ST60 plasman (tai muiden plasmojen) sateenkaariefekti

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana tomini, 28.09.2013.

  1. tomini

    tomini Guest Guest

    Liittynyt:
    25.05.2006
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ostin noin 1,5kk sitten Panasonicin TX-P50ST60 plasman lukuisten nettikeskusteluiden ja arvostelujen perusteella, noita kun ei oikein liikkeessäkään voi verrata. Alussa kuva näytti loistavalta, ja näyttää sitä toisaalta edelleen. Aloin kuitenkin hiljalleen huomaamaan erikoisia väriefektejä kuvassa, jos liikutin katsettani "kuvan halki", esim reunasta toiseen nopeasti. Ajattelin ensin, että silmissäni on jotain vikaa ja elin luulossa, että sateenkaariefekti kuuluu vain DLP-tykkeihin. Googletin huvikseni aiheesta, ja siitähän löytyikin hieman juttua. Melko vähän kuitenkin.

    Minua kiinnostaisi tietää, onko muilla käyttäjillä kokemuksia plasman sateenkaariefektistä? Vai ovatko silmäni todellakin niin herkät efektille. En ole DLP-tykkiä omistanut, mutta huomasin tässä yhdessä palaverissa että näin myös siellä käytössä olleessa tykissä efektin selvästi. Näen sen tv:tä tai leffoja katsellessa nyt lähes jatkuvasti. Syynä tähän on lähinnä valkoinen tekstitys, joka tummalla taustalla sen aiheuttaa selviten. En tiedä onko kuva muuttunut vai ovatko silmäni herkistyneet sille. Toinen kuvassa häiritsevä tekijä on värisevä valkoinen, esimerkiksi mainoksissa joissa saattaa olla lähes kokonaan valkoinen ruutu, joka näyttäisi hieman välkkyvän. En ole ainakaan toistaiseksi havainnut eri asetusten vaikuttavan näihin ilmiöihin.

    Minun pitäisi nyt jotenkin selvittää, onko tv:ssäni vikaa ja täytyykö se laittaa takuuseen, vai onko tämä todellakin normaalia ja minä nyt satun näkemään efektin erityisen selvästi. Jos näin on, kohta olisi Tampereella kaupan uudenkarhea plasma... Täytynee pyytää joitain kavereita kylään, joille näyttelee testiruutuja, mutta ajattelin nyt kysellä hieman kokemuksia täälläkin.
     
  2. spaguman2

    spaguman2 Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.10.2012
    Viestejä:
    356
    Saadut tykkäykset:
    72
    Muutama vuosi sitten hommasin VT20 plasman ja itsellä meni muutama viikko, kun kuvaan tottui. Eli sain itse sateenkaariefektiä plasmasta. Alussa tuli mieleen palauttaa tv, mutta ainakin itse totuin kuvaan nopeasti. Olisiko kyseessä ollut sitten, että tv oli uuden karhea ja kirkas. Olen edelleen herkkä DLP-tykeille, niihin kai sitten vaikeampi tottua?
     
  3. Burana

    Burana Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.10.2001
    Viestejä:
    1 036
    Saadut tykkäykset:
    10
    55" malli meillä ja olen saman ominaisuuden huomannut. Veikkaisin että on katsojasta kiinni, huomaako asiaa. Aluksi tuo hieman häiritsi, mutta on sen kanssa oppinut elämään.
     
  4. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kyllä plasmoistakin on juteltu silloin tällöin ympäri nettiä, että on havaittu kaikenlaista fosforiviivettä sun muuta häröä. Jotkut näkevät ainakin osan näistä ilmiöistä, jotkut eivät näe mitään niistä. Ja jos eivät näe, niin silloin ei varmaan kannata ryhtyä niitä aktiivisesti etsimäänkään...
    Itse en entisenä plasman omistajana (Panasonic PX70) huomannut tuota sateenkaari-ilmiötä. Tai en ainakaan muista tuollaista harmitelleeni. Vaikka reilut pari vuotta katselinkin.

    Moni muu asia sen sijaan tökki. Tasapuolisuuden vuoksi on kyllä tähän väliin mainittava, että samanikäinen, eli vuosimallia 2007 oleva Sony D3000 (LCD) oli mielestäni likimain yhtä kehno töllö. Etenkin noiden kahden kohdalla on helppo kuvitella, että joidenkin mielestä toinen niistä on selvällä marginaalilla toista parempi. Sen verran erilaista kuvaa ne antavat.


    Eli tuon Sonyn kuva oli miellyttävän vakaa ja värisemätön, kaikkein kirkkainkin valkoinen mukaanlukien. Toisaalta kontrasti ja mustan taso olivat vielä kertaluokkaa pansuakin heikompia, eli luokattoman huonoja CRT-töllöihin verrattuna. Dynamiikkaa ei ollut nimeksikään, vaan kaikki ilotulituksista kokkiohjelmiin vaikuttivat aina siltä samalta.
    Pansun kuva on kuitenkin tuon vastapainoksi turhan kohinainen, sumea ja suhruinen. Ja oli posterisaatiotakin. Mustan tasokin heikkenee - ainakin vanhoissa plasmoissa - käytön myötä, toisin kuin LCD:issä.
    Toisaalta, tummien kohtausten värit ovat pansussa selvästi luonnollisemmat, muistaakseni etenkin sinertävät sävyt. Ja vaaleiden kohtausten tismalleen päinvastoin. Eli melko veikeä parivaljakko vertailtavaksi. Onneksi ei tarvitse kumpaakaan noista katsella.


