HM-97dB/W - 33 l suljettu

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana JT-1976, 07.10.2013.

  1. JT-1976

    JT-1976 Guest Guest

    Liittynyt:
    11.06.2004
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaiuttimen rakennusohje oli Hifimaailman numerossa 5/2009. Ohje löytyy myös HM:n nettisivuilta: http://www.hifimaailma.fi/artikkelit/tee-itse-kaiutin-hm-97dbw/

    Itse tein tuosta noin 33 litraisen suljetun version kahtena kappaleena. Sähköiset osat ja suuntaimet maksoivat parilta vähän alle 1000 e (ilmasydänkelat, muovikonkat, mox-vastukset). Tuohon tietysti vielä päälle muut materiaalit ja tarvikkeet.

    [​IMG]

    Kotelomateriaalina on Bilteman 18 mm pyökkiliimalevy, etulevy on kaksinkertainen. Sisällä on vielä pari jäykisteripaa:

    [​IMG]

    Tein kotelot jonkin verran syvemmiksi kuin alkuperäisessä ohjeessa. Sisäpinnoissa on Bilteman bitumivaimennuslevyä, ja raskasta (100 kg/m3) vaahtomuoviäänieristyslevyä. Peräseinässä vaahtomuovilevyä on 60 mm, muualla 30 mm. Tuosta Bilteman superlonilevystä joutuu repimään sen pinnassa olevan folion irti. Kotelon keskiosassa on lisäksi hieman vanua. Pintakäsittelynä on Osmon väritön vaha.

    [​IMG]

    Kaiuttimien 'jalustoina' toimivat 40-litraiset suljetut originaali XLS-12 -subbarit Linkwitz-transformilla (oli muotia joskus silloin vuosituhannen alussa... no, kyllähän ne edelleenkin ihan hyvin soivat, mutta parempaa pintakäsittelyä ovat vailla). Antimode on moodeja tasaamassa, ja vahvistimena noilla on t.amp T-1400. Subbarinhan (tai mieluummin 2) nuo HM-97:t tarvitsevat, kun toistoalue yltää johonkin 100 Hz:n nurkille.

    Systeemi on musiikki- ja leffakäytössä (4.1). HM-97:n sointi kuulostaa luonnolliselta, tarkalta ja erottelevalta, ja iskuäänet toistuvat mukavan napakasti. Ehkä hyvällä herkkyydellä, isohkolla kartiopinta-alalla ja suurehkolla suuntaavuudella on osuutensa tuossa. Jossain joku kommentoi, että diskantin taso saattaa jonkun mielestä olla liian suuri. Mielestäni ei ole, mutta kaiutin on ehkä hieman herkkä tallenteen diskanttien terävyydelle. Mutta yleisesti diskantit kuulostavat kyllä hyvältä (varmaankin jossain on olemassa vielä hienompaakin diskanttia, mutta näistä siis ei mitään negatiivista sanottavaa). Jos näitä vertaa aiemmin käytössä olleisiin Hifi 50/3 -vanhuksiin (saman subisetin kanssa), on äänenlaatu melko selvästi parempi kaikin puolin. Ja tarvittaessa soivat suurellakin volyymilla, soinnin pysyessä silti edelleen kasassa.

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 11.04.2014
  2. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Oikein hienot, hyvää työtä, teitkö itse kotelot? Onko kuvia tekovaiheesta:)
     
  3. JT-1976

    JT-1976 Guest Guest

    Liittynyt:
    11.06.2004
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitokset! Ihan itse tehdyt ovat, harrastelijataidoilla, autotalliolosuhteissa, ja halpis-käsityökaluilla... :)

    Tekovaiheesta on joitain sekalaisia puhelinkameraräpsyjä, tässä muutama:


    Runkojen liimausta, jiirit on tehty käsiyläjyrsimellä:
    [​IMG]


    Etulevyjen päällimmäiset puoliskot jossain vaiheessa jyrsintää, apureikä läpi, josta sitten harpin avulla jyrsien sopiva siivu kerrallaan kohti oikeaa halkaisijaa:
    [​IMG]


    Etulevyt (jotka liimattu nippuun ennen tätä) liimauksessa runkoihin kierretankovirityspuristimella:
    [​IMG]


    Pintojen hionta kesken:
    [​IMG]


    Vielä asennuskuva sisuksesta:
    [​IMG]
     

    Liitetyt tiedostot:

    Viimeksi muokattu: 09.10.2013
  4. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvän näköinen lopputulos. Varsinkin, kun vielä autotalliolosuhteissa. :thumbsup:
     
  5. DIY'er

    DIY'er Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.06.2012
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Erittäin hienoa jälkeä, kaiken kaikkiaan.
     
  6. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hienot on! esittelylaatua ainakin kuvista päätellen :thumbsup: Taitaa vaan jäädä XLS pahasti jalkoihin kun noita alkaa kunnolla soittamaan :D
     
  7. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
  8. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Hyvältä näyttää kyl. :thumbsup:
     
  9. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Ei, jos niitä XLS:iä on 8 tai 16:sta. Kyllähän nuo ääntä tuuttaa julmasti, lähes sata debbaa herkkyys ja jos leikkaa matalat pois, voi huoletta 500-1000 wattia piikkitehoa tarjoilla. Siinä ei yksinäinen tai edes pari pörrlessejä pääse lähellekään samoja äänenpaineita :)
     
  10. JT-1976

    JT-1976 Guest Guest

    Liittynyt:
    11.06.2004
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia positiivisista kommenteista :thumbsup:
    Näissä hommissahan ei työtunteja laskeskella... eihän?

    Kyllähän se niin on, että tuon subiparin maksimiäänenpaineet jäävät vajaiksi, jos niitä suhteuttaa noiden HM-97:n maksimiin... Mutta kokonaisuutena tuon setin maksimivolyymi on kyllä vähintäänkin riittävä tuohon olohuoneen soffalle... ainakin toistaiseksi :)
     
  11. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
    Rakentajalla on 2 kpl xls:iä noiden lisäksi,äänenpaineissa varmaankin voi hävitä....mutta ei matalalle menevässä toistossa,noi kun ei kauheen alas yletä,ei kai se niitä subeja turhaan pidä(kas kun kaikki ei kuuntele aina hanat kaakossa,matalia pitää muutenkin tulla)
     
  12. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Eikö ne subit ole toistamassa niitä matalia? Eikai silloin yläpään kaiuttimilla edes yritetä toistaa matalalle, varsinkin, kun nuo ei ole tarkoitettu siihen käyttöön. Eli häviää nuo kaksi pörrlessiä auttamattomasti yläpään toistimien tuotamalle äänenpaineelle. Kyllähän sitä välillä lujaakin tulee soitettua ja siihen pitää subinkin pystyä, ei kannata niitä alimitoitettuja 10-tuumaisia edes katsella :) (Itsellä tulossa pikkusubi 12-tuumainen + 2 kpl passiiveja, ylittääkö edes kuulokynnystä?? :D)
     
  13. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
    Jutun kirjoittajalla on 2 kpl 12" xls subia 40L kotelossa)linkvistillä korjattuna niin että menee alaskin asti eikä pelkäästään humppapumppuja ole(jakin mielestä jos subi ei kumise niinkuin teinigorollan takaboksissa niin se on huono),näyttäisi tehoakin olevan riittävästi niille,ei pitäisi jäädä jalkoihin jos ei nyt ala ulkoilmakonserttia pitämään(rock bileitä)kokemuksesta tiedän että kyllä talo tärisee noilla naapurin häätöyrityksiä kuuntelematta ;D
     
    Viimeksi muokattu: 11.10.2013
  14. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä sitä voi 5" bassollakin toistella matalat äänet kyseisille kaiuttimille ja saada häädön. Edelleenkään ne xls:t eivät pysty määränsä enempää äänenpainetta tuottamaan, vaan jäävät yläpäälle jälkeen määrätyn pisteen jälkeen.

    Kaksi 12" vastaa suunnilleen yhtä 15". Joillain on vielä isompia, tai useampia kappaleita, ilmeisesti nämä menevät sitten jo täysin yli?

    Kuuntelutiloja ja vaatimuksia on monenlaisia.
     
  15. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
    saa juu niillä 15-18" subeilla sitä takaronttimusaa mitä minäkin joudun kuuntelemaan kun corollat+teinibemarit ajaa ohi talostani,nyt kai puhutaan hifistä vai mistä?

    kaikki mukana kannettavat gettoplaasteritkin on enemmän tai vähemmän pa-kaiuttimia(perse auki)kunnon hifimeininki mitä aloituspostaajalla on ei sitten enään kuulukaan siihen db hakuiseen toimintaan.

    Xls tuottaa sitä hifitasoista ääntä kokolailla riittävästi poislukien korvansa pilanneet teinit.....hmmm....kuitenkin noi aloituspostaajan kaiuttimet ei ole mitkään bassotykit koska vasteet putoaa jo 100hz jälkeen....itsellä vaatimus subbarin toistolla alle 20hz jota kuulonsa 60hz jumputuksella pilanneet amitsupoikaset kuule lainkaan.

    No vaatimuksia erilaisia ompi,itsellä tinkimätön hifi pienellä pudjetilla mieluimmin.

    Muuten noita sauraman suunnittelemia kaiuttimia ei ole ollut ikinä missään sokkokuuntelussa verrattuna vastaaviin pokseihin...hmm.saurama on ihan selkeesti hifitalon mannekiini vaikka onkin hifimaailman päätoimittaja..... koska kaikki pöntöt mitä suunnittelee on heti hifitalon valikoimissa osat,omaa asiaansa kertoo jopa muutosten teot jakareihin,saadaan taas komponentteja myytyä tai sitten saurama ei vaan osaa asiaansa.Paas saurama pöntöt "puolueettomaan"testiin niin saadaan jotain käsitystä!!
    Kummasti nää hifipuolen jutut vaan kietoutuu samun ympärille.....kardelli????

    Jos tuottaa audio-video palstaa niin se ei vielä kerro mitään ammattitaidosta kaiutinsuunnittelusta.

    Toista se oli tuomela joskus,ja onhan suomessa muitakin päteviä(ehkä parempiakin)kuin saurama joka pitäytyy yleensä valinnoissaan parissa merkissä ja samassa jälleenmyyjässä(hifitalo)
     
    Viimeksi muokattu: 12.10.2013
  16. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Oletkos huomannut että kaikki audiovideon sarjat on koottu PA-elementeistä ja suunniteltu tuottamaan tarvittaessa erittäin kovia äänenpaineita? Tämäkin HM-97dB kykenee tuottamaan paljon markettipurkkeja kovempia paineita. "Vastaavia pokseja" on hyvin vähän markkinoilla valmiina tehdatekoisina, niin vertailu on vähän vaikeaa.
    Noista sun vuodatuksista saa sellaisen kuvan että mikä tahansa kaiutin, joka soi tarvittaessa kovaa, on automaattisesti paskaa. Mikä tuollaiseen harhakuvitelmaan voisi olla syynä? Harmistus siitä, että oma Bosen herätyskelloradiosi ei tuota tarpeeksi äänenpainetta ja olet siitä salaa kateellinen isoille pojille netissä?
     
  17. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elementin tyypillä ei ole mitään tekemistä äänenlaadun kanssa. Pro-luokan elementit soivat äänenlaadullisesti yhtä hyvin tai yhtä huonosti verrattuna "hifi" elementteihin. 12" XLS tuottaa yhtenä kappaleena refleksissä 400w teholla pyöreästi tuommoiset 105db (riippuen tietenkin kotelosta) ja tässäkin ollaan jo rankasti säröillä. Suljettu jää matalimmilla tästä 5-10db. HM-97db tuuttaa 400w teholla teoreettisesti reilut 120db ääntä. Tuohon XLS:n 105db:n äänenpaineeseen se yltää jo muutaman watin teholla. Näin se vaan menee.


    Toki en itse pystyisi soittamaan noita HM:iä edes 1w teholla kerrostalossa, häätö kolkuttaisi ovella. Biletilanteessa rajat tulee käytännössä kuitenkin yllättävänkin nopeasti vastaan, varsinkin bassoissa, kun niitä siinä tapauksessa soitetaan vielä 10-15db kuumana muuhun alueeseen nähden.
     
    Viimeksi muokattu: 12.10.2013
  18. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
    Sainpahan sanottua :eek:

    Aheikkinen,en omista kelloradiota.
     
  19. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tarkoitin tuossa vain sitä, että nuo XLS:t suljetussa kykenee tuottamaan arviolta 15-20 dB pienemmän maksimiäänenpaineen kuin yläpää. Mielestäni jommankumman mitoitus on pielessä, ylä tai alapään toistimien.

    Ja mielestäni 15-18-tuumaisten käyttö ei ole mitään teinitouhua, päinvastoin. Teinit alimitoittaa ne systeeminsä ja käyttävät niitä 12-tuumaisia, kumisevissa yläpassotoistimissa. Valitettavasti sub-taajuuksien toisto puhtaasti onnistuu helpommin isoilla elementeillä. Ja omasta mielestäni XLS ei ole hifitoistin, PA-elementeistä löytyy huomattavasti hifimpiä vaihtoehtoja. Ja 2 12-tuumaista suljetussa, eipä siinä bassoja paljoa isoon tilaan saada aikaiseksi, jotain teinijumpsetta yläpassoille ehkä, muttei matalia taajuuksia :)

    Edit: Nuo Sauraman kytkökset hupitaloon on vienyt juttujensa ja suunnittelujensa uskottavuuden aikalailla nollille. Lähinnä huumorilla niihin voi suhtautua, ei vakavasti.
     
    Viimeksi muokattu: 12.10.2013
  20. JT-1976

    JT-1976 Guest Guest

    Liittynyt:
    11.06.2004
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuten tekstistä käy ilmi, ei systeemiä ole mitenkään yritetty sovittaa maksimiäänenpaineiden mukaan. Subeilla on Linkwitz-transformi, ja vaste on suora n. 20 Hz:n kieppeille. Tavoitteena ei todellakaan ole mikään korostunut poppipasso.

    Toiston laatu on ihan ok, ja kelpasihan tuo XLS12 aikoinaan Linkwitzillekin Thor-subiin. Ja tosiaan maksimivolyymi on toistaiseksi aivan riittävä. Ei sillä, etteikö hyvillä isoilla pa-elementeillä saisi vielä enemmän painetta ja laatua.