Mediat verkkolevylle -> mikä laite toistoon ja missä muodossa tallennan?

Keskustelu osiossa 'Mediatoistimet' , aloittajana Hessu, 29.09.2013.

  1. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Valitsemalla valmistajakohtaisen proprietary-raidin on varmaa että datoja ei saada laiterikon jälkeen palautettua yhtikäs millään. Erilliset volumet ovat paljon turvallisempia.
     
  2. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    No niin niin, jos on luottanut siihen että RAID:in peili-/pariteettipartneri pelastaa. Mitä kehotinkin välttämään.

    JBOD-volumeissa melkein NAS kuin NAS käyttää ihan tavallista Linuxin EXT3 tai EXT4 -filesysteemiä, minkä lueskelu pitäisi onnistua palautustilanteessa vaikka Windowsilla ja sopivalla apulaisohjelmalla, esim. tuolla

    http://www.diskinternals.com/linux-reader/

    Kun volumea ei ole spannattukaan useammalle kiekkulalle, vaan yksi kiekko = yksi volume (kuten kehotin tekemään), ei pitäisi olla esteitä datojensa takaisin saannille.


    Tietysti NAS:n poweri voi hajotessaan räpsähtää ja polttaa kerralla kaikki levynsä, mutta en pitäisi kovin tod. näköisenä skenaariona. Jos tämä pelottaa, voi tietysti hajauttaa 8 kovopaikan NAS:n esim. 2 x 4 bayn NAS:iin maksimum sekurityn nimessä. Menee minusta kyllä jo ehkä vähän liioittelun puolelle. Ainakin nyt, kun kysymyksessä on lähinnä vanhentuneen digitaalivideokokoelman säilyttäminen.
     
    Viimeksi muokattu: 30.09.2013
  3. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä RAID-pakan kaikkien levyjen on oltava tulilla, kun RAID-pakkaa käytetään. Jos yksi kovo kuumenee levyoperaatio-tilassa vaikka 5 watilla, viiden levyn RAID-ajossa NAS:n sisukset saunovat 5 x 5 watin edestä. Voi näyttää vähältä, mutta pienessä NAS-kotelossa kuumentaa jo ihan kivasti. MTBF -tunnit kiitolaukkaavat 5x:llä eteenpäin.

    Viiden itsenäisen volumen (levyn) -JBOD-käytössä vain kulloinkin rassattava levy on käynnisssä l. hörppää sen 5 wattia. Loput neljä kiekkoa vetävät sikeitä <0,5 watin standby -kulutuksella levymoottorit kiinni, luku-/kirjoituspäät parkissa ja kiekot pysähdyksissä. MTBF -tunnit konttaavat vain lilliputeilla eteenpäin.
     
  4. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 725
    Saadut tykkäykset:
    479
    Nimenomaan kun käytetään, eli kirjoitetaan/luetaan dataa...
    Drobolla saakin levyt parkkiin silloin kun tuota ei tehdä, jolloin sitä virtaa säästyy ja sitä kautta lämpökuorma laskee...
    Ja mikä parasta sitä parkkiaikaa voi säätää.

    Palataanpas taas siihen perusasiaan, jonka arvoisat jankkaajat ovat noileasti unohtaneet, alkup. kysymys ei ollut varmuuskopioinnista, vaan DVD-kokoelman siirrosta NAS:ille ja verkkoon käytettäväksi...

    T: Vesku
     
  5. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    No eiköhän melkein kaikki NAS:it osaa pistää lättynsä tuutumaan määritellyn ei-aktiivisuus -ajan jälkeen. Taitaa olla ihan ns. vakio-ominaisuus.

    Pointteri oli se, että aina kun sinä menet asioimaan levyoperaatiot mielessä sinne viiden kiekkulan RAID -konffatulle NASsukallesi, kaikki viisi kiekkoa tärähtävät käyntiin. Vaikka menisit yhden 1 KB -tekstitiedoston kopioimaan sieltä, niin se koko pataljoonalle herätys & täysi spinnauskannalle pano. Kehittää aivan turhaa termokuormaa ja täysin tarpeetonta power on/off -sätkimistä koko köörille.

    RAID:n käyttö koti-NASsukoissa on vain niin... turhaa. :hitme: Täydellinen esimerkki ammattilaispuolelta kalsaripuolelle adoptoidusta tekniikasta. Joka olisi pitänyt jättää sinne ammattilaispuolelle.
     
    Viimeksi muokattu: 01.10.2013
  6. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 725
    Saadut tykkäykset:
    479
    Voi kun edes ammattilaiset ei varmuuskopioi mitään NAS:eiie...

    T: Vesku
     
  7. pteittinen

    pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.04.2001
    Viestejä:
    6 492
    Saadut tykkäykset:
    178
    Täysin eri mieltä. Ilman RAIDia olisin menettänyt viimeisen kahden vuoden aikana yhteensä 18 teratavua dataa ikiajoiksi.
     
