Kokemuksia kodin ledivalaistuksesta?

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Dickler, 15.10.2006.

  1. Rimmon

    Rimmon Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2008
    Viestejä:
    43
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kellään kokemuksia laadukkaasta led nauhasta? Tulisi epäsuoraan valaistukseen joten tehoakin täytyisi löytyä
     
  2. fraatti

    fraatti Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2008
    Viestejä:
    104
    Saadut tykkäykset:
    0
  3. fraatti

    fraatti Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2008
    Viestejä:
    104
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ainakin olen kuullut sellaista että himmenevät varsin nopeasti. Äkkiseltään tuon voisi kuvitella johtuvan liiasta kuumenemisesta. Nauhan liimaaminen jonkin sortin alumiiniprofiiliin/lattaan saattaisi auttaa...
     
  4. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Näissä Philipipseissä on aivan loistava valon väri, suosittelen. viiden vuoden päästä voin kertoa, kuinka moni lamppu on kestänyt takuuajan!
    Suosittelen näitä ledejä, en tiedä saako noita halvemmalla. Ostin noita 10 kpl.
     
  5. katu

    katu Guest Guest

    Liittynyt:
    16.06.2013
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tervehdys kaikille. Olen rakentamassa omakotitaloa ja olen hankkinut projektiini ledivaloja eri kohteisiin ja tunnustan hankkineeni ne lähinnä ebay:n kiinalaisilta myyjiltä. Valotuotot ovat olleet kohtuullisia ja minua on lähinnä harmittanut valojen huono värientoisto tai häiritsevä värisävy. Tee-se-itse miehenä minulla oli ajatuksena korjata värientoisto- ja värisävyongelmaa laittamalla joko yksivärisiä tai toisen sävyisiä valkoisia ledejä näiden ”värivammaisten” joukkoon, mutta en oikein tiedä mistä lähteä liikkeille. Jos minulla olisi mahdollisuus mitata valojen toteutuneet spektrit, niin asia helpottuisi kun tietäisin mitä aallonpituuksia pitäisi lähteä korjaamaan. Ajattelin kysyä teidän mielipidettä, millä sävyillä te lähtisitte parantamaan tilannetta.

    1) Valolista epäsuoraan valaistukseen; ostin lämpimän valkoista ledinauhaa 5630 ledeillä ja ledien värisävy osoittautui lämpimän valkoiseksi, mutta purppuran väri oli hallitseva. Lisäksi spektristä puuttui selvästi joitain aallonpituuksia, mutta en osaa nimetä mitä puuttui. Valolistaan minulla on mahdollisuus laittaa yksi tai kaksi pienempitehoista ledinauhaa tämän 5630 nauhan rinnalle ja otan mielelläni ehdotuksia vastaan millä värisillä nauhoilla te lähtisitte parantamaan tilannetta.

    2) Downlight valaisimet eteiseen; ostin ulkoisesti samannäköisiä, mutta isompia alumiinirunkoisia valaisimia eteiseen kuin nimimerkillä Sniikki kirjoittava henkilö tällä palstalla viime vuoden puolella. Itse valoelementti oli näissä alumiinipohjainen piirilevy ja siihen oli juotettu 9 kpl 1 W lämpimän valkoisia ledejä. Näiden ledien värisävy osoittautui samanlaiseksi purppurasävyiseksi kuin 5630 ledinauhalla ja ajattelin vaihtaa yksittäisiä ledejä yksivärisiksi tai/ja toisen sävyisiksi ja otan mielelläni ehdotuksia vastaan.

    3) Downlight valaisin kotiteatterihuoneeseen; ostin samanlaisia alumiinirunkoisia valaisimia kuin edellä, mutta toiselta, varmaan jossain autotallissa niitä kokoavalta toimittajalta. Värisävy oli lämpimän valkoinen ja näissäkin oli alumiinipiirilevyllä 9 kpl 1 W lediä. Näiden värientoisto oli ihan kohtuullinen, sävy oli vihreän sävyinen. Otan mielelläni ehdotuksia vastaan millä ledien vaihdoilla tätä tilannetta voisi parantaa.

