Dali Zensor sarjan kaiuttimet?

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Carpowerful, 16.12.2013.

  1. Carpowerful

    Carpowerful Guest Guest

    Liittynyt:
    10.12.2013
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elikkäs sellainen juttu olisi nyt, että aikomus heittää vanhat pöminäpöntöt poikkeen ja tilalle laittaa hieman laadukkaammat kaiuttimet. Olen päättänyt että Dali zensorilla mennään, mutta nyt herääkin kysymys, että minkälaisella setupilla rakentaisitte kotiteatterin? Itse mielessäni olen haaveillut kokoajan seuraavaa:

    Eteen: Zensor 7
    Keskiääni: Zensor vokal
    Taakse: Zensor 1
    Sub: Jamo Sub660 (valmiina itsellä)
    vahvistin: Sony STR-DG910 (valmiina itsellä)


    Mutta nyt sitten tässä olen miettinyt, että onko nuista zensor seiskoista mainittavaa "hyötyä" itselläni kun subbari hoitaa alataajuudet kuitenkin, että jos laittaisikin eteen ja taakse zensor 1:set.
    Seiskoja en ole päässyt kuuntelemaan missään, ja näillä suunnilla muutenkin aika vähissä nuo hifi liikkeet. Lähinnä kait yritän hakea "voimaa" soundiin nuilla seiskoilla, tietämättä sen enempää niiden soinnista.

    Itselläni pääpaino on musiikin kuuntelussa ehdottomasti, sekä TV:n äänet ja todennäköisesti kunhan saisi kohtuullisen setin kokoon niin tulisi enemmän katsottua myös elokuvia, kun äänet tulisi hieman luonnollisemmin, kuin nuista todella vaikeasti ääntelevistä simexin tornikaiuttimista.

    Muoks.. Ja tosiaan puurakenteinen omakotitalo, huone n.25 neliöö
     
    Viimeksi muokattu: 16.12.2013
  2. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    5 kpl Dali Zensor 3 tai Zensor 1 (ja rahaa jää antimodeen jonka tökkäät subuttimeen) ... Ellet sitten halua vafffia ja subbua vaihtaa.
     
  3. Chrysler

    Chrysler Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.02.2007
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse olen kanssa hankkimassa uusia kaiuttimia kunhan rahatilanne sen sallii. Olen päätynyt ottamaan Dali Zensor 3:sia 4kpl ja keskelle Zensor vokal. Subbarina löytyy SVS PC12. Testien mukaan ainakin kolmosissa on tukevampi ja avarampi ääni kuin ykkösissä. Noista kolmosista kaipaisin hieman kokemuksia kun ei netistäkään kovin paljon löytynyt.
     
  4. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Mitä ihmettä, miksi? :confused:
    Keskelle tismalleen sama kaiutin kuin mikä menee oikeaan ja vasempaan pääkanavaankin, eli näissä tapauksissa varmaankin tuo Zensor 3.
     
  5. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Viimeksi muokattu: 16.12.2013
  6. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    koska keskelle kuuluu keskikautin. Opin Gigantin mainoksesta. Nii.
     
  7. GlidiD

    GlidiD Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2013
    Viestejä:
    646
    Saadut tykkäykset:
    16
    Tuleeko noihin jotain tulleja vielä päälle? Aika houkuttelevia hintaeroja meinaan muillakin tuotteilla mitä katsoin.... ikinä ole amazonista mitään tilannut. Jos takuulle tulee tarvetta niin täytyykö lähettää silloin takaisin tuonne vai hoituuko korjaukset Suomessa?
     
  8. Chrysler

    Chrysler Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.02.2007
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minkä ihmeen takia noita keskikaiuttimia sitten valmistetaan, jos ne ei käy mihinkään? Minun mielestä tavallinen kaiutin ei vaan sisustuksellisesti käy mitenkään keskelle. Ja kai tuo nyt kohtuuhyvin sopii yhteen kun on kumminkin suunniteltu Zensor-sarjaan.
     
  9. GlidiD

    GlidiD Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2013
    Viestejä:
    646
    Saadut tykkäykset:
    16
    Oon miettiny samaa asiaa :) ja samaa mieltä myös tosta sisustuksesta.
     
