Genelec 8020 ja sub 7050 akustiikkaongelma

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Samiaav, 30.10.2013.

  1. Samiaav

    Samiaav Guest Guest

    Liittynyt:
    30.10.2013
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi,

    Suuria ongelmia otsikon setupin kanssa. Sohvalla istuen akustiikka on karmea, eli bassotoistoa ei ole. Sohvan takana on jotain ja joissain kohdissa jopa ihan OK. Kaikki vaihekäännöt ja muutkin dip asetukset kokeiltu. Kuvassa siis näkyy setti.

    MItä voisi olla vinkkejä sijoitteluun tai asetuksiin, jotta saisi sohvalle siedettävän soinnin? Kuten huomaatte, ei paljoa vaihtoehtoja ole huoneessa. Mahdollisesti subi toiselle puolelle tasoa mutta aiheuttanee sekin sitä kuuluisa säröä :) katso liitettä 20131030_101739.jpg
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Laita subwoofer kuuntelupaikalle (sohvalla) ja toistamaan bassokohinaa. Ryömi pitkin huonetta etsimässä, että missä basso kuulostaa paremmalta. Kokeile subwooferia sillä paikalla.

    Tuo ohje on yleisyydestään huolimatta vähän niin ja näin, mutta paha tuosta on kuvankaan perusteella sanoa, kun ei tiedä yhtään, miten huone käyttäytyy. Toinen vaihtoehto on ostaa toinen subwoofer ja sijoittaa se kuuntelupaikan taakse. Se saattaa auttaa.
     
  3. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Näyttää että sohva on suunnilleen huoneen keskellä. Todennäköisesti siinä on ns. seisovien aaltojen minimikohta. Subin joutuu todennäköisesti siirtämään jonnekin ihan muualle, tai sitten hilaamaan sohvaa lähemmäs takaseinää, jolloin tietysti katselu- ja kuunteluetäisyys kasvavat. Jos sohvaa ei halua siirtää, niin sitten vaan kokeilemaan tuota x_jmt_x:n vinkkiä. :)
     
  4. Samiaav

    Samiaav Guest Guest

    Liittynyt:
    30.10.2013
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä se ongelma, että käytännössä kuitenkaan subia ei siihen esim. keskelle laittaa voi laittaa olemaan. Kyseessä on yksi olohuone, ei oikein ole paljoa varaa tuota laitella mihin sattuu. Näin ollen mahdolliset kikat kiinnostaa, josko niitä nyt on olemassa. Lisäksi tuon sijoittelua rajaa kovasti nuo piuhat, melkoinen nippu tavaraa pitäisi vetää edestakaisin ympäri huonetta...
     
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kikat ja kikat. Sähköinen korjaaminen ei auta yhtään mitään, jos kyseessä on heijastuman aiheuttama vaimentuma. Koska lisätehon syöttäminen vaimentuneelle taajuudelle voimistaa heijastumaa samassa suhteessa, joten lopputulos on nollapeli.

    Jos kyseessä on sanotaan alle 150hz ongelmat, niin sitten ne kikat on:
    - yli metrin paksuinen vaimennuskerros laajalle pinta-alalle [ei mitään järkeä],
    - tarkkaan viritetyt resonaattorit, joiden niidenkin rakentaminen alle 40cm syvinä on hukkaanheittoa,
    - mahdollisesti paksut hyvää materiaalia olevat bassoansat nurkkiin; koko lattiasta kattoon, joka tuskin menee hellasäröltä läpi.

    Laita se subwoofer siihen keskelle sohvaa jonkun korokkeen päälle ja torppaa pääsi joihinkin edes teoriassa mahdollisiin sijoituspaikkoihin.

    Jos niitä ei ole, niin vaihtoehdot on yllä. Elämä on.
     
  6. CaJii

    CaJii Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2005
    Viestejä:
    115
    Saadut tykkäykset:
    0
    Anti-mode dual core voisi olla ihan kokeilemisen arvoinen.
     
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    ...joka ei auta vaimentumiin ja osaa pimpata vain kaksi kanavaa, joten joko koko subwoofer tai vähintään LFE-kanava jäisi vaille korjausta.

    AM ja AM 2.0 on loistolaitteita, mutta välillä alkaa ihan toden teolla risoa, kun niitä pidetään Kaiken Autuaaksi Tekevinä Ratkaisuina Kaikkiin Akustisiin Ongelmiin.

