Hobitti - Smaugin autioittama maa (Hobbit: The Desolation of Smaug, The) (2013) (Peter Jackson / Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 12.06.2013.

  1. Apinamakina

    Apinamakina Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2010
    Viestejä:
    183
    Saadut tykkäykset:
    5
    Olisiko sitten ollut parempi että kirjan tavoin jätetään kertomatta mihin Gandalf meni ja näin ollen Gandalf ei esiintyisi ollenkaan elokuvassa sen jälkeen kun eroaa kääpiöistä?
     
  2. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 980
    Saadut tykkäykset:
    340
    Hyvä pointti sinänsä, mutta:
    Mun mielestä tuo, että hierotaan Sauronia päin katsojan (ja Gandalfin) naamaa, vähän pilasi asetelmaa LOTRin ykkösosan kannalta. Nytkö sitten pitäisi olla LOTRissa yllätys, että Sauron on päässyt vauhtiin. Tosin ehkä Gandalf saa muistinmenetyksen Hobitin päätösosassa. :thumbsup:
     
  3. Apinamakina

    Apinamakina Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2010
    Viestejä:
    183
    Saadut tykkäykset:
    5
    Ei Gandalf siinä Sormusten Ritareissa ollut huolissaan siitä että Sauron oli palannut vaan että Bilbon sormus oli Valtasormus.
     
  4. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Kirjassa muistaakseni Hobitissa puhuttiin vain "noidasta" tms. Mirkwoodissa, eikä missään vaiheessa mainittu Sauronia. Sormusten Herrassa sitten ymmärrettiin, että se pahuus joka pakeni Mirkwoodista ja alkoi kasvaa Mordorissa olikin Sauron - ja tämä tuli yllätyksenä Gandalfille ja muillekin velhoille.

    Ihan tarkkaan en muista miten elokuvassa tämä Sauron-yllätys tuotiin esiin jos tuotiin ollenkaan...
     
  5. SpiderJerusalem

    SpiderJerusalem Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2008
    Viestejä:
    1 017
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elokuvassa ei moista yllätystä ollutkaan, vaan ihan prologissa kerrottiin kaikki juurta jaksaen. Tolkien myöskin meinasi ihan suoralta kädeltä kirjoittaa "noidan" Sauroniksi, tästä mm. juttua Quest for Erebor tarinassa ja muissa Unfinished Taleseissä.
     
  6. pasala

    pasala Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.05.2005
    Viestejä:
    392
    Saadut tykkäykset:
    5
    Ensimmäinen Hobitti oli ihan mukiinmenevää viihdettä ja sama linja jatkui tässä. Aloitus oli erittäin hyvä (ja pirun nätin näköistä 3D:tä) mutta loppua kohden alkoi sitten ote lipsumaan.

    Toimintaa oli ahdettu liikaa ja Tauriel romanttisine sivujuonineen oli täysin turha lisäys Legolasista puhumattakaan. Gandalfin Dol Guldur-retki toimi muuten hyvin mutta Sauron-luuppi sai aikaan epäuskoisia ja vaivaantuneita naurahduksia. Muuten kyllä hyvin tyylikäs jakso. Tynnyriajelu oli myöskin tehty niin överiksi että ei sillekkään voinut kuin hihitellä. Smaug tosin hyvittää paljon vikoja, sillä koko hahmo ja vuoren sisällä tapahtuvat kohtaukset olivat hyvinkin toimivaa settiä. Lopun cliffhangerkin toimi minusta erittäin mallikkaasti.

    HFR 3D oli erittäin mukavaa katseltavaa ja elokuvakin tekijänsä näköinen. Itse tykkään Jacksonin yli-eepisestä tyylistä eikä elokuvien 2,5-3,5 h kestokaan häiritse. Toki Hobitinkin tapauksessa elokuvaversiossa on ymmärrettävästi hyvin paljon uutta materiaalia. Ei Jacksonin lempiaiheesta olisi voinutkaan odottaa yhtään tiiviimpää pakettia.

    3,5/5
     
  7. kaleido

    kaleido Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.04.2013
    Viestejä:
    73
    Saadut tykkäykset:
    3
    2D version eilen Turun Kinopalatsi 2:ssa katsoneena jäi tekniikasta mieleen pari juttua:

    - Eikös nämä ollut kuvattu 3DHFR kameroilla, niin onko 2D:ssä jotain kuvankäsittelyä harjoitettu? Ainakin alun vesisade näytti kuin olisi "3D:stä yritetty saada 2D:tä". Myös muutamassa kohdassa kuva oli suttuista.

