Huoneenmittaus tableteilla ja mobiililaitteilla - Tapaus Mic W i436 -mittamikrofoni

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana Arttu78, 06.01.2013.

  1. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Hifimaailma 8/2012:ssa olleessa jutussa Mauri Eronen sanoi MicW i436 ja Analyzer softasta seuraavasti:
    "Analyzer on äärimmäisen helppokäyttöinen ja tarkka. Sen näyttämä taajuusvaste on täysin identtinen kalibroidun mikrofonin ja läppärissä pyörivän Room EQ Wizardin yhdistelmään." Missään tekstissä ei asiaa suoraan mainita, mutta ymmärsin niin, että kokeilu tehtiin jollain iPhonella.
     
  2. tmtm

    tmtm Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2008
    Viestejä:
    340
    Saadut tykkäykset:
    45
    Minua kiinnostaisi sopivat Android-sovellukset ja mahdolliset kokemukset niistä.
     
  3. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Onko kukaan testannut kuinka tarkka iPhone on SPL mittarina? Siis ilman erillistä mikrofonia.
     
  4. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    14€ Maksamalla saa iLaitteille muuten Spektra:skop nimisen mittaussoftan. Sovellus vaikuttaa helppokäyttöiseltä, selkeältä ja se tarjoaa taajuusvastemittauksen 20Hz:stä lähtien. Lisäksi, sillä voi verrata kerrallaan neljää käppyrää toisiinsa ja kaapata taajuusvastekuvia yms. MicW kalibrointikin kuuluu tekijän mukaan sovellukseen, aivan kuten iOS 6:n tuomien muutosten huomioiminen softassa. Ainoa kysymys mihin en saanut nettisurffailun perusteella selvää on se, sisältääkö ko. sovellus myös signaaligeneraattorin. Pitää kai päätellä, ettei sisällä, kun tästä ominaisuudesta ei mitään mainita.

    Generaattorin puute hankaloittaa asioita, jos näin on. Homma ei kuitenkaan mene liian vaikeaksi, sillä ystävämme Genelec tarjoaa nettisivuillaan olennaisimmat mittauksiin ja säätöjen tekemiseen vaadittavat ääninsignaalit mp3-muodossa.

    Sovelluksen tekijällä on asetuksien tekemiseen selkeä ohje blogissaan niille, joilla englanti taipuu. Ohjeista voi olla apua muidenkin mittaussoftien kanssa.
     
    Viimeksi muokattu: 16.01.2013
  5. marre

    marre Guest Guest

    Liittynyt:
    26.10.2009
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    iPad/IOS6.1, MicW i436, viimeisin DSP Mobile Analyzer, ja sain seuraavaa käppyrää aikaiseksi. Signaalina käytin Genelecin sivustolla olevaa 10-150 Hz pyyhkäisyä.

    katso liitettä 15949
     
  6. lmfmis

    lmfmis Käyttäjä

    Liittynyt:
    17.02.2002
    Viestejä:
    3 019
    Saadut tykkäykset:
    2
    Applestoresta saa ilmaisen Signal Gen - generaattorin. Toimii hyvin. Sweepit maksaa sitten erikseen.
     
  7. Poikarukka

    Poikarukka Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2010
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    MicW i436 ja iPhone5 yhdistelmä käytössä. Ostin tuon kittinä. On kyllä aivan tarpeellinen paketti. Kokemusta mittaamisesta ei ole aiemmin. Eikä kyllä omat laitteenikaan ole olleet mittaamisen arvoisia. Pikkuhiljaa olen panostanut äänentoistoon ja nyt ollaan sillä tasolla, että jotain lisäarvoa mittaamisella voisi saavuttaa. Koska mittaaminen ja mittamenetelmät ovat uutta on ollut aikamoinen selvittäminen asiassa. Toki perustieto taajusvasteen tulkitsemisesta on.

    Analyzer softa ostettu ja siihen kalibrointi tiedosto. Hifi-lehden testiCD apuna. Siinä on taajuuspyyhkäisi 20hz-20khz. Peruskäsitteet ja ohjelman asetukset veivät pari päivää selvittää ja ymmärtää. Kaikki nyt ei aivan täysin vielä selvää ole. Johdonmukaisia mittauksia tulee ja vastaavat odotuksia. Alkuun ihmetytti DB lukemat kun eri ohjelmat antoivat hiukan toisestaan poikkeavia. Eri ohjelmia piti tietenkin kokeilla. Analyzer on kyllä paras näistä käyttää. Signalscope pro:kin löytyy, mutta jotenkin se ei vain pelitä yhtä miellyttävästi.

    Mittaamisen olen suorittanut niin, että mikki jalustaan kiinni ja kuuntelupaikalle. Analyzerista impulse reakointi nopeudeksi, weightingit pois, 1/12okt jako, holdilla sitten pyyhkäisee sen taajuspyyhkäisyn CD:ltä. Piirtää vasteen ja sen sitten tallentaa. Mitä yksittäisiä kaiuttimia en ole mitannut, mikkiä en kalibroinut muuta kuin laittamalla sen analyserin tiedoston ja siihen mikin mukana tullut kalibrointi lapussa ollut yksilöllinen herkkyys arvo. Sen verran selvisi, että huonevaste (siksi kai tuota viivaa kutsutaan) on n.+/-10db sisällä 20hz-15khz kuuntelupaikassa.

    Window functionit on vähän hämärät mitä ne käytännössä tekevät.

    Toimiikohan tuo mikki PC:llä ja REW:llä?
     
    Viimeksi muokattu: 12.02.2013
  8. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Onkohan kukaan vielä tätä testaillut Androidilla ..?
     
  9. tomini

    tomini Guest Guest

    Liittynyt:
    25.05.2006
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli joskus syksyllä tuo MicW ostettua, ja nyt sitä sitten vasta käytti ekan kerran. Kun aina pitää hätäillä.. "Tahdon tuon!".. Nyt varmaan valitsisin tuon mainitun miniDSP:n mikin. Tosin REWin opettelu sinällään ei kiinnosta. Mutta niin, ongelma ei ole mikki vaan puhelimeni, joka on vanha iPhone 3 GS joka tosin on jo vaihtunut Padfone 2:een (Android). Tuon vanhan luurin kanssa tuo Analyzerin käyttö on yhtä tuskaa.

    Kaipaisin myös Androidiin vinkkejä, aloitan tässä eri softien kokeilun pikkuhiljaa ja voin raportoida tuloksista. Jos ei kunnollista löydy, niin sitten varmaan olisi MicW kit myynnissä. Tuon iPuhelimen kanssa touhusta ei tule mitään. Analyzer sinällään on ihan ok, mutta vieläkin se on aika tökerö käyttää ja puutteellinen, vaikka 2-versioon huomattavasti kehittyikin. Hyvä on myös signaaligeneraattori tuon mikin Y-piuhan kanssa. iPadilla homma toiminee ok.

    Testaillaan.. Tekniikasta sinällään ymmärrän jonkin verran, ja kyllä nuo signaalinkäsittelytermit on jotenkin hallussa, mutta käytännön mittauksia en ole tehnyt enkä aina tiedä miten pitäisi toimia ja millä selittää mittauksien eroja.

    Laitteistona on Genelec 8020B ja pieni 8" DIY-subi, säädöt olisi tarkoitus upottaa purkitettuun miniDSP:hen.
     
    Viimeksi muokattu: 10.04.2013
  10. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Analyzer toimii taajuusvastemittauksessa, mutta nyt kun yritän etsiä ios-softaa, jolla hoituisi myös jälkikaiunnan esittäminen vesiputouskäyränä, mitään ei tahdo löytyä. Onko ehdotuksia?
     
  11. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Uusia softia tullut vastaan?
    Tuli nyt hommattu i436 ja pitäisi seuraavaksi tutustua tuohon ohjelmistotarjontaan.

    iOS (iPad3) ja Android (Galaxy S3) kelpaa.
     
  12. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    FFT + Sound Meter menetteleepi
     
  13. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Täytyy kurkata.

    Analyzer tuli hätäpäissään iPadille ostettua ja siihen kalibrointitiedosto ja vasta nyt meni ensimmäinen sormi suuhun..

    Analyzerissä pitää määritellä herkkyys siihen i436 kalibrointiin ja asteikko on 3.0-11mV/Pa ja mikin mukana tulleessa lapussa seisoon Sensitivity kohdassa 42,6 mV/Pa..?
    Liekkö nyt lipsahtanut ihan väärä lukema testaajalta tuohon lappuun.
     
  14. Landor

    Landor Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.04.2000
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mainittakoon nyt alkuun etten tiedä aiheesta yhtään mitään, kunhan mittausmahdollisuus kiinnostaa. Lähinnä mietin miten Genelekin G3 paria voisi jatkojalostaa. No 7060B kiinnostaisi subbarina. Telkkarista täytyisi ottaa toslinkillä ääni (nyt phonesta), mutta vielä on epäselvää millä toteutuisi voluumisäätö. Anti-Mode 2.0 Dual Core on hieman käynyt mielessä.

    Otsikon mukaisen mikin pistelin tilaukseen. Latailin myös Analyzer softan, jota jo testailin hieman ipad 4:n omalla mikillä. Kyllähän se sekin jotain näyttää, sen verran että vähän voi leikkiä. Tulosten oikeellisuuteen en pahemmin osaa ottaa kantaa. Karkeasti voi sanoa, että kun soitteli 1000 Hz tai 100 Hz ääntä niin kyllä Analyzerissä piikki ko. kohtaan ilmaantuu aika tarkasti. Ja kun käppyröissä näkyy reilu notkahdus niin kyllä sen korvallakin erottaa. Välillä vaimennuksen kohdalla saattaa kuulua jotain resonointia ja toisinaan tuon voi nähdä piikkinä "oudossa" kohtaa.

    Jotain Sweep 150 -10 Hz käppyröitä.

    Vasemmalla ipad korvien vieressä ja oikealla ipad istuimella. Tuntuvin ero on, että tuo suurimman kuopan ero on n. 10 Hz (85 vs. 95).
    katso liitettä GenelecG3-ipad4mic.jpg

    Näppärähän tällä on testilla vaikkas mitä. Varmaan mukavampi kun ei asiasta tiedä mitään, tieto niin ikävästi aina lisää tuskaa.

    Kuulokkeitakin piti hieman kokeilla. Laittelin ipadille Senheiser HD598 luurit korvaan. Vasemmassa käppyrässä yritin hieman peittää kuulokkeita käsillä. Oikeanpuoleisessa käppyrässä kuulokkeet olivat ihan avoimina ipadin kyljessä.
    katso liitettä HD598-ipad4mic.jpg

    Täytyy testailla lisää kunhan mikkikin saapuu.

    Tohon minun Anti-Mode 2 pohdintaankin saa kommentoida. Lähinnä kait minulla on tuohon vaihtoehtona jokin pre-outillinen (subwoofer + stereo) vahvistin. Tai kolmas vaihtoehto voisi olla F2 subbarin hankinta, jossa olisi valmiina oma volumesäätö, mutta tässä tökki alapään puute.
     
  15. Landor

    Landor Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.04.2000
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä nyt kevyt vertailu ipad4:n (ios7) omalla mikrofonilla (keltainen käyrä) ja MicW i436 mikrofonilla (ruskea käyrä).

    Äänilähteenä pink noisea spotifystä. Käppyrät ovat Leg on -käyriä.

    [​IMG]

    EDIT: Semmonen tuli mieleen tarkistaa, että... noissa molemmissa oli Frequency response asetuksissa MicW i436.

    Tässä oma mikki oman mikin asetuksella (pinkki) ja MicW (oranssi) omalla asetuksellaan.

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 29.11.2013
  16. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Kiitos Landor noista vertailuista. Näitä tarvitaan. Laitan itsekin jotain esille MicW:stä verrattuna kalibroituun Umic mikkiin kun saan tehtyä muuton uuteen kämppään.
     
  17. Landor

    Landor Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.04.2000
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yksi mielenkiintoinen MicW i436 testi.
    - Pistin vanhahkot Sennheiser HD590 kuulokkeet päähän ja sujautin mikrofonin blyyssin raosta korvan kohdalle.
    --- pienen koon puolesta mikki soveltuu tähän ihan mukavasti
    --- mulla kun ei ole kittiä niin pistelin jatkojohdon tulemaan ebaystä
    http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_t...4+Pole+Jack+Plug+extension&_sacat=0&_from=R40
    - äänilähteenä pink noisea spotifystä
    - PC:n "äänikorttina" Nuforce Icon
    - Tein pieniä Equalizer APO korjailukokeiluja

    Sininen käppyrä ilman korjausta.

    Keltainen ja vihreä käppyrä hieman korjailtuna vasen ja oikea korva.

    [​IMG]

    Lienee sanomattakin selvää, että bassotoisto koki melkoisen muutoksen.

    Liikaakin tuossa on bassoa ja yläpäätä pitäisi korjailla kanavakohtaisesti. Mutta pääpointtina on, että hyvin mielenkiintoinen laite myös tämmösten isohkojen kuulokkeiden säätöön.
     
    Viimeksi muokattu: 01.12.2013
  18. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Mikä mV/Pa lukema teillä muilla on ollut?
     
  19. Landor

    Landor Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.04.2000
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla on 6,1.
     
  20. Landor

    Landor Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.04.2000
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    MicW mittaus vasen ja oikea kanava. Pink noisea äänenä ja leg on käyrä kyseessä.

    [​IMG]
    .
    EDIT tässä oli jo UIMIK-1 mittauskin, mutta muistin, että tässä läppärissä taitaa olla Equalizer APO asennettuna, joten nyt meni UIMIK-1 mittaukselta pohja pois.
     
    Viimeksi muokattu: 03.12.2013