Pärjääkö yhdistelmäantennilla?

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana jmv28, 01.01.2014.

  1. jmv28

    jmv28 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.02.2009
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    1
    Moi,

    Asun antennitaloudessa (pientalo Espoossa). Hommasin huusholliin jokin aika sitten HD-digiboksin. Kakkostelkkarissa oleva SD-boksi on myös edelleen käytössä.

    Talon katolla on oheisen kuvan mukainen harava, joka on suunnattu Digitan mastoon (Latokaski). SD-boksilla kanavat näkyvät ongelmitta. HD-boksillakin kanavat näkyvät, mutta laadultaan vaihdellen - kaikissa ei signaalin voimakkuus ole riittävä, kuva pätkii, hieman kelistäkin riippuen.

    DNA:n masto (Järvikylä) on hieman eri suunnassa kuin Digitan masto, ja siitähän ongelma kaiken järjen mukaan johtuu. Oletan, että tuo katollamme oleva antenni on yhdistelmäantenni, koska molemmat lähetysasemat kuitenkin näkyvät. Mahdanko olla oikeassa?

    Ja sitten varsinainen kysymys. Pärjäänkö tuolla antennilla, jos sen yrittäisi suunnata uudelleen, jonnekin Digitan ja DNA:n väliin?

    Vai pyydänkö suosiolla antenniurakoitsijan paikalle? Ja onko silloin kahden antennin asennus edessä: UHF Digitaan ja VHF DNA:han?

    Sorry tyhmät kysymykset ja kiitos vastauksista.
     

    Liitetyt tiedostot:

  2. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228

    Tähän ei kukaan pysty varmuudella vastaamaan mutta oma veikkaus on että saatat pärjätä hyvinkin, riippuen kuinka "hieman" eri suunnassa mastot ovat ja ympäröivästä maastosta myös. Tuon mallin antennit ovat hyvin ei-suuntaavia joten testaat tähtäämällä suoraan DNA:an mastoa kohti niin saattaa alla bueno. Tai tosiaan johonkin siihen väliin. Kannattaa ehdottomasti testata ennen kuin alat polttamaan rahaa.

    Muutenhan kahden antennin setuppiin tie vie...
     
  3. ToniA

    ToniA Guest Guest

    Liittynyt:
    19.11.2011
    Viestejä:
    43
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo on niin tapauskohtaista. Mulla on tuollainen samanlainen antenni ja hyvin näkyy sekä Digitan että DNA:n mastosta. Hauskinta tässä on se, että DNA:n masto on aika tasan 180 astetta eri suunnassa kuin mihin tuo mun antenni osoittaa. Asun aika lailla Digitan Kuusiston ja DNA:n Kaarinan Lakarin mastojen puolivälissä.
     
    Viimeksi muokattu: 02.01.2014
  4. jmv28

    jmv28 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.02.2009
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jep. Taidan yrittää tuota antennia suunnata ensin itse. Jos ei onnistu, sitten urakoitsijaa paikalle. DNA:n kautta muistaakseni tarjoavat asennusta/suuntausta kiinteään hintaan.
     
  5. eCu-

    eCu- Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.05.2005
    Viestejä:
    588
    Saadut tykkäykset:
    1
    Lainataanpas tätä ketjua..

    Asumme Porissa. Talomme katolla seisoo Eurajoen suuntaan nököttävä maallikon silmään hyvin simppelin näköinen antenni. Pikaisella googletuksella "Logaritmiperiodinen antenni".

    Nyt kun hankimme uuden DVB-T2 virittimen omaavan töllön, ei se löydäkään kuin Digitan (UHF) kanavat, eli DNA:n (VHF) jää löytymättä, YLE HD yms. ei siis löydy, Estradi HD löytyy. Manuaalivirityksellä kun säätää DNA:n taajudet kohdalleen niin signaali alkaa pomppimaan 0-50% välillä ja signaalin taso pysyy nollassa. Nykyinen antenni on siis ilmeisesti liian tehoton vastaanottamaan DNA:n lähettämän kanavanipun. Eurajoen masto lähettää sekä Digitan että DNAn tavaraa. DNA:lta löytyy myös toinen masto lähempää (Harjunpää, Ulvila).

    Vaihtoehtoina on ilmeisesti hankkia toinen nykyistä vastaava (halvempi) antenni ja suunnata se Harjunpäähän josta signaali varmaan löytyisi koska on lähempänä. TAI ostaa nykyisen tilalle ns Kombiantenni joka vastaanottaa UHF ja VHF signaaleja Eurajoelta asti.

    Kumpihan mahtaisi olla järkevämpi ratkaisu? NS. Kombiantenni olisi varmaan helpompi vaihtaa nykyisen tilalle vaikka itse? Kun taas toisen lisääminen on varmastikin työläämpi homma? Vai voinko vain kiinnittää uuden antennin vanhan alle mastoon ja liittää sen jotenkin tuohon vanhan antennin alastuloon?
     
  6. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228
    Jos jakelutie sulla muuten on kunnossa (siis VHF pääsee läpi) ja antenni on suurin piirtein oikein suunnattuna mutta signaalit lähes kadoksissa pahoin pelkään että melkoisen haravan saat katollesi viritellä että HD:t näkyisivät moitteetta. Eli saattaa olla edessä kääntö kohti lähempää mastoa. Tämä tietysti ihan spekulaatiota tilannettasi tarkemmin tuntematta.

    Ja hommahan menee yksinkertaisuudessaan niin että asennat kaksi antennia katolle, toinen VHF ja toinen UHF, molemmista kaapeli mastovahvistimelle(esim alla oleva) joka siinä antennin läheisyydessä jossain -> yhdellä kaapelilla sisälle jossa itse virtalähde-> siitä telkkarille ja vaikka digiboksille. Eli naurettavan helppo homma jos katolle/mastolle on ylipäätään pääsy.




    http://www.verkkokauppa.com/fi/product/13499/dbkns/Konig-mastovahvistin-ja-virtalahde-ulkoantennille
     
  7. eCu-

    eCu- Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.05.2005
    Viestejä:
    588
    Saadut tykkäykset:
    1
    Oorait, kiitoksia vastauksesta. Taitaa siis olla järkevämpää hommata toinen antenni (VHF) ja suunnata tuohon lähempään mastoon. Kertomasi perusteella luulisin suoriutuvani.

    Saattaa toki olla että tuolla yläpohjassa jossain on jo jonkinnäköinen vahvistin / jakotukki. Seinässä meinaan möllöttää myös vanha lautasantenni, josta ei kuitenkaan pikaisella yrityksellä tule mitään läpi. Pitänee käydä tuolla yläpohjassa mönkimässä ja katselemassa mitä sieltä löytyy. Nykyiset antennit / johdotukset siis olivat tässä asunnossa valmiina jo muuttaessamme, eikä niistä sen tarkempaa tietoa ole. 1-tasoinen 60-luvun loivaharjakattoinen talo tämä on eli helposti pääsen maston luokse katolle.

    Uusi töllötin, Panasonicin 55VT60, näyttää nykyisen signaalin voimakkuudeksi 100% ja taso on 98-100%. Eli onko VHF:llä jotain muuta vaatimuksia, tai jotain syytä miksi se ei pääsisi mastolta läpi alas asti samaa piuhaa pitkin kuin nykyinen signaali?
     
  8. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228

    Ei kai sillä mitään muuta kuin jos se sun mahdollinen "jakotukki" päästää läpi vain UHF alueen signaalit, jossain vaiheessahan luultiin että VHF on historiaa ja porukat repi vanhat antennitkin alas...
     
  9. arielt

    arielt Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2014
    Viestejä:
    3
    Saadut tykkäykset:
    0

    Minulla myös pientalo Espoossa, haastavat olosuhteet (harjun rinteessä) joten hankin suosiolla toisen, järeän Triax-antennin VHF-vastaanottoon ja suuntasin sen Järvikylään.

    Mastovahvistinta ei ole. Kaikki kanavat näkyvät hyvällä kelillä ok. Mutta kun sataa/tuulee jne. niin alkaa yhden kanavanipun (minulle tärkein eli 8) pikselöityminen. Parempaa suuntausta ei taida löytyä, joten yritin linjavahvistimella korjata tilannetta, mutta kävi kuten netin syövereissä monilla muillakin, eli koko VHF-signaalin laatu putoaa heti nollaan kaikilla nipuilla. Ilmeisesti vahvistusta on tällöin aivan liikaa? Signaalin voima kyllä pompsahtaa ihan heti sataan vaikka vahvistus olisi kuinka pienellä hyvänsä.

    Sisävahvistimet näyttävät olevan järjestään sellaisia jotka vahvistavat jotain +25db tms. ja sitten mahdollinen säätö on siihen +10db?

    Eikö ole olemassa mitään tuotetta joka vahvistaisi oletuksena 0db ja säädöllä siihen hiukan lisää? Ehkä tuollaisella olisi mahdollista saada juuri riittävä tehonlisäys tuulisia kelejä varten, puhumattakaan kesästä kun koivut alkavat pukata lehtiä.. siitä ei vielä kokemusta ole näkyykö ko. kanavanippu silloin enää ollenkaan.
     
  10. mara111

    mara111 Guest Guest

    Liittynyt:
    03.07.2007
    Viestejä:
    64
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minulla on vastaavanlainen logperiodinen antenni + UHF antenni pientalon katolla Keravalla ja hyvin näkyy DNA:n sekä Digitan lähetykset. HD kuvassa ei ongelmia.
     
  11. mara111

    mara111 Guest Guest

    Liittynyt:
    03.07.2007
    Viestejä:
    64
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vielä se, että eilen linkitin Plustv kortin hd-boxin kanssa ja vihdoinkin näen myös maksulliset HD kanavat ...
     
  12. peeter3000

    peeter3000 Guest Guest

    Liittynyt:
    06.10.2007
    Viestejä:
    151
    Saadut tykkäykset:
    0