    - Jossain puolessavälissä kun porukka ylittää kapeeta kivisillan tapaista niin kuva nytkähteli häiritsevästi. Jollain halvalla projektorilla esitettynä tämä voisikin olla normaalia, mutta että leffateatterissa, hämmentävää. Johtuukohan tämäkin jostain 3D => 2D muutoksesta.

    - Tynnyrikohtauksessa oli ilmeisesti käytetty jotain GoPro:n tapaista 480p laadulla, oli muutamassa pätkässä aika kuraa laadullisesti.

    Muuten hyvinkin viihdyttävä leffa. Vaikea tuosta on enää katsoa LOTR:ia tämän jäljiltä "ensimmäistä kertaa" (kun Sauroniki on noin selvästi näyttäytynyt).
     
  8. big j

    big j Tuotantoarvot kohdillaan Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.02.2002
    Viestejä:
    3 420
    Saadut tykkäykset:
    137
    Jackson jatkaa tuota varsin yllätyksetöntä vanhojen kikkojen toistamista kopterishotteineen, mutta kun se on niin näyttävän näköistä sellaista, niin eipä voi olla täysin harmissaankaan. Toinenkin asia alkaa olemaan jo aika selviö, eli tuo tämänsatuinen hahmogalleria (pl. paluunaamat) ei tule nähtävästi olemaan sitä mieleenpainuvinta sakkia. Kovin etäisiksi ovat jääneet ihan Reppulin Bilbosta lähtien, joka tuntuu jäävän näissä omissa elokuvissaan tuollaiseksi sivustakatsojaksi vaan. Repliikkejä ei ainakaan tunnu olevan suuremmalti tarjolla. Jackson kun kyntää näihin elokuviin noita omiakin juttujaan, niin olisi nyt sitten kehittänyt tuolle Bilbosellekin jotain sopivanlaista extratekemistä.

    No mutta, näyttäviä pläjäyksiähän nämä siltikin ja tuo tämänkertainen main event siellä Smaugin kotibileissä oli kyllä hienoa katsottavaa kokonaisuudessaan. Gandalfin kepukkataistossakin oli ilkeätunnelmaista värinää.

    :):):)
     
    Viimeksi muokattu: 26.12.2013
  9. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kyllä tämä oli pari pinnaa parempi kuin ensimmäinen osa. Yllätyin siis positiivisesti. Tuosta Gandalfin eksursiosta Dol Gulduriin voinee päätellä, että kolmanteen elokuvaan tulee yhdeksi päätemaksi Sauronin ajaminen sieltä pois. Hyvä niin, jos kirjaa (Bilbo) seurattaisi niin jäljellä ei olisi paljon muuta kuin kaksi sota-otosta.
     
  10. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 993
    Saadut tykkäykset:
    265
    Olihan tämä katsottava pätkä. Vaikka olikin keskimmäinen osa, niin silti loppu jäi harmittamaan. Välillä tuli katseltua kelloa, joten ei tämä ihan huippu hyvä ollut. Tosin hahmojen toimista välittää, joten jotain on tehty hyvinkin. Cgi:tä on paljon, mutta ei häirinnyt lainkaan. Pakkohan se kolmaskin osa on tsiikata. Eka osa tuli katseltua iPadin ruudulta ties kuinka monessa osassa, mutta kyllä nämä toimii parhaiten teatterissa (ehkä 2D olisi ollut nautinnollisempi, kun ei sitä 48 kuvan versiota ollut 3D:nä), josta "ei voi" noin vain poistua/pysäyttää kuvaa, vaikka aika pitkä olikin...
     
  11. ColdAsIce

    ColdAsIce Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.03.2007
    Viestejä:
    771
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kaverin houkuttelemana kävin sitten kuitenkin katsomassa tämän. Desolation of Smaug on ensimmäinen näistä Jacksonin Tolkien-leffoista, jonka aikana tuli muutamaan otteeseen vilkuiltua kelloa. Ihan täysillä tämä ei siis onnistunut penkkiin naulitsemaan. Laketownin tapahtumat eivät hirveästi jaksaneet kiinnostaa. Muilta osin ihan perusviihdyttävää fantasiameininkiä kuitenkin. McKellen, Freeman ja Armitage toki pelastivat paljon. Myös Mikael Persbrandt oli kova.
    Ed Sheeranin "I see fire" biisi lopputekstien aikana oli komea tunnelmapala.