    Tämä on plasmoilla normaalia, eli ns. ominaisuus. Toki eri mallien ja vuosimallien välillä on varmasti merkittäviäkin eroja. Tämä ominaisuus joka tapauksessa häiritsi minuakin jatkuvasti wanhassa plasmassani. Siitä en kyllä ole varma, että millä tasolla tämä ilmiö on kaikkein uusimmissa ja parhaimmissa plasmoissa.
    Tosin joistain LCD-töllöistäkin on kuulemma vastaavaa valkoisen värinää löydetty, eli varmaankin joku taustavaloon liittyvä bugi/suunnitteluvirhe, tai sitten vain maanantaikappale. Omassa ei moista ole, siis ainakaan minun silmilläni katsottuna.



    Pilveilyn yms. häiritsevän suurten ja epätasaisten valovuotojen (LCD), kuvan väliaikaisen/pysyvän kiinnipalamisen (plasma) ja em. kaltaisten juttujen vuoksi olisi aina kovasti mieltä rauhoittavaa, jos on mahdollista ostaa töllö sellaisesta kaupasta, jossa on täysi palautusoikeus. Valitettavasti useimmissa kaupoissa ei ole sellaista tarjolla. Kivijalkakaupoista Gigantti lienee ainoa?

    Täydellistä töllöä ei ole olemassa, ainakaan pilkunviilaaja-vidiootti-hifistien mielestä. Joten kannattaa omin silmin ja korvinkin kokeilla, että mikä on itselle paras kompromissi eri juttujen suhteen (mustan taso vs. toimivuus valoisassa, em. katsojasta suuresti riippuvat jutut jne.).
    Joskus katsojan näköaistissa on keskimääräistä suurempia heittoja, suuntaan tai toiseen. Eli osa meistä näkee jopa hieman UV-valon puolelle, osa taas on tavalla tai toisella värisokeita. Ja osa meistä havaitsee epämiellyttävää värinää ja vilkkumista, vaikka vieressä istuva näkeekin omasta mielestään täysin värinättömän kuvan.

    Eli eroja ei siis ole vain töllöissä, vaan myös niiden katsojissa. Mikä selittänee ainakin osan kuvanlaatuun liittyvistä tappeluista. Osin toki on varmaan ihan vain tottumuksistakin johtuvaa. Esim. on totuttu yliräikeisiin karkkiväreihin tms.
     
  5. tomini

    tomini Guest Guest

    Liittynyt:
    25.05.2006
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä kyllä.. Minulle tämä tuli kuitenkin hieman yllätyksenä. Olen kyllä keskivertoa tarkempi korvien ja silmieni kanssa, mutta en pidä itseäni äärettömänä hifistinä. Sitten kun lukee kehuja näistä, eikä missään oikein pääse vertailemaan, oli kuitenkin yllätys kuinka selvästikin näen noita virheitä, tai "ominaisuuksia". Pitäisi nyt selvittää kumpia ne ovat. Täytynee tosiaan saada muita vertailemaan tänne, että voi sitä katsojan silmä -efektiä tutkia. Niin tai näin, minä ne näen ja se ärsyttää. Ja kun se on käynyt ärsyttämään, tuntuu että niitä näkee aivan jatkuvasti. Täytyy vielä hetki katsella tottuuko siihen, jos ei niin töllö kenties myyntiin. Jos nyt varmistuu vielä että kyse on ominaisuudesta eikä maanantaikappaleesta.

    Muutenhan tuo kuva on kyllä loistava. Ei tuo valkoisen värinäkään käytännössä haittaa, sitä kun näkee lähinnä mainoksissa. Jos tuo sateenkaari jatkaa haittaamista, pitänee katsoa ainakin leffoja ilman tekstejä.
     
  6. opelman

    opelman Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    1 649
    Saadut tykkäykset:
    64
    Laita vaan takasin ja jos uudessakin on samaa peru kaupat. Mitä sitä sellasta ostamaan mikä ihteensä ärsyttää. Itelläkin oli aikoinaan plasmassa vaikka mitä häröjä. Paneelin vaihtoivat ja hyvin on pärjännyt.
     
  7. Alex70

    Alex70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.08.2012
    Viestejä:
    200
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eiköhän tuo ole ominaisuus. Oma Panan 50ST50 tekee tuota samaa. Kun käännän katsetta ruudusta pois tai liikutan silmiä nopeasti, näkyy viivojen ym ympärillä tuota efektiä. Samoin pientä välkyntää jos katsoo sivusilmällä. Tosin minua tuo ei haittaa, koska en normi katselussa huomaa tuota (enkä liikuttele silmiä pois ruudusta tai katsele muualle.) Ompahan vain yksi "ominaisuus" muiden joukossa.
     