    4) COB elementtejä vanhojen valaisimien ledittämiseksi; ostin 3 W ja 5 W COB elementtejä 300 mA virralla vanhojen plafondi valaisimien muuttamiseksi lediaikaan. Nämä olivat lämpimän valkoisia ja suomalaisittain neutraalin valkoisia. Valossa ei ollut mitään häiritsevää värisävyä, mutta ihmisten iho ja kasvot olivat näiden valossa kalmankalpeat. Kuin zombielokuvasta. Voisin laittaa näiden kanssa saman kuvun alle 1 W värillisiä ledejä samalla virralla sarjaan ja otan mielelläni ehdotuksia vastaan.

    Minusta näitä ebay:n ihmeitä arvostellaan ehkä liikaakin. Ne eivät ole missään tapauksessa vedä vertoja laatuledeille, mutta jos esim. 1 W ledien kappalehinnat ovat 20 sentin molemmin puolin 100 kpl:n erissä, niin eivät ne ainakaan hinnalla ole pilattuja. Valotuotoksi luvataan valkoisille minimissään jopa 100 lumenia, mutta tiedä sitten toteutuneesta. Joka tapauksessa näissä ebay:n ihmeissä on mielestä paljon potentiaalia DIY henkilöille jos näistä löytyy sopiva yhdistelmä hyvälaatuisen valoon. Nämä wattiset ledit on näppärä juottaa alumiinipiirilevyille joita on saatavina monen kokoisina.
     
  6. fraatti

    fraatti Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2008
    Viestejä:
    104
    Saadut tykkäykset:
    0
    toiset tykkäävät rakennella, toiset haluavat valmiit valaisimet. Sanoisin sen kummemmin asiaa tuntematta että kai ne kiinalaiset jo laittasivat valoihinsa erivärisiä ledejä paremman väritoiston takia jos asia olisi niin yksinkertainen. Tuuria kyllä tarvit jos meinaat noista hyvät saada. Ellet sitten vaihda kaikkia ledejä..

    Creen valkoista valoa tuottavissa lampuissa on keltaisia ja muutamia punaisia ledejä. Kuten tiedotteessa ilmoitetaan " The Cree TrueWhite system uses a combination of saturated red and unsaturated yellow. " Sitä en tiedä mitä tuo saturated ja unsaturated tarkoittaa mutta sen tiedän mitä tarkoittaa se että rimpsun perässä lukee patented. Saa nähdä tuleeko muilta valmistajilta vastaavia...
     
  7. Burana

    Burana Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.10.2001
    Viestejä:
    1 036
    Saadut tykkäykset:
    10
    Mahtaako löytyä kunnollista tienoilta maissitähkämallista lediä ulkokäyttöön värilämmöltään 4000K tai päivänvalo? Fyysinen kokoluokka noin 11W energiansäästölamppu. Olen yrittänyt etsiä ja vastaan tullut vain huonoja arvosteluja saaneita importtikamoja Amazonissa ja ebayssa. Vai onko noista vielä mihinkään? Kiinnostaisi ulkovalo joka räpsähtäisi heti täydelle teholle.
     
  8. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Itte noita aikani ettiskeltyäni annoin periksi ja laitoin ulko-oven yläpuoleiseen valaisimeen sellasen päärynämallisen halogeenilampun (halogeenipolttimo vanhanaikaisen hehkulampun sisällä). Liiketunnistin kattelee, ettei loista turhaan. Syttyy heti ja on hyvä valoteho, sekä värilämpötila.
    Talon numerokyltissä 2W E27 LED (Osram) loistaa läpi yön. Hämäräkytkin sammuttaa päivän ajaksi. Värilämpötila ei mikään ihanne, mutta talon numero sentään näkyy yölläkin.
     
  9. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Lisää ledejä:

    Pesuhuoneen peilin takana ja kaapin alla päivänvalo 7.2w/m. Molemmat saman valakatkaisijan takana: https://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/24014/title/pesuhuone/cat/1343

    Keittiöissä 14w/m kaapin alla ja päällä, sokkelissa muistaakseni 5w/m tuomassa tunnelmaa. Molemmilla omat katkaisijat: https://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/23994/title/keittioe-kaempaen-laajenn/cat/1343

    Kokonaisuudessaan oon kyllä aika tyytyväinen näihin ledeihin... ei nyt ihan sama asia kun päivänvalohalogeenit, mutta aika hyviä kyllä
     
  10. joonak

    joonak Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.02.2006
    Viestejä:
    105
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei löydy niin ei löydy, olisiko apuja: haussa E27 kantaan menevä led lamppu joka säteilee valoa joka suuntaan kuten perinteinen hehkulamppu eikä vain "toiseen suuntaan" kuten suurin osa tarjolla olevista led versioista. Tehoa saisi olla mahdollisimman paljon (10w-->) ja valo tietenkin valkoista.
     