    3/5
     
  12. ipeniemela

    ipeniemela Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.09.2004
    Viestejä:
    797
    Saadut tykkäykset:
    56
    Eilen päivänäytöksessä kävin vaimon kanssa katsomassa 2D version. En ole lukenut kirjoja, joten leffa oli minusta oikeinkin viihdyttävä, eikä oikeastaan kertaakaan tullut sellaista "vittu mitä paskaa"-fiilistä, jota monet ovat itkeneet tästä leffasta. Päin vastoin, tämähän oli jopa Odottamatonta matkaa pykälän verran parempi. Bilbon ja Smaugin vuoropuhelu meni jopa ohi edellisen leffan Klonkku-dialogista awesome-kertoimella mitattuna. Ainoa häiritsevä tekijä oli Orlando Bloomin selkeä vanhettuminen LOTRin ajoista, vaikka esittää hahmoa 60 vuotta nuorempana. Kai tähänkin olis jotain digisiloittelua pystytty käyttämään. :D Ihan LOTRin tasolle ei ylletty, mutta jos ajattelee Star Warsin orkkistrilogia vastaan esiosat-asetelmaa, niin eihän siitä voi puhua näiden kanssa samana päivänäkään. Onneksi Jackson ei ole Lucasin kaltainen todellisuudesta vieraantunut mielipuoli. Vahva 3,5/5 tälle.
     
  13. rewind

    rewind Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    892
    Saadut tykkäykset:
    0
    Samoilla linjoilla ollaan. Tosin itseäni vitutti suuresti kääpiöiden tulen- ja lämmönkestävyys, varsinkin siinä
    kun mentiin metallisella(?) alustalla sulan kullan päällä...
    Ja Sauron-luuppi oli myös aika meh-osastoa. Mutta muuten ihan sitä perusharmitonta menoa, mitä odottaa saattoikin. Smaug varasti koko shown ja oli ihan ehdoton kohokohta elokuvassa.
     
  14. Larry

    Larry Guest Guest

    Liittynyt:
    02.10.2003
    Viestejä:
    221
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tuli vihdoin katsottua ja vanhana TSH fanaatikkona harmitti kun ei aikaisemmin ehtinyt, mutta ei harmita enää. Leffa oli kyllä kova pettymys. Eka hobitti oli viihdyttävä ja vaikkakin venytetty niin silti jaksoi pitää otteessaan ja sisälsi paljon vanhoja tuttuja elementtejä sormus leffoista ja pari hienoa kohtausta. Mutta nyt mentiin metsään ja kovaa. Aivan järjettömiä ja pitkäksi venytettyjä toimintakohtauksia jotka jatkuivat ja jatkuivat, vaikka aikaisemmin olen todellakin tykännyt Jacksonin tyylistä ja onhan hän helvetin komeeta jälkeä saanutkin aikaiseksi aiemmin. Mutta ei hemmetti, tässä leffassa ei ollut mitään sydäntä eikä sisältöä. Videopelimäistä mäiskettä ja mukakomeata efektitykitystä mitä nykyään näkee joka leffassa hierotaan naamaan joka välissä. Draaman rakentelut ja rauhalliset jaksot tuntuivat todella teennäisiltä.

    Ihan pakko oli katsoa Kuninkaan paluu, jonka näin neljä kertaa teatterissa, jotta näkisi olenko menettänyt järkeni. Mutta ei, edelleen helvetin komeata jälkeä ja uskomattoman hieno elokuva. Ja aika ei todellakaan ole kullannut muistoja, Jackson on oikeasti todella kova elokuvantekijä. Mikä sitten meni mönkään hobitin kanssa? Kirja on huono, täytyy myöntää ja ehkä tosiaan rajoittamaton budjetti. Mutta kyllä harmittaa.

