Pitkä kaapeliveto tilasta toiseen - päähän aktiivi- vai passiivikaiuttimet?

Keskustelu osiossa 'Kaapelit sekä tarvikkeet' , aloittajana tahvaja, 09.10.2013.

  1. tahvaja

    tahvaja Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2004
    Viestejä:
    122
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen vetämässä olohuoneesta takkahuoneeseen n. 25 metriä kaapelia musiikinkuuntelua varten. Olohuoneessa äänilähteenä on Marantz SR5006 jonka Zone 2 tulisi takkahuoneeseen. Nyt pohdin, pitäisikö minun laittaa takkahuoneeseen aktiivikaiuttimet (Adam A7X) ja vetää piuhat linjatasoisesta lähdöstä RCA->DI-boksi->XLR yhdistelmällä aktiivikaiuttimille, vai valita passiivikaiuttimet ja vetää koko matkalle laadukkaat kaiutinkaapelit.

    Maallikkona kuvittelisin, että ensimmäinen balansoitu ratkaisu tuottaisi paremman äänenlaadun. Pitäneekö paikkansa?
     
  2. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Balansoitu XLR on erittäin vastustuskykyinen häiriöille. Sähköinen toteutus estää häiriöiden kuuluviin tulemisen ja pro-käyttöön suunniteltuina kaapeleista löytyy paljon hyviä mekaanisesti kestäviä sekä hyvin suojattuja malleja (esim. Cordial kaapelit Neutrik liitimin ovat edullisia ja laadultaan erinomaisia). Balansoitujen pro-laitteiden signaalitaso on voltteina paljon suurempi kuin rca-laitteiden tyypillinen taso, mikä tarkoittaa parempaa soveltuvuutta pitkiin vetoihin ja mahdollistaa joissain tilanteissa paremman signal/noise suhteen.
    Lähdön ja tulon pitää toki molempien olla balansoituja, eli esim AV-virvan rca-zone2-lähdöstä otettaessa täytyy signaali jollain keinoin muuntaa balansoituun muotoon ennen sitä pitkää kaapelia.

    Mikään kaapeli maailmassa ei koskaan paranna äänenlaatua. Mitä kuparinpätkässä äänelle voi tapahtua, on signaalin heikentyminen ja/tai saastuminen magneetti/radiohäiriöistä tai galvaanisista lenkeistä. Kyse on siitä, mikä kaapeli heikentää äänenlaatua vähiten. Siihen on vastaus balansoitu XLR.

    Toisaalta kannattaa harkita ihan dedikoitua monihuoneratkaisua. Erinomaisten Squeezebox monihuonelaitteiden valmistus on valitettavasti mennyt/menossa kokonaan alas. Jäljelle jää varteenotettavista valmistajista Sonos. Monihuoneplayerit ovat erillisiä laitteita, joita asennellaan esim takkahuoneeseen, keittiöön, olkkariin, makkariin sekä kotiteatteriin, ja liitetään huoneissa joko kotiteatteriin taikka suoraan aktiivikaiuttimiin. Sonoksella erikseen on myös vahvistimellinen malli, johon voi suoraan kytkeä passiivikajarit. Soitanta onnistuu synkassa koko talossa yhtäaikaa, tai sitten jokaista tietenkin käskyttää myös täysin erikseen omana äänilähteenään. Tiedostojen soitanta pc:ltä, verkkokiintolevyltä tai nettiradiosta wlan-verkon kautta.
    Squeezeboxeja on minulla kolmisen kappaletta käytössä ja on kaikin puolin toimiva systeemi. Toimivuus on paljon parempi kuin AV-vahvarin zonet, veikkaisin, tosin en ole niitä zoneja viritellytkään edes vertailun vuoksi.
     
  3. tahvaja

    tahvaja Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2004
    Viestejä:
    122
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos kaapeli- ja plugivinkeistä! Löysin treenikämpän jäämistöstä tuollaisen: http://www.soundonsound.com/sos/feb12/articles/art-dti.htm ARTcessories DTI-laatikon, johon ajattelin vetää vahvistimen Zone 2 pre out -lähdöstä rca:t ja jatkaa siitä eteenpäin XLR:llä. Käsittääkseni lähdön balansointi hoituu tuolla DTI-laatikolla ja Adameissahan on balansoidut XLR-inputit. (Tässä vaiheessa mennään jo vähän mukavuusalueeni ulkopuolella, joten korjatkaa jos olen väärässä!)

    Squeezebox ja Sonos ovat molemmat tuttuja järjestelmiä, mutta toistaiseksi ajattelin pärjäillä Marantzilla. Lähiverkon kautta ohjattuna sen ominaisuudet ovat minulle juuri sopivat. Ainoa issue on tuo kaapelointi..

    EDIT: Äkkiseltään T-kaupasta tutkittuna, valmiita Cordial/Neutrik mikrofonipiuhoja löytyy vain 20 metriin asti. Kärsiikö signaali liitoksesta, jos tuollaista 20 metrin kaapelia jatkaa viiden metrin jatkopiuhalla? Vai olisiko syytä ottaa kolvi käteen ja tehdä kerralla oikean mittaiset piuhat metritavarasta.
     
    Viimeksi muokattu: 10.10.2013
  4. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Sikäli, kun squeeze-soittimien valmistus on lopetettu ja käytetyistä Toucheista pyydetään enemmän, kuin aikanaan uusista, niin se ei ole realistinen vaihtoehto.
    Ellet saa legendaarista alkup. Slim Devices Transporteria jostain, kuten allekirjoittanut...