  11. Burana

    Burana Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.10.2001
    Viestejä:
    1 036
    Saadut tykkäykset:
    10
    Minä tyydyin ulkovalojen suhteen 6000K maissitähkätyyppisiin 8W, 600lm ledilamppuihin. Ovat vielä toimituksessa saksan Amazonista, voin kirjoitella rapsaa jahka saapuvat ja olen saanut paikoilleen. Tarjolla olisi ollut wattimäärältään isompi mutta hinnan pompatessa reilusti ajattelin kokeilla näitä pienempiä.
     
  12. fraatti

    fraatti Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2008
    Viestejä:
    104
    Saadut tykkäykset:
    0

    Noniin pohdin tuossa erään tovin tuota eräällä foorumilla myös esille tullut asiaa että kirkkaalla, huonon värintoiston ledillä ei näe hyvin. Ei vaikka valo on kuinka kirkas. Sain asialle ronkittua ihan selvät perusteetkin.

    Suomensin erään hyvän artikkelin asiasta. Virheitä saattaa olla ja muutamalle sanalle en keksinyt suomennosta. Jos joku keksii virheitä/parempia suomennoksi niin voi ilmoittaa. Artikkeli sai hymyn nousemaan kun huomasin kuinka asia on itseäkin koskettanut. Sanoin joskus kauniimmalle sukupuolelle että nuo ovat kuin pirun silmät kun teippasin pimeässä keskellä yötä Electroluxin ilmanpuhdistimen sinisiä ledejä piiloon...

    Sininen LED: Terveys ongelma?

    Voiko yleinen komponentti kuluttajaelektroniikassa johtaa silmien rasittumiseen, päänsärkyyn, unikatkoksiin ja jopa kohonneeseen riskiin sairastua syöpään? Kuulostaa kaukaa haetulta, mutta todellisuudessa kolme ensimmäistä väitettä on todettu todeksi alansa parhaiden huippujen toimesta - viimeistä, korkeampaa riskiä sairastua syöpään ei ole todettu.
    Joten mikä on on se komponentti? Sininen ledi? Kyllä, nuo siniset kiiltävät kipinät kännyköissä, tietokoneissa, leivänpaahtimissa, televisioissa, monitoreissa, ilmanpuhdistimissa, sähköhammasharjoissa ja tuhansissa muissa tuotteissa.
    Älä kuitenkaan heitä hammasharjaasi pois vielä - siniset ledit eivät tee sinua sairaaksi. Mutta käytettynä väärin - huonosti suunnitelluissa tuotteissa, tai käytettynä väärään aikaan, ne voivat. Voi kuulostaa uskomattomalta mutta jatka lukemista.

    Nakamuran unelma
    Näemme nykypäivänä sinisiä ledejä jokapuolella. Tuotesuunnittelijoilla on taipumus käyttää sinisiä ledejä punaisen, vihreän tai muiden värien sijasta. Siihen on syynsä.
    Sinisen ledin kehittäminen oli todella vaikeaa. Ensimmäinen johonkin seveltuva sininen ledin kaksi Shuji Nakamura, joka jatkoi sellaisten asioden tutkimista mitkä muut olivat todenneet umpikujiksi. Nakamura kehitti erikseen uuden teknologian ledien valmistukseen, sen sijaan että hän olisi vain parantanut nykyisten vihreän ja punaisen ledin valmistusprosessia. Joten ensimmäiset siniset ledit vaativat testaamattoman ja erittäin kalliin valmistusprosessin.
    Tämä tarkoitti sitä että kun ne alkoivat ilmestyä tyotteisiin 13 vuotta sitten tuotteisiin niillä oli todellinen etulyöntiasema. "Jokainen tuotesuunnittelija halusi sinisen ledin", kertaa Brandon Eash Desing Continuumista, "yhtä-äkkiä oli uusi väri joka oli tavallaan siisti ja näytti huipputekniseltä."
    Siitähuolimatta kun sinisten ledien valmistaja keräsivät kokemusta valmistamisesta, hinnat putosivat. Ledin varustelu kilpa alkoi. Taistelussa kuluttajien huomiosta valmistajat hylkäsivät tuotteensa ja keskittyivät kirkkaampiin ja kirkkaampiin sinisiin yksityiskohtiin.

