Hifi vehkeet ensikertalaiselle, hintaluokassa 1000-2000e?

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Mikimies, 21.10.2013.

  1. Mikimies

    Mikimies Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2013
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moikka!

    Eli nyt apua kaivattaisiin kovasti, olen yrittäny lukea ja tutkiskella asioista ja käyny muutamassa liikkeessäkin (Verkkokauppa ja Mareks) kyselemässä ja tiedustelemassa, että mitäs vempeleitä kannattaisi hankkia näin alkuun. Asuntona on 30m2 yksiö kerrostalossa, perus betoni seinät ja suurin käyttö tulee olemaan langatonta musiikin kuuntelua kännykästä ja läppäriltä ja tottakai leffojen katselemista tv:n (apple tv) kautta. Ehkä joskus myöhemmin olisi tarkoitus ostaa joku kiva bluray soitin tai uusin playstation joka varmaa ajaa saman asian, mutta se jääköön tulevaisuudeen murheeksi… Ja lisäksi, että näin alkuun olisi tarkoitus saada 2.1 kokonaisuus kasaan ja ehkä sitten tulevaisuudessa laajentaa 5.1 sarjaksi, kun rahaa on enemmän. Mitäs muuta tähän pitää kertoa, niin, en myöskään ole siitä tullut mihinkään tulokseen, että pitäisikö olla lattia- vai hyllykaiuttimet, lattiakaiuttimet missä on valmiiksi basso vai subwooferi sitten erikseen, eli millä kombolla lähtisi kokoamaan. Itse pähkäilly lattiakaiuttimia koska itse laatikko vaikuttaa ääneen? Ja ehkä asettelun helppous lattialle vain ja thats it. Tilaa tv:n vierellä on ihan hyvin ja minun mielestä lattiakaiuttimet olisivat hyvä ratkaisu ja subwooferillekkin pitäisi olla hyvin tilaa sijoittaa. Eli miepiiteitä otetaan joka kannalta vastaan myös, sen suhteen, että mistä kannattaa säästää ja mistä ei, vai kannattaako ollenkaan säästää ja kerralla satsata kunnolla?

    Eli mahdolinen kombo mikä on nyt kovasti harkinnassa olisi:

    - Vahvistin, Yamaha rx v 773 hinta 499€ (ovh. 800e about, mutta vuoden vanha malli.)

    - Lattiakaiuttimet, Elac FS 197 ,pari hinta 999€ (ovh. 1888e about ?)

    - Subbari, Bk electronic gemini 2 tai xls 200 hinta 350 tai 500€ (tosin luin myös siitä, että SVS PB12-NSD olisi kova vaihtoehto, tosin en ole noista SVS mallitarkennuksista nyt ihan varma, koska niihin näköjään tullu jotai päivityksia, mutta kuitenki joko se 10” tai 12” ja tolla 12” olisi hintaa 699€ näköjään tällähetkellä ja se menisi vähän yli mieluisan budjetin.)

    Ja mitä enemmän tutskiskelen eri liikkeiden nettisivuja, niin tuntuu myös vaihtoehtoja löytyvän, mutta ovatko ne varteen otettavia, varsinkaa jos vertaa noihin Elac FS 197 kaiuttimien hintaan.

    Eli esim. Dynavoice tai Simex, molemmilla jotain ”testivoittaja” malleja ja ainaki hinta olisi huomattavasti edullisempi, joka olisi minulle ihan mukava asia, mutta näillä valmistajillakin on varmaan 2 vuoden takuu ja taas Elacilla on 10 vuoden takuu… kertooko se jo minulle aloittelijalle kaiken tarpeellisen? Saako näitä merkkejä edes harkita vastakkain tai kilpailuttaa? :D Yritin Elacista lukea myös foorumeilta ja näköjään ihan kunnon laatu merkki? Olen myös käynyt totta kai kuuntelemassa Elacit, verkkokaupassa kuuntelin Jamot ja oisko ollu Amphion helium joku malli ja valitettavasti ei minun korvaani nyt, niin suuria eroja kantautunu paitsi, että Jamossa on korostettu ylä ja ala ääniä jotenki oudosti, kuulosti tosin alkuunsa hienolta… Mutta ymmärsin näin, että sillä juuri huijataan ihmisiä... Elacit kuulosti hyvältä ja totta kai kaikissa malleissa musiikki on kuulostanu huomattavasti paremmalta kuin minun Creativin 2.1 sarjassa joka on 6 vuotta vanha ja alkanu nyt sanomaan itseään irti.

    Kiitos erittäin paljon etukäteen heille ketkä jaksaat vastata ja opastaa :) Pakko yrittää saada vähä selkoa näihin asioihin, ennen kuin tuommosia summia lähtee ihan sokkona sijottaa johonki samsungin valmis sarjaan ;)
     
  2. nesma

    nesma Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.03.2006
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossa tilanteessa katsoisin myös jalustakaiutinpari + subwoofer komboa. Subbarin osalta kannattaa tsekata ainakin svs sb-1000 tai pb-1000. http://www.lsound.eu/speakers/subwoofere/svs-sb-1000-black-charcoal.html Näihin hintoihin tulee 50e rahtikulut lisäksi. Subin kaveriksi kannattaa harkita anti-moden hankkimista: http://www.hifitalo.fi/anti-mode_8033_cinema

    Kaiuttimia ja vahvistimia on niin moneen lähtöön ja mieltymykseen, että en nyt lähde arpomaan niiden väliltä. Käytettyjen markkinat kannattaa myös huomioida kaikkien osien kohdalla.

    ps. Jalustakaiuttimille kannattaa sitten ihan suosiolla hankkia kunnolliset jalustat kaveriksi. Hinta-äänenlaatusuhde on silti monesti parempi verrattuna lattiakaiuttimeen.
     
    Viimeksi muokattu: 21.10.2013
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Suunnitelma on todella järkevä. Liian moni haluaa väkisin puristaa kerralla sen 5.1 kahden kaiuttimen hinnalla, kun ei malta odottaa, ja sitten on heikko 5.1 riesana. Varmista kuitenkin, että laajennus on tehtävissä ie valitsemasi kaiutin on ainakin toistaiseksi tuotannossa.

    Äkkisältään tiedän tasan yhdet lattiakaiuttimet, joissa on subwoofer-kaliiberin bassotoisto "mukana" eli ei tarvetta erilliselle bassokauttimelle. Nämä. Hintaluokka on varmaan vähän yli budjetin?

    Kunnollinen subwoofer - ja nyt ei puhuta mistään Geministä - toistaa 20hz saakka tai alemma. Loistavatkaan lattiakaiuttimet eivät yleensä pääse alle 35hz. Varsinkin kotiteatterikäytössä subwoofer on käytännössä aina tarpeen.

    Käsittääkseni perustoimiva. Tämän vuoden malliin oli hyvin vähän eroa (eräs tuttu osti tuon). Varmasti ihan pätevä tuolla hinnalla.

    Käy koekuuntelemassa, että mitä tykkäät. Itsellä on telkkarin kaverina pienemmät Elacit, kun niiden piti mahtua television alle (450L akvaario haukkaa kaiken tilan sivusuunnassa television vierestä). Itse pidän kovasti, toisille Elacin kirkas yläpää on ongelma. Jos mitenkään mahdollista, niin pyydä kotikuunteluun.

    Tuon Geminin voit unohtaa kokonaan ja kaikissa tapauksissa. Se on oikeasti kauhea mopo. XLS200 on jo ihan passeli peli, jota voi suositella. Ota kuitenkin huomioon, että sulla on tähtäimessä oikeasti laadukkaat kaiuttimet, jos noita Elaceja pälyilet. Jotta se subwoofer olisi oikeasti "samaa kaliiberia", niin silmä pitäisi kääntää Plazalta tutulle akselille eli BK Monolith DF+ tai SVS PB/PC-12NSD. Noille tulee hintaa, mutta hyvä maksaa. Tuota XLS200 voisi tarjota 1/4 hintaisten jalustakaiuttimien kaveriksi, mutta en ihan noiden Elacien.

    Tuossa hintaluokassa on valinnanvaraa. :)

    Testejä tehdään yleensä "hintaluokassa" ie 'testissä lattiakaiuttimet 200-450e/pari' tai vastaavaa. Testivoitossa merkitsee sitä voittoa enemmän se, minkä kaiuttimien kanssa se oli kisassa. Tannoy Mercury V1 on voittanut useita testejä. Hintaa sellainen 200e/pari. Arvaa, onko sillä mitään jakoa noita Elaceja vastaan? Kaiuttimia verrataan hintaluokassa - ainakin siihen asti, kunnes hintaa on yli 20 000e/pari. Sen jälkeen hintaluokat putoaa pois...
    :)

    Saa. Ja saa sitä kilpailuttaa katumaasturin ja Smart Carin keskenään. Eri juttu, että mitä järkeä siinä on.
    Ns. loudness-äänellä eli yläpää- ja bassokorosteisella on helppo luoda sellainen "look at me, look at me" -efekti. Eri juttu sitten, että koitas kuunnella sellaista yli kolme tuntia kerralla. Korvat puutuu.
     
  4. JayKay70

    JayKay70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.01.2008
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikimies: Noiden Elacien pitäisi olla kyllä varsin hyvät toistimet. Tämä tosin perustuen varsin lyhyisiin liikedemoihin muista malleista ;), mutta oikeastaan kaikki tavallisen palkansaajan budjettiin mahtuvat kuulemani Elacit ovat olleet varsin mukavia tuttavuuksia. Elac myös kuuluu merkkinä ns. laatuvalmistajien ryhmään ja tässä mallissa näyttäisi myös olevan Elacin kehuttu Jet-diskantti. Kyseessä näyttäisi olevan poistuva/jo poistunut malli, joten lastentautejakaan ei pitäisi tuossa FS197:ssa enää olla, jos on koskaan ollutkaan.

    Tuolta löytyy yksi saksalainen lyhyehkö arvio FS197:sta (googlen kääntäjä jeesaa kielimuurin purussa) ja jos tuo on oikea tosielämän mittaustulos, niin luulis kelpaavan mittarihifistillekin:

    http://www.hifitest.de/test/lautsprecher_stereo/elac-fs_197_7990.php

    [​IMG]

    Jos saan ehdottaa, niin hae ensin ne (lattia)kaiuttimet himaan ja testaa rauhassa olisiko vielä tarvetta subbarille. Itse en subia kaipaa, vaikka matalimmat murinat leffoilla jää kuulematta, niin musiikilla omien kaiuttimieni bassontoistokyky olkkarissani on omiin korviini yleensä täysin riittävä (ei se määrä vaan laatu :)).

    Kannattaa myös huomata, että pääkaupunkiseudulla löytyy aika monta muutakin toimijaa kuin Verkkis ja Mareks ja kannattaa tsekata muidenkin liikkeiden tarjouksia ja ennen kaikkea käytettyjen ja demolaitteiden poistolistoja ja näistä voi tehdä hyviä löytöjä. Demolaitteille saa useimmiten vielä täyden takuun.
     
  5. Weekke

    Weekke Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.03.2006
    Viestejä:
    128
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elacin 190-sarja on itseasiassa erittäin tuore mallisto, eli ei mikään poistuva malli. Tuohan pohjautuu FS187 kaiuttimeen elementtien suhteen, mutta kotelointi hieman erilainen. Mutta yhtä kaikki - erinomainen kaiutin varsinkin tonnin kampanjahintaan.
     
  6. Mikimies

    Mikimies Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2013
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heippa, kiitos erittäin asiallisista vastauksista joita jopa minäkin osaan tulkita. Tosin vastaan tälleen puujalka tyylillä, kun en osaa eri vastauksia lainata yhteen postaukseen. Heh.

    Ensiksi, huomasin vielä tossa ku selailin myös semmoset varteen otettavat mallit kuin OR-28 ja Chorus Compact 682 jotka olisivat vielä suomessa valmistettuja ja ainaki TM testeissä pärjänny erittäin hyvin. Näitten kaiuttimien välillä mitä olen ehdotellut ja se mitä teiltä yritän kysyä on, että onko näillä minun käyttöön enää teidän mielestä mitään merkittäviä eroja koska, jos ei äänenlaatu (poislukien nämä Jamo ja dynavoice yms. kaiuttimet) ja valmistajan uskottavuus ja kestävyydessä tule huomattavia eroja, niin toi elac 197 tosiaan taitaa tolla hinnalla olla aika varma valinta? Kävin jo kuuntelemassa niitä kerran, tänään olisi tarkoitus mennä uudellen oman musiikin kera, samoin käydä nyt "varmuuden vuoksi" kuuntelemassa Dynavoice kaiuttimet ja mahd. löytää käsiinsä ainaki Chorus Compact 682 kaiuttimet jostain liikkeestä.

    Miksi olen hyllykaiuttimet oikeastaan jättänyt pois valinnoista on juuri se, että sitten pitäisi ostaa hyvät jalustat (jotka ei muutenkaan luultavasti oikein minun silmään sovi) niin ajattelin, että tämän rahan voi sitten mielummin sijoittaa kaiuttimeen itsessään. Muutenki minulle valintaa näyttää olevan aivan liikaa, niin jotenkin halunnu sitä rajoittaa. Ja heh, kiitos joo, noi kunnon bassoelementin omaaavat kaiuttimet 50k€ menevät vähän yli budjetin. Ehkä joskus tulevaisuudessa sitten.... Olen myös avoin käytettyjen ja demolaitteiden suhteen, mutta olen maltiton ja laiska etsimään sellaisia. Ja vaikea etsiä ku ei oikein tiedä mitä etsiä. Kaupan hyllyltä on helpompi valita :)

    Eli SVS subbari it is. BK Monolith DF+ on vähän liian kallis minulle (näköjään mareksilta on nyt loppukin), mutta SVS PB/PC-12NSD voisi vielä budjettiin taittua. Vaikka ikää on lähemmäs 30 vuotta, niin olen vielä sen verran lapsi, että basso ja värähtely on minulle vielä erittäin tärkeä juttu. Elac kaiuttimia tai tätä kokonaisuutta ei ainaka Mareksilta saa kotia kokeiluun eli varmaan, jos nettikaupasta tilaisi niin saisi sen kokeiluajan toisin sanoen palautusajan ja ainoastaav verkkokaupalla ja mareksilla näyttää olevan tämä kyseinen tonnin tarjous.

    Alunperin olin ajatellu budetiksi 1000-1400€, mutta toisen topicin luettuani ja kaupoilla käyneenä tajusin, että se taitaa olle semmoinen kuoppa hintaluokka, mihin ei oikein mitää järkevää kokonaisuutta saa, varsinkaan tulevaisuutta ajatellen.
     
  7. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 726
    Saadut tykkäykset:
    479
    Kaverilla on ollut jo muutaman vuoden Compact 662 5.1-setti Choruksen subbarin ja Anti-Moden kanssa.
    Sanoo, että nyt soi niinkuin pitääkin kun laittoi tuon A-M:n...
    Eli varaa nyt siihen subbaribudjettiin lisäksi myös sitä varten rahaa, toki sen voi myös saada yhteispakettina, niinkuin kaveri...

    682:t lienee turha ostos, mutta sinähän sen päätät...

    Ja jos et ole jo vaffia ja subia ostanut, katsele tuota...
    Ostopaikkojahan riittää
    ...

    T: Vesku
     
  8. Mikimies

    Mikimies Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2013
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sain tänään vastauksen, Elac FS197 on poistuva malli. Näköjään jotai uutta "aivan mahtavaa" tulossa viikon parin sisällä....
     
  9. Mikimies

    Mikimies Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2013
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0

    Kiitos, joo ostopaikkoja on. Liikaa! :D

    Laitan muistiin ton Anti-moden.
     
  10. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    En voi olla kuin eri mieltä, vaikka miten toisin haluaisin. En ole ikinä kuullut yhtäkään hyvin soivaa Elac-kaiutinta, oli hintaluokka mikä tahansa. Kalleimman ovh näistä malleista huiteli 5k€ toisella puolen, ja soundi oli kyllä omaan korvaani jotain aivan kauheata.

    Tuossa FS197:ssa nyt sentään näyttää olevan suht järjellinen vaste, voisin tuosta jopa pitää, kun ei ole tyypillistä yläpäästä nousevaa Elac-vastetta, mikä saa omat korvani voimaan pahoin :rolleyes:
     
  11. Weekke

    Weekke Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.03.2006
    Viestejä:
    128
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saitko maahantuojalta tämän tiedon että on poistuva malli?
     
  12. Mikimies

    Mikimies Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2013
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kävin tänää vertaamassa semmosia kaiuttimia kuin KEF LS50 (aika paljon kehuja ja meriittejä saavuttanut malli näköjään) ja vertasin niitä Elac 247 Black editioniin, koska kyseisessä liikkeessä ei ollut FS197 mallia esillä. Minun on pakko sanoa, että tykkäsin Elacista enemmän. Kovemmissa volyymeissä Keffi alkoi ylä-ääniä jotenkin sumputtaa, "äänet hävisivät yhteen"?!?, kun taas Elac piti kaikki äänet erikseen ja kirkkaina. (en tiedä saako tosta mitään selkoa) Muuten kaiuttimet ainakin keskiäänissä olivat aika samaa tasoa, tosin Elac (tottakai) bassoa osasi työstää paremmin. Mutta kuuntelin ja kuuntelin ja vaihdoin kappaleita ja jotenki Elac vain minua tyydytti. Nyt on vain ongelma se, että voikohan edes Elac 247 Black edition kaiuttimia verrata Elac FS197 kaiuttimiin... pirskatti.

    Näköjän se pitää paikkaansa, että joko tykkää Elac soundista tai sitten. Ja edelleenki tämä tarjous hinta on niin vaikea kilpailuttaa muiden mallejen kanssa, koska hintahaarukka olisi niin eri. Sangen hankala asia.


    Mareksilla sanottiin näin.... Nyt en halua olla mikää huhujen levittäjä. Eli en ala sen enempää huutelemaan :D en tiedä kuinka varmaa tietoakaan tämä on, mutta voisi olla ihan loogista kun tätä FS197 mallia urakalla myydään pois ja kohta putkahtaisi jotain uutta tilalle?
     
  13. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu ei tuosta minun kommentistani tarvii toki mitään palkokasveja nekkuun vetää, subjektiivisia asioitahan nämä ovat. Joillekin Elacit uppoavat, toisille taas eivät.

    Sinä olet ostamassa kaiuttimia itsellesi, et kenellekään muulle, joten osta juuri sellaiset, jotka miellyttävät omaa korvaasi eniten :thumbsup:
     
  14. Mikimies

    Mikimies Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2013
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heh parsan mä nenään työnsin heti! Eiku ei ei, päinvastoin, internettiin ku kirjottaa pitää valmistautua mielipiteisiin ja tuon kaltaisia kommentteja kaipaanki, koska kun minä jostain tykästyn, minä jossain määrin sokeudun ja siihen ei auta enää muu kuin järki puhe ja vedenpitävät vasta argumentit :)

    Ainiin vahvistinkin taitaa vaihtua vähän parempaan eli siitä 773 mallista -> Yamahan RX-A830 malliin, sain hyvän tarjouksen. Eiköhän tää valinta ala olemaan aika selkee, jos tässä nyt ei joku yllättäisi jollain toisella hyvällä ehdotuksella... hmmhmhmhmp :rolleyes:
     
  15. Weekke

    Weekke Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.03.2006
    Viestejä:
    128
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ilmeisesti asustelet pääkaupunkiseudulla, joten ainakin Verkkokauppa.comissa voi kuunnella rinnakkain fs197 ja fs247 kaiutinta, joka on aika lähellä black editionia - joskaan ei ihan sama kuitenkaan. :) kotelointi ja elementit samat, mutta sisäiset komponentit johdotuksineen hieman järeämmät be-mallissa.
     
  16. Mikimies

    Mikimies Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2013
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jepp sielä olin eilen juuri illalla vetämässä täyteläiset 1,5h kuuntelu session :) Mutta ollaan siitä ihan shh, ku ei verrkokaupassa saisi käydä hifejä ostelemassa!

    Tosiaan joo, ei minun korva sen suurempaa eroa huomannut, EHKÄ jopa muutamissa biiseissä korvani antoi kiitosta FS197 koska äänet ei menny ihan yhtä korkealle/kirkkaaksi ja vastakohdaksi tottakai bassot jäivät hivusen vaisummaksi, mutta en tiedä kuvittelinko ja tosiaan minun korva ei ole mitenkään harjoitettu tämmyistä vertailua varten vaan ihan tuntemuksella mennään ja basson vajauksen korjaan kuitenkin subbarilla. Samoin vertasin melkein suurimpaan osaan varteenotettaviin muihin kaiuttimiin mitä heillä on esillä sielä kuunteluhuoneessa ja kyllä vain se FS197 vei voiton.

    Luin sen audiovideon arvostelun FS247/ 247 Black edition kaiuttimista ja eilisen perusteella pakko kyllä itekkin myöntää, et taitaa se black edition olla omaa luokkaansa, ehkä semmoiset sitten seuraavaksi, kun asuntokin suurenee..... :cool: