monikäyttöhuone, värimaailma sopivaksi

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana wigge, 26.11.2013.

  1. wigge

    wigge Guest Guest

    Liittynyt:
    26.11.2013
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    First things first, terve! Eka postaus foorumille.
    Olen rakentanut omakotitalon jossa vielä kaksi makuuhuonetta kesken. Näistä suuremmasta (n4.5m x 3.5m) on ollut ideana tehdä vieras-/ tietokone- (tai toimisto-)huone, mutta yhtälöön päätin lisätä elokuva- ja pelihuoneen (myös oldschool lautapelejä ;) ). Värien vaikutus vaikuttaa väkevästi viihtyvyyteen, eli jos optimoin värimaailman leffojen katselua varten videotykillä, kärsii yleisfiilis.
    Onko muilla samanlaisia projekteja? Kangas tulee pitkän seinän keskelle ja vastakkaiselle seinälle ja kattoon tulee leveä puupaneli, jotka jollain tummahkolla kuultomaalilla käsitellään (katto vaaleampi). Kangasseinä jollain harmahtavalla (kenties samansuuntainen sävy vastakkaisen paneliseinän kanssa?). Jäljelle jää kaksi seinää joille haluaisin jotain järkevää väriä; ei liian tummaa eikä vaaleaa mutta joka mätsää muihin väreihin.

    Heittäkääpä väriehdotuksia ja/parannuksia jo omiin ideoihin!
     
  2. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    En oikein osaa antaa sinulle konkreettisia ehdotuksia, mutta suosittelisin että kahlailet läpi esim. ulkolaisia kotiteatterifoorumeita ja katselet sieltä kuvia valmiista toteutuksista - eiköhän sieltä löydy sinulle omaa silmää miellyttäviä ratkaisuja. Koska huonetta ei ole kokonaan dedikoitu elokuvien katseluun, suosittelen että sisustat sen viihtymisen ehdoilla, muuten saattaa käydä niin että huoneessa ei huvita tehdä mitään muuta kuin katsella pimeässä elokuvia. Vaikka kultasilmät ovat aika ehdottomia kotiteatteidensa suhteen, niin aika moni meistä nauttii kuitenkin elokuvien katselusta ihan yhtä paljon myös ei-niin-referenssitason tiloissa. Itselle kotiteatterissa täysin mustia seiniä huomattavasti tärkeämpää on hyvä tai kohtuullinen pimennettäsyys sekä varsinkin audio. Kannattaa myös harkita tapetin käyttöä esim. tehosteena yhdellä seinällä, joten kannattaa selailla myös tapettikirjoja.
     
  3. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Todella haastava yhtälö. Jonkin näköinen kompromissihan on pakko tehdä. Mieti huoneen käyttötarkoitusta ja sisustusta siitä näkökulmasta, mitä siellä tehdään ajallisesti eniten.

    Todennäköisesti asut jossain vähän edullisempien neliöiden seudulla, mutta usein näkee pk-seudullakin pidettävän "vierashuonetta", jossa nukkuu vieraita max 2 kertaa vuodessa. Tulee aika kalliiksi huoneeksi (pk-seudun 100000/huone hinnoilla). Totuuden nimessä huoneella on usein esim. tietokonehuoneen sivuvirka. Toimistohuoneellekaan ei oikein ole perusteita, ellei oikeasti tee töitä kotona runsaasti. Itse näen tarpeen tietokone-/toimistohuoneelle, koska pidän siitä että on rauhaa ja kunnon näyttö yms. Mutta monelle läppäri kevytkäytössä on riittävä ja sille en näe syytä pyhittää omaa huonetta.

    Sitten ne pelit ja elokuvat. Jos niille on suurin ajallinen käyttötarkoitus, sisustaisin huoneen niiden ehdoilla. Tumma sävymaailma ja riittävä valaistus niihin tilanteisiin kun valoa tarvitsee. Vierasvarasängyksi riittäisi joku vuodesohva, ellei teillä ihan oikeasti käy yövieraita joka viikko. Huonekalujärjestyksen suunnittelisin leffakäytön ehdoin.
     
  4. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Olet ihan oikeassa tuossa, että monilla vierashuone on aika vähällä käytöllä, mutta esim. meillä erillinen vierashuone on vaikuttanut merkittävästi siihen, kuinka usein vieraita nykyään käy. On huomattavasti matalampi kynnys sekä pyytää että vieraiden tulla kylään asuntoon, jossa vieraat saavat ainakin vähän omaa rauhaa.
     