    Kuluttajat saavat sinisen
    "Noin 10 vuotta sitten, aloimme nähdä sinisen ledin aiheetonta käyttöä", sanoi Eash puhelin haastattelussa kaupallisen suunnittelun toimistosta viime vuonna. "Sitten valituksia kuluttajilta alkoi ilmaantua missä todettiin että nuo siniset ova kyllä hiukan turhan kirkkaita"
    Nettihaut paljastavat että on satoja valituksia ihmisiltä mitkä ovat niin ärsyytyneet kirkkaista ledeistä tuotteissa että he ovat peittäneet ne tai jopa katkaisseet johdot poikki.
    "Ei ole väliä mihin sen laitat, se on kuin neula pistäisi silmääsi", sanoo Steve Nelson joka oli niin kyllästynyt uuden USB-hubin siniseen lediin että yhtenä iltana maalasi sen peittoon. "Se hemmetin laite ei ollut edes suoraan edessäni. Joten voit ajatelella että olisin vai voinut olla välittämättä siitä, mutta ei, se oli vielä näköalueen reunoillakin liian kirkas.

    Porua turhasta?
    Mikä tämä kaikki häly sinisen ledin ympärillä on? Valo on varmasti valoa, huolimatta väristä. Kuinka voi olla eroa sinisen, punaisen, vihreän tai keltaisen välillä.
    Todellisuudessa sininen valo aiheuttaa silmien rasittumista ja väsymistä enemmän kuin muut valot. Silmien on vaikeampi tarkentaa siihen ja se aiheuttaa enemmäin häikäisyä. Se voi myös vaikuttaa sisäiseen kelloomme keskeyttäen unen rytmityksen. Jotkut tutkija uskovat että jopa pienet määrät sinistä valoa unen aikana voivat heikentää immuunijärjestelmää ja niillä voi olla todella negatiivisia vaikutuksia terveyteen.
    Ja Nakamuran keksinnön takia siniset ledit ovat erilaisia kuin vanhat siniset ledit. Ne ovat paljon kirkkaampia.

    serendipitous luminanssi
    Prosessi millä suurin osa sinisistä ledeista tehtiin "perustui kvanttikaivojen tekemiseen rakenteeseen", sanoo Brian O'Mearan, Kanadalaisen led valmistajan edustaja. "Nämä kvanttikaivot, yhdessä indiumin kanssa epoksissa ovat ominaisuuksia mitkä mahdollistivat kirkkaat ledit"
    Oli tieteellinen selitys mikä hyvänsä, vaikutus on selvä. Siniset ledit ovat 20 kertaa kirkkaampia kuin perinteiset vihreä ja punainen. Fox group näki markkinaraon ja meni takaisin vanhempaan lediteknologiaan ja aloitti tutkimuksen tehdäkseen silmäystävällisempiä himmempiä sinisiä ledejä.

    Muut tutkijat lähtivät toiseen suuntaan tutkimaan kuinka tuottaa todella kirkkaita punaisia ja vihreita ledejä. Siitä huolimatta sininen aiheutti enemmän ja enemmän valituksia.
    Silmillä ja aivoillamme on erilaisia ongelmia sinisen valon kanssa, mutta niihin ei ole yhtä syytä. Nämä ongelmat ovat vain oireita siitä miten evoluutio on meidät muokannut luontaiseen ympäristöömme.

    Sininen näkyy kirkkaammin yöllä
    Ensiksi, sininen valo näkyy meille paljon kirkkaampana yöllä, tai sisällä missä ympäröivä valaisutaso on matala - ilmöi tunnetaan nimellä Purkinjen siirtymä. Tämä johtuu siitä kun tappisolut mitkä reagoivat vain valon kirkkauteen ovat ainaostaan toiminnassa verkkokalvolla pimeässä ja ne ovat kaikista herkimpiä vihertävän-siniselle valolle. (Jotkut spekuloivat että vedenalla ja viidakossa eläminen on johtanut herkitymiseen sinirtävään ja vihertävään - myöhemmin ihmiselle on kehittynyt kyky nähdä väreissä, mutta herkät tappisolut jäivät uuden järjestelmän rinnalle)
    Käytännön esimerkki Puskinjen siirtymästä: Hieno sininen ledi tv:ssä keskittää huomiosi kaupassa ja saa sinut ostamaan tv:n. Mutta kun viet TV:n kotiin huomaat kuinka sama led näyttää ärsyttävän kirkkaalta kun katsot tv:tä pimennetyssä huoneessa.
    [​IMG]

    Sininen on kirkkaampi näön reunaalueilla
    Purkijen siirtymä myös vahvistaa sinisiä tai vihreitä valoja keskinkertaisessa tai huonossa valaistuksessa näön reuna-alueilla , koska silmän verkkokalvon ulkolaitaa kohti mentäessä tappisolujen määrä lisääntyy huomattavasti. Tästä valitukset siitä että siniset ledit häiritsevät vaikka ne eivät ole huomion keskipisteenä.
    "Hohtavat siniset ledit näytöissä joita tarvitsee katsella yöllä on huonoa suunnittelua", sanoo Brandon Eash. Merkillepantavaa on kuitenkin että se on virhe mitä valmistajat tuntuvat jatkavan.

    Sininen ei auta sinua näkemään tarkasti
    Meillä on tapana yhdistää sininen viileyteen, tarkuuteen ja selkeyteen. Mutta paradoksaalisesti meidän silmät eivät voi tarkentaa siniseen tarkasti. Me itseasiassa näemme häiritsevän halo-valoilmiön kirkkaiden sinisten valojen ympärillä.
    "On hyvin tunnettua että sininen valo ei ole yhtähyvin tarkennettu verkkokalvolle kun pidemmät aallonpituudet valosta. Sininen tapaa olla hieman kohdistettu verkkokalvon eteen, joten se on epäselvä," selittää Dr David Sliney US armeijan expertti joka tutkii ledien, lasereiden ja muiden kirkkaiden fysiologisia vaikutuksia.
    Erilaiset valon aallonpituudet tarkentuvat erilailla koska ne heijastuvat hiukan eri kulmista kun ne menevät silmän linssin läpi. Efekti tunnetaan nimellä väriaberraatio.
    Samasta syystä sininen siroaa suuremalle alueelle silmässä, sanoo Dr Sliney Us armeijan tutkimuskeskuksesta.

    Olemme puoliksi sokeita sinisen värin suhteen
    Nykyiseen malliin kehittynyt ihmissilmä näkevät tärkeimmät yksityiskohdat pääasiassa vihreänä tai punaisena valoina. Todellisuudessa olemme huonoja erottamaan sinistä tarkasti, koska silmämme eivät edes yritä. Verkkokalvon herkimmässä alueessa foveassa ei ole ollenkaan sinistä valoa havaitsevia soluja. Juuri niin: olemme värisokeita silmiemme herkimmältä alueelta.
    Sen lisäksi verkkokalvon keskimmäinen osa macula itseasiassa suodattaa sinistä valoa pois, tarkoituksena tarkentaa näköä. Tarkkuusampujat joskus pistävät luontoa paremmaksi laittamalla keltaiset lasit päähän mitkä suodattavat häiritsevän sinisen pois.
    "Vähän väri informaatiota heitetään pois jotta saadaan tarkka näkymä", sanoo Dr Sliney.

    Sininen hehku häiritsee näköä
    Huonosta tarkentamisesta ja sinisen valon hajonnasta silmässä johtuu kirkkaan sinisen valonlähteen valon heijastuminen muualle verkkokalvoa, peittäen sitten normaalia suuremman osa näkökentästä.
    Vaikka verkkokalvomme ei yksinkertaisesti käsittele sinistä kauhean hyvin, mikään ei kerro lopulle silmää samaa asiaa. Jos sininen väri on vahvin saatavilla oleva ja haluamme nähdä tarkasti yritämme pinnistää silmien lihakset ja siristää silmiä saadaksemme sinisen paremmin tarkennettua. Yrittämällä tehdä tätä liian kauan todennäköinen seuraus on päänsärky. Normaalisti valaistuissa olosuhteissa tätä ei tapahdu koska muut värit tuovat tarkkuuden mitä normaalisti kaipaamme.

