Kodin automaatioratkaisut

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana säätäjä, 21.01.2010.

  1. manoliitto

    manoliitto Guest Guest

    Liittynyt:
    29.12.2005
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä toisaan vaikuttaa mielenkiintoiselta vekottimelta. Selailin netistää löytyvää manuaalia ja kohtuu yksinkertaiselta vaikuttaisi noiden skriptien teko, jos ohjelmointia on yhtään harrastanut.

    Kuinka tuo on käytössä pelannut?
     
  2. TomBear

    TomBear Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.02.2003
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viimeksi muokattu: 16.07.2013
  3. Nasty76

    Nasty76 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2013
    Viestejä:
    194
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moro , itellä käytössä tälläinen ei niin kallis ratkaisu, http://wiki.nethome.nu/doku.php pyörii rasberyllä ja nexan langattomia moduuleja komennetaan tellstick duo kautta. lämpötilamittausta hoidetaan onewire 1820ds antureilla. Itse ollut kaikinpuolin tyytyväinen ja tuo kaveri on kova vielä kehittämään tuota server puolta. nexan uudet crm-101 moduulit antavat himmentää himmenettävät ledilamput fiksusti eli valittu himmennin taso tulee heti käyttöön , vanhojen moduulien ongelma oli että ne hetken aikaa tohotti täydellä teholla ennen kuin himmenystaso laski valitulle tasolle. seinä painikkeina nexan 4 nappiset katkaisimet jossa servu päässä laitettu kaikki napit toggle modeen kun alkuperäisesti tuo toimii logiigalla vasen nappi ryhmä ylös on , alas off, näin saa jokaiselle 4 napille omia lamppuja ohjattua. Valvontakameran virkaa hoitaa xbox kamera ja rasperyssä motion , tarkkailee kuvaa ja alkaa tallentaa kun havaitsee liikettä.Liiketutkina nexan liiketutkat ja nethome server moduuli daylight timer hoitelee ajastuksia aurinkon nousussa ja laskussa. esim himmentää lamppujen kirkkautta pimeän tultua.
     
    Viimeksi muokattu: 17.10.2013
  4. Nasty76

    Nasty76 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2013
    Viestejä:
    194
    Saadut tykkäykset:
    0
    pannaanpas hintoja esille raspberry pi + tellstic duo tehnics magazinesta 85 euroa , clash ohlsonilta nexan moduuleita noin 20 eur kpl tuntuu olevan kaikki tuossa parinkympin korvilla , niin valokatkasiat , liiketutkat , ja on off releet tuli ne lamppuun tai pistorasiaan. tosin 3 pistorasian settejä 22 eur tai allekin ja niissä kauko säädin jolla voi ohjata nethomea.onewire ds1820 jonkun 4 euroa kappale + johtoa ja tietty väkertämistä. omasta mielestä halpaa kotiautomaatiota ja voi jopa käyttää vuokrakämpässä jos moduulit asentelee lampun johtoon ja pitää oikeat valokatkasiat aina päällä.
    täällä kuvia tuosta web hallinnasta
    https://www.dropbox.com/s/0ba6meocblazjcz/alakerta.png
    https://www.dropbox.com/s/11ts9qqccer8ke1/ylakerta.png
    sitten seiniin lämitty nexan 4 nappisia katkasijoita joista onnistuu sytyttää / sammuttaa huonekohtaset valot + tekemään scenejä jotka ajaa montaa toimintaa kerralla.
    tietysti tuolla nethomessa määritettään mitä katkaisija tekee joten käytävä valotkin onnistuu tehdä todella vaivattomasti.
    täällä kuva esim omasta kaikioff scenen ekasta scenestä itselläkin käytössä 3 off sceneä kun laittaita on liikaa :D.
    https://www.dropbox.com/s/kqocn5572vcvfhr/alloffscene1.png
    vaistailen mielellään kysymyksiin itse tuota vuodenpäivät sorvaillu ja kaikenlaista on tullut eteen ja ongelmia on ratkottu.
    edit. täällä kuvaa esim lämptila loggerista jonka saa suoraan auki nethome websivulta.
    https://www.dropbox.com/s/dbis8wz279l6xd6/outsidetemp.png
    tuo piikki tuolla keskellä johtuu omasta typeryydestä siellä oli anturit mennyt ristiin sisälämpötilan kanssa tämän jälkeen tein muutamia korjauksia jotta onewire anturit on aina oikeassa järjestyksessä
    ps tuo pohjakuva ei ole nethomessa tehty vaan ilmaisohjelma sweethome 3d llä käköstelty omasta kämpästä lookalike piirustus.ja otettu kuvana tuonne nethomen taustalle
     
    Viimeksi muokattu: 17.10.2013
  5. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Itteäkin kiinnostaa pirusti tuo Raspberry/Tellstick/Nexa -systeemi. Saisi olla "standalone", elikkä tietokoneesta ja nettiyhteydestä riippumaton (ei lakkaa toimimasta jos tietokoneen sammuttaa tai netti katkeaa). Silloin tollanen Raspberry Pi olisi omiaan.
    Koko taloa en ole automatisoimassa, mutta tiettyjä tärkeimpiä toimintoja kylläkin. Mm. autolämmityksen haluaisin hoitaa siten, että lämmitys kytkeytyy sitä aikaisemmin, mitä kylmempi ulkona on. Myös saunan lämpötilaa haluaisin seurata hieman tarkemmin ja esimerkiksi näyttää lämpötilan TV-ruudulla (Linux-digiboksi mahdollistaa kyllä tällaisen virityksen). Joitain laitteita olisi hyvä voida kauko-ohjata kännykällä (esimerkiksi kytkeä valmiiksi laitettuun kahvinkeittimeen virta hieman ennen kuin itse saapuu kotiin).
     
  6. Nasty76

    Nasty76 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2013
    Viestejä:
    194
    Saadut tykkäykset:
    0
    siis itsellä tuo on standalone niin kauan kuin piissä virtaa riittää ohjaukset hoituu vaikka netti on katki. tuossa siis logiigga on että pi ajaa tuota nethome serveriä ja nethome server kuunteee ja lähettää signaalia tuon tellstick duo kautta. tellstick kuuntelee esim kaukosäätöjä / seinä katkasimia ja kun tulee oikea signaali siis joka on nethomessa mapattu johonkin toimintoon niin nethome alkaa toteuttamaan käskyä ja lähettää ulos esim moduuli päälle komennon.
    ainoastaan lähiverkossa on tuo hallinta sivu siis mistä rakennetaan tuo nethomeserverin ohjaus eli lisätään ensiksi remapbutton joka siis on sisään tuleva signaali.sen jälkeen lisätään lamppu jollekin arvotulle kanavalle johon siis mapataan tuo kaukosäätimen nappula.. tämän jälkeen nettiä ei tarvita.
    Sorry epäselvästä tekstistä itellä paha lukihäirä ja välillä tekstistä tulee mitä sattuu.
    itsellä on järjesttety niin että raspi on lähiverkossa natin takana mutta apache ja apachen proxy javalla vastaa salasana suojatulla sivulla eli kännyn selaimella voin hallita talon nexa moduuleita myös pois kotoonta olessa ja tuossa on myös triggereitä jolla uskoisin että auton lämmitys ajastuksen saa tehtyä esim logiigalla lämpö on -5 astetta kun tama ylittyy kytketään tolppa päälle esim 04:00 tai jos lämpö on -10 tolppa lähtee 03:00 päälle
    täällä kuva tuosta value triggeristä.
    https://www.dropbox.com/s/dgz0fudx1gyxhxc/valuetrigger.png
     
    Viimeksi muokattu: 17.10.2013
  7. lorkki

    lorkki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.02.2003
    Viestejä:
    81
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä alkoi kyllä täälläkin kiinnostaa välittömästi. Ensialkuun olisi hieno saada lämpötilaloggaukset toimimaan näkymään. Tällä hetkellä on raspin perässä 1wire ja pari kymmentä DS1820 anturia ympäri kämppää & ulkona. RRDtool:illa kerään datan antureista mikä on sitten luettavissa selaimella.

    Eli miten saan käytännössä luettua ds1820 antureiden dataa tuon nethomeserverin kautta?

    Tämän kun saa ekaksi ratkaistua niin sitten pitää lampsia hakemaan Nexa:n vehkeitä & Tellstick välittömästi! :thumbsup:
     
  8. Nasty76

    Nasty76 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2013
    Viestejä:
    194
    Saadut tykkäykset:
    0
    tama on avian yksinkertaisen helppoa :D. etsi anturin koodi eli 10-xx jotain ota tästä esimerkki file: https://www.dropbox.com/s/b4lz0da4xs2f5bo/ulkotemp.sh
    muuta rivi:
    my $device = "10-0008028fd655";
    vastaamaan omaa onewire anturin arvoa
    asenna perl jos ei ole. asenna nethome server + vastaa portissa 127.0.0.1:8020/home surffaa sivulle lisää tcp command port mulla 8005 korjaa ulkotemp.sh rivi PeerPort =>
    '8005' vastaamaan omaa juuri lisäämääsi porttia. lisää nethome serveriin upm lämpömittari ekalle sensorille vaikka house code ja device code 1.
    muuta rivi: print $sock "event,UPM_Message,Direction,In,UPM.DeviceCode,2,UPM.HouseCode,1, tuossa ne devicecode ja house code vastaamaan numero jonka annoit nethome serverissä.
    testaa scripti aja ensin chmod +x scriptin nimi
    jos nethome näyttää lämmöön tuolla nethome serverissä. crontab -e lisää sinne rivi..
    */5 * * * * /nethome/onewiretemp/ulkotemp.sh
    tama ajaa joka 5 minuutti tuon scriptin ja tiedän aivopieru tuon perl päätteen pitas olla pl. ei sh :D mutta toimii niin vaihtanu turhaan sitä.
    toista tama jokaiselle anturille ja muista aina vaihtaa devicecode ja house code vastaamaan scriptissä olevia numeroita.Ps jos netistä tonkii niin toi scripti on otettu valmiista scriptistä joka sniffas buutissa ne onewire anturit mutta itse päätin mennä manuaalisti jos joku anturi ei vastanut buutissa jo 3 anturin järjestys oli väärä eli siihen löytää automaattisen scriptin muttei toiminut luotettavasti tama taas pirun paljo parempi koska mikään ei muuta koskaan antureitten järjestystä.ps. lorkki ootko miten tehny antureiden kytkemisen itellä noi 3 anturia on vähän viritys koska alussa tulii vaan "TESTAILTUA" toimiiko toi systeemi edes ja kaapelointi jäi vähän kesken!
     
    Viimeksi muokattu: 18.10.2013
  9. lorkki

    lorkki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.02.2003
    Viestejä:
    81
    Saadut tykkäykset:
    0
    OK kiitos tästä. Pitää kokeilla viritellä iltasella. Muutama lisäkysymys varmaan aiheesta tulenee..


    http://www.sheepwalkelectronics.co.uk/RPI3.shtml Tuolta tilailin kilkkeitä 1wire verkon rakentamiseen. Yhden RPI3:sen ja muutaman RPI3a moduulin.
    Tuolla kaverilla myös hyvä meininki ja supporttia tulee nopeasti.
     