  10. Carpowerful

    Carpowerful Guest Guest

    Liittynyt:
    10.12.2013
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Komppaan edellisiä keskikaiuttimen suhteen. Voi olla äänen kannalta periaatteessa paras jos kaikki etuset olisivat samoja, mutta sisustuksellisesti aivan kauhea! Sen ymmärrän jos ottaisi vaikka nuo "kolomos sensorit" ja sitten keskelle joku nevöhööd keskiääni, niin varmasti kuulostaa aivan kauhealle, mutta omaan korvaani ei yleensä ole tuo keskiääni kyllä ottanut jos on vaan samaa sarjaa ollut. Joten keskelle tulee vokali, muista en ole vielä niin satavarma. Alkoi kyllä hieman nuo kolomoset häiritsemään, että pitääköhän niitä kokeilla..hmm.. Miten lie asianlaita jos sekottaisi vielä entisestään pakkaa ja laittaisi kolomoset eteen ja ykköset taakse. Kun ykkösten kapasiteettihan riittää meikäläisen käytössä takakaiuttimina vallan mainiosti, mutta tietysti jos rikastuisi ja lakkaisi köyhtymästä, niin kolmosta vähintään koko kiekka. :p
     
  11. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Noissa center-tyyppisissä ongelma on yksinkertaisesti se, että ne ovat yleensä täysin erilaisia, kuin niiden kavereiksi myydyt etukaiuttimet. Sivulla on Keskiääni/basso ja diskantit tai kolmitienä kolme elementti, eli erillinen basso, keskiääni ja diskantti.

    Sitten keskelle rontatanaan kahden keskiäänen ja yhden diskantin kaiutin, jossa on siis yksi keskiääni enemmän, kuin naapureissa. Edelleen kotelo on eri kokoinen ja rakenteeltaan toisenlainen. Ja bonuksena perään vielä diskantin sijoittaminen kahden keskiäänen väliin aiheuttaa eräitä ongelmia. Äänen suuntauskin muuttuu etukanavissa poikkeavalla tavalla kuuntelupaikan liikkuessa vasen-oikea akselilla. Tuloksena ei ole samanlainen eikä edes samansävyinen toisto. Tässä nousee muutamalla plazan vakionaamalla taas verenpaine jo nimestä, mutta: esimerkiksi kovin ponnekkaasti kotihifi-markkinoille viime vuosina suunnannut Genelec on sivuillaan todennut, että ei ole tuomassa markkinoille ns. center-kaiutinta mallistoon siihen liittyvien ongelmien vuoksi. Isommat mallit voi kääntää kyljelleen.

    Jaa miksi niitä sitten valmistetaan? Koska niitä halutaan ostaa. Moni on jostain mikrohihilehdestä ja ties mistä oppinut, että sellainen suorastaan pitää olla. Ja tahtoo tahtoo sellaisen. Vaimonkin mielestä pitää olla ja tv-tasoonkaan ei mahdu ja jos teillä ei ole, niin minä menen kilpailijalle, nii.

    Kaikki me tiedämme, että 200e valmissarja sisältäen 5.1 kaiutinsarjan, vahvistimen ja soittimen on paska. Ei se, että niitä löytyy kaupasta, mitään todista.

    Kolme samanlaista etukaiutinta on järkevä vaatimus. Koko patteri samanlaisia on ihanne, mutta usein käytänössä mahdoton. Keskikaiutin kuitenkin toistaa elokuvaäänellä sen tarkimmat informaation, dialogin ja muun suoraan keskelle sijoitetun eksaktin informaation. Pääkaiuttimia jo lähtöjään huonomman ja niistä poikkeavan keskikaiuttimen osto on yhtä järkevää, kuin hakata naulaa polveensa siksi, että se ei mahdu kakkosneloseen. Ja ihan yhtä mukavaankäytännössä.
     
  12. prootus

    prootus Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.01.2009
    Viestejä:
    116
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuulisitteko elokuvien ääniraidoilla sokkotestissä tuon keskikaiuttimen erilaisuuden?

    Minulla ollut molempia settejä, sekä kuullut lukuisia settejä jossa ollut erilainen keskikaiuttin kuin pääkaiuttimet(toki siis samaa sarjaa)
    Ei ole kyllä koskaan häirinnyt tai siihen erilaisuuteen kiinnittänyt jotain huomiota.
     
  13. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tarkoitatko nyt sitä, että tunnistaisinko sokkona setin, jossa on center-mallinen kaiutin vai erottaisinko A/B vertailussa identtisen trion kahdesta pääkaiuttimesta ja center-mallista.

    Ensimmäinen olisi vaikeaa, kun ei olisi vertailukohtaa. Mikä keskiäänen erosta olisi kaiutinta ja mikä sijoittelua (ellei sitä saisi oikeaan paikkaan eli kankaan taakse; toisaalta silloin ei tarvitsisi centeriäkään...)? Ja millä materiaalilla, suurin ero tulisi sivuttaisissa panoroinneissa ja kuuntelupisteen vaihtuessa sivusuunnassa (yleensä kotiteattereissakin on enemmän kuin yksi kp)?

    Jälkimmäisessä tapauksessa tuon pitäisi onnistua, jos aikaa olisi riittävästi. Kotiteatterin laitteiden kanssa tulee kuitenkin vietettyä aika paljon aikaa, joten joku tunnin pikatesti ei kerro juuri mitään käyttötarkoitukseen nähden.

    Tuoltahan on sinänsä helppo simuloida: laitetaan se center-malli toisen etukaiuttimen tilalle ja musiikki soimaan. Jos äänessä ja stereokuvassa ei ole havaittuja kummallisuuksia ja stereokuva asemoituu oikein keskelle, center-malli on toimiva. Näkisi vaan...

    Moni kysyy, miksi ihmeessä sen keskikaiuttimen pitäisi olla samanlainen. Mielestäni parempi kysymys on, että miksi sen pitäisi olla erilainen, vai ajattelitko laittaa vielä kolmannen mallin oikeaksi etukaiuttimeksi.
     
  14. jjabi

    jjabi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2011
    Viestejä:
    532
    Saadut tykkäykset:
    2
    (offtopic)

    Itse käyttäisin kolmea identtistä kaiutinta edessä jos ne saisi sijoitettua piiloon eli screenin taa tms. Tai tv tasossa on siisti aukko pystyyn sijoitettavalle kaiuttimelle.

    Jos kolme normaalia jalustakaiutinta sijoittaa esim. siten, että vasen ja oikea on seinän reunoissa tai kulmissa jalustoilla, ja keskikaiutin on tv tason päällä pystyssä, syö keskikaiutin mielestäni liikaa tilaa jolloin screeniä pitäisi nostaa ylöspäin, ja se näyttää muutenkin tökeröltä tönöttämässä keskellä. Jos tasossa olisi aukko kaiuttimelle, kaiutin taas tulisi turhan alas tai sitä pitäisi vähintäänkin kohdistaa. Screenin päällä se taas olisi mielestäni ulkonäöllisesti sievä, mutta taas äänellisesti ei niin hyvä.

    Tästä syystä itse käyttäisin ja tulen käyttämään matalaa suunniteltua keskikaiutinta. Se on näppärä sijoittaa tv tasolle ja on luultavasti vahvistimen sun muiden värkkien kanssa samaa korkeusluokkaa.

    Tosin jos kyseessä on oikein kotiteatteri huone, tekisin koolauksen jonka sisään sijoittaisin kaikki etukaiuttimet. Eli kankaan taakse. Silloin ei tietenkään ole mitään järkeä käyttää erilaista keskaria.

    (offtopic)
     
    Viimeksi muokattu: 18.12.2013
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Selvyyden vuoksi, ymmärrän hyvin, että muualla, kuin dedikoidussa huoneessa (ja joskus sielläkin; 15" bassokeskiäänet olisi olleet vähän liioittelua surroundeissa ja etäisyys liian lyhyt, joten oma etupää vs. surroundit eivät ole identtiset..) on tehtävä kompromisseja. Ei siinä mitään. Jos se center-malli on ainoa, mikä mitenkään menee, niin sitten se on.

    Vastustan kuitenkin jyrkästi ajatusta, että se center olisi pakollinen tai se parempi vaihtoehto. Jos tekee kompromisseja, niin on syytä tietää, mikä niiden vaikutus on eli mistä tinkii.
     
  16. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 327
    Saadut tykkäykset:
    282
    Minulla on ollut aikaisemmin pari LR+C settiä sekä sen jälkeen pari settiä kolmella identtisellä etukaiuttimella. Kyllä tuo jälkimmäinen on paljon yhtenäisempi, kaiuttimien rajat ikäänkuin häipyvät ja äänimaailma on yhtenäinen. LR+C setissä välillä huomasi panoroinnissa miten ääni siirtyy kaiuttimesta seuraavaan tai puheen äänensävy muuttui jos dialogi pomppi kaiuttimesta toiseen. Vaikka kaiuttimet olivat samaa sarjaa niin keskikaiutin oli herkkyydeltään ja sävyltään erilainen (Audiopro ja Paradigm setit kyseessä).

    Eihän tuo mikään maailmoja mullistava ero ole. Kyllä leffoja voi katsella ihan tyytyväisena LR+C setillä, kompromisseja täällä tekee suuri osa. Mutta jos tila vaan antaa periksi niin ilman muuta kolme identtistä kaiutinta eteen, varsinkin Chryslerin Zensor 3 tapauksen suhteen. Seiskojen kanssa tilanne onkin jo hiukan hankalampi. Ja mielestäni tuollainen pötköllään oleva puolen metrin lankku nyt ei ole sisustuksellisesti sen parempi kuin kolmas tavallinen kaiutin edessä. Tekeekö "normista" poikkeaminen tuosta sitten niin kamalan?
     
  17. CaJii

    CaJii Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2005
    Viestejä:
    115
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pienenä sivuhuomatuksena, että onhan Genelecillä keskiäänimalli 1038B:stä, eli 1038BC. :)
     
  18. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Korjataa, pientä kaksitiekeskikaiutinta ei ole eikä ole tulossa. Linkki.

    Enpä ole vielä nähnyt näissä tavallisissa entry-level -sarjoissa kolmitie-keskaria... Ja ongelmat koskevat nimenomaa kaksitietä.
     
  19. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Jep, ja kuten ihan itsekin lainasit niin:
    Ainakin minun mielestäni tuo '15-tuumaista vastaava' (kuten mallinumerosta ja sen jakavasta normaalista pääkaiuttimesta voi päätellä) luokka alkaa jo olla kohtalaisen "iso".. Tuossa nimenomaisessa 3-tie-mallissa tuo alin jakotaajuus on 410hz, eli bassojen tuottaman äänen aallonpituus alkaa olla niin suuri, ettei kuuntelijan sivusuuntaisesta paikan vaihtamisesta aiheutuva vaihe-ero ole enää kovinkaan merkittävä. Siis ei aiheudu vaihe-erosta johtuvaa korostumaa tai vaimentumaa taajuusvasteeseen. Huomasithan, että tuossa kaiuttimen keskellä oleva mid+diskantti suuntaimineen on edelleen pystyasennossa, eikä suinkaan kupeellaan... Tälle järjestelylle on ihan fysiikan lakeihin perustuvat selityksensä, kuten myös sille miksi diskantti+midi eli 2-tie asetelmaa ei saa kääntää poikittain.

    Mitä tulee eron kuulemiseen, niin siinä ei ole mitään epäilyksen sijaa. Kolme identtistä pääkaiutinta on yhtenäisempi kuin markettimallin poikittais-centteri.

    Sijoittelun ja ulkonäköän puolesta kolme identtistä jalustamallin etukaiutinta pystyyn asteltuna eivät aiheuta mitään suurempia ongelmia (kuvat poistuvat näkyvistä vuoden viimeisenä päivänä):
    https://www.dropbox.com/s/4za1cduguvyvbs1/20131219_103215.jpg
    https://www.dropbox.com/s/wsu4rp033001p3h/20131219_103339.jpg
    Järjestelyn 'ulkonäkö' ei ole ollut tähän mennessä yhdellekään vieraalle ongelma. Omasta mielestäni tuo on jopa kaunis. Sijoittelu ei tietenkään edelleenkään ole täysin optimaalinen ja oppikirjan mukainen, mutta tässä rajoitetussa tilassa sitä ei tuon paremmaksikaan oikeastaan saa ilman läpinäkyvää kangasta tai kankaan hilaamista kattorajaan (nyt kankaan alareuna 80cm lattiasta). Suuntaus näyttää kuvassa hassulta, mutta on toimiva kompromissi kolmelle katsojalle kolmenistuttavalla sohvalla. Kaiuttimien kuuluisi periaatteessa aina olla kiinni seinässä, mutta silloin tason ja sivulla olevien kaappein aiheuttamat 'desktop korostukset' olisivat pahempi ongelma kuin tuon 30cm verran seinästä irrottaminen ja tason etureunaan sijoittaminen.
    Selittelyä, mutta piti selventää, koska muuten noihin olisi joku tarttunut. Seuraavassa setissä, joka ei toivottavasti ole enää vuokrakämpässä, nämäkin asiat on hoidettu kuntoon.
     
    Viimeksi muokattu: 19.12.2013
  20. Carpowerful

    Carpowerful Guest Guest

    Liittynyt:
    10.12.2013
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    No jos tosiaan viskaa töllön tuonne katonrajaan, niin samakait se on laittaa vaikka kaikki niitä seiskoja pystyyn siinä vaiheessa, niin on mukava katsoa leffaa sitten kun tulee äänet oikeaoppisesti :rolleyes: Eli niin kauan kun ääni ei tuon töllönläpi tule ihan sovinnolla, tai kuva kaiuttimen niin center pitää sijansa.