    Häikäisevä kipu silmässä
    Jotkut ihmiset tuntevat fyysistä kipua auton xenon kaasupurkausvaloista ja erityisesti kirkkaista ledvaloista. Tämä näyttää johtuvan noista kahdesta syystä- sinisen hajonnasta ja tarkennuksesta sekä lisäksi kolmannesta. Meillä on melko voimakas vastenmielisyys reaktio kirkkaisiin sinisiin sekä sini valkoisiin valonlähteisiin. "Pupillin refleksin toimintaa ohjaa sininen valo. Suurimman signaalin iiriksen sulkeville lihaksille antaa sininen", sanoo Dr Sliney.
    Kirkas sininen valo voi aiheuttaa pidempiaikaista fotokemiallista tuhoa verkkokalvolle. Nyt ei kukaan ole väittämässä voisit saada tälläistä vauriota normaalista led valosta. Siitähuolimatta on teorioita että evoluutio on tehnyt sen että kirkas sininen aiheuttaa välittömän kivun tunteen. Kehomme luontainen reaktio rajoittaa sinisen valon pääsyä silmään on sulkea pupillia. Tämä tarkoittaa että sininen pilaa yönäön. Myös lyhyen sinisen välähdyksen jälkeen et voi nähdä muita värejä yhtä hyvin.

    Sininen valo, uni ongelmat ja syöpä
    Sinisen valon vaikutukset vuorokausirytmissä ja unessa on todettu ja todistettu. Sinisten valojen pitäminen herätyskellossa ei ole hyvä idea.
    Valon mikä keskittyy sinisiin sävyihin laskee melatoniinin tasoja kehossa. Melatoniini, jota on joskus viitattu "uni"-hormoniksi esittää tärkeää roolia unirytmin säätelyssä.
    Eli kun melatoniin tasot ovat korkeat, sinä nukut ja kun ne ovat matalat, sinä heräät. SIninen näyttää olevan luonnollinen herätyskello eläimille, joka herättää ne kun taivas värjäytyy siniseksi auringon noustessa. Vain kapealla taajuusalueella oleva puhdas sininen aiheuttaa tämän vahvan vaikutuksen melatoniiniin.
    Jopa todella matalat tasot sinistä valoa, kuten yhdestä ledistä voi tulla, voi laskea malatoniini tason. On myös tärkeä ymmärtää että solut mitkä säätelevät melatoniinin tasoa ovat erillään näkemiseen liittyvistä soluista. Toisinsanoa melatoniiniin vaikuttavilla soluilla ei näe. Joskus luonnonvalo lamppuja, ledejä ja monitoreita on syytetty univaikeuksista koska jos niitä käytetään ennen nukkumaanmenoa ne stimuiloivat reseptoreita mitkä herättävät melatoniinin tuotannon.
    Syy että siniset ledit nähdään potentiaalisena syynä uniongelmiin on se että ne löytävät pikkuhiljaa tiensä makuuhuoneisiin, ilmanpuhdistimissa, latureissa ja kaikenmoisissa muissa laitteissa. Vielä joissain huonosti suunnitelluissa esineissä ne ovat tarpeettoman kirkkaita ja ovat kokoajan päällä. Toisin kuin perinteiset hehkulamput, siniset ledit tuottavat intensiivistä yhden aallonpituuden sinistä.

    Että siitä sitten miettimään millaisia valoja asuntoon laittaa....

    Tuossa vielä vertailukuva ledistä, laadukkaasta loisteputkesta cri 98, sekä salamavalosta cri 100. Salamalla sävyt toistuvat niinkuin niiden kuuluukin..
    [​IMG]
     
  13. velo

    velo Guest Guest

    Liittynyt:
    18.10.2007
    Viestejä:
    13
    Saadut tykkäykset:
    0
    Käytin hyväksi Bauhausin sensaatiopäivätarjouksen, ostin kyseisen lampun: Osram Led Superstar 12W E27.
    Hinta/laatusuhde vaikuttaisi hyvältä. Osram maksoi 15 eur ja valo on hyvin miellyttävä ja kirkas.
     