  8. Cotson

    Cotson Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.05.2004
    Viestejä:
    43
    Saadut tykkäykset:
    0
    Samaa tekee oma kolmivuotias Samsungin PS63C8805. Vaikka olinkin lukenut mallista ja plasmoista yleensä tuli efekti silti yllätyksenä.

    DLP projektoreita en tykkää katsoa saman 'ominaisuuden' takia mutta koska oma ruutuni on 4,5-metrin päässä ei se häiritse niin paljoa. Uskon että jos kuva-ala olisi isompi häiritsisi se myös enemmän.
     
    Viimeksi muokattu: 30.09.2013
  9. baritoni

    baritoni Guest Guest

    Liittynyt:
    08.08.2007
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    ST50 täällä ja alkuun tuo efekti häiritsi hyvinkin. Jonkin aikaa meni, niin ei enää häirinnyt tai en enää huomannut ja itse asiassa en huomaa kyseistä efektiä tänä päivänä ollenkaan.
    Nyt kun luin tämän niin ylipäätään muistin että tuo häiritsi silloin kun tämän ensimmäisen plasman itselleni ostin.

    Nyt yritin Netflixin avulla saada tuota efektiä esille, enkä edes saanut?! Olisko tuo kadonnut ajan kanssa tai sitten pää yksinkertaisesti sopeutunut tiedä häntä, mutta sen tiedän että vaikka se kovasti alkuun häiritsi niin en ole efektiä enää nähnyt pitkään aikaan...

    PS. Kyllä tän tv:n kuva on ! ihana* ! niin tv-ohjelmissa, elokuvissa kuin peleissäkin. <3*

    *sallittakoon pienet tyttömäisyydet, on se niin hieno laite
     
    Viimeksi muokattu: 05.10.2013
  10. anz

    anz Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2013
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täytyi viimeinkin lopettaa lurkkaus ja rekisteröityä tänne, on nimittäin sen verran tuttu aihe.

    Tominin viesti olisi voinut olla kuin omasta kynästäni. Ostin 55":n VT60:n keväällä, enkä aluksi huomannut kuvassa mitään vikaa. Pelkäsin surinaa (kuultavissa vaalealla kuvalla ilman ääniä mutta katselussa ei haittaa, vuosi sitten palautin ST50:n äänekkään surinan takia), tuulettimien ääntä ja IR:ää, mutta mikään näistä ei ole osoittautunut itselläni ongelmaksi. Välkynnästä eritysesti valkoisella ruudulla olen lukenut Panan arvostelujen yhteydessä, joten se ainakin lienee ominaisuus, mutta itse en ole sitä vielä häiriöksi kokenut.

    Sateenkaaret sen sijaan vilkkuvat silmissä. Yhtään jos silmät tai katse liikkuu, RGB:t vilisee lähinnä valkoisten objektien ympärillä. Luonnollisesti mitä vaaleampia kohteita tummalla pohjalla, sitä selvemmin sateenkaaret näkyy ja SD-materiaalilla ehkä vieläkin helpommin. Tekstitykset tietysti ovat paikka missä ongelma on lähes aina havaittavissa. IFC:tä lisäämällä näyttäisi hieman vähenevän, mutta ei sitä voi minimiä isommalle laittaa jos ei halua katsella saippuaoopperaa.

    Ja aivan kuten tominillakin, en havainnut tätä aluksi, ehkä vasta arviolta kuukauden tai kahden kuluttua. En tiedä muuttuivatko paneelin ominaisuudet jotenkin vai enkö vain huomannut. Nyt sateenkaaria taas on hyvin vaikea olla näkemättä, varsinkin kun tietää niitä "etsiä". Itseasiassa kaverinikin, joka ei todellakaan ole mikään kultasilmä, havaitsi sateenkaaret ilman että olin maininnut asiasta.

    Ihmettelen myös, että miksi tästä tuntuu löytyvän niin vähän keskustelua netistä. Ehkä osittain on kyse siitä että jos ongelman näkee lähinnä vain lopputeksteissä, sillä ei ole merkitystä. Tekstityksiä kun ei taida isommassa maailmassa olla juuri käytössä.

    Olen tullut itsekin siihen tulokseen että tämä taitaa olla ominaisuus, en usko että vaihtamalla toiseen yksilöön paranisi. Enkä jaksa uskoa että mikään takuuhuolto tai firman asiantuntija tuota ikinä viaksi näkisi. Lisäksi uskottelen itselleni, että ei se ruoho välttämättä ole yhtään sen vihreämpää LCD-puolella missä on omat ongelmansa, kuten tässäkin ketjussa on todettu.

    Saa nähdä väheneekö ongelma tulevaisuudessa paneelin vanhetessa. En usko että itse tuohon enää totun ja sitä kautta ongelma pienenisi, pikemminkin se kun on mennyt vain toiseen suuntaan. "Täydellistä" 4K OLEDia odotellessa :)