  5. AnttiLeh

    AnttiLeh Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.05.2007
    Viestejä:
    147
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itse suosittelen sivustoa www.houzz.com, itse löysin omaan leffa/vieras/toimistohuoneeseen hyviä ideoita tuolta.
    Samaisesta sivustosta oma ohjelma äpplen-laitteisiin.
     
  6. wigge

    wigge Guest Guest

    Liittynyt:
    26.11.2013
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0

    Juuri näin. Eipä ehkä joka viikko mutta usein kumminkin. Tv:tä ei emännän kanssa katsella juurikaan, vaan pääpaino on leffoilla ja laatusarjoilla.
    No jotain ideoita tässä on kehkeytyny, ja katsotaan jos laitan kuvaakin vielä valmiista, kun sen aika tulee.

    Efektiseinä on tarkotus juuri tuolla leveällä vaakapanelilla toteuttaa, ja kattoon luultavasti jotain akustiikkalevyä.
     
  7. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viihtyvyyshän on melko lailla subjektiivinen asia. Kyllä varmasti monet viihtyvät hiilikellarityyppisissä hardcore-kotiteattereissaan ihan muutenkin kuin vain leffoja katsellessaan, meitä kun on moneksi ;)

    Mielestäni ns. "leffahuonevärityksen" käyttäminen ei automaattisesti sulje pois huoneen viihtyvyyttä. En nyt itsekään lähtisi tuollaista huonetta telaamaan täysin mattamustalla, mutta noin esimerkiksi: oman olohuoneeni pitkät sivuseinät on maalattu tummahkolla harmaalla ja etuseinä mattamustalla, enkä koe, että se olisi mitenkään liian kolkko tai epäviihtyisä. Oikeanlaisella valaistuksella ja muulla sisustamisella kun saa hyvin paljon aikaan :thumbsup:
     
  8. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Itse asiassa tämä on loistava argumentti vierashuonetta vastaan! :thumbsup:
     
  9. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Ei kaikki ole aspergereja ;)
     
  10. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Itse asiassa meitä ei valitettavasti ole kovin moneksi, vaikka mielellään itsekin näin ajattelisin. Värit ja niiden vaikutus ihmiseen eivät myöskään ole subjektiivinen asia, eikä ihminen oikeasti viihdy mustassa huoneessa yhtä hyvin kuin jonkun muun värisessä. Vivahde-eroja toki varmasti on, ja joillekin se jonkun muun värinen voi olla enemmän luonnon sävyjä mukaileva (vihreää, ruskeaa ym) ja jollekin toiselle valoisuus toimii parhaiten tai sininen värimaailma (vesi) jne. Mustaa siedetään, siinä ei viihdytä - toiset sietävät hyvin ja ehkä kokevat viihtyvänsä. Itse en ainakaan koe viihtyväni marraskuun sysimustassa illassa esim. auton ratissa.
     
  11. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toteat itsekin, että toiset sietävät mustaa ja voivat kokea viihtyvänsä. Missä tässä nyt on ongelma? Itselleni ainakaan ei olisi mikään ongelma viettää aikaa tummassa kotiteatteritilassa muutenkin kuin leffoja katsellen, jos tila on muuten itseäni miellyttävästi rakennettu ja valaistus on kunnossa. Ei se seinien väri, vaan kokonaisuus.
     
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Samaa mieltä, tosin varauksin. Oma teatteri oli rakennusvaiheessa kokonaisuudessaan mattamusta, lukuunottamatta (keski)harmaata lattialaminaattia. Ja siis matta, ei heijastellut mitään. Tuo kävi kaikesta huolimatta aika nopeasti aika tukalaksi. Pehmensin tuota laittamalla seinille tulleiden mustien Ecophon Wall Panel -vaimentimien ylä- ja alapuolelle kaistan harmaata tiilikuvioista tapettia. Lisäksi kenties järjenvastaisesti vedin mustaa kohokuvioitua ja erittäin heikosti heijastavaa (ei kiillä) tapettia koko katon. Valkokankaan sivuille - joissa väri ei sinänsä haittaa, koska valo ei heijastu siitä takaisin kankaalle - laitoin viininpunaiset (akustiikka)verhot. Tuo loivensi tilanteen siten, että huone on erittäin viihtyisä nykyään, vaikka olennaisilta osin (näpiltä ehkä 90% seinä- ja kattoalasta) se on edelleen kokonaan musta. Nyt kuitenkaan huoneen mitat eivät "katoa" samalla tavalla, kuin mattamustaksi maalatussa kopissa. Ongelma ei sinänsä ollut väri, vaan se, että huoneessa oleskellessa tuli epämääräinen olo huoneen mittasuhteiden kadotessa ja pintojen imiessa kaiken valon.