    Hobitti: Smaugin autiottama maa. 2/5
     
  15. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Täysin samaa mieltä muuten, mutta kyllä se eka Hobitti oli jo sitä efektimäiskettä ja venytettyjä tappelukohtauksia täynnä. Siitä hiisien luolassa tapahtuneesta tappelustakaan ei meinannut tulla loppua ollenkaan ja sankarit selvisivät mitä hullummista siltojen putoamisista ihan tuosta vain. Itseasiassa tämä toinen osa oli siihen verratuna jopa parannus (ei ainakaan joutunut kärsimään Radagast-raiskauksesta yhtä pitkään).

    Ei näitä tosiaankaan tee mieli katsoa teatterissa toista kertaa - en tiedä tuleeko hankittua edes blu-raylle.

    Kuninkaan paluun ja aiemmat osat kävimme mekin katsomassa ainakin 2-3 kertaa jokaisen.
     
  16. Vole

    Vole Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.03.2010
    Viestejä:
    1 927
    Saadut tykkäykset:
    81
    Tuosta Radagastista vielä, hahmoahan ei oltu juuri kuvailtu Tolkienin kirjoissa muuten kuin, että tyyppi oli vähän erikoinen. Mentiin ehkä vähän comic -reliefin puolelle tuota tehdessä, mutta en tiedä onko raiskaus ihan oikea sana tässä tilanteessa.

    Itseäni ehkä eniten häiritsi pitkitettyjen taistelukohtauksien lisäksi Legolas ja Tauriel. Luulin pari vuotta sitten, kun kuulin Legolasin ilmestyvän tässä, että kyseessä olisi joku pieni cameo -rooli niin kuin Frodollakin oli ensimmäisessä osassa. Tuossa ei olisi ollut mitään vikaa, koska Legolasin hahmo oli jo olemassa Hobitin aikoihin, joten miksipä hänen polkunsa ei olisi voinut mennä ristiin kääpiöiden kanssa. Tämä ei kumminkaan riittänyt vaan mukaan piti ängetä kolmiodraamaa ja yliövereitä toimintapätkiä, jotka saavat TSH -trilogian kilpisurffauksen ja Mumakil -kiipeilyn näyttämään lähes realistisilta. Taistelu Azogin kanssa oli myös ihan turhaa jännityksen luomista, koska kaikki tietävät että Legolas selviytyy hengissä (paitsi ehkä joku tahvo, joka ei tajua Hobitin sijouttuvan ennen TSH:ta), joten täyttä ajanhukkaa laittaa hahmo tukalaan tilanteeseen. Periaatteessa sama ongelmahan on Bilbon ja Gandalfin kanssa, mutta molemmat hahmot sentään olivat Hobitissa.

    Tauriel taas oli niin perus naishahmo, kova tappelemaan, mutta täysin tunteiden vietävissä. Ymmärrän, että miespainoitteiseen tarinaan haluttiin tuoda naisenergiaa mukaan, mutta tässä ei mielestäni onnistuttu kovin hyvin. Kliseinen hahmo, kliseisessä tilanteessa ja sen kääpiön parantaminen oli oikeastaan aika turha juttu, koska toinen kääpiö oli jo miltein sairaan kääpiön luona tarvittavien rikkaruohojen kanssa ja sitten Tauriel nappaa hoitotarvikkeet, ja hoitaa homman itse. Juonen kannalta oli siis lähes yhdentekevää, että Tauriel on paikalla parantamassa, kun se kääpiökin olisi yhtä hyvin voinut hoitaa homman.

    Se mikä minun mielestäni tekee ensimmäisen osan paremmaksi tähän verrattuna oli, että siinä oli sitä TSH -fiilistä, kun jälleen lähdetään seikkailuun Konnusta, taustalla soi tutut sävelet ja tavallaan pystyi palaamaan siihen fiilikseen, mikä oli aiempia osia katsellessa. Siinäkin osassa tietenkin oli paljon toistoa ja koheltamista, mutta tämä toinen osa tuntui jatkavan vain sitä samaa ilman suurempaa tunnetta ja sitten tarinaan on tungettu turhia hahmoja, jotka söivät päähenkilön eli Bilbon ruutuaikaa. Mietin välillä, että onko Bilbo edes päähahmo, kun ei näy eikä juuri kuulu.
     
  17. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Tämä oli selvä esiosansa jatko harmillisesti myös laadultaan, TSH-trilogian taianomaisuuteen tai aidonoloiseen fantasiamaailmaan ei tälläkään kertaa ylletty. Elokuva kärsi venytetystä pituudestaan. Näyttelijöissä ei sentään ollut vikaa. outoa sinänsä että tehosteet ja lavasteet tuntuvat heikentyneen näissä selvästi THS-ajoista.