  8. luru

    luru Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.09.2005
    Viestejä:
    190
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiusallanikin jankutan. Varmuuskopioinnilla suojataan etupäässä sitä työpanosta, joka digitointiin ja muuhun nypeltämiseen on mennyt. Minunkin vaatimattomilla datoillani kyse on vuosien varrella käytetyistä sadoista, ehkä tuhansista tunneista. Se aika ja vaiva kannattaa kyllä suojata varmuuskopioinnilla, jos vähänkään arvostaa vapaa-aikaansa - vaikka ne CD:t, DVD:t ja BD:t olisivatkin vintillä säilössä. Ainakin itse olen sitä mieltä, että se (digitointi, tägääminen, pakkaaminen, järjesteleminen ym.) on myös äärettömän tylsää, jopa vastenmielistä, ajanvietettä.

    Itselläni on sitten samassa kasassa sellaista materiaalia (valokuvat), joita ei ole missään muualla. Eikä minua toisaalta kiinnostaisi ruveta digitoimaan dia- ja nega-arkistoanikaan uudelleen. On itsestään selvää, että haluan näiden pysyvän tallessa.

    Eli minä ostan levyni aina vähintään pareittain, vähän niin kuin Nooan arkkia lastattiin - raideilla tai ilman. Se on pelastanut minut monta kertaa isolta harmilta. Yleensä olen mokannut jotenkin itse "järjestellessäni" arkistoja, mutta levyrikkojakin on mahtunut mukaan. Toissakesänä löi salama talon viereen ja rikkoi talosta lähes kaiken elektroniikan - levypurkit olivat kuitenkin ehjänä säilyneen UPSin takana ja säästyivät kuin ihmeen kaupalla. Se muistutti kuitenkin siitä, että fyysinen hajauttaminen on tärkeää. Oikeasti matskuista on osittain nelinkertaiset kopiot, vähemmän tärkeäksi ajatellusta vain tuplat.

    Kyse on vain siitä, että mitä ja miten paljon arvostaa.
     
  9. P.Kosunen

    P.Kosunen Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    1 374
    Saadut tykkäykset:
    14
    Synologylle pisteet tämänkin osalta, käytti sitten mitä tahansa raid-tasoa.

    http://www.synology.com/support/faq_show.php?q_id=579
     
  10. Diabolus

    Diabolus Guest Guest

    Liittynyt:
    07.07.2004
    Viestejä:
    519
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aivan erinomaista! Otin ongelman esille kun esim. oma Drobo käyttää juuri ei-minkään-kanssa yhteensopivaa raidaustapaa, BeyondRAID, josta pitävät mustasukkaisesti turpansa tukossa. Niin kätevä kuin onkin, se ei mahdollista mitään datanpelastusmenetelmää.

    Wikipediasta http://en.wikipedia.org/wiki/Drobo#Criticism
     
  11. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    No on se RAID:kin tietysti parempi kuin ei yhtään mitään varmistusta yhtään missään. Tai korkeintaan 4 vuotta sitten poltettu DVD-R, joka on palautuksen ajankohtana aina ns. tuntemattomassa paikassa. Elikkäs tämä kotikäyttäjien RAID-peilauksella "varmistamista" edeltänyt trendi.

    No joo. Kyllä kehitystä voidaan tässä suhteessa katsoa tapahtuneen, aivan totta. Minä en kuitenkaan RAID:ia käyttäisi.
     
  12. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Viimeksi muokattu: 04.10.2013
  13. HardSoft

    HardSoft Haec habui, quae dixi Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    01.11.2005
    Viestejä:
    2 281
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuosta DVD-levyjen, jotka ovat 720 x 576 reson SD-kamaa MPEG2 muodossa tallennusformaatista. Itse pakkaisin ne H.264 (MKV) muotoon riittävillä laatuasetuksilla, jolloin tilaa säästyy rutkasti, eikä kuvanlaatu heikkene subjektiivisesti yhtään. Verkkoliikenne vähenisi myös huomattavasti, koska paketti dekoodattaisiin vasta soittimessa. Teksti ja äänet saanee muxattua pakettiin.
     
  14. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    No kyllä se nyt vaan heikkenee, kun häviöllisellä pakkerilla pakataan ja tuloksia katsellaan kunnon playback -kalustolla. Eli tarpeeksi isossa suhteellisessa kuvakoossa.

    Lisää ongelmia seuraa tekstittämisestä + jo ennestäänkin saatanallisen mittaisen rippausprosessin hidastumisesta entisestään. Riuskakin neliydinprossu ropsuttaa kaksituntista DVD:tä h264:ksi tunnin tai pari (riippuen asetuksista).
    DVD-videon 3 - 8 Mbps (400 KB/s - 1 MB/s) -verkkoliikenne ei pitäisi sisäverkkoa notkutella kuin surkeimmilla wirettömillä museovehkeillä.
     