    Mustasta/tummasta saa ihan viihtyisän, kun vähän miettii, mitä tekee. Edelleen valkokankaan sivuilla - ja sen puoleen takaseinällä - voi ihan hyvin käyttää värejäkin, koska niistä takaisin kankaalle heijastuva valo on erittäin vähäistä ellei jopa käytännössä nolla. Edelleen, kuten Batmobile huomauttaa, valaistuksella voi tehdä erittäin paljon. Itsellä on oleskeluvalona ledinauhat piilolistojen takana em. Wall Panel -vaimentimien pohjassa lattiavaloina. Todella toimiva ratkaisu omaan silmääni. Mutta minä nyt viihdynkin hämärässä...
     
  13. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Ei tässä ole mitään ongelmaa, tarkoitin vain sitä että ihmisten aivot vaan toimivat keskenään monien asioiden suhteen melko samalla tavalla ja myös värit koetaan hyvin pitkälle samojen meihin sisäänrakennettujen ominaisuuksien kautta, eli sikäli meitä ei ole siis kovin moneen junaan. En siis tarkoita sitä, että hyvin tumma tai kokonaan musta huone olisi kaikille ihmisille sietämätön paikka, vaan sitä että on olemassa ihan selkeät syyt, miksei muita kodin tiloja tai julkisia tiloja lähes koskaan tehdä kokonaan mustiksi. Tummasta hiilikellarin mustaan on pitkä matka, ja itsekin viihdyn välillä hämyisessä ja tummassa (ja lämpimässä) tilassa, mutta se ei tarkoita että tilan väritys olisi musta, vaan että siellä on tummia elementtejä ja vähemmän kirkas valaistus.
     
  14. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Rapakon takana on tehty monenlaista ja monen väristä. Alla olevan linkin takaa ei löydy niinkään kuvia monikäyttö/mediahuoneista, kuin kuvia valmiista kotiteattereista. Valikoimasta voi löytyä jopa käyttötarkoitukseesikin sopivia väriyhdistelmiä (kaikki kuvat ei näy ilman rekisteröitymistä)
    http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1061114&highlight=show



    OT.

    Mustaan liittyy mielestäni ainakin kotiteatterikäytössä (leffat, pelit ja musiikki) harhakäsityksiä, joita näkee aina silloin tällöin toistettavan. Tosin harhakäsitys on liian kärkkäästi sanottu. Kyse on kuitenkin myös tietyistä näkökulmista lähtien katsottuna makuasioista. Joka tapauksessa. Harvalla suomalaisella on kokemusta oikeasti mustista viihdehuoneista. Kommentit heitetään toisinaan vain pohjautuen arvailuihin. En väitä, että tämä pätisi kehenkään tässä keskustelussa. Puhun yleisellä tasolla.

    Yhden harmaan seinän omaavan perheen olkkarin sohvalta on ihan turha vedellä johtopäätöksiä liittyen kotiteattereihin. Olohuonetta koskevat ennakkokäsitykset eivät seuraa kotiteatteriin, kun äänieristysovet menevät takana kiinni. Tunnelma on erilainen ja odotukset ovat erilaiset. Synkkä syksy ei saavuta teatterin penkkejä. Odotukset kohdistuvat kulutettavissa olevaan viihteeseen tai itse huoneeseen. Kokemukseni mukaan vieraiden huomio saattaa harhailla totutusta poikkeavan huoneen erityispiirteissä. Näitä korostava valaistus tekee hyvässä tapauksessa tunnelman seurusteluun hyvin sopivaksi silloin, kun sellaiselle on tarvetta. Valoa heikosti heijastelevat pinnat hoitavat valojen sammuttamisen jälkeen tehtävänsä niin, että projektorilla on mahdollisuus saavuttaa sen potentiaali. Musta ei itsessään tee tilaa synkäksi. Riittämätön valaistus taas tekee. Valaistuksen määrä on moninkertainen verrattuna tavallisiin asuinhuoneistoihin. Todellakin.

    Heijastelematon musta on kokemukseni mukaan erittäin viihtyisä, kun haluan olla yksin, rauhoittua tai keskittyä johonkin tiettyyn asiaan. Kaikki silmillä erottuva taas häiritsee tällaisessa tilanteessa viihtyvyyttä. Harmittaa jo nyt hieman, kun tiedän joutuvani tekemään seuraavassa kotiteatterissa värien heijastavuuden suhteen pieniä kompromisseja. Näyttää siltä, että tulen erottamaan lattian keskellä lempielokuvaani ja joudun kuuntelemaan Mozartia silmät kiinni. Mustasta katosta ja sinistä aion kuitenkin pitää kiinni viimeiseen asti...
     