    :):):)-
     
  18. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    9 tuntia lisäbonusmatskua extroihin. Meillä kaikilla oli niin mukavaa.
     
  19. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Smaugin Autioittama Maa oli hämmentävä elokuvakokemus. Vaikka muun muassa Evangeline Lilyn Lostista tutut kolmiodraamat ja HFR:n eksyminen tarinankerrontaan tekivät tästäkin Hobitti-elokuvasta selkeästi huonolaatuisemman kuin TSH-trilogia, niin elokuva onnistui viihdyttämään siinä määrin, että se meni Top 3:eeni Nopeimmin menneet kolmituntiset elokuvat -kategoriassa. Smaug oli kieltämättä hienosti tehty ja kirsikkana kakun päällä sain vasta jokin aika sitten tietää, että Sherlock ja Watson seikkailevat yhdessä tässä elokuvassa (Benedict Cumberbatch on Smaugin ääni). Mitä tulee uskollisuuteen lähdekirjallisuutta koskien, niin minua Peterin ja kumppaneiden lisäykset eivät haittaa -- joskin kannattaisi pysytellä Tolkienin kirjoituksissa autenttisuuden nimissä. Kyllä tässä ensimmäistä Hobitti-elokuvaa paremmaksi laitettiin.

    3.5 :naminami::naminami::naminami::thumbsup:

    P.S. 3D HFR oli mukavannäköistä, joskin erään kohtauksen 3D-ampiaiset olivat erittäin korni tehoste. Kun nyt toisessa ketjussa on puhuttu siitä, että 3D-lippujen hinnasta osa selittyy lasien huolto- ja pesukustannuksilla, niin täytyypä taas sanoa, että koittamastani kymmenestä lasiparista Oulun Finnkino Plazassa yksikään ei ollut vailla useita naarmuja ja roiskeita. Kaiken kukkuraksi 3D-trailerit näkyivät sumeana ja oli surkuhupaista, kun puolet täydestä ykkössalista lähtee vaihtamaan laseja. Ongelma ei tosin löytynyt niistä, vaan Finnkinon laitteiden teknisestä viasta, joka saatiin korjattua juuri ennen elokuvan alkua.
     
  20. JC1954

    JC1954 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.10.2009
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    6
    Eilen tuli tämä pätkä viimein katsottua elokuvissa, HFR 3D versiona. (Oulun Finnkino Plaza)
    Täytyy kyllä alkuun mainita, että LOTR trilogia extendit on tullut katseltua useaan kertaan ja olen kyseisen trilogian fani.

    Harmitti todella, kun 80% elokuvasta oli kuin HD kotivideokameralla kuvattu. Se "elokuvamaisuus" puuttui täysin. (Voisiko joku tarkentaa, että onko tämä nyt tuon HFR:n sivuvaikutusta?)
    Joku joka on katsonut tämän 2D:nä, niin voisitko kertoa oliko elokuvamaisuus säilynyt vai oliko siinäkin high frame rate ja sitä myöten tuo HD kotivideokamera tunne???

    Muita 3D leffoja on tullut katseltua ja ne ovat toimineet mielestäni ihan hyvin.

    Joissain kohdin huonot lavastukset iskivät silmään ja lopun järvikylän sisätilojen kohtaukset valaistuksineen olivat kuin saippuaoopperasta. Aivan kuin tekijöille olisi tullut kiire tehdä lavasteita ja valaistusta.

    Filmin parasta antia olivat Gandalfin seikkailu sekä tietenkin lopun hienot maanalaiset kohtaukset Smaugin kanssa. Nämä olivat 4/5 arvoista settiä.
    Muuten elokuva oli melkoista huttua alusta loppuun.

    Moni on täällä jo todennut, että turhan pitkäksi oli venytetyt tätä leffaa ja olen täysin samaa mieltä heidän kanssaan.

    Toivoa sopii, että joku tekee näistä Fan editit ja saadaan sitten yksi (4h) tai kaksi (2h) toimivaa leffaa tästä (~9h?) trilogia sopasta.

    Kolmannen osankin tulen kyllä katsomaan teatterissa, mutta se tulee sitten varmasti katseltua 2D versiona.


    Loppuarvosana: 2/5