    1. Sijoittelu, 2. Akustointi, 3. Huonekorjaus. Tässä järjestyksessä.
     
  8. CaJii

    CaJii Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2005
    Viestejä:
    115
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllähän tuolla 2.1 setinkin korjaa varsinkin tässä kyseisessä tapauksessa jos äänisignaali vedettäisiin Genen subbarin kautta noille 8020-kaiuttimille.

    Näinhän asia tietenkin on. Taisi olla vain tässä tapauksessa niin, että sijoittelu on jo melko lailla lyöty lukkoon ja akustoinniksi ei ole tulossa mitään kovin massiivista.

    Ei varmaan antimode ainakaan tilannetta huonontaisi.
     
  9. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228

    No todellakin huonontaisi, Samiaav:llä olisi ainakin dual coren hankinnan jälkeen ammottava lovi paitsi taajuusvasteessa myös tilivasteessa. Jos settiä ei haluta siirtää nykyiseltä paikaltaan niin sohvaa on sirrettävä, kertomuksen mukaan taaksepäin.
     
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ei, mutta jos ongelma on koko bassoalueen vaimentuminen, niin ei myöskään juurikaan apua. Teoriassa jos joku bassotaajuus piikittää, sen lanaaminen saattaa tuoda jotain kadonnutta takaisin esille, mutta jos kyseessä on - kuten kuvauksen perusteella voi turvallisesti olettaa - heijastuman aiheuttaman vaimentuma vasteessa, niin siihen se AM ei pure. Tämän myöntää DSPeaker ihan suoraan ja vilkaisemalla heidän markkinointimateriaalejaan tuo käy jo kuvista selväksi: promokuvissa vaste oikenee piikkejä tasaamalla, se sijaan edes promokuvissa monttuja ei nosteta ylös.

    En tiedä, miten fiksu tuo AM on vaimentumien suhteen. TEL-79 kertoi jossain vaiheessa AM:n ketjussa, että vaimentumia yritetään maltillisesti korjata. Itsellä oli eilen valmistuneessa huoneessa ennen vastekorjausta joidenkin desibelien vaimentuma 110hz alkaen pääkaiuttimilla. Anthemin ARC osasi oikaista tuon, mutta syy ei ollut heijastuma, vaan se, että huone absorboi noita taajuuksia tehokkaasti (resonaattorit; mahdollisesti osa raskasvillasta). Eli se ylipäätään oli korjattavissa lisäteholla. Ja kun etupää on sen 99db/w herkkä, niin lisäteho ei varsinaisesti ollut ongelma millekään komponentille.
     
  11. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 755
    Saadut tykkäykset:
    483
    Subbari on häädettävä nykyisestä lokosestaan paremmalle paraatipaikalle hellasäröstä välittämättä.
    Tai mahdollisesti käänneltävä laitesijoituksia huoneeseen nähden 90-270 astetta pitäen samalla huolta, että subbari ei päädy nurkkaan...
    Kuvassahan jää kuvanottonurkka pimentoon...

    T: Vesku
     
  12. Pas

    Pas Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.02.2010
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä niitä heijastumistakin aiheutuneita kuoppia pystyy nostamaan. Suoran äänen ja heijastumien summan amplitudi kasvaa, ei heijastus ole äänensyöjä se on vain eri vaiheessa suoran äänen kanssa. Ainut erikoistapaus on täysi vaimentuma eli 180 asteen vaihesiirto samalla amplitudilla.

    Ajattele vaikka tilannetta jossa teet huoneessa kaksi eri mittausta, ainoana erona on että toiseen mittaukseen käännät vahvistimesta 6dB lisää volyymia. Vasteet ovat käytännössä samanlaiset koko alueelta, toinen on vain 6dB kovemmalla. Jos nyt EQ:lla nostat vaimentuman taajuusaluetta 6dB niin se kyllä nousee samalla tavalla kuin kääntäessä potikalla volyymia isommalle.
     
  13. Pas

    Pas Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.02.2010
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oletko koettanut testimielessä heittää ylijääneet villat lattialle ensimmäiseen heijastuspisteeseen? Olettaen että katto ja muut kaiuttimien lähiseinät on tuolla taajuusalueella absorboitu.
     
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tuo kuuden desibelin nosto vaatii tehoa jo mitä, nelinkertaisen määrän ongelmataajuudelle ja olettaa, että heijastuma ei syö tuosta deppaakaan. Vastaavasti, jos heijastuma haukkaa neljä deppaa ja nostoa halutaan kuusi, korostus on 10db (10db - 4db = 6db), jolloin tehoa tarvitaan tuolle alueelle 10x määrä. Jep jep.
     