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Periaatteessa samaa mieltä. Itsellä oli tuo "täysmusta" useamman viikon rakennustöiden jatkuessa. Tuo meni jo sillä epämiellyttäväksi, että parikymmenneliöisessä huoneessa ei kolmen työmaavalon voimin pystynyt tekemään oikein mitään, kun valoista ei ollut mitään hyötyä. Joko ne häikäisi tai sitten niistä ei ollut mitään iloa, kun huone imi kaiken valon. Ja vaikka valoa olisi kohdistunut seinille, huoneen mittojen kadotessa tunnelma oli, no, epämiellyttävä. En tiedä, olisiko tuota vastaan voinut sotia kylvämällä katon täyteen valaisimia (vaikka uppospotteja, etteivät tiellä roiku), mutta siihenkään en halunnut ruveta.

    Muutosten jälkeen se on edelleen musta, mutta sitä on aavistus rikottu. Ilman valoja tuo on - kun pimennysverhon kotelointi peitti viimeisetkin valovuodot - säkkipimeä, näkyvyys nolla, mutta pienellä valaistuksella huomattavasti täysmustaa viihtyisämpi. Kuitenkaan kankaalle valoa ei heijastu juuri lainkaan sijaintinsa puolesta heijastavien pintojen ollessa valoa heijastamatonta mustaa.

    Muistelen, että se täysin kammio ollut sinunkaan teatterisi.. :)
     
  16. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Muistat aivan oikein. Latialla oli matta punainen matto ja screenin vieressä oli matta punainen verho. Valot sammuksissa vaikutus oli sama kuin jos nuo punaiset olisivat olleet mustia. Ei heijastuksia, eivätkä kiinnitä huomiota itseensä. Kankaasta tehdyt seinät taas olivat mustia. Seinälle asennettujen valojen kanssa ne saivat huoneeseen aikaiseksi mielestäni loistokkaan, kodikkaan ja jopa hieman pirteähkön tunnelman. Aiemmin mainitsemani häiritsevät heijastukset tulivat muuten huoneen takaa laitekaapista, kun vahvistimen näyttö oli päällä. Pienetkin valonlähteet tekee mieli, ainakin omalla kohdallani, peittää kun pintamateriaalit muuten eivät heijasta valoa.



    Muuten liittyen tuohon rakennusvaihetta koskevaan pointtiisi, toit hyvin esiin sen, kuinka värien ja valaistuksen sopivuus on todella riippuvaista käyttötarkoituksesta. Tämä on itse asiassa meikäläisen mesoamisen se peruspointti. Millainen käyttötarkoitus, sellainen väri-valaistus-yhdistelmä. Kotiteatteriin sopii hyvin musta, mutta sopii myös muut värit silloin kun eivät heijastele ja kiinnitä huomiota itseensä. Jos rakentaisit vain itselleni, laittaisin kaiken vaan suoraan mustaksi. Ja saman tekisin monikäyttöhuoneelleki...:cool:
     
    Viimeksi muokattu: 28.11.2013
  17. O.V

    O.V Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.02.2007
    Viestejä:
    241
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse noita värejä pohtisin täällä myös: https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php/89931-Kotiteatterihuoneen-maalaus

    Eroa nyt tosin, että tämä ei tullut seurustelutilaksi vaan omaksi kopiksi tein minne iskä sitten ajetaan kun muuta perhettä alkaa meikäläisen jutut kyllästyttämään. Koska aina olen joutunut tekemään kompromisseja niin nyt lähdettiin siitä että niitä ei tehdä. Tai no siis ei tämä pelkästään leffa käytössä ole, mutta ennen olen tapellut tuon pimennyksen kanssa niin sen suhteen mentiin sillä linjalla, että tulkoon pimeys.

    En käyttänyt täysin mustaa, mutta tummia ja täys himmeitä ja kyllä se on niin kun valot sammuttaa niin ei näe mitään. Ero on aika järisyttävä kun normaalisti on tottunut siihen, että aina näkee vaikka valot poissa. Esim jos leffan päätteeksi menen vahingossa sammuttamaan valot ennen kuin olen selvinnyt ulos huoneesta niin haparoimiseksi menee.

    Valotehoa tumma huone vaatii todella paljon. 12x 5x1W ledspotit katossa eikä yhtään liikaa valoa. Kokoa huoneella on kuitenkin kohtalaiset 18m2 ja mustien seinien ansiosta tämä kyllä tuntuu 10m2 kopilta siitä ei pääse mihinkään... Itseään/perhettään vartenhan näitä tiloja tehdään joten tekee sellasen mistä itse pitää sano muut mitä sanoo.