  10. Nasty76

    Nasty76 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2013
    Viestejä:
    194
    Saadut tykkäykset:
    0
    ok enköhän ole netin ääressä illalla niin saat apua jos tarvii... Mielenkiintoinen sivu minkä laitoit itsellä oli erillainen lähestymistapa onewireen. Maa piin pinnistä vcc ja gpio4 pinni vastuksen kautta ja anturit sinne perään. Homma toimii tosin riski on että oikosulku polttaa pi n kun on suoran anturit kii gpio pinneissä.t
     
  11. lorkki

    lorkki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.02.2003
    Viestejä:
    81
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsekkin aluksi kun testailin niin tökin noita lämpöantureita breadboardiin kiinni ja piuhat suoraan raspin GPIO pinneistä. Nykyinen ratkaisu on hieman toimivampi :)

    Nuo kaikki anturit saa ilmeisesti tuon yhden scriptin sisään, että lukisi kaikki kerralla? Kuhan nuo device code&house code:t saa vastaamaan aina tiettyä anturia.
    Ei tarvitsisi joka anturille omaa ohjelmaa tehdä.
     
  12. Nasty76

    Nasty76 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2013
    Viestejä:
    194
    Saadut tykkäykset:
    0
    juu saa muistaakseni mulla oli mystinen socket error jos se oli liian pitkään auki mutta kokeile ensteks yhellä ja mietitään sitten lisää en muista tarkalleen mikä ongelma siinä oli
     
  13. theshrike

    theshrike Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.09.2008
    Viestejä:
    102
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos anturit on kytketty loisvirralla, niin lukemisessa kestää hetki ihan rautatasolla; anturi lataa ensin signaalipiuhasta sisäistä kondensaattoria hetken ja vastaa siitä saadulla virralla. Jos samasta kytkennästä lukee useampaa anturia samassa skriptissä, niin kestää vielä pidempään.

    Lisää nopeutta saa kytkemällä erillisen virtalähteen siihen onewire-putkeen (tosin sen jälkeen se on hyvin vähän onewire :)).
     
  14. Nasty76

    Nasty76 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2013
    Viestejä:
    194
    Saadut tykkäykset:
    0
    hhmmm itse oon ollut siinä uskossa ettei noi ds1820 toimi parasite power modessa rasberryssä vaan tarvii 3.3v vastuksen kautta datalinjaan saatan toki olla väärässä mutta netistä ei löytyny toimivaa kytkentää parasite modeen. Tuo aikaisemmin kirjoittamani ongelma oli puhtaasti softa ongelma mikä tulee perl socketista kun noi anturien arvot työnnetään tcp pakettina nethome serveriin sisään. Anturit on mulla pelittänyt todella mallikkaasti vaikka o kunnon johto patentti. Tosin projektina on lisätä juuri se noin 20 kpl lämpö antureita ja mahdollisesti jos löytyy onewire kousteus anturia järki hintaan.silloin uskon että kaapelointi täytyy jo olla kunnolla tehty.
     
  15. theshrike

    theshrike Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.09.2008
    Viestejä:
    102
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sama projekti täälläkin menossa :)

    Kosteusanturia ei taida onewireen olla suoraan. DHT11 ja DHT22 on hinta/laatusuhteeltaan hyviä kosteusantureita, sattumalta mukana on lämpöanturikin. Kumpikaan ei tosin puhu onewireä, vaan ihan omaa protokollaansa.

    Kerro toki jos löydät järkihintaisen kosteusanturin onewireen.
     
  16. lorkki

    lorkki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.02.2003
    Viestejä:
    81
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://www.sheepwalkelectronics.co.uk/SWE3.shtml siinä on yksi vaihtis valmiista kosteusanturista 1wireen.

    http://sdrv.ms/176jBFI
    Siinä on oma DS18B20 anturiviritys. Joka huoneessa yksi tuommoinen seinässä ja olohuoneessa kaksi, lattiatasossa ja ylhäällä parissa metrissä.
     
  17. lorkki

    lorkki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.02.2003
    Viestejä:
    81
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin. Nyt saan lukuja hyvin tuonne nethomeserverin puolelle anturista ja se päivittyy tuon 5 minsan välein.
    Mites tuon datan nyt sitten saa muutettua graafiksi?

    Mitään sen kummempaa wikiä/ohjeistusta ei taida olla että miten noita eri palikoita saa säädettyä?

    EDIT: kyllähän tuolta nyt jotain säätöjä löytyi että sain ruskealle pohjalle ekat grafiikat näkymään.
     
    Viimeksi muokattu: 18.10.2013
  18. Nasty76

    Nasty76 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2013
    Viestejä:
    194
    Saadut tykkäykset:
    0
    ai saatana sori asenna se nightly versio se on aina uusin mun moka. Sun pitäs saada samamn näkönen ikkuna ku mulla tuos demo kuvissa. Mujista määrittää sille lämpömittarille netrhomessa logi file niin tallentaa silloin lämpötilat. tästä linkistä uusin nethome.
    http://wiki.nethome.nu/lib/exe/fetch.php/nethomeservernightly.zip
    Ei kyllä sinäänso ole ohjetta mutta aika helppoa. Esim kun sulla on tellstick duo asennettuna koneelle. lue nethome managerin juuressa olevata filusta ajurin asennus. asenna tellstick. Tämän jälkeen esim jos sulla no nexa itseoppiva moduuli mene create /edit linkkiin nethomessa , valitse nexalclamp keksi address koodi itse suosin tellstickin mukana tullutta softaa lisään sinne nexan lampun ja siellä on nappi arvo koodi koodi on jotain muotoa 38472634 esim, tama pitää olla joka lampulle eri . anna button arvoksi 1-30 muistaakseni ja ok siellä on lamppu joka toimii graafisesta käyttö liittymästä. Nyt sanotaan että sulla on kaukosäädin jonka address on esim 123456789 ja ekan rivin on off napit on kanavalla 1 luo nethomeen NexaLcRemapbutton.
    sinne anna tuo kaukokoodi eli 12345678 ja button 1 nyt voit määritellä on ja off toimintoo lampoon tai jonkun minkä kaukosäätimen painallus aktivoi nethomessa.Jos tulee ongelmia voin tehdä jonkin näköistä kädestä piti ohjetta.
    Tärkein ehkä selvitellessä on luoda se tcp command port ottaa yhteyttä siihen telnetill ja kirjoittaa subscribe jollain näät kaikki komennot mitä tulee sisään tai ulos nethomesta. eli uuden kaukon hankkiessa tuolta command portista telnetillä saa sen koodin selville.rivi on tämän näköinen: event,NexaL_Message,Direction,Out,NexaL.Address,9540794,NexaL.Button,10,NexaL.Command,0,Value, tässä näen että address on 9540794 ja button 10 command ollut 0 elikkä sammuksiin.
     
    Viimeksi muokattu: 19.10.2013
  19. lorkki

    lorkki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.02.2003
    Viestejä:
    81
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo huomasin että tuolla nightly buildilla on uusia ominaisuuksia. Kiitos ohjeistuksesta. Pitänee lähiaikoina käydä jostain poistamassa tuo tellstick duo ja joitain ensimmäisiä nexa:n komponentteja siihen kylkeen, täytyy sitten paneutua tarkemmin näihin.
     
  20. Nasty76

    Nasty76 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2013
    Viestejä:
    194
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lähtikö loggaus pelittää ja saitko monta anturia siihen scriptiin? vai pukkaako socket erroria?
    tosin itellä saattaa olla ongelmana kun tuolla nethome serversissä on tallä hetkellä 108 itemiä niin liikenne on kovaa :D joten socket saattaa mennä varatuksi keksken kaiken.sitten kun tulee lis'ää kilkettä niin koitan auttaa parhaani mukaan vaikka ihan kuvallisilla ohjeilla. nexalla ainakin ulsonilla on se 3kpl 1500w tepseliä ja kauko alle pari kybää sillä on hyvä alotella.