  15. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Olen ehdottomasti samaa mieltä. Jotain matskua olen itsekin tähän tapaan siirtänyt DVD-lätyiltä HTPC:n kovolle. Näihin on olemassa myös skriptiratkaisuja, jotka vähentää vaivan määrää.

    Laajemmassa mitassa olen itsekin tätä nyt pohtinut tämän keskusteluketjun myötä. Oma kokoelmani on vaatimaton (alle 200 julkaisua, toki levyjä paljon enemmän mm. sarjojen muodossa) verrattuna Hessuun. Aloin miettimään myös, että nyt olisi hyvä hetki ostaa tuo Hullujen päivien NAS, joka riittäisi omalle materiaalilleni ja muulle backup-kamalle mainiosti.

    Mutta sitten mietin, että onko se loppujen lopuksi vaivan väärtiä kuitenkaan. HTPC (= XBMC) tuo ihan älyttömästi kätevyyttä katseluun, mutta toisaalta taas kiekkojen ja digipackien pläräilyssä on oma tunnelmansa. Yksittäinen DVD tulee kuitenkin katseluun varsin harvoin varsinkin tuollaisella kokoelmalla. Yksi ehdoton plussa siirrolle on se, että tällöin voi löytää tekstitykset muuten tekstityksettömälle (DVD:llä) matskulle. Sanotaan mitä sanotaan, niin kyllä se vain tuo mukavuutta, jos voi heittää tekstit päälle, kun ei voi luukuttaa kympillä esim. illalla. Varsinkin vanhemmissa tuotannoissa voi olla todella onneton ääniraita.

    Tällä hetkellä tuntuu isolle summalle heittää tuo 600:)kin) NASsiin, jos se tulee vain backup-käyttöön. Toistaalta harmitus on melko priceless siinä vaiheessa, kun ruskea tavara osuu tuulettimeen. :thumbsup:
     
  16. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Luuletko että tuo on jokin lähtöhinta NAS:lle? Toimivan perustason verkkopalvelijan saa jo 70 erkillä:

    http://www.amazon.de/NSA320-Media--...?ie=UTF8&qid=1381337490&sr=8-6&keywords=zyxel

    Kaksikovopaikkainen (+ 3x USB:llä jatkettava) ei tietysti riitä kovin HC:lle videokirjastonhoitajalle tms. jörnöhiirelle kovin pitkäksi aikaa.

    Postimerkkeilyn tms. tyhjien pullojen keräilyn videoversioon ei kyllä toisaalta riitä yhtään mikään levytila, jos sitä harrastaa tosissaan. Jokaisen haltuunsa päätymän paskavideon tunkemalla NAS:lle levynsä saa täyteen kyllä, vaikka sitä olisi 10^6 teratavua vielä nyt. Sen täyttämisessä kestää vain vähän kauemmin.
    Kannattaa ajatella aivoillansa kannattaako jokaista Uuno Turhapuro Armeijan Leivissä BD -Criterion Editionia yms. Visa Mäkinen´s Yön Saalistajat directors cuttia laittaa pärräämään online-tilaan. Eli käyttöasteen ja tilantarpeen rehellinen itsearviointi ensin. Ellei sitä rahaa nyt siis sitten ole ihan saunan sytykkeeksi asti käytettävissä.
     
  17. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Kerro toki mistä saat 12 teraa levyä 70 eurolla.. :rolleyes:

    Tämä on juuri se hankala pohdinta. Mielestäni Hessulla oli kyllä ihan validi pointti hyllymetrien säästymisessä. Hyllyjen viemät metrit on helposti arvokkaampia kuin muutama teraluokkainen limppu. Mutta on silti todella hyvä ja aiheellinen kysymys, onko mitään pointtia viedä kovalevylle mitään kiekoilla olevaa (siis muuta kuin se Yön saalistajat, joka tulee katsottua vähintään vuosittain). Levyt kun saa pakattua varsin kompaktisti muuallekin kuin olohuoneeseen avohyllyyn.
     
    Viimeksi muokattu: 09.10.2013
  18. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    No pitääkö sitä tilaa olla 12 teratavua?

    Jos ei ole em. videopostimerkkeilijä, noin paljolla ei tee käytännössä mitään. Jos on videokeräilijä, 12 teraakaan ei riitä juuri mihinkään. Se on täynnä viimeistään vuoden kuluessa. Pitäisi vuokrata oma datacentteri yms. konesali jostain, esim. osa Guukkelin palvelinkeskuksesta.
     
  19. Hessu

    Hessu Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2001
    Viestejä:
    1 469
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kiitos neuvoista ja kommenteista.

    Valinta taitaa olla nyt Synology DS1513+ ja 5 x Western Digital Red 4Tb. Aika järeäksi menee, mutta pyrin siirtämään samaan järjestelmään paikallistallennuksen (paljon mm. järkkärillä kuvattua HD-videota).

    Toistopuoli täytyy vielä suunnitella erikseen. Voi olla, että hommaan telkkarin alle Mac minin hoitamaan sekä toistoa että toimimaan kotipalvelimena NAS:n kanssa.