamiseen. Sillä ei sen sijaan korjata huoneen akustisia ongelmia. Sen sijaan AntiModella nimenomaan korjataan akustiikan ongelmia, mutta SPL:n ja vaiheen suhteen sillä ei tehdä mitään.

    AntiMode on monessakin tilanteessa erittäin perusteltu hankinta, mutta ei säätämiseen...

    Tuo nyt kuulosti omaan korvaan vähän samalta, kun että "hyvin ne kaiuttimet riittää, jos hommaat subwooferin ja momo-RCA -kaapelin tukevoittamaan bassotoistoa". Ehkä sitten luen kuin piru raamattua, mutta kun nyt ollaan aloittelijaketjussa, niin näin tarpeelliseksi tarkentaa.
     
    Viimeksi muokattu: 10.01.2014
  16. keigykedy

    keigykedy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2005
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
  17. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Subwoofer on ainakin kohdallaan. Kaiuttimet on sen hintaiset, että kannattaa ehdottomasti käydä kuuntelemassa ja jos liikenee, niin testata kotona.
     
  18. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Peukku Monolithille täältäkin.

    Vaikka muuten itsekin tykkään asioimisesta Mareksilla, on tuo nykyinen "ei mielellään anneta kotidemoa"-periaate vähän typerä.
     
  19. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Riippunee siitä, onko ns. tuttu asiakas vai ei. Firman FB-sivuillakin on ainakin kerran huudeltu omille teilleen jääneen tavaran perään, taas ilmeisesti muutama ns. persreikä pilaa homman muilta.

    Muoks: enpä ole aikoihin pyytänyt mitään kotidemoon itse, että en tiedä. Palvelulinja huomioiden pitäisin outona, jos en vanhana asiakkaana saisi mitään kotiin, mutta enpä ole kysynyt vuosiin..
     
  20. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu tiedän kyllä itsekin taustat tämän takana. Uudet asiakkaathan tästä eniten varmasti kärsivät.