Suosituksia surround-kaiuttimiksi

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana janne1979, 28.10.2013.

  1. Brian

    Brian Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.02.2004
    Viestejä:
    288
    Saadut tykkäykset:
    2
    Itselläni on myös surroundeina Chorus Mondo 55:t jotka ovat toimineet omassa tilassani yllättävän hyvinkin. Omassa tilassani en pystyisi surrouneja laittamaan kuin jalustoille taikka lattialle kuten nuo ympärisäteilevät Mondot, koska kuuntelupaikan vasemmalla laidalla ei ole seinää johon voisi surroundia sijoittaa. Monikanavamusiikin kuuntelun noista ei olisi, mutta elokuvilla on ajaneet asiansa toki hyvin. Surroundien sijoittaminen jalustalle ei oikein ole itselleni hyvä vaihtoehto, koska kuuntelupaikan lähettyvillä kuitenkin hämärässä on liikehdintää (etenkin jos on isompi porukka katselemassa) ja ne ovat täten hieman vaarassa nojatuolien lähettyvillä. Seinäsijoitus olisi paras jos sen voisin tehdä..
     
  2. Kojashi

    Kojashi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.09.2009
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0

    Itsellä oli vielä tovi sitten "oikein" sijoitetut surroundit pultattuna seinään.
    Ja olivatpa samaa sarjaa eturivistön kanssa. Olkkarin järjestys kuitenkin muuttui ja nuo joutuivat mäkeen. Myös itsellä nyt samat Mondot takana lattialla (nimenomaan takana).
    Eli vastoin kaikkia sääntöjä ja oppeja.

    huolimatta siitä, en ole havainnnut juurikaan eroa vanhaan systeemiin. Niin pientä se noiden surroundien osa leffoilla (5.1) tuntuu olevan, toki tapauksesta riippuen enemmän tai vähemmän.
    Toisaalta niiden poissaolon taas huomaa välittömästi.
    Itse siis ainakin laitan vaikkapane kurasurroundit sinne huoneen ja hellasärön ehdoin, miten vain pystyy.
    Mittarimiehet itkekööt miten näin ei saa tehdä. :)

    Eiköhän lähtökohtaisesti tärkeintä ole se että itse on laitteistoon tyytyväinen, ei se onko se analyyttisen oikeaoppinen tai neutraali toistoltaan.
     
  3. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228
    On hämärä muistikuva että Pro Logic aikaan 90-luvulla alkupuolella oli nimenomaan vaatimuksena(tai ainakin luultiin näin) että surround kaiuttimet piti olla hyvin ympärisäteilevät jotta se haettu tilantuntu saatiin aikaiseksi, tilannehan on oleellisesti muuttunut niistä ajoista. Omasta mielestäni tälläinen setup toimii kuitenkin vallan mainiosti myös nykypäivänä ja useimpiin normikotiteattereihin (kuten omaani) jossa keskitytään elokuviin eikä 5-kanavamusiikkiin on käytöllisistä syistä lähes ainoa ratkaisu. Asia on toinen jos tila ei aiheuta minkäänlaisia rajoitteita. Taitaa ainakin Audysseyn sivuillakin kerrotun vieläkin että myös nykyään täytyisi surroundkaiuttimet leffakäytössä olla "ympärisäteilevät"...
     
  4. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Surroundien kanssa, aivan kuten muidenkin kaiuttimien, kanssa kyse on tavoitteiden tasosta. Jos lattialta kattoon ampuvat ovat riittävät, niin sitten ovat. Studiossa surroundeja ei käsittääkseni tällaisilla seteillä miksata. Olkkarissa tyytyisin surroundien kanssa vaikka minkälaisiin toteutuksiin, mutta vielä rakentamatta olevaan kotiteatteriin minua ei saisi kirveelläkään tekemään vastaavia kompromisseja.
     
  5. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Samat kokemukset itselläni. Puristille tällaiset ratkaisut eivät kelpaa, mutta normaalissa olohuoneessa oiva kompromissi äänenlaadun ja sisustuksen välillä. Kuulostaa rutkasti paremmalta kuin mitä voisi ratkaisun ulkonäön perusteella olettaa. ;)
     
  6. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
    Nähtävästi olkkariin nuo tulossa
     
  7. kajac

    kajac Guest Guest

    Liittynyt:
    16.07.2008
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    On minullakin ollut jokunen lattiamalli surraundina. Esim burren B20 toimi loistavasti pienellä lisäjalustalla ja kallistuksella.
     
  8. tosikko

    tosikko Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.02.2005
    Viestejä:
    677
    Saadut tykkäykset:
    8
  9. Paarma78

    Paarma78 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.11.2008
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    1
    En havainnut mainintaa kattoon asennettavista uppokaiuttimista tässä ketjussa. Mulla oli aikaisemmin 4kpl Chorus Mondo 55 lattialla hoitamassa 7.1 setin takakanavat. Nyt käytän näitä:
    http://www.monitoraudio.co.uk/support/past-products/300-series/c380-fx/

    Tilaäänen suhteen nykyinen on mielestäni selvästi parempi.

    Tosin tällaiset uppokaiuttimet tarvitsevat sitten hivenen enempi alaslaskua kuin tyypillisesti perus paneelikattoon on laitettu. Minulla muutos oli helpompi kun katto toteutettu akustiikkalevyllä ja reilulla alaslaskulla jolloin tilaa on sekä johdotusten kanssa on helpompi touhuta. Myös etupää on upotettuna kattoon.