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Oletukset menee vähän niin ja näin. Katossa on ensiheijastuman kohdalla Ecophon Sombra + Extra Bass 10cm laskuna. Vaikutusalue ei paperilla ihan ulotu noin alas. Seinillä on 4cm Wall Panel + 10cm perusvilla alla. Niistä en ole varma.

    Keskustelin tuosta teorian tasolla akustiikan suunnitelleen Kalle Lehtosen (Promethor Oy) kanssa ajatellen, että se olisi mahdollisesti takaseinäheijastus tai yli-intoinen resonaattori. Kallen vastaus oli kuvaava, jotakuinkin näin: "Huone on suhteellisen pieni. Kuvittele kylpyammetta, jossa pamautat kunnollisen aallon. Ei siinä vedevellomisessa ole suurta merkitystä sillä, missä kohtaa sitä katsoo eikä lähtöpistettä ole havaittavissa enää välittömästi iskun jälkeen."

    Sinänsä lisäbassovaimennus saattaisi auttaakin, mutta kun se hoitui ARC:lla, niin en ole tässä vaiheessa ryhtymässä lisähommiin. Toki etuseinällä olisi tilaa pari metriä leveälle ~30x40 kokoiselle resonaattorille tai vaimentimelle. Ehkä joskus, jos tulee tuunattua. Nyt vaste on ARC:n mukaan - joka on tuossa ylläolevassa linkissä testattu luotettavaksi - muutaman desibelin sisällä suora 10khz tienoille saakka. Ei sentään mikään Genelecin vapaakenttävaste, mutta huomattavasti parempi, kuin tavallisessa olohuoneessa. Ja off-topikkiin luisuu, mutta huone on todella nautittavan kuuloinen. Ensiheijastukset on tapettu, mutta muutoin osa katosta ja seinistä jätettiin vapaaksi, ettei tule liian kuollutta huonetta. Parin päivän kokeilulla todella hyvältä kuulostaa. Ääni on tarkka, bassopää on kuiva ja iskevä, mutta huone ei ole tylsä.
     
  16. Pas

    Pas Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.02.2010
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei tuo dB määrä ollut postini poitti, se oli hihasta vedetty lukema. Pointti oli se että kuopat nousee kun niitä equtetaan vaikka syynä on heijastuma. Järkevä eq:n määrä riippuu laitteistosta ja tarvittavasta SPL tasosta.

    Tuo sinun esimerkkisi vaimentumisen kasvamisena suuremmalla voimakkuudella tuottaisi lopputuloksen jossa mitattu vaste kuopittuu sitä enemmän mitä kovemmalla volyymi on. Kokeile itse tehdä kaksi mittausta toinen vaikka 10dB kovemmalla ja katso mitä kuopille käy.
     
    Viimeksi muokattu: 03.11.2013
  17. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ei kiinnosta lähellekään niin paljoa, kun se vaste on nyt suora...

    Selvyyden vuoksi: itsellä ei ole tällä hetkellä omaa mittauskalustoa. Lainavehkeillä tehtiin useita pyyhkäisymittauksia akustoinnin ollessa vielä rankasti vaiheessa. Tuolloin vaimentuma oli kohtuullisen paha. Omat mittaukset on ARC:n antamat tulokset, sekä quick measure, joka antaa korjaamatonta vastetta mittauspaikalta, että varsinainen huonekorjausta varten tehty mittaus. Vaimentuma ei ollut lähellekään yhtä suuri enää akustoinnin valmistuttua ja lisäksi kaiuttimia modattiin (viritystaajuuden nosto ylemmä 50hz tienoille) noiden välissä.

    Eri voimakkuuksilla mittaamisen ongelmana on osittain sekin, että lainassa ollut mittauskalusto valitti pienemmillä voimakkuuksilla liian heikkoa signaalia. Syytä en sen tarkemmin tiedä, mutta pyyhkäisyt oli käytännössä pakko ajaa erittäin lähellä sellaisia voimakkuuksia, millä tosiasiassa tulee kuunneltua. Ja minä en kuuntele kovinkaan hiljaa... Joskus RadioShackilla katsonut, että jossain 80-90db välimaastossa tuppaa pyörimään. Silloin kun en ole ns. luukuttamassa.
     
    Viimeksi muokattu: 04.11.2013