  14. mozo

    mozo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.03.2008
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ledeille on määritetty uusi himmennys-standardi LEDOTRON. Jos oikein käsitin, niin bitit kulkee sähköjohdossa. Järjestelmä tarvitsee tietysti uudenlaisen himmentimen ja sitä tukevat lamput. Mitenhän eri valoryhmien toteutus onnistuu, entä voiko samaa valoryhmää ohjata monella eri säätimelle. Tuossa näyttäisi vielä olevan värilämpötilansäätö.

    http://www.ledotron.com/
     
    Viimeksi muokattu: 24.09.2013
  15. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Onko kenelläkään kokemusta http://www.ledfux.de -nimisestä verkkokaupasta?

    Pitäisi tilata hiukan erikoisempaa LED-lamppua (ES111 GU10), eikä noita taida oikein Suomesta vielä saada. Meilä on ok-talossa oh+keittiö+eteinen toteutettu noilla, ja alunperin halogeenilampuilla, jotka ovat nyt lähes kaikki (~20kpl) palaneet.

    Haluaisin myös neuvoa/mielipidettä oikean tyyppisen lampun valintaan. Mitä mieltä olette tästä:

    LED ES111 GU10 Strahler 11 Watt 120° 230V AC dimmbar TRIAC

    Tuolla himmennyksellä en oikeastaan tee mitään, mutta soveltuuko tuo 120 asteen keila juurikin yleisvaloksi melko isoon (45m2) huonetilaan? Entä sopiva värilämpötila: 3000K; 4250K; 6250K? Makuasiahan tuo osittain lienee, mutta kusenkeltaista en halua, enkä myöskään täysin kylmää sairaalafiilistä. Onko tuo 4250K ns. hyvä kompromissi, vai uskaltaisiko kokeilla tuota 6250K?
     
  16. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Tuo lamppu on kooltaan aika haastava. Voi olla vaikeaa löytää sopivaa valaisinta siihen. Samoin tuo 11W lamppu saattaa olla liian kirkas joihinkin tiloihin. Minulla itselläni on kokemusta 5-6W lampuista, ne ainakin ovat sopivia kirkkaudeltaan. Mielestäni tuo 4250K on sopiva, itselläni on sellaisia ja hyväksi olen kokenut.
    Ehkä kannattaisi ostaa ensin muutamia kokeeksi ja sitten tilata enemmän. Saat samalla kokemusta noiden kestävyydestä, jotkut ledit palavat vain pari viikkoa ja sitten sammahtavat. Suosittelen lisäksi kauo-ohjausta, se ei edes ole kallista.
     
  17. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Kuten tuossa aiemmin kirjoitin, niin nämä tulevat jo olemassa olevien halogeenien tilalle, eli valaisimet meillä jo on ja niihin nyt siis olen hankkimassa uusia lamppuja. Itsekin mietin, että onko tuo 11W liian kirkas, mutta ei se varmaan ainakaan alkuperäisen suunnitelman mukaan olisi, eli sen mitä aikanaan taloa suunnitellessa laskettiin yhdessä valaistussuunnittelijan kanssa. Ja valitettavasti tuosta lampusta ei ole saatavilla vähemmän tehokasta mallia.
     
  18. Sonyisti

    Sonyisti Guest Guest

    Liittynyt:
    29.03.2006
    Viestejä:
    20
    Saadut tykkäykset:
    0
    Www.led-centrum.de onko porukalla kokemusta tälläisesta puljusta? Hintataso ois aika kohdallaan mielestäni ainakin Gu10 kannalla olevissa lampuissa.
     
  19. Sonyisti

    Sonyisti Guest Guest

    Liittynyt:
    29.03.2006
    Viestejä:
    20
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tilaus laitettu vetämään 18kpl osramin gu10 ledistä sekä 6kpl osramin e27 ledistä. Kerrotaanpa puljusta tänne kun kokemusta saan.
     
    Viimeksi muokattu: 27.09.2013
  20. kaahonen

    kaahonen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.07.2006
    Viestejä:
    232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hinta jäi kyllä